I koket med Sofia

Visa alla inlägg skrivna 2017

Timjansdoftande trattkantarellpaj med tre sorters lök

Skrivet av Sofia Rönnbacka 03.11.2017

Fick en påse trattkantareller av min faster i födelsedagspresent, hon vet vad jag vill ha! Men hon önskade även att jag skulle ta fram ett bra recept på en trattkantarellpaj. Pajmästare som jag är var detta en självklarhet. Så det fick bli en trattkantarellpaj med timjan och tre sorters lök. Jag ville även ha en rustik pajbotten så det gjordes med hälften vetemjöl, hälften kornmjöl. Det går förstås att använda vilket mjöl som helst.

Men nu är med andra ord min fasters önskan uppfylld, hoppas hon läser detta nu bara ;)

Trattkantarellpaj 1

Timjansdoftande trattkantarellpaj med tre sorter lök

Pajbotten

1 ½ dl vetemjöl

1½ dl kornmjöl

125 g smör

3 msk kallt vatten

Trattkantarellfyllning

1 rödlök

2 gula lökar

1 shalottenlök

200 g trattkantareller

1 tsk salt

½ tsk peppar

ca 2 msk färsk timjan

2 tsk rödvinsvinäger, ifall du vill

Smör till stekning

Äggstanning

2 dl grädde

3 ägg

½ tsk salt

2 dl västerbottenost

 

1. Knåda snabbt ihop mjöl och smör till en grynig massa, tillsätt vattnet och knåda till en smidig deg. Ställ degen kallt.

2. Sätt ugnen på 225ºc.

3. Skala och hacka löken, gärna i olika form för att visa på de olika sorterna. 

4. Rensa och putsa trattkantarellerna och skär de stora i mindre bitar. 

5. Stek löken och trattkantarellerna i smör tills de blir mjuka och löken nästan börjar falla sönder. 

6. Tillsätt salt, peppar, rödvinsvinäger och timjan, jag rev bara bort bladen från kvistarna, det går även att hacka den. 

7. Tryck ut pajdegen i en pajform eller i en form med löstagbar kant. Nagga botten med en gaffel och förgrädda det i 10 minuter.

8. Sänk värmen på ugnen till 200ºc när botten förgräddats klart.

9. Vispa ihop äggstanningen, sätt fyllningen i pajskalet och häll över äggstanningen. Strö till sist över osten.

10. Grädda pajen i 25-30 minuter så den blir gyllenbrun.

11. Ät och njut!

Trattkantarellpaj 2


Babyshower­tårtan

Skrivet av Sofia Rönnbacka 01.11.2017 | 1 kommentar(er)

Babyshowertarta 4

Tror bestämt jag vill börja jobba som tårtmakare. Fullständigt älskar att se på videor där tårtor dekoreras, nästan det jag helst ser på i efterrättsväg. Intresset för att dekorera tårtor är ett ganska nytt intresse, om jag ska vara helt ärlig så är detta typ den tredje tårtan jag helt själv tillverkat och dekorerat. Nu vill jag inte göra annat än att dekorera tårtor men vem ska äta dem? Det vet jag ej. Hur som helst tänker jag fortsätta med mitt tårtdekorerande, redan nästa helg så kanske ni får några nya bilder då ifall tårtan blir fin! Denna tårta gjorde jag till en babyshower för några veckor sedan. Botten är en sockerkaka, och jag kan ju erkänna att jag bakade fyra kakbotten för att få ihop en kaka.. Så receptet på bottnet får ni inte, hehe. Ska försöka ta fram ett bättre botten. Tårtan fylldes med lemoncurd (här finns recept), mosade vildhallon sötade med lite florsocker, en vaniljkräm och raspberry-butter-creamcheese-frosting. Har fortfarande problem med namnet, haha. Frostingen går så klart att smaksättas med annat än hallon. Har inte någon bild på själva vaniljkrämen men ger er receptet ändå, tro mig den är god och väldigt enkel att göra.

