I koket med Sofia

Visa alla inlägg skrivna 2017

Foodlys veckolista: Tema - Höstmys

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.10.2017

Har glömt att fylla i veckolistan de senaste veckorna, hups. Denna vecka tar jag mig i kragen och svarar på listan, hösten e ju trots allt min favorit årstid, om man bortser från rusket vill säga. 

På hösten bakar/lagar jag: Recept med rotfrukter, älskar rotfrukter, kan äta en hel kålrot själv, gärna varje dag! Har några recept på kommande till er innehållande rotfrukter. Mustiga älgkötts-grytor hör även hösten till eftersom vi alltid haft älgkött hemma hos oss.
Favorit höstråvara: Äpplen! Älskar äpplen! Mycket jag älskar nu märker jag, haha.
På hösten måste man tillreda: Något med pumpa. Vet inte varför jag tycker det men pumpan går att variera så bra, passar lika bra i söta bakverk som i salta maträtter.
Jag brukar ta vara på följande från naturen: Bär och älgkött, speciellt lingon är en favorit. Skulle även ta vara på svamp men lyckas aldrig hitta någon svamp..
Då det regnar och ruskar äter/dricker jag helst: Just nu faktiskt choklad i mängder och en matcha latte. Har fått ett sådant begär på choklad, jag som inte ens brukar äta choklad!
Mitt bästa hösttips: Tänd ljus, plocka in fina färgglada löv, drick en varm kopp te och ät nybakta rotfruktsscones till, mmm. Ett perfekt höstmys <3
Det bästa med hösten (matmässigt): De olika färgerna som höstens skafferi bjuder på. Lila, rött, gult, orange, brunt, grönt skapar alla en färgglad måltid som piggar upp i höstrusket! 

IMG 9856


Chokladpaj med dulce de leche och hallon

Skrivet av Sofia Rönnbacka 12.10.2017

Det har blivit mycket fokus på efterrätter och bakning de senaste veckorna på bloggen. Syns kanske vad som är min passion. eller egentligen har jag två passioner, att äta mat och att baka. Tur att jag har något på klart åtminstone! Denna paj fick pryda bordet under venetziaden tillsammans med denna kantarell- och bacon paj med lingon. Tänkte till först att det blir lite mycket paj men denna chocolate tart är inte som en vanlig paj, botten är nämligen gjord på oreos istället för havrekex eller ett "riktigt" pajbotten. Det går minst lika bra att använda havrekex eller ett pajbotten men denna gång blev det chocolate overload. Dessutom tog jag pajen till nästa nivå genom att tillsätta en härlig (färdigköpt) dulce de leche.

Men vad är dulce de leche you say? Dulce de leche är ett finare namn för karamelliserad mjölk. Karamelliserad mjölk kommer ursprungligen från Sydamerika, närmare bestämt latinamerika. Karamelliserad mjölk görs från kondenserad mjölk, här kommer det knepiga in i bilden. För jag tar varannan gång fel burk. Det finns alltså både sötad kondenserad mjölk och karamelliserad mjölk (se bilderna nedan).  Av den kondenserade mjölken kan du koka din egen dulce de leche, men det tar tid. Burken ska koka i ca 4-5 timmar täckt med vatten, dessutom kan den explodera. Så därför köpte jag den karamelliserade mjölken som är färdig att användas på direkten. kondenserad

Kondenserad mjölk

26020397 Karamellisoitu maitotiiviste 397 g 2 1

Karamelliserad mjölk

Bilderna lånade från euro-east.fi

Det blev en liten parentes som blev alldeles för lång. Svårt att hålla det kort när det finns så mycket att berätta om.. Men receptet hörni!

Choklad kola paj med farska hallon 2

Chokladpaj med dulce de leche och hallon

200 g oreos eller dominokex

75 g smör

1 nypa salt

½ burk dulce de leche

Flingsalt

175 g mjölkchoklad, eller hälften mörk- hälften mjölkchoklad

3/4 dl grädde

Hallon till dekorering

1. Smält smöret.

2. Mixa oreos till ett fint pulver i en matberedare, tillsätt smöret och en nypa salt. 

Det går även att fördela oreos för hand med en kavel eller en köttklubba.

