I koket med Sofia

Visa alla inlägg skrivna april 2019

Ugnspannkaka

Skrivet av Sofia Rönnbacka 29.04.2019

Kategorier:

Är det inte fantastiskt hur vi associerar en viss sorts mat med olika personer? Och hur mat gör oss glada? Det är en härlig känsla. Köttsoppa och ugnspannkaka, det är min gammelfarmor i ett nötskal. Varje gång jag äter pannkaka så tänker jag på henne och hur god hennes pannkaka var. Hemligheten är att inte övergrädda den, den ska vara lös på toppen och sedan serveras med socker. Finns ingen pannkaka i hela världen som slår hennes så tyvärr måste jag dela med mig av det näst bästa receptet på pannkaka. Jag har dock fått äran att ärva bland annat hennes pannkaksform så hon är med på ett litet hörn i alla fall ♥ Receptet är gjord i en form som är ca 20x30 cm men det går enkelt att fördubbla receptet och göra pannkakan i en ugnsform!

Ugnspannkaka 1

Ugnspannkaka

6 bitar

2 ägg

½ tsk salt

2 msk socker

5 dl mjölk

1¾ dl vetemjöl

2 msk smör till formen

1. Sätt ugnen på 225°c och sätt in en ugnsform med smör i i ugnen. Vispa förhand upp äggen lätt med sockret. 

2. Tillsätt saltet och mjölken och till sist mjölet under vispning.

3. Häll smeten i ugnsformen med det smultna smöret. Grädda pannkakan ca 20 minuter tills den fått lite färg men fortfarande är lite lös på toppen.

4. Låt den svalna något och servera den med valfria tillbehör, ex. grädde, socker och jordgubbar.

5. Ät och njut!

Ugnspannkaka 2


Pesto genovese

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.04.2019

Hemgjord pesto är så enkelt att göra och mycket godare än köpt pesto! Dessutom är det något speciellt när man verkligen gör peston för hand. En genuin känsla när den mortlas, du känner doften av basilika och vitlök samtidigt som du själv kontrollerar konsistensen och utseendet på din egna pesto. Nu till helgen tycker jag att du ska lyxa till det med hemgjord pesto och äta den med pasta eller en laxbit, mums. Eller varför inte på en pizza med massor av mozzarella och färska tomater! Peston går förstås att mixas, tillsätt då bara lite olja i taget, inte allt på en gång.

För oss bär det av mot huvudstaden efter min första vecka som arbetande mamma. Dock var det bara ett vikariat men hjälp vad det är mycket man ska hinna med om kvällarna som jag annars brukar göra på dagarna. Och nej, Freya har inte börjat på dagis utan jag har turen att ha Fredric hemma varannan vecka! Sena kvällar har det blivit men roligt att göra något annat än att bara vara hemma, fast nog har jag ju saknat Freya en hel del..

Pesto 3

Pesto Genovese

ca 1 dl

1 kruka basilika

20 g pinjenötter

½ dl riven parmesanost

1 klyfta vitlök

ca 1 dl olivolja

Salt och peppar

1. Börja med att mortla pinjenötterna och ställ dem åt sidan. Mortla sedan basilika med vitlök tills allt blivit finfördelat.

2. Blanda i pinjenötterna och parmesanosten och mortla ytterligare. Tillsätt oljan lite i taget tills peston blir önskad konsistens. 

Vill du ha den på pizza kan den med fördel vara lite tjockare och vill du ha den med pasta kan den vara lite rinnigare.

3. Smaka av med peppar och eventuellt mera salt. Kom ihåg att parmesanosten är kraftigt saltad så det kanske inte ens krävs mera salt.

4. Ät och njut!


Instagram is up and running

Skrivet av Sofia Rönnbacka 24.04.2019

Efter lite strul så hittar ni nu äntligen bloggen på instagram! Så in och följ inthekitchenwithsofia. Det blev ett engelskt namn, för ikoketmedsofia lät inte så riktigt bra, haha. Jag kommer att uppdatera flödet varje gång ett nytt recept kommer på bloggen. Händelser ska jag försöka få upp varje dag, bland annat lite bakom kulisserna, vad jag äter och lite tips! 