Vaniljkräm

2 dl grädde

2 msk socker

2 msk maizena

2 äggulor

½ tsk vaniljpulver

1. Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull.

2. Värm saktat upp krämen under ständig omrörning tills krämen tjocknar.

3. Ta bort krämen från värmen då den tjocknat, krämen får inte koka.

4. Låt den svalna före användning.

Babyshowertarta 6

Hallonfrosting

100 g osaltat smör

100 g färskost

1 dl hallon

½ tsk salt

ca 7 dl florsocker

1. Vispa ihop smör och färskost till det blir fluffigt med en elvisp i en stor beredningsskål.

2. Tillsätt salt och florsocker, lite i taget, tills konsistensen blir tjock, inte för tjock så den inte går att bre ut på kakan.

3. Vispa till sist ner hallonen och vispa så länge tills du får den färgen du önskar. 

4. Frosta kakan, först med ett smullager, dvs. ett tunt lager som håller smulorna på plats. Ställ kakan kallt i en halv timme så det första lagret hinner stelna. När smullagret stelnat kan du frosta kakan andra varvet och med ett tjockare lager frosting. Använd en spatel eller en degskrapa för att få en jämn yta och enkelt kunna bre ut frostingen.

5. Dekorera kakan hur du vill.

6. Ät och njut!

 


Couscoussallad med pumpa

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.10.2017

Ett recept till med pumpa , denna gång en höstig twist på ett typiskt sommartillbehör hos oss. En couscoussallad med pumpa, fetaost och granatäpple. Sötma, sälta och syra, allt som behövs för en välbalanserad rätt.

Couscous pumpasallad 2

Couscoussallad med pumpa

200 g pumpa

½ rödlök eller shalottenlök

100 g fetaost

½ dl granatäppelkärnor

3 msk olja

Saften av en halv lime

2 dl okokt couscous, bulgur eller quinoa

½ buljongtärning

Salt

1. Koka couscousen enligt anvisningarna på förpackningen men tillsätt en buljongtärning istället för salt.

2. Skala och tärna pumpan i 1x1 cm kuber. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.

3. Finhacka löken och kärna ur granatäpplet.

4. När pumpan och couscousen har svalnat blandar du ihop alla ingredienser förutom fetaosten i en skål. Smula till sist ner fetaosten och smaka av med salt.

5. Servera som tillbehör till exempelvis grillad kyckling.

6. Ät och njut!

Couscous pumpasallad 7


Grönkålschips och ugnsrostade kikärter

Skrivet av Sofia Rönnbacka 28.10.2017

Just nu går jag högst antagligen runt på mat- och vinmässan i Helsingfors och gottar mig. Det betyder inte att jag glömmer bort er för det! Denna lördagskväll bjuder jag på snabba snacks som du enkelt tillreder till kvällen. Dessutom är de hälsosamma, typ. Kanske mera näring i dem än chips och godis. Borde väl kanske skriva dessutom är de fulla av nyttigheter. Grönkålschips och ugnsrostade kikärter.  

Gronkalschips och rostade kikarter 2

Ugnsrostade kikärter

1 burk förkokta kikärter i spad

2 msk olja

kryddning

jag använde 1 tsk paprikapulver, ½ tsk chilipulver och lite citronsaft men krydda hur du vill!

1. Sätt ugnen på 225ºc.

2. Sila och skölj kikärterna. Torka dem torra med hushållspapper och bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper.

3. Blanda ihop kryddor med olja och häll den över kikärtorna, rör om.

4. Rosta kikärterna ca 20 minuter.

5. Ät och njut!

Gronkalschips och rostade kikarter 1

Grönkålschips

1 förpackning grönkål, ca 8 stjälkar

Olivolja

Salt

1. Sätt ugnen på 200ºc.

2. Tvätta, torka och riv av grönkålen från den sega stammen i mitten.

3. Ringla över olivolja, salta lite och eventuellt krydda grönkålen. 

4. Bred ut grönkålen på en plåt så att de inte överlappar varandra.

5. Rosta grönkålen ca 10 minuter eller tills den blivit krispig.

6. Ät och njut!