3. Tryck ut botten i en pajform och ställ det kallt i ca 30 minuter.

4. Sätt dulce de lechen i en skål och värm den så den blir lite rinnigare.

5. Bred dulce de lechen över pajbottnet och strö över lite flingsalt. Ställ kallt.

6. Bryt chokladen i bitar, koka upp grädden, ta bort kastrullen från plattan och tillsätt chokladen i den varma grädden.

Rör om då och då så chokladen smälter.

7. Häll chokladganachen över pajen och jämna ut. Ställ kallt i några minuter.

8. Dekorera pajen med hallon eller andra bär.

9. Ät och njut!

Choklad kola paj med farska hallon 1


Borta bra och borta bäst

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.10.2017

Hemma igen efter en resa till Zakynthos. Konstigt att vara tillbaka i vardagen och skulle gärna ha spenderat flera veckor till i värmen. Har så mycket roligt att blogga om men jag börjar med resan, den är ju trots allt det roligaste att läsa om. Det bästa med att resa är värmen, maten och den annorlunda naturen man får se under resans gång. Zakynthos erbjöd verkligen god mat och ett fint landskap, värmen däremot var egentligen inte tillräckligt varm för min smak. Men vi var väl för sent ute, de som varit där under högsäsongen hade haft det soligt och varmt. Hela stranden vid vårt hotell var en marin park, vilket innebar att den var fridlyst för all aktivitet förutom att sola i princip. Zakynthos är känt för sina nesting beaches, alltså stränder där havssköldpaddor lägger sina ägg, så det var väldigt lite aktivitet vid stranden och i vattnet. Vi såg tyvärr ingen sköldpadda men vi "adopterade" en liten bebissköldpadda, som ännu inte har kläckts. 

Fick jag då äta allt jag hade på min lista? Nej, eftersom vi hade all inclusive hotell så lämnade faktiskt en del bort men det var maträtter jag kan vara utan. Dessutom fick jag andra maträtter som kompletterade min lista. Maten på hotellet var verkligen inget att klaga på. Det fanns allt och lite till. Som vanligt var salladsbuffén den bästa och glassen! Vi fick äta hur mycket glass som helst ;) Tzatziki, fetaost och oliver åts i mängder, följt av olika sorters sallader, grillade grönsaker, svärdfisk, kyckling och faktiskt några franskisar och pizzabitar. Kan inte låta dem vara, dessutom hade de en stenugnsbakad pizza till varje måltid.. Tror jag kör en bildbomb istället för att skriva, roligare så! Bildkvaliteten varierar lite eftersom en del av bilderna är tagna med telefonen, tyvärr.

IMG 3566

Första frukosten, anlände till hotellet kl. 7 efter en hel natts resande med lite sömn.IMG 3603

Helt klart den bästa gyrosen ever! Hittade stället av en slump. Hade gått en stund och tittat på olika restaurangers menyer och alla gyros kostade mellan 6-8€, dessutom var det måltider. Sen såg jag en fruktaffär längre ner på en sidogata som jag kände att jag måste besöka, och plötsligt var gyrosen där, för 2€. Exakt ett sådant ställe jag letade efter, jublade inombords!

IMG 3653

Inte alls grekiskt men hallåå, bubble waffles! Måste ju bara testa denna. Såå god våffla, seg men ända krispig. Glassen jag valde var en cream caramel almond fudge, glasshimlen. 

IMG 2644

En typisk middag. Fastän vi åt mycket och ofta så hade vi ju faktiskt halva fatet med sallad varje gång. För att irritera mig och alla andra som hatar när inte saker är på sin plats, ser ni hur ränderna i tabletterna INTE passar ihop...

IMG 2551

Cookies and cream glass, var är du när jag behöver dig i Finland?!

IMG 2888

En "lätt" lunch. Omöjligt att bara äta lite. Fetaosten i mitt hjärta. Ölen var faktiskt god den med ;)

IMG 2894

Småplock i kombo med sallad som förrätt, vinbladsdolmarna var supergoda (den lilla rullen på skeden)!

