I koket med Sofia

Visa alla inlägg skrivna april 2018

Lasagne quattro formaggi

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.04.2018 | 1 kommentar(er)

Älskar du ost? Då är denna lasagne något för dig. En lasagne med fyra sorters ostar, ost-älskaren inom mig dansar av lycka! Fetaost, färskost, mozzarella och gräddost blandas i tillsammans med en mustig köttfärssås till en härlig måltid som de flesta garanterat gillar. Perfekt vardagsmat som passar utmärkt i lunchlådan nästa dag, det gillar väl vem som helst? Hoppas du har en trevlig valborg och 1:a maj! Du har väl inte missat receptet på världens godaste munkar, ifall du har gjort det hittar du receptet här. Ännu hinner du baka :)

Lasagne quattro formaggi 3

Lasagne quattro formaggi

4 portioner

Köttfärssås

1 gul lök

1 schalottenlök

1-2 klyftor vitlök

400 g malet kött

2 morötter, rivna

2 msk hackad färsk basilika eller 1 tsk torkad

1 burk krossade tomater (400-500 g beroende på märket)

2 dl vatten

1 burk créme bonjour cuisine fraiche med smak av vitlök och örter

1 köttbuljong

½ tsk svartpeppar

¹⁄3 tsk röda chiliflingor

1 msk sojasås

Dessutom: 

Olja till stekning

2 dl riven gräddost

1 bit mozzarella

150 g fetaost i bit

9 lasagneplattor

1. Skala och finhacka löken,  skala och riv morötterna och hacka basilika. 

2. Stek all lök tillsammans med köttfärsen tills det fått en fin färg. Tillsätt de rivna morötterna och basilikan och stek ytterligare någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen och låt småputtra ca 10 minuter. Under tiden river du ost och smular fetaosten och sätter ugnen på 200ºc.

3. När såsen kokat ihop något varvar du sås, smulad fetaost, lasagneplattor i en ugnsform, ca 20x30 cm. Det är viktigt att lasagnen avslutas med köttfärssåsen så alltså fyra lager sås, tre lager plattor och tre lager fetaost. Strö till sist över den rivna osten och riv över mozzarellan.

4. Grädda lasagnen i ugnen ca 40 minuter tills den är klar, känn med en kniv om du är osäker.

5. Servera lasagnen med en grönsallad och varför inte ett gott bröd? Håll utkik efter en focaccia här på bloggen denna vecka!

6. Ät och njut!

Lasagne quattro formaggi 1

Favorit i repris: Farmors munkar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 27.04.2018 | 1 kommentar(er)

Favorit i repris! Efter fjolårets munk-succé här på bloggen så kände jag att jag bara måste baka nya munkar till årets 1:a maj firande, och varför ändra på ett redan fungerande recept? Därför kör vi nu samma recept, min farmors, men med nya fyllningar. De blev ännu bättre än i fjol ifall man tycker om lite "modernare" stuk på munkar. Denna gång fick en tredje del av munkarna en churro-inspirerad tvist, fylld med dulce de leche och socker-kanelblandning runtom. En tredje del fick nutellafyllning och florsocker runtom.

Dulce de leche munkar 4Nutellamunkar 3Hallonmunkar 4

För dig som vill ha klassiska munkar har jag en syltfyllning med en liten tvist :) De fick nämligen sällskap av hallonsaft i degen för en rosa färg på munken! Ifall du vill ha rosa munkar tillsätter du ca 2 dl hallonsaft till en tredje del av degen, knådar in saften och tillsätter lite mera mjöl i den delen. Vill du bara göra rosa munkar blandar du hallonsaft och mjölk, 3 dl hallonsaft och 7 dl mjölk. Det går förstås att göra munkarna enligt receptet och bara fylla dem med hallonsylt.

Men vad var det som var så speciellt med farmors munkar då? För det första var de äggfria och för det andra var det fettet de friteras i. Vi använder oss alltid av munkfett och skulle inte ens kunna tänka oss att fritera i rapsolja, usch. Så vad väntar du på? 1:a maj är alldeles runt hörnet! Iväg till butiken och köp jäst och munkfett och baka de bästa munkarna någonsin! Här hittar du förra årets inlägg men eftersom att jag utvecklas i takt med att bloggen utvecklas så gör även mina fotokunskaper det så en uppgradering kändes på sin plats.