Kycklingsås med pumpa och chili

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.10.2017

Pumpa tider! Nu är det höst på riktigt och snart är det dags för grytor och långkok. Före den säsongen helt drar igång ska vi stanna upp en stund, andas och uppskatta pumpan. Den är ju så användbar och så underskattad! I butiken kan man köpa flera olika sorters pumpor, mysk-, hokkaido- och spagettipumpa är några av de sorterna. Användningsområdet för pumpan är väldigt brett, spagettipumpan används ofta som ersättning till vanlig spagetti, myskpumpan (på engelska butternutsquash) och hokkaidopumpan är god att ugnsrosta med olivolja, salt och peppar eller baka en pumpapaj av! Det vill säga, pumpa går att använda till både sött och salt, går att äta rå eller tillagad. Jag personligen tycker att myskpumpan påminner om cantaloupe melon till smaken och färgen!

Min myskpumpa fick denna gång tillsammans med chili och kycklingfärs bli en pastasås. Pumpan ger en trevlig sötma i såsen som bryts av hettan från chilin. Jag hade aldrig testat kycklingfärs förut för jag har alltid tänkt att den består av brosk, skinn och annat obehagligt men hittade faktiskt färs gjord på bröstfiléer och gmo- och antibiotikafri! Den var ju jättegod, kommer köpa den flera gånger. 

Kycklingsas med pumpa 7

Kycklingsås med pumpa och chili

Receptet är beräknat för fyra personer

2 shalottenlökar

1 klyfta vitlök

½-1 röd chili beroende på hur starkt du vill ha

3 msk tomatpuré

500 g pumpa

400 g kycklingfärs

1 tärning kyckling- eller grönsaksbuljong

5 dl vatten

2 tsk soja

Olja till stekning

Smaka av med salt och peppar

Pasta till servering

1. Finhacka löken, vitlöken och chilin.

2. Skala pumpan och skär den i tärningar 1x1 cm. 

3. Värm upp en stekpanna med lite olja, fräs lök, vitlök och chili tills löken blir genomskinlig.

4. Tillsätt tomatpurén och kycklingfärsen och stek tills kycklingen är klar.

5. Tillsätt pumpan i stekpannan. Häll på vatten och buljongtärningen, tillsätt soja och lite svartpeppar. 

6. Koka såsen tills pumpan är mjuk, koka under tiden pasta.

7. Häll av vattnet från pastan och tillsätt den i såsen.

8. Servera pastan med riven parmesanost.

9. Ät och njut!

Kycklingsas med pumpa 6


Marsh­mallow-spöken till halloween­festen

Skrivet av Sofia Rönnbacka 24.10.2017

Halloween börjar närma sig och det finns så mycket roliga recept att testa på. Denna gång blev det marshmallow spöken som skulle testas! Har planerat att testa flera olika recept men det har inte blivit av bara. Finns så mycket inspiration på nätet men inte någon som äter det jag lagar (är ensam varannan vecka) och jag är ju på sockerdetox ännu. Går inte så bra, hehe.. Det är tanken som räknas väl?

Marshmallows, har undvikit dessa länge eftersom jag av någon underlig anledning trott det är svårt att göra dem. Varifrån har jag fått det?! Dessa var enkla att göra och det tog väldigt snabbt, ja kanske till och med för snabbt. Det kan vara bra att vara två eftersom marshmallowmassan är väldigt kladdig och samtidigt stelnar den relativt snabbt. När jag började spritsa ut spökena tänkte jag hjälp, detta kommer vara en plåga att städa undan, speciellt att diska skålen med nej då. Det gick på några minuter, visade sig att massan inte alls fastnade i skålen. Jag skulle dock rekommendera en spritspåse av silikon eller plast för enkelhetens skull. 

