Visa alla inlägg skrivna 2019
Meatfree monday: Testar falafel
Idag bjussar jag inte på ett recept utan en till recension, eller vad jag nu ska kalla det. Inlägget där jag hade testat på kokosprodukter gillades av många så vi kör en falafelrecension denna gång! Falafel är verkligen sååå gott. Har fått fnatt på falafel just nu och äter det varje vecka. Brukar säga att det finns två saker jag köper som är halvfabrikat, korv och fiskpinnar, men nu får jag sätta falafel på den listan. Jag har testat tre olika falafelsorter från olika märken, gett dem betyg för smak, konsistens, utseende och pris. Bilderna är lånade från märkens hemsida. Testa att servera falafeln i pitabröd med tzatziki (här finns recept på tzatziki) eller servera falafeln med couscous och en sås gjord på crème fraiche och sweet chili sås, mums! Säger ni förresten falaaafel, falaffell eller falafell? Jag säger falaaafel, haha.
Urtekram Spicy Falafel
Smak: Smakar väldigt äkta falafel. Gillar hettan i den, inte direkt märkbar men du får ett litet sting efter en stund. Den har alla smaker som en falafel ska ha.
Konsistens: Tillagad i ugn får den en knaprig yta och en mjuk insida. Den ger faktiskt en friterad känsla (friterad före frysning).
Pris: Något dyra, tror de var 4€ eller var de kanske 4,5€ där jag köpte dem. Å andra sidan är de ekologiska!
Övrigt: Hittas i frysdisken vilket betyder att de håller länge.
HK Maakarit Samirin Falafel
Smak: God smak, mycket spiskummin i dessa vilket jag gillar! Känner även av en citronsmak.
Konsistens: I och med att de är små falafels så får de en krispig, ganska lätt konsistens. Falafel kan lätt bli för tung men inte i denna bulle.
Pris: Billigaste av dessa tre. Helt klart prisvärd! Runt 2,5€
Övrigt: Gillar att de är gjorda på finländsk potatis och bondbönor! Smart miljötänk av HK. eftersom de är lite mindre till storleken passar de perfekt till exempelvis cocktailpinnar eller att grilla grönsaksspett men även i en tomatsås.
Saarionen Vegebullar Falafel
Smak: Smakade mer som skolans grönsaksbollar än falafel. Den hade solrosfrön i sig vilket var en oväntad tvist, de bidrog till det ynka tuggmotstånd som fanns.
Konsistens: Sämst konsistens av dessa tre. Alldeles för degiga och de fick inte en krispig yta som de två andra hade.
Pris: Helt ok pris, dock inte värda priset. Kostade runt 3€.
Övrigt: Kom med en majonnäs med smak av koriander-lime. Även ett minus är att de innehåller E-ämnen vilket inte de två andra gjorde.
Blogglista: I mitt kök
Att koka soppa på en spik är något av min specialitet. Men vad har jag i mitt kök för att alltid kunna tillreda något? Vi har tömma kylen tema på Foodly just nu så en blogglista som tangerar temat är nästan ett måste. Läs och ta del av några tips på rätter som passar för dig som vill tömma frysen! Kolla även in kategorin what´s in my pantry för att få lite mera tips :)
Tre varor jag alltid har i frysen: Bär, kött och smördeg. Av dessa ingredienser kan du göra det mesta! Smördeg är ett supertips ifall du får oväntade gäster och inte har något att bjuda på. Gör små pastejer med skinka/tonfisk/kyckling, lök, paprika/tomat/soltorkade tomater och färskost eller skär smördegsrutan i halva, tryck en lite nedsänkt ring mitt i rutan och fyll med sylt/bär/vaniljkräm/nutella, pensla med ägg och grädda! Mums, och det tar bara en kvart. Koka kaffe då de gräddas och ät och njut!
Här finns recept på dessa godingar med päron och blåmögelost.
Tre varor jag alltid har i kylskåpet: Grädde, kalvfond och någon form av rotfrukt! Har nog fler än tre varor alltid ;)
Tre varor jag alltid har i skafferiet: Mjöl, pasta och tomatkross.
Här finns ett recept på enkla semlor där du kan använda upp mjölresterna du har i skafferiet!