IMG 2895

F åt ganska mycket soppa under resan, denna var mums. Roquefort-ostsoppa, väldigt grekiskt jag vet. Har alltid undrat över varför hotell måste ha mat utöver det egna landets mat? Är inte hela vitsen med att resa till ett nytt land att uppleva landet?

IMG 2646

Glassen, så krämig och seg. En blandning mellan gelato och vår gräddglass. Favoritkombon bestod av jordgubb, choklad och banan med jordgubbssås och strössel. För övrigt vill jag ha denna typ av strössel till Finland, helst redan igår. Tycker att färgerna är så mycket finare då de är klara, vårt strössel ser så grådaskigt ut.

IMG 4005

Sista frappen, varför har vi inte denna dryck i Finland till samma pris som kaffe?!IMG 3998

Vet någon vad detta kan vara? Kan det vara rosépeppar? Överlag hade de mycket rosépeppar som dekoration på olika maträtter.

IMG 20170929 184943

En mycket bra resa trots mulet två dagar. Söker redan nästa resmål ;)


Nu tar jag semester

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.09.2017

Nuuu tar vi semester! Detta inlägg är tidsinställt eftersom vi sitter på tåget på väg ner till Helsingfors. Och dator lämnar hemma. Tänkte faktiskt ta semester från allt förutom Instagram, för vem orkar bläddra igenom 8 dagars Instagram flöde, inte jag minsann. Ifall ni vill få direkt uppdatering kan ni kolla @lillklimpen, där hittar ni mig. Annars får ni vänta med alla bilder på god mat tills jag kommer hem igen. Det bär av mot Zakynthos, en liten grekisk ö. Jag som mat- och planeringsgalen har så klart gjort en lista på vad som MÅSTE ätas under resan, haha. Ifall du vet någon rätt eller något livsmedel jag inte har på min lista, kommentera gärna så jag inte glömmer bort något! Under tiden kan ni testa några av de tidigare recepten, och så hörs vi när jag kommer hem igen :)

Matmåsten i Grekland:

Frappe

Moussaka

Saganaki

Tzatziki

Souvlaki

Gyros

Kalamata oliver

Honung

Goda olivoljor

Grekisk sallad


Foodlys veckolista: Tema - Matblogga

Skrivet av Sofia Rönnbacka 24.09.2017

Då var det dags för en till blogglista, denna gång handlar det om att matblogga. Egentligen borde jag packa och baka men här sitter jag och skriver blogginlägg och dricker finkaffe. Reser iväg på tisdag så det börjar bli dags att få åtminstone bikinin i väskan! 

IMG 2869
Därför började jag blogga om mat: Jag har egentligen under flera år haft planer på att starta en blogg men jag har inte riktigt kommit mig för att göra det. När Sofie berättade om Foodly och sa att de söker bloggare så tänkte jag: Nu eller aldrig. Så jag ansökte om bloggplatsen och fick börja blogga! Att blogga om mat var en självklarhet för mig eftersom det är det tredje bästa tinget i hela världen (ifall nu mat kan räknas som ett ting). Det som även är bra med en matblogg är att det går att blogga om allt möjligt eftersom det mesta jag gör involverar mat på något sätt :)


Mitt första matblogginlägg: Hittar ni här. Var nervös som bara den när detta publicerades, kommer jag att få några läsare, gör jag något fel, får jag skriva vad jag vill och så vidare. En massa tankar, ett halv år senare är jag faktiskt super nöjd över hur bra det egentligen blev!


Min bloggstil: Ifall jag ska beskriva min stil med ett ord skulle jag säga ledig. Jag är en sådan person som ganska enkelt driver med mig själv och är ärlig. Det som jag vill uppnå är att alla ska känna sig välkomna in på bloggen och stilen på mina inlägg är ganska ledigt. Jag tycker det är roligt att skriva på ett vardagligt sätt (efter nästan fem år av akademiskt och vetenskapligt språk), dra torra ordvitsar ibland, driva med mig själv och använda ironi. Dock är det lite svårt att vara ironisk utan emojier så att alla förstår ironin. Tänk så mycket ens skrivande som är bundet till emojier!