Dulce de leche munkar 1

Farmors munkar

150 g smält smör

1 l mjölk

1½ bit jäst

2 tsk krossad kardemumma

2 tsk salt

1½ dl socker

ca 1,6 kg mjöl

Till fritering

1 kg (2 förpackningar) fett för munkfritering (hittas på samma ställe som smör i butikerna)

Fyllning

1 burk dulce de leche (karamelliserad kondenserad mjölk)

1 burk nutella

1 burk hallonsylt

Runt om

För dulce de leche munkarna: Fint strösocker och kanel som blandas.

För nutellamunkarna: Florsocker

För hallonmunkarna: Fint strösocker

 

1. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken. Värm upp till 37ºc.

2. Smula ner jästen i en beredningsskål och häll över smör-mjölkblandningen. Rör om tills jästen löst sig.

3. Blanda i kardemumma, salt, socker och hälften av mjölet. 

4. Tillsätt mera mjöl tills degen blir en bra konsistens. Knåda degen 5 med maskin eller 10 minuter förhand. 

5. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40-60 minuter.

6. Dela degen i tre bitar. Kavla ut degen till en 1 cm tjock platta och tryck ut munkar med en rund form (min var ca 6 cm i Ø). 

7. Låt munkarna jäsa 20 minuter.

8. Smält munkfettet i en kastrull/gryta med tjockt botten. Testa om fettet är varmt genom att försiktigt sätta i en bit deg, flyter degen upp med det samma och blir gyllenbrun på bara någon minut är fettet tillräckligt varmt. 

9. Fritera munkarna ca 1 minut på vardera sida, vänd försiktigt munkarna med exempelvis två gafflar. Var försiktig så inte oljan sprätter omkring och ha ett lock nära till hands ifall att det fattar eld!

10. Låt munkarna rinna av på hushållspapper för att få bort överflödigt fett.

11. Låt dem svalna något innan du sockrar dem. Vi brukar använda en tom mjölpåse när munkarna ska sockras, häll socker i påsen, sätt i munkarna och skaka om. Vips så har du sockrade munkar med alldeles tillräckligt med socker.

12. Fyll en spritspåse med den fyllning du vill ha i, gör ett hål i sidan av munken och fyll den.

13. Ät och njut!

Dulce de leche munkar 3
 
Dulce de leche munkar 2
 
Munkar med dulce de leche-fyllning
 
Nutellamunkar 1
 
Nutellamunkar 2
 
Munkar med nutellafyllning

Hallonmunkar 3
Munkar med hallonfyllning

 

 


Månadens tema: Överkonsumtion

Skrivet av Sofia Rönnbacka 25.04.2018

Månadens tema tänkte nästan utebli! Bättre sent än aldrig men det blir en kort temaläsning.

Vet inte ifall ni läste artikeln som publicerades den 11 april? Här hittar ni artikeln. Artikeln handlade om hur vi i Finland redan i år använt upp vår del av de förnybara naturresurser jorden producerar. Detta innebär att ifall alla levde som vi finländare gjort i år kommer det att krävas 3,6 jordklot för att de förnybara resurserna ska räcka till. Så i denna månads temaläsning vill jag ge er alla en liten utmaning. Lista fem saker du under majmånad ska förbättra när det kommer till din egen konsumtion av naturresurser. Kommentera gärna vad du tänker göra och se hur bra du lyckas! Är det så svårt egentligen? Det återstår att se.

Jag kommer inför majmånad att göra detta för att minska på min egen konsumtion av naturresurser:

1. Äta vegetariskt åtminstone en dag i veckan, gärna mer.

2. Inte köpa onödiga saker utan bara det jag behöver.

3. Bli bättre på att släcka lampor när jag går ut ur ett rum.

4. Promenera eller cykla mera mellan ställen i mån om möjlighet.

5. Inte slänga bort mat som jag kan äta upp eller frysa in.


Kyckling i gräddig basilikasås

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.04.2018

Då vi besökte Sverige förra gången köpte vi med oss rödbetspasta hem. Fin pasta men inget extra, det var dessutom helt vanlig pasta som hade rödbeta i sig så den var inte ett hälsosammare alternativ till vanlig pasta. Kul att äta dock för den var så fint rosa! Och så är det ju kanske lite mer näringsämnen i en grönsakspasta än i en helt vanlig pasta. Till pastan åt vi kyckling i gräddig basilikasås, mums! Vi gjorde vår ganska stark med chili så sätt mindre ifall du inte vill ha så stark mat!