Så här förhindrar jag matsvinn: Fryser ner alla rester som går att frysa ner samt ifall jag endast behövt en halv burk tomatkross/kokosmjölk så fryser jag in resten. Perfekt att använda som pizza-/pastasås eller i smoothies. Sedan går jag ofta igenom vad som finns i kylskåpet och planerar mat utgående från det. Vi veckohandlar även hos oss och det gör så att kylskåpet ofta blir någotsånär tömt före det fylls på igen. Ett tips är att även göra nya rätter av rester.
Maträtt du kan göra med en kylskåpstömning: Pyttipanna är perfekt att göra av nästan vad som helst, ett pajskal eller en pizzadeg kan ha i princip vilken fyllning som helst och en omelett mättar den med.
Här finns recept på en god potatispizza!
När inspirationen tryter - lagar jag: Pasta av något slag, går ju att variera i oändlighet.
Här är receptet på en krämig pastagratäng med skinka.
Här är receptet på en one-potpasta med kyckling och färskost (har vi inte alla färskost som bara ligger i kylskåpet?)
Och här hittar du ett recept på en lasagne. I en tomatsås kan du använda det mesta.
En lyxvara jag unnar mig: Goda ostar, meningen med livet är trots allt ost! En ost jag alltid har hemma är Allerums prästost, den äter jag som "vanlig" ost. Kan inte äta Oltermanni mera på mitt bröd för den smakar ju inget!
Snickersrutor
Ibland får jag idéer som jag bara måste förverkliga. Dessa snickersrutor var en sådan idé, och om jag är glad att jag gjorde dem, JA! Himlen för alla snickers-älskare, eller för alla som gillar kombon sött och salt. Mjuk mördeg, seg kolasås, salta jordnötter och choklad. Behöver jag säga mer? Ja, vi räknar ju inte kalorierna i denna direkt.. Sedan så har jag inte brutit min sockerstrejk, den håller på ännu, tacka vet jag blodapelsiner! Dessa bakades i februari ;)
Förresten, i morgon kör jag en takeover på Foodlys instagram så in och följ Foodly.fi ifall du inte gör det!
Snickersrutor
20-24 st.
Botten
4 dl vetemjöl
200 g smör
1½ dl socker
1 äggula
Fyllning 1
50 g smör
150 g marshmallows
½ dl jordnötssmör, gärna en slät variant
Fyllning 2
150 g socker
75 g smör
1 dl grädde
1½ dl jordnötter
Topping
200 g mjölkchoklad
1. Knåda ihop alla ingredienserna till botten och tryck ut degen, ca ½ cm tjock, i en form klädd med bakplåtspapper. Min var ca 20x25 cm.
2. Nagga botten och ställ kallt i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175ºc. Gräddar botten ca 15 minuter.
3. Fyllning 1: smält smöret i en stekpanna, rör ner marshmallows och jordnötssmör. Rör tills blandningen blir slät. Bred ut över botten. Ställ kallt.
4. Fyllning 2: Smält sockret på medelhög värme i en stekpanna. Tillsätt smöret och låt det smälta, tillsätt grädden och låt puttra tre minuter. Låt svalna något och rör sedan i jordnötterna. Bred ut såsen över den stelnade marshmallow-fyllningen.
5. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron, bred den över kolasåsen och ställ rutorna i kylskåpet. Efter en stund när chokladen stelnat en aning kan det vara bra att fåra den lite så det går lättare att skära rutorna.
6. Ät och njut!