Min bloggfilosofi: Gott, enkelt och roligt. Maten som publiceras ska vara testad, avsmakad och god. Recepten ska vara enkla, endera på det sättet att det är ett enkelt tillvägagångssätt eller att det finns några ingredienser (har ni sett Jamie Olivers nya bok, älsk på den). Recepten ska även vara roliga att tillaga, det ska vara roligt att läsa mina inlägg (ber om ursäkt ifall någon tycker jag är anti-rolig) och jag hoppas det är roligt för er läsare att få ta del av mina kreationer.


Mitt förhållande till matfotografering: Denna punkt är jag ganska självkritisk på, blir så ledsen på mig själv när jag ser runt på nätet och jämför mig med alla som faktiskt KAN fota mat eller med de som är utbildade inom matfotografering. Jag har noll koll när det kommer till hur jag ens ska använda kameran (okej det där var kanske en liten överdrift). Visst kan jag fota och ställa ljus och så vidare men det där lilla extra har jag inte. Ett öga för rekvisita och detaljer finns väl nog men att ha råd att köpa allt jag vill ha är värre! Det som är bra med matfotografering är att man blir bara bättre och bättre för varje gång! Sedan när jag ska gå igenom ca 500 bilder på en gång, inte alla av en och samma rätt förstås. Men när jag är lat brukar det lämna några olika maträtter/bakverk på kameran som bara väntar på att bli raderade. Annars har min fotografering utvecklats ganska mycket på ett halvår, om man jämför med de första inläggen.


Mitt förhållande till recept: Hehe, jag är typ sämst på att följa recept. Kanske därför jag alltid kommer på egna. Det finns inget värre än när någon slaviskt följer ett recept från början till slut (mamma). Jag säger bara våga freestyla ibland. Har du inte flingsalt som det står i receptet, ta finsalt! Smaka av vart efter, börja med en mindre mängd och tillsätt mera efterhand. Står det grönsaksbuljong och du inte har det hemma, använd köttbuljong! Det spelar inte så stor roll ifall du inte är vegetarian förstås, men då kanske du inte har köttbuljong hemma :p Det enda recept som måste följas näst intill slaviskt är när du bakar macarons. 

Ifall jag har någon ingrediens som är ny för dig eller som du vill byta ut, tveka inte att fråga i kommentarsfältet så svarar jag och hjälper dig att börja freestyla lite! :)


Ett bra basrecept är: En pajdeg. Den enklaste versionen gör du med: 125 g smör, 3 dl mjöl, 3 msk kallt vatten. Knåda ihop allt och tryck ut! Sedan har jag ju mitt glassrecept som alltid är ett bra basrecept för vilken glass som helst. Huvudsaken är att det är enkelt och att du kommer ihåg receptet efter några gånger.


Mitt första recept: Menas det första receptet jag publicerade? I så fall hittar ni det här. Annars var nog det första receptet jag lärde mig ur Nalle Puhs festliga kokbok, som jag fick i julklapp år 2001. Hela 8 år gammal var jag då. De recept som har ett vikt hörn är I-ors bärmums (en milkshake), Ugglas smuldessert (en paj), Nasses bananmjölk, Kanins chokladdrink med glass och Nasses kokosbollar. En super bra kokbok för barn, tips!


Matbloggar jag läser: Jag läser faktiskt inga matbloggar. Eller ens bloggar. Följer med en bloggerska, det är det enda. Ibland kommer jag in på olika matbloggar då jag söker inspiration men det är det enda.


Salted caramel mousse

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.09.2017 | 1 kommentar(er)

Kom på att jag glömt att ge er receptet på denna härligt fluffiga mousse med saltkaramell smak! Receptet på salted caramel såsen hittar ni här. Moussen dekorerades med ätbara blommor, mini maränger, digestive kex, jordgubbar och vitchoklad men du kan dekorera den hur du vill. Ätbara blommor är kanske inte i säsong just nu men de går att lämna bort. Lingon eller tranbär skulle även passa perfekt, mmm kolasmak och lingon är ju så gott! Receptet är beräknat för sex personer.