Marshmallowspoken 1

Marshmallow spöken

2½-3 tsk gelatinpulver beroende på hur skarpa marshmallows du vill ha

40 ml kallt vatten

1 2/3 dl socker

1 ¼ glukossirap

1 nypa salt

40 ml vatten

1 krm vaniljarom

Florsocker till bakplåtspappret

Strössel eller smält choklad till ögon

 

1. Blanda ihop gelatinpulvret och 40 ml vatten i en stor beredningsskål eller i en hushålsassistent.

2. Sätt socker, glukossirap, salt och resten av vattnet i en kastrull och rör om. 

3. Värm upp blandningen tills sockret smält och låt den koka tills den når en temperatur på 115ºc.

4. Börja vispa gelatinet med en elvisp eller en hushållsassistent och samtidigt häller du sakta ner sockerblandningen i gelatinet.

5. Vispa massan i fem minuter tills den svalnat något.

6. Pudra ett bakplåtspapper med rikligt med florsocker för att förhindra att marshmallowspökena inte fastnar. 

7. Fyll en spritspåse och spritsa ut spökena. 

8. Pudra över florsocker och tryck fast ögonen. Ifall du använder choklad kan du pricka dit ögonen senare.

9. Låt spökena torka över natten.

10. Ät och njut!

Marshmallowspoken 2

Marshmallowspoken 4

Tyckte denna liknar lite King Boo från Super Mario!


Syrliga lingon­remmar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 22.10.2017

Ännu finns superbäret lingon kvar i skogen som bara väntar på att plockas, så hoppa i dina stövlar och ta en höstpromenad i solen och plocka några deciliter lingon och testa dessa lingonremmar. Jag är på en sockerdetox just nu men varje kväll slår sötsuget in och då är dessa remmar perfekta att ha hemma i skåpet! Förvara dem i en burk med lufttätt lock så håller de sig i flera veckor. De är fria från vitt socker och sötas med honung, agave, stevia eller vad du behagar. Dessutom är de enkla att göra och innehåller bara två ingredienser.

Lingonremmar 73

Lingonremmar

400 g lingon

4 tsk honung

1. Mixa ihop lingon och honung med en stavmixer eller i en blender.

Ifall du använder frysta lingon, börja med att koka dem så de blir mjuka och mixa sedan ihop dem med honung.

2. Sätt ugnen på 50ºc.

3. Klä en plåt med bakplåtspapper och bred ut lingon"smeten" tunt på plåten, ca 3 mm tjockt. Försök att få den så jämn som möjligt.

4. Sätt in plåten i ugnen och ha den där i 4-5 timmar.

Lingonremmarna ska vara lite sega men inte alldeles för mjuka så de inte går att rulla.

5. Klipp remmar av lingonplattan, gärna genom bakplåtspappret så är de enkla att rulla ihop och fastnar inte med varandra.

Om du vill kan du knyta ihop dem med ett snöre.

6. Ät och njut!


Babyshower!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.10.2017

För någon vecka sedan hade vi babyshower för min kusins fina fru. En väldigt lyckad överraskning som planerats i smyg under en månads tid. Perfektionister som jag och Johanna (min kusin, babyns faster) är så var allt planerat i minsta detalj, hehe. Bubbel, kaka, blöjtårta, lekar och presenter till både mamman och den kommande prinsessan skulle förstås finnas med! Och allt måste vara rosa! Vi lyckades verkligen överraska den blivande mamman, hon trodde bara att de skulle dricka kaffe hos Johanna, men tji fick hon.

Jag har ju förstås ett par recept att dela med mig av men tror jag skriver ett skilt inlägg om dem. Blir så långt inlägg annars. Just nu får ni dregla över dessa bilder på allt det goda vi åt! Rullade hem, alla mätta och belåtna och nöjda, och nu är den lilla prinsessan här <3Babyshower 34

Blöjtårta, en tavla ritad av min faster och min kusin, en burk med lappar där vi alla gissade babyns födelsedatum, vikt och längd var några av sakerna som fanns.