Färska örter i matlagning måste vara det bästa just nu, jag blir alltid galen i örter såhär under våren och sommaren. En sallad fylld med persilja, dill och basilika är ju bara för gott, alla maträtter och såser blir mycket finare och får en godare smak med färska örter och dippsåser med färska örter är så mycket godare än endast med torkade örter! Testa dig fram, det kan inte gå så galet fel :)

Kyckling och basilikasas 1

Kyckling i gräddig basilikasås

4 portioner

1 klyfta vitlök

¼-½ röd chili

½ dl finhackad färsk basilika

15 cm purjolök

4 kycklingfiléer

4 dl grädde

1 msk kycklingfond

¼ tsk svartpeppar

2 msk citronsaft

1 msk olja till stekning

4 portioner pasta

1. Finhacka vitlöken, chilin och basilikan, skär purjolöken på halva, skölj och strimla den.

2. Fräs alla grönsaker utom basilika en stund, under tiden strimlar du kycklingen och tillsätter den då purjolöken börjar bli mjuk.

3. När kycklingen fått fin färg runtom, den behöver inte vara genomstekt, tillsätter du basilikan, grädden, kycklingfonden och svartpeppar. Låt såsen koka i ca 10 minuter eller tills den tjockat något. Koka under tiden pasta.

4. Tillsätt sedan citronsaften och smaka av med eventuellt lite salt eller mera kycklingfond.

5. Ät och njut!

Kyckling och basilikasas 2

Blogglista - just nu

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.04.2018

Det är mycket nu. Inte stressigt men mycket att göra, skrivhandledning i Vasa i måndags, sedan på kvällen föräldraförberedelsekurs i Kronoby, jobb i Jakobstad hela dagen på onsdag, föräldrakurs igen i Kronoby i går kväll och sedan en sväng till Vasa efter den för att igen åka till Jakobstad och jobb i morgon. Blir många timmar i bilen. Ibland funderar jag varför vi bor i vasa eller varför jag jobbar i Jakobstad. Skulle vara enkelt att ha allt på ett och samma ställe. Men som man bäddar får man ligga!

Så denna fredag bjuder jag på en blogglista istället för ett recept, men listan handlar ju om mat förstås. 

Vad åt du till frukost idag?

Dagens frukost bestod av naturell yoghurt med en skivad banan, 1 tsk chiafrön, müsli och blåbär. Sedan en kopp kaffe på det och mycket vatten. Försöker verkligen dricka två liter vatten om dagen nu när jag är gravid för att undvika sendrag på natten, inte kul!

Kaffe

Detta ser jag fram emot i matväg...

Nästa helg är det dags för glass- och chokladkarneval i Helsingfors! Så taggad på karnevalen och all god mat vi kommer äta förstås. Det blir säkert en brunch och goda middagar. De som läst min blogg länge vet kanske att jag är lite glassgalen så när det är glasskarneval är det bara att sätta sig på tåget och delta, fastän det börjar vara lite jobbigt att sitta länge och att gå. 

Här kan ni läsa mer om karnevalen!

Sedan ser jag förstås fram emot morsdagen och vad den har att erbjuda för gott att äta ;) I fjol bjöd jag min mor på budapestbakelser, eller jag kanske ska säga en rulle som inte gick att rulla. God var den för det!

Budapestbakelse 1

Ni missade väl inte förresten glassreceptet som kom upp i onsdags?! 

Mitt senaste köksmisslyckande var...

Hmm, måste riktigt fundera. Brukar faktiskt inte misslyckas så mycket men när jag bakade surdegsbröd sist så jäste inte degen så den kastade jag faktiskt. Tror min surdeg inte var tillräckligt stark. 

Vad åt du sist på restaurang?

Hamburgare, hehe. Börjar nästan bli lite pinsamt hur mycket hamburgare jag äter, men det är sååå gott. Har dock skärpt mig med sötsuget och onyttigheterna och äter endast en gång i veckan, ofta på lördagar. Så jag tycker det är helt okej, fastän jag gärna skulle äta hamburgare varje dag. 

Hamburgare

Det är för övrigt konstigt hur kroppen reagerar när sockret faller bort under vardagar. Konstig känsla, till en början var jag konstant sötsugen men nu har kroppen vant sig och jag är inte alls sugen på att äta något onyttigt över huvud taget! Det är mera så att jag äter det ibland för att jag brukar äta förut, inte för att jag är snål på en viss sak, knäppt va?

Favoritgodis just nu är...