Foto 23 04 2019 22 29 36


Mintchoklad­mousse­tårta

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.04.2019 | 2 kommentar(er)

Choklad är ett måste på påsken, och denna moussetårta har endast fem ingredienser, ifall du inte räknar botten, då är det sju. Hur som helst är det väldigt lite ingredienser och det går snabbt att baka den. Jag tycker att mintchoklad är en bra brytning till vanlig choklad. Den känns maffig och söt men den är ändå på något vis ganska fräsch. Jag använde pätkis i min tårta men vill du går det bra att byta ut pätkisen mot mörkchoklad med mintsmak för en mera intensiv och inte så söt smak. Det samma gäller botten, jag använder oreos men ta ditt favorit-chokladkex! Här igen kan smaken varieras beroende på botten. Kom ihåg att mina recept är utformade enligt vad jag tycker om, ifall du inte gillar mint, byt enkelt ut chokladen mot en choklad som faller dig i smaken :) Kakan är gjord i en springform på 18 cm i diameter men vill du ha en större kaka så dubblar du receptet och bakar den i en form på 22 eller 24 cm i diameter.

Patkismoussetarta 1

Mintchokladmoussetårta

18 cm ∅, 8-10 bitar

100 g oreos

25 g smör

Mousse

1 påse pätkis, 140 g, spara några för dekoration.

1 dl grädde + 2 dl grädde

2 gelatinblad eller 1 tsk gelatinpulver + 1 msk vatten

1 tsk vaniljsocker

75 g färskost

Dekorering

1 dl grädde + 1 nypa bakpulver

Pätkis

Chokladsås

1. Krossa oreos och blanda med smält smör. Tryck ut botten i en bakplåtspappersklädd springform (detta för att enkelt kunna flytta kakan vid servering) och ställ kallt.

2. Hacka pätkisen i mindre bitar. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter, Koka upp 1 dl av grädden, lös upp gelatinbladen och häll sedan pätkisen i kastrullen. Låt stå ett par minuter, rör sedan och, låt stå och rör tills chokladen smultit. Låt svalna något.

3. Vispa resten av grädden hårt med vaniljsocker. Vispa ner färskosten och till sist chokladgrädden. Häll över botten och låt kakan stelna i kyl i åtminstone fyra timmar. Det går även bra att frysa den!

4. Dekorera kakan med vispad grädde, pätkis och chokladsås. 

Ja, du läste rätt tidigare. Jag har skrivit en nypa bakpulver. Detta är något jag lärt mig via ett instagramkonto jag följer. Vispar du grädde med lite bakpulver så får den en slätare konsistens och blir mera spritsbar. Supertips! Jag kan visa skillnaden någon gång.

5. Ät och njut!

Patkismoussetarta 3

Förresten hur gulligt är inte detta påskpyssel! Enkelt att göra och snyggt att hänga i påskriset. Tips!

Paskpyssel


Morotskaka med syrlig creamcheesefrosting

Skrivet av Sofia Rönnbacka 17.04.2019

Det var ju meningen att jag skulle dela många recept på desserter men så blir det inte. Livet kom emot, och denna gång på ett lite tråkigare vis. Bakat har jag gjort men fått prioritera min tid och spenderat en stor del av den med familjen. Påsk blir det iallafall fastän kanske lite annorlunda än det brukar bli, vi har ingen påskbrasa i min hemby! Åtminstone inte vad jag vet om. Sedan har vi ju en snart nio månaders bebis hemma, vilket vi inte hade i fjol, så förändringar i traditionerna lär det bli. 

Choklad hör påsken till, det är sen gammalt. Men kaniner hör ju också påsken till, och kaniner äter morötter, och morotskaka, ja det äter vi. Så först ut är en maffig morotskaka med en syrlig creamcheesefrosting. Ifall ni aldrig ätit morotskaka med citron i frostingen lär ni tacka mig. Så mycket godare och sötman i kakan balanseras upp med citronen på ett väldigt bra sätt. Ifall du vill göra morötter av sockermassa så finns det en beskrivning i slutet av inlägget. Morötterna är även perfekt att dekorera cupcakes med eller varför inte göra ätbara dekorationer till dukningen!