Salted caramell mousse 1

Salted caramel mousse

2 äggvitor

1 dl socker

2 dl grädde

½ salted caramel sås

1. Vispa äggvitorna och sockret till en styv maräng.

2. Vispa grädden i en annan skål tills den är fluffig men inte alldeles för hårt vispad.

3. Vispa ner salted caramel såsen i grädden och vänd försiktigt ner marängen i grädden.

Om du vill kan du spara lite maräng så du kan dekorera med minimaränger.

4. Portionera upp moussen i sex skålar och ställ dem i kylskåpet i åtminstone 2 timmar.

5. Dekorera, ät och njut!

Salted caramell mousse 2

Mini-marängerna gör du enkelt genom att spritsa ut små maränger på en plåt och endera bränner dem snabbt med en gasbrännare (var försiktig så inte pappret börjar brinna!) eller gräddar dem i ugnen i några minuter tills de börjar få lite mörkare kanter.


Apple pie cinnamon buns

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.09.2017 | 1 kommentar(er)

Say whaaat?! Ja ni läste rätt, apple pie cinnamon buns. Ibland får jag genialiska idéer det må jag säga. Och dessa bullar var verkligen en sådan genialisk idé. Äppeltider på intågande, och förutom den traditionella äppelmosen och äppelkakan (som ni kommer att få recept på) så testar jag något nytt. Bullarna är en av de nya kreationerna, för det är vad de är, kreationer.

Apple pie cinnamon buns 3

Att rulla bullar är en konst, som jag kanske inte riktigt behärskar ännu men övning ger färdighet. När jag rullar bullarna viker jag degen två gånger så den bildar tre lager. Efteråt skär jag 2 cm remsor som jag sedan snurrar. När remsan är snurrad virar jag den två gånger runt fingrarna och trycker in änden i mitten. Voilá! Nu kan du rulla bulla efter min suveräna beskrivning.. Svårt att skriva, lättare att visa. Kanske borde filma en video?

Apple pie cinnamon buns

5 dl mjölk

50 g jäst

1,2 kg vetemjöl

2 ägg

200 g smör

2 dl socker

2 tsk kardemumma

½ tsk salt

Äppelfyllning

4 äpplen, jag använde royal gala

1½ dl farinsocker

1 dl socker

3 tsk kanel

2 krm mald muskotnöt

350 g smör

1 nypa salt

Till pensling och garnering

1 uppvispat ägg

Pärlsocker eller mandelspån

1. Värm mjölken till 37°c.

2. Smula ner jästen i en beredningsskål eller en skål till en hushållsassistent. Häll över mjölken och rör tills jästen löst sig.

3. Tillsätt hälften av mjölet och knåda i fem minuter. Låt sedan blandningen jäsa i 15 minuter. 

Detta kallas en fördeg, vilket gör så att jäsprocessen kommer igång fortare och bullarna blir luftigare.

4. Tillsätt äggen, socker, kardemumma och nästan allt resterande mjöl. Knåda 10 minuter med maskin eller 15 minuter för hand. Tillsätt saltet när två minuter återstår.

5. Låt degen jäsa en timme. Under tiden förbereder du fyllningen.

6. Tvätta och riv äpplena grovt. Krama ur en del av vätskan så inte fyllningen blir rinnig.

7. Koka ihop alla ingredienserna några minuter i en kastrull och kyl sedan ner den så smöret stelnar.

Kom ihåg att ta fram fyllningen 15 minuter före du bakar ut bullarna så den hinner mjukna!

8. Kavla ut degen till en stor rektangel och bred på fyllningen. 

9. Vik degen två gånger så den bildar tre lager. Skär degen i 2 cm remsor och snurra bullar utgående från beskrivningen i början av inlägget.

10. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek. Under tiden värmer du upp ugnen till 200°c.

11. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker eller mandelspån.

12. Grädda bullarna ca 10 minuter.

13. Ät och njut!

Apple pie cinnamon buns 5


Jordgubbs­smakande kokosglass

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.09.2017

Kategorier:

Kokosgrädde + jordgubbar = Glass till frukost! Det är så enkelt som det låter, bara att mixa ihop och tillsätta eventuell sötning. Receptet är beräknat för en ordentlig frukost eller som två-tre mindre portioner. Kokosgrädde får du från det tjocka lagret från en burk med kokosmjölk eller en burk med endast kokosgrädde. Har du en vanlig burk kokosmjölk så kan du använda kokosvattnet till smoothies eller dricka det så som det är! Jag brukar använda mig av denna kokosgrädde.