... den förbjudna frukten, eller godiset i detta fall. Salmiak. Skulle ju egentligen inte få äta mycket salmiak för det kan ha en skadlig effekt på fostret, något om hyperaktivitet, men ifall jag har en påse lösgodis och inte får salmiak i den så vill jag inte ha godispåsen. Så det slinker nog ner lite salmiak de få gångerna jag ätit godis under de senaste veckorna. Tänker att det inte är så farligt då jag äter godis så sällan, får se hur länge sällan håller i sig bara!

Godis

Favoritfrukt just nu är...

... helt klart passionsfrukt och satsumas. Mmm så gott det är! Passionsfrukterna är dessutom i säsong nu och är superbilliga! Tips! Sedan slinker det ner en del  röda vindruvor och granny smith äpplen.

Vilket var det senaste bakverket du gjorde?

Munkar och donuts som kommer upp på bloggen nästa vecka! 

Jag vill aldrig mer äta...

... inälvsmat. Urk och fy. 

Jag har försökt tycka om denna maträtt men misslyckats

Även här måste jag svara inälvsmat, speciellt leverbiffar. Det går bara inte att äta fastän jag försökt. Sedan har jag väääldigt svårt med såser gjorda på grisköttsstrimlor eller bitar, klarar helt enkelt inte av att äta det.

Det bästa i mitt skafferi just nu är...

Axa's Cacao, Almond & Blueberry Simply Great Granola. Godaste köpta granolan jag ätit. Innehåller havre, råg och korn, torkade blåbär, hackade mandlar och rostade kokoschips (dregelemoji). Det bästa är att den inte är så farligt dyr som alla andra hälsosamma granola brukar vara, tror den var kring 3,50€.

Granola


Chokladglass med hallonsås

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.04.2018

Det är alldeles för länge sedan jag gett er ett recept på glass! Så nu är det dags. Denna gång en maffig chokladglass med chokladsås och hallonsås swirlat in i glassen. Jag tycker bestämt du ska testa denna glass till helgen, du kommer inte ångra dig. Chokladglass med hallon 1

Chokladglass med hallonsås

4 dl grädde

2 dl helmjölk

1 brk kondenserad mjölk

¾ dl kakao av god kvalitet

1 tsk snabbkaffepulver

1/3 tsk salt

2 dl mosade hallon

Ev. Hackad choklad

1. Blanda ihop den kondenserade mjölken och kakaon i en kastrull. Koka upp blandningen och tillsätt snabbkaffepulvret och saltet. Låt svalna något.

2. Vispa grädden hårt och vispa ner nästan all chokladsås. Spara lite för att swirla in i glassen. Blanda i mjölken och rör om.

3. Mosa hallonen. Häll hälften av glassblandningen i en limpform eller en bunke, ringla över chokladsåsen som du sparat och hälften av de mosade hallonen och eventuellt hackad choklad. Rör lite i glassmassan med en gaffel för att swirla om. Häll över resterande glassmassa och häll över den sista av chokladsåsen och hallonsåsen. Swirla om igen.

4. Täck in glassen med plastfolie eller ett lock. Frys glassen åtminstone sex timmar men helst över natten.

5. Ät och njut!

Chokladglass med hallon 4Chokladglass med hallon 2Chokladglass med hallon 5


Västgöta wienerbröd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.04.2018 | 1 kommentar(er)

En blandning av bullar och wienerbröd. Med smörkräm inuti. Kan inte bli bättre bullar. Dessa bullar har alltid varit min mammas specialitet och jag fick äran att dela med mig av receptet åt er. Starta alltså denna vecka med att baka en sats bullar, perfekta att ha i frysen och ta upp när du får kaffegäster, om du inte äter upp alla på en gång förstås ;)

Vastgotawinerbrod 11
Västgöta wienerbröd

3 dl mjölk

2 ägg

50 g jäst

200 g smör

400-500 g vetemjöl, ca 1 liter

3 msk socker

½ tsk salt

1 tsk kardemumma

Fyllning

150 g mjukt smör

150 g socker

1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37ºc. Smula jästen i bunken på hushållsassistenten eller en stor beredningsskål och häll över mjölk-smörblandningen. Rör om tills jästen löst sig. 