Sötpotatis-böngryta
Jag och min kusin har ett nyårslöfte, att testa något i en hel månad och sedan nästa månad testar vi något nytt och så vidare. Januarimånad började med "slösa inga pengar på att äta ute/snabbmat", och tro det eller ej men vi (åtminstone jag, hon kanske har fuskat ;)) klarade hela månaden utan skräpmat! I februari skulle vi äta vegetariskt tre gånger i veckan, vilket inte var så svårt för mig eftersom jag redan äter ganska mycket vegetariskt. Nu i mars är det den värsta utmaningen hittills.. Inget socker, det vill säga absolut inte godis, bullar och bakverk, lemonad, glass eller annat som helt uppenbart innehåller socker. Som ni läser, den värsta månaden hittills. Dock har det börjat bra för Freya blev väldigt sjuk och jag drog på mig en förkylning så jag har varken haft tid att tänka på att jag vill ha socker eller lust att äta socker. Förutom på fastlagstisdagen, den var tuff. Vem i hela fridens namn sockerstrejkar den månad då man får äta fastlagsbulla?! Varför gör vi då detta? Svaret är enkelt, för att utmana oss. Vi älskar att äta men saknar självkontrollen, haha. Så vill någon haka på så berättar jag mer än gärna aprils utmaning när den kommer! Nu var det ju inte detta jag skulle skriva om. Egentligen skulle jag skriva ett recept på en vegansk sötpotatisgryta med smaker från mellan östern som jag komponerade ihop under februarimånadens utmaning.
Sötpotatis-böngryta
4 portioner
200 g sötpotatis
200 g zucchini
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 paprika
1 brk tomatkross, 500 g
2 dl vatten
1 brk svarta bönor, ca 200 g avrunnen vikt
1 tsk örtblandning
1 tsk röd currypasta
1 tsk sambal oelek
1 tsk spiskummin
50 g spenat
Salt och peppar
Olja till stekning
Till servering:
Ris/couscous/bulgur
En klick yoghurt eller crème fraiche ifall du vill
Persilja/koriander
1. Skala sötpotatisen. Skär den, zucchinin och paprikan i bitar, strimla löken och hacka vitlöken.
2. Stek grönsakerna i lite olja, häll på tomatkross, vatten, currypasta, sambal oelek och kryddorna. Låt puttra tills sötpotatisen är mjuk, ca 10 minuter beroende på hur stora bitarna är.
3. Koka ris under tiden grytan kokar. Skölj även bönorna och spenaten. När sötpotatisen är mjuk rör du i bönorna och spenaten och låter gryta koka ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Servera med ris och varför inte en klick yoghurt och nyklippt persilja/koriander.
5. Ät och njut!
Fastlagsbullekaka
Om det är något jag älskar när det kommer till bakverk är det allt som har nötter eller mandlar i sig. Brownies, mazariner, snickersrutor (recept på dessa kommer inom kort), mmm.. Det blir på något sätt ett mycket saftigare bakverk när det innehåller nötter, och så tycker jag att bakverk som innehåller nötter/mandel håller längre på något sätt. Min fastlagsbulle kaka är inget undantag! Den blir godare och godare för var dag den står i kylskåpet! Det går även att frysa ner kakan hel eller i bitar, skippa då bara fyllningen. Perfekt att ta upp en bit när du är sugen på något sött, vispa bara upp en klick grädde och halv tina lite bär så har du en fikabit! Denna vecka ska den ju förstås fyllas som en fastlagsbulle med en härligt krämig mandelmassa och hallon ;)
Fastlagsbullekaka
8 bitar, 20 ∅
2 ägg
1½ dl socker
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk
50 g smält smör
1 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl eller 1 dl potatismjöl för en glutenfri variant
½ tsk kardemumma
Fyllning
75 g mandelmassa + 1-2 msk grädde
1 dl hallonsylt eller mosade hallon + lite socker
1 dl vispgrädde
½ tsk vaniljsocker
Dekoration
Mandelspån
(Frystorkade) Hallon
1. Sätt ugnen på 175°c.
2. Vispa ägg och socker fluffigt, blanda alla torra ingredienser i en bunke och smält smöret. Sikta i de torra ingredienserna, tillsätt smöret och mjölken och rör försiktigt tills allt är blandat. Rör du för kraftigt far luften ur ägg-sockerblandningen och du får en platt kaka.
3. Smörj en springform med diametern 20 cm, klä in kanterna med bakplåtspapper och bröa botten. Häll smeten i formen och grädda kakan 15-20 minuter. Testa ifall kakan är klar med en tandpetare.
Ifall kanterna kläs in med bakplåtspapper blir det en snyggare utsida på kakan.
4. Låt kakan svalna i formen, under tiden kan du vispa upp grädden med vaniljsockret, mixa/rör mandelmassan tillsammans med ovispad grädde för att få