Morotskaka med syrlig frosting 3Morotskaka med syrlig frosting 1

Morotskaka med syrlig creamcheesefrosting

20 cm ∅, ca 12 bitar

4 ägg

4 dl socker

4 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

4 tsk bakpulver

2 tsk kanel

2 tsk kardemumma

1 tsk ingefära

1 krm salt

150 g smör

5 dl rivna morötter (4 medelstora morötter)

Frosting

200 g färskost

100 g mjukt smör

Skalet av en citron

10-12 dl florsocker

1. Sätt ugnen på 150°c. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en annan skål. Riv morötterna och smält smöret.

3. Sikta i de torra ingredienserna, vänd försiktigt ner dem, rör sedan i smöret och morötterna.

4. Häll smeten i en smord och bröad springform med 20 cm i diameter. Grädda kakan ungefär 1 timme, testa med en tandpetare ifall kakan är klar.

5. Vispa ihop frostingen, börja med att vispa smöret, tillsätt sedan färskosten och sist florsockret.

6. Dela kakan i trå och bred ut frostingen på botten, sätt på locket och bred ut frostingen på sidorna av kakan och till sist uppe på kakan. Vill du kan du spritsa ut frostingen för ett snyggare resultat men jag ville ha det lite "slarvigt". Riv över lite citronskal och dekorera eventuellt med morotsstrimlor, eller som jag med morötter gjorda av sockermassa!

7. Ät och njut!

Morotskaka med syrlig frosting 4
 
Morotter i sockermassa 4

 

För morötterna behöver du:
  • Vit sockermassa
  • Gul, röd och blå hushållsfärg av pasta typ (alt. grön och orange, men färgerna blir snyggare när du får blanda själv)
  • Tandpetare
  • Kniv
1. Morot: Börja med att rulla kulor som är ca 1,5 cm i diameter. Rulla så många som du vill ha morötter. Knåda ihop allt till en enda kula och färga den till önskad nyans av orange med gul och röd färg. Använd tandpetare så går det enkelt att kontrollera färgmängden. Dela sedan upp den igen.
Morotter i sockermassa 2

 

Jag använder mig av Wilton's pastafärger. Dessa är köpt på nätet så jag vet inte ifall just denna finns i butiken. 

2. Börja med att forma spetsen på moroten genom att försiktigt rulla ut den mot bordsytan. Tryck sedan lite lättare och rulla ut änden på moroten, skär av moroten vid önskad längd och runda hörnen något. Snygga till den genom att rulla den lätt mot bordsytan ifall det behövs.
 
3. Blast: Färga en grön kula, ungefär 1/3 av den storleken som den orangea var. Rulla ut till en mask på ungefär 0,5 cm i diameter. Skär av masken i 1 cm bitar och dela bitarna i tre delar, men inte genom hela biten. Runda till topparna

Morotter i sockermassa 3

4. Dutta ett finger i lite vatten och pensla på änden av moroten. Fäst blasten och låt moroten torka i rumstemperatur så blasten fastnar. Torka dem gärna över natten så hinner sockermassan stelna till. Dekorera strax före servering för att undvika att färgen färgar av sig på kakan.

Morotter i sockermassa 1

 


Batatpaj med fetaost och karamelliserad rödlök

Skrivet av Sofia Rönnbacka 12.04.2019 | 1 kommentar(er)

Söt batat, karamelliserad rödlök och fetaost gifter sig i denna paj! Pajen har även ett mer rustikt botten då rågmjöl och havregryn blandas med. Perfekt paj då du vill ha både sött och salt, båda begären stillas och din dag är räddad. Pajen går bra att frysa ner och är perfekt att ta med som lunchlåda. Servera den gärna med en god sallad.

Gammalt inlägg med uppdaterat recept och nya bilder.

Batatpaj med fetaost 3

Batatpaj med fetaost och karamelliserad rödlök

24 cm ∅

Pajdeg

150 g smör

1 dl rågmjöl

½ dl havregryn

1½ dl vetemjöl

3 msk vatten

Fyllning

1 stor batat (sötpotatis)

3 rödlökar

1 msk olivolja

½ tsk salt 

2 tsk socker

2 msk balsamico

½ tsk timjan

½ paket fetaost i smulor

Äggstanning

3 ägg

3 dl grädde

½ tsk salt

½ tsk svartpeppar

1½ dl riven ost

1. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl och vatten till en deg. Tryck ut degen i en springform, 24 cm i diameter och ställ den sedan kallt i ½ timme.