Babyshower 53

Lchf-snittar med skagenröra, så super goda! Tyvärr har inte jag receptet på dessa..Babyshower 51

Cocktailpinnar med honungsmelon, körsbärstomat, basilika och mozzarellabollar. Vi hade även en annan variant med parmaskinka, honungsmelon och mozzarella. Utöver detta hade vi en laxpaj och en grekisk köttfärspaj.

Babyshower 44

Små söta chokladformar fyllda med hallonmousse gjorda av min kusin, rosa-randiga maränger och rosa-vita hjärtformade marshmallows fick agera som ätbar dekoration.

Babyshower 42

Och så kakan, mitt mästerverk. Sockerkaka med lemoncurd, vildhallon och vaniljkräm och en raspberry butter creme cheese-frosting. Lät bättre på engelska än svenska. Dekorerad med färska hallon, maränger och guldbeklädd lakrits med hallonsmak. Fin att titta på och god att äta! Kommer att dela med mig av receptet på frostingen och marängerna. Kakan är en vanlig sockerkaka och lemoncurden hittar ni här på bloggen sedan tidigare. Berättar mera sedan!


Äppelkaka

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.10.2017

Har så många recept och så många receptidéer som jag vill dela med mig av men jag hinner inte få upp dem i tid känns det som. Denna äppelkaka har jag tänkt posta för länge sedan men det har lämnat. Nu har vi ju i och för sig äpplen under hela året i Finland men trädgårdens äpplen börjar så småningom vara fallfrukt och äppelmos-äpplen och det är ju roligare med egenodlade råvaror vid matlagning och bakning. Vanligtvis så gör jag den i en stor långpanna men denna gång valde jag att grädda äppelkakan i två springformar istället (smeten räcker till två) . Kakan är även perfekt att skära i bitar och frysa in så har du kaffedopp när du får oväntade kaffegäster!

Appelkaka 2

Äppelkaka

4 ägg

5 dl socker

200 g smör

2 dl mjölk

6 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

8 äpplen

4 tsk kanel +  + 2 tsk socker

1. Sätt ugnen på 200ºc.

2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. 

3. Smält smöret, blanda ihop mjöl och bakpulver och skiva äpplena.

4. I en annan skål blandar du ihop kanel och socker och tillsätter äpplena.

5. Sikta i mjölblandningen i ägg-socker blandningen, tillsätt mjölken, kardemumma och det smultna smöret. Vänd ner ingredienserna, undvik att röra länge för då försvinner luften ur ägg-sockerblandningen.

6. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, 30x40 cm, eller i bröade springformar. 

7. Rada snabbt äppelskivorna i kakan, endera i mönster eller så lägger du bara ner dem här som där.

8. Grädda kakan i 25 minuter eller tills en tandpetare kommer ut ren.

9. Pudra florsocker över kakan då den svalnat något. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

10. Ät och njut!

Appelkaka 1

Servera den gärna med vaniljsås eller vaniljglass!


Snabba köttfärs­såsen

Skrivet av Sofia Rönnbacka 15.10.2017

Sköna söndag. Näst bästa dagen på hela veckan. Släng ihop en snabb lunch och ha tid över till att slappa och göra absolut ingenting. En av mina favoritmaträtter och ingredienserna finns alltid hemma! Under tiden som pastavattnet börjar koka har du antagligen färdigt såsen och så är det bara att låta den småputtra tills pastan är klar.

Snabb kottfarssas 6

Snabb köttfärsås

400 g malet nötkött

1 gullök

(1 klyfta vitlök)

2 dl grädde

½ tsk peppar

½ tsk torkad örtblandning

1 nypa salt

2 msk ketchup

1 msk kalvfond

Olja till stekning

Pasta till servering

1. Skala och hacka löken. 

2. Bryn maletkött och lök i lite olja tills köttet är klart. 

3. Häll på grädde och tillsätt peppar, örtblandning, kalvfond och ketchup.

4. Låt såsen småputtra under tiden du kokar pasta. Smaka av med salt och tunna eventuellt ut såsen med lite av pastavattnet.

5. Servera med en grönsallad.

6. Ät och njut!