2. Tillsätt socker, salt och kardemumma och hälften av mjölet. Knäck i äggen.

3. Knåda degen och tillsätt mera mjöl, lite i taget, tills degen blir smidig. 

4. Låt degen jäsa till dubbel storlek.

5. Värm ugnen till 225ºc. Rör ihop det mjuka smöret och sockret till fyllningen.

6. Dela degen i två delar och kavla ut den till en rektangel. Bred på hälften av smör-socker fyllningen, vik degen från sidorna in till mitten så degen bildar 3 lager.

Vastgotawinerbrod 2

Vastgotawinerbrod 3Vastgotawinerbrod 4

7. Skär ca 5 cm remsor av degen och skär ett hack i mitten av varje remsa, hacket ska inte gå längs med hela remsan.

Vastgotawinerbrod 5

8. Trä ena änden av bullen genom hålet och dra igenom. Låt jäsa på en bakplåtspappersklädd plåt ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.

Vastgotawinerbrod 7Vastgotawinerbrod 8Vastgotawinerbrod 9Vastgotawinerbrod 10

9. Grädda i ugn tills bullarna blivit gyllene, ca 10 minuter.

10. Ät och njut! Gärna med ett glas kall mjölk.Vastgotawinerbrod 14


Galet goda smokey burgers

Skrivet av Sofia Rönnbacka 13.04.2018

Den godaste burgaren jag någonsin gjort hemma är här. En burgare med rökig smak på biffen, enkla tillbehör och en galet god smokey mayo till. Vi har köpt liquid smoke på flaska men inte riktigt haft användning för den ännu då vi tänkt använda den till grillat kött men vi kunde inte hålla oss längre utan bara måste testa den. Och det är vi glada att vi gjorde. Så för denna burgare behöver du alltså liquid smoke. Du hittar flaskan i mataffärer på samma ställe där olika chilisåser och bbq-såser finns. Sen i sommar kan jag lova att det kommer flera recept som innehåller liquid smoke så no worries att flaskan inte ska bli använd!

Vi börjar med majonnäsen. Här kan du välja att använda köpt majonnäs eller så gör du som jag en egen snabbmajonnäs. Av denna sats kommer det ca 2 dl majonnäs och du använder hälften till dressingen i hamburgaren. 

Snabbmajonnäs

1 helt ägg

1½ tsk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger eller citronsaft

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

2 dl ryps- eller rapsolja

1. Sätt alla ingredienser i en hög behållare, exempelvis en kanna. Sätt en stavmixer i botten, sätt på den och lyft den sakta uppåt. 

2. Mixa tills det blir en majonnäs. Borde ta ca 10 sekunder!

Smokey burger sauce 2

Smokey-dressing

1 dl majonnäs

10-15 droppar liquid smoke

1 tsk sriracha eller annan stark chilisås

1-2 inlagda jalapenoskivor eller 2 inlagda peperonis (feferoni)

1. Hacka jalapeno/peperonin fint. Blanda ihop med majonnäsen och srirachan och droppa i liquid smoke. Smaka av mellan varven för önskad rökighet!

Nu till själva burgaren. Här valde vi att hålla det enkelt. Köttet saltades, pepprades och fick en hint rökighet. Tillbehören vi valde var färsk skivad rödlök, saltgurka och ketchup. När vi åt ångrade jag avsaknaden av ost så en cheddar- eller pepper jack skiva skulle ha varit perfekt. Vi gjorde två biffar á 100 gram till varje hamburgare så räkna med 200 gram kött per person ifall du vill ha två biffar. Gör du bara en biff per burgare rekommenderar jag att göra den 150 gram så den inte blir för tjock eller torr vid stekning. Receptet är alltså på 400 gram malet kött så för två personer. 

Smokey burgers 3

Smokey burgers

400 g malet nötkött

1 tsk flingsalt

½ tsk svartpeppar

1 tsk liquid smoke

½ tsk kalvfond

Tillbehör

Smokey-dressing

Saltgurka

Rödlök

Ketchup

Hamburgerbröd

1. Blanda ihop alla ingredienser till biffarna. 

2. Dela degen i fyra lika stora delar och forma fyra biffar á 100 gram genom att pressa dem mellan två tallrikar.

3. Stek biffarna till önskad stekgrad, 2-4 minuter per sida.

4. Skiva rödlök och saltgurka, gör dressingen och rosta bröden i ugn, brödrost eller i stekpanna. Bygg ihop burgaren.

5. Ät och njut!