2. Skär bataten i kuber som är 1x1 cm, koka dem i 5 minuter i lättsaltat vatten.

3. Sätt ugnen på 225ºc.

4. Strimla löken och stek den mjuk i olivolja. Tillsätt sedan salt, socker, timjan och balsamico och låt löken stekas ytterligare några minuter.

5. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 200ºc.

7. Sätt bataten i pajskalet, strö över den karamelliserade rödlöken och strö över fetaosten.

8. Vispa ihop äggstanningen, häll den över fyllningen, strö på ost och grädda pajen i 20-25 minuter eller tills den fått en fin färg.

10. Ät och njut!

Batatpaj med fetaost 1Batatpaj med fetaost 2


Vitchoklad­panna­cotta med passionsfrukt

Skrivet av Sofia Rönnbacka 10.04.2019 | 1 kommentar(er)

Påsken närmar sig, och jag har ju förstås tips på desserter till påskbordet. Först ut är en vitchokladpannacotta med passionsfrukt och rostade kokoschips. Den perfekta desserten att tillreda ifall det är många som äter. Dessutom är den fin att se på. Jag valde att varva min men det går lika bra att laga den i ett lager, det går dessutom snabbare. Ifall du vill ha lager så gör du halva receptet åt gången. Receptet är beräknat för sex personer men du ändrar enkelt mängderna, läs nedan.

Vitchokladpannacotta med passionsfrukt 1

Jag märkte att bloggen saknar ganska mycket desserter, speciellt no bake och snabba desserter så jag ska försöka uppdatera med sådana nu. Pannacotta är verkligen en enkel och snabb dessert att tillreda och den gillas av de flesta. Dessutom innehåller den ofta bara fyra ingredienser som de flesta alltid har hemma. En bra grundsmak som passar till det mesta är vanilj. Sedan kan du utveckla pannacottan med olika tillbehör. Exempelvis lime-marinerade jordgubbar passar perfekt till midsommar,  hjortron är perfekt på hösten, chokladganache lämpar sig till jul och till påsk passar det bra med mango eller passionsfrukt. Som sagt, det mesta passar till vanilj. Vidare går det enkelt att smälta ner olika choklader, godisar, röra ner krossade kex eller fruktbitar.

Det enda och det viktigaste du måste komma ihåg är att inte göra pannacottan för hård. Alltså kan vi ta en sekund och äcklas lite av gelatin. Finns det något värre än en efterrätt som innehåller gelatin som är SKARP (förutom då man får bitar av gelatin som inte blandats med resten av smeten). Alltså så att man måste tugga den, hujedamig. Ryser. Så var sparsam med gelatinet. Jag brukar tänka 1 dl grädde och ½ gelatinblad. Jag har inte testat att göra pannacotta på vegegel eller agar agar så jag vet inte hur de ter sig i pannacotta. Borde testa! Sedan tänker jag alltid 1 dl grädde per person när det kommer till pannacotta. Eftersom pannacotta är ganska maffigt är det bra att inte servera för stora portioner av den. Speciellt vi påskmiddagen kan det vara bra att göra mindre glas för man har ju ofta flera olika desserter, eller är det bara vi? Haha. 

Vitchokladpannacotta med passionsfrukt 3

Där var min snabba, lilla pannacotta-skola. Märks det att jag brukar göra pannacotta ofta? Ifall du har någon fråga så ställ den gärna i kommentarsfältet. Annars så är ett instagramkonto på väg men av någon underlig anledning blev jag utlåst från kontot för jag bröt mot någon policy de hade, innan jag ens sluppit in på mitt konto.. Så lite strul där. Hur många gånger har jag skrivit pannacotta nu?

Vitchokladpannacotta med passionsfrukt 4

Vitchokladpannacotta med passionsfrukt

6 st.

6 dl grädde

3 gelatinblad

140 g vitchoklad

2 msk socker

Passionsfruktspegel

8 passionsfrukter

1 dl vatten

4 msk socker

2 tsk vaniljsocker

1½ gelatinblad

Servering

Rostade kokoschips/flingor

1. Blötlägg 1½ gelatinblad. Bryt hälften av chokladen i bitar i en kastrull, häll på 3 dl grädden och tillsätt 1 msk socker. Värm upp grädden tills chokladen smultit. 

2. Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem. Fördela blandningen i sex glas/portionsskålar. Ställ i kylskåpet för att stelna. Under tiden gör du passionsfruktsspegeln.

3. Gröp ur 4 passionsfrukter och koka upp dem tillsammans med hälften av de resterande ingredienserna. Låt den svalna och häll den sedan på pannacottan. Låt stelna i kylskåp.

Ifall den är för varm så smälter det första lagret. 

4. Gör andra hälften av pannacottan och häll den på passionsfruktslagret och gör det sista lagret passionsfrukt och häll den över pannacottan då den stelnat. Låt stelna.

Alternativt gör du ett lager pannacotta och ett lager passionsfrukt.

5. Rosta kokoschips/flingor i en torr stekpanna. Strö över pannacottan före servering.

6. Ät och njut!


Rågsemlor med pumpakärnor

Skrivet av Sofia Rönnbacka 08.04.2019

Att se på matlagningsprogram som handlar om brödbak är en av mina favoritprogram. I en serie på netflix som heter salt fat acid heat bakas det focaccia "på riktigt". Den känslan jag får av att se på hur personen bakar bröd är fantastisk. Så vill jag också baka bröd, med kärlek och känsla. Jag bakar bröd alldeles för sällan. Jag älskar att arbeta med bröddegar och att utveckla mina tekniker när det kommer till brödbak men det blir för sällan av. Det är något så avslappnande och terapeutiskt att baka bröd. Själen får ro på något sätt. Jag kan inte mycket om brödbak och det jag lärt mig hittills är att inte ha i för mycket mjöl, olika mjölsorter binder olika mycket vätska och att man ska låta jäsningen ta sin tid. Inte så mycket med andra ord, men jag kommer dit så småningom. I alla fall fick jag knådat ihop goda semlor denna gång, med rågmjöl och pumpakärnor. Mmmm.. Älskar bröd med frön eller nötter i. 

Ragsemlor med pumpafron 1

Rågsemlor med pumpakärnor

ca 20 st.

50 g jäst

5 dl vatten

½ dl sirap

2 tsk salt

4 dl rågmjöl

1 dl havregryn

1 dl pumpakärnor

ca 6 dl vetemjöl

1. Smula jästen i en bunke, värm vattnet till 37ºc och häll det över jästen tillsammans med sirapen. Rör om tills jästen löst sig.

2. Tillsätt salt, rågmjöl, havregryn och pumpakärnor och knåda sedan ihop degen och tillsätt vetemjölet gradvis. Låt hellre degen vara för lös än att ha i för mycket mjöl. Knåda degen i 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. 

Mängden mjöl varierar beroende på hur exakt du mäter ingredienserna och vilken typ av mjöl/märke du använder. 

3. Låt degen jäsa i en timme. Dela den sedan i 20 bitar och baka ut till semlor. Jäs tills semlorna dubblats i storlek. 

4. Grädda semlorna i 225ºc i ca 15 minuter.

5. Ät och njut!

Ragsemlor med pumpafron 2


Jag har flyttat!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 05.04.2019

Kategorier:

Som rubriken lyder så har jag flyttat, inte fysiskt då men till Sevendays. Foodly och Sevendays har slagits samman och blivit en supersajt så samma blogg fast på ett nytt ställe! Funderar på att göra ett eget instagramkonto till bloggen för mitt vanliga har tagits över av Freya känns det som. Ifall du skulle följa mina uppdateringar på ett skilt konto, klicka i så fall på hjärtat i slutet av inlägget så ska jag se ifall det blir av. Min perfektionist inom mig gråter när instagramflödet består av olika saker, i-landsproblem deluxe, haha.. 


Annars rullar allt på som vanligt, 
eller ålar på, för Freya har lärt sig att dra sig framåt. Vilken omställning för mig, förut har jag kunnat lämna henne hur som helst men nu måste jag ju hela tiden tänka på vad hon kan äta upp eller slå sig på. Har även flera blogginlägg som väntar på att skrivas, så ha tålamod, de är på väg. Jag har bara haft lite slalomsemester med familjen, skönt och välbehövligt. Det är mycket på gång nu känns det som men det gillar jag :)

297826F6 3978 4ADA 98C3 64AC95341043