Jordgubbssmakande kokosglass

2 dl kokosgrädde

3 dl frusna jordgubbar

½ krm vaniljpulver

Ev. sötning, honung eller lönnsirap

1. Mixa ihop kokosgrädden och jordgubbarna till en slät konsistens.

2. Tillsätt vaniljpulver och eventuellt sötning.

3. Servera och toppa med kokosflingor och jordgubbar.

4. Ät och njut!

jordgubbssmakande kokosglass 1


Tacogömma

Skrivet av Sofia Rönnbacka 12.09.2017 | 2 kommentar(er)

Det är taco tuesday idag! Den firas här med en tacogömma. Vad är då en tacogömma kanske vissa frågar sig? Jo en tacogömma består av ett lager naturell färskost blandat med crème fraiche, ett lager tacofyllning som sedan göms under ost och nachochips om man vill festa till det riktigt! Skulle kunna äta denna rätt varje dag i veckan om jag fick bestämma, tyvärr är vi två här hemma så jag måste kanske ta emot Fredrics mat-önskemål ibland..  

Tacogomma 2

Tacogömma

1 burk naturell färskost, jag brukar använda philadelphia

4 dl crème fraiche

800 g nötmalet

2 påsar tacokrydda eller egengjord tacokrydda (recept påväg)

2-3 gula lökar

2 stora paprikor, gärna olika färger

2 klyftor vitlök

½-1 röd chili

1 burk chunky salsa

1 burk tomatkross

Olja till stekning

Ost till gratinering

Nachochips, tacos eller tortillabröd

1. Sätt ugnen på 200°c.

2. Skala och strimla löken, tvätta och strimla paprikan och finhacka vitlöken.

3. Stek maletkött i lite olja tills det får färg, tillsätt löken, vitlöken och paprikan och stek ytterligare i ca 10 minuter. Häll på tacokryddan och lite vatten.

4. Flytta över fyllningen till en stor kastrull och tillsätt sedan tomatkross, chunky salsa och späd ut med eventuellt lite mera vatten. 

5. Låt fyllningen puttra några minuter. Rör under tiden ihop färskosten med crème fraichen.

6. Montering: Bred ut färskostblandningen i botten av en ugnssäker form. Häll över maletköttfyllningen och strö över ost. Eventuellt några nachochips kan tillsättas!

7. Tillaga tacogömman i ugnen tills osten blivit gyllenbrun, ifall du vill kan du använda grilläget på ugnen om bara måste ha tacogömman med detsamma!

8. Servera tacogömman med nachochips och en gör grönsallad eller varför inte fylla ett tortillabröd med den?

9. Ät och njut!

Tacogomma 1


Enkla päron- och blåmögelost­snittar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.09.2017

Enkla, snabba och himmelska snittar med päron och blåmögelost som toppas med honung och gifter sig i munnen. 

Dessa behöver inte någon vidare introduktion, förutom att du kan koka ihop honung med lite färsk rosmarin till en glaze som du sedan ringlar över snittarna! Jag använde en färdig smördeg eftersom jag är lat, inte har tid eller ork med att göra egen och för att jag tycker att den färdiga degen faktiskt är godare än hemlagad smördeg för den blir mycket fluffigare och frasigare. Av en smördegsplatta kommer det två snittar. Jag gjorde för 10 personer men du anpassar enkelt receptet. 

Paron blamogelsnittar 4

Päron- och blåmögelostsnittar

5 st smördegsplattor

1 päron

85 g blåmögelost

1 ägg

Honung

1. Tina smördegsplattorna och skär dem på halva. Sätt ugnen på 200°c.

2. Skiva päronet och sätt på päron på snittarna. Du kan välja ifall du ordnar dem i fina mönster eller bara placerar dem hur som helst.

3. Smula över blåmögelosten.

4. Pensla kanterna med ett uppvispat ägg och grädda snittarna tills de blivit gyllenbruna.

5. Ringla över honung.

6. Ät och njut!

Paron blamogelsnittar 3