Ifall du vill kan du servera burgarna med klyftor av batat eller potatis, de passar perfekt att dippa i smokey-dressingen ;)

Smokey burgers 4Smokey burgers 1


Krämig pastagratäng med rökt skinka

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.04.2018

Pasta går alltid hem. Speciellt när den sköter sig själv i ugnen och du har tid över för annat. Denna pastarätt är dessutom perfekt att göra ifall du har överbliven pasta som väntar på att användas i kylskåpet! Jag jobbar på att tömma frysen och skåpen här hemma så denna gång förvandlades resterna i kombination med en liten what´s in my pantry till en krämig pastagratäng med rökt skinka. Skinkan kan hur bra som helst bytas ut mot kyckling, kalkon eller köttfärs. Du kan även tillsätta andra grönsaker än broccoli i gratängen, riven morot och paprika skulle passa perfekt men eftersom detta var en what´s in my pantry så fick det bli broccoli :)

Pastagratang med skinka 1

Krämig pastagratäng med rökt skinka

4 portioner

300 g okokt pasta

1 gul lök

1 klyfta vitlök

300 g rökt skinka

150 g broccoli eller andra grönsaker

Sås

2 dl crème fraiche

5 dl grädde

½ tsk svartpeppar

½ tsk paprikapulver

1 msk hackad basilika

2 dl riven ost, gärna en blandning av gräddost och en hårdost för mera smak

1. Koka pastan 2 minuter kortare än det står på förpackningen.

2. Hacka löken och vitlöken, skär skinkan i bitar och skär broccolin i små buketter.

3. Sätt ugnen på 225ºc.

4. Blanda ihop alla ingredienser till såsen. När pastan kokat klart blandar du ihop alla ingredienser i en ugnsform, häller över såsen och strör över osten. Grädda i ugnen ca 30 minuter eller tills pastagratängen fått en fin färg.

5. Servera pastagratängen med en grönsallad.

6. Ät och njut!

Pastagratang med skinka 2

Nudelwok med tofu och grönsaker

Skrivet av Sofia Rönnbacka 06.04.2018

Trenden med att äta vegetariskt sprider sig mer och mer. Vi byter ut kött mot bönor, linser, tofu, till och med pulled havre hittas nu för tiden i butiken. Att byta ut kött behöver inte alls vara svårt eller tidskrävande. I de flesta recept som innehåller kött kan du enkelt byta ut köttet mot en vegetarisk produkt. Maletköttsås görs enkelt med röda linser, fredags tacosen fylls med bönor eller sojakross som får smak av tacokrydda och tofu tillsammans med lite grönsaker lämpar sig perfekt i en sötsursås. Så enkelt är det. Det som även kan tas i beaktande är att köpa ekologiska sojaprodukter eftersom största delen av den soja som produceras är genmodifierad. Genom att köpa ekologiska sojaprodukter slipper du den genmodifierade biten och stöder inte heller massproduktionen av genmodifierad soja.

Vi tycker alla om när vardagsmaten är näringsrik och tillreds snabbt, så varför inte testa byta ut köttet mot ett vegetariskt alternativ nästa gång? Denna nudelwok med tofu och grönsaker passar då perfekt! Visste du förresten att woka betyder att steka något snabbt på hög värme? Snabbt, billigt och gott.

Tofu wok 8

Nudelwok med tofu och grönsaker

6 portioner

2 skalade morötter

10 cm purjolök

1 röd eller grön paprika

½ röd chili

4 cm färsk ingefära

2 klyftor vitlök

2 champinjoner

1 burk konserverade bambuskott

500 g ekologisk tofu

250 g vete-, ägg- eller risnudlar

Olivolja till stekning

Wok-sås

4 msk sojasås

2 msk honung

2 msk ketchup

1 msk sweet chili sås

2 tsk stark chilisås

1. Strimla morötterna och purjolöken fint, finhacka chilin och ingefäran. Skär paprikan i bitar, skiva champinjonerna och häll spadet av bambuskotten.

2. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Lämna bort eventuell kryddning från nudlarna.

3. Under tiden nudlarna kokar skär du tofun i bitar och steker den i lite olivolja tills den fått en fin färg. Ta bort tofun från stekpannan, tillsätt lite olja och stek grönsakerna i några minuter

4. Blanda ihop alla ingredienser till woksåsen. När nudlarna är klara tillsätter du dem i stekpannan med grönsakerna, sätter i tofun och häller på såsen. Stek två minuter.

5. Servera woken med finhackad purjolök eller vårlök och eventuellt sweet chili sås.

6. Ät och njut!

 

Tofu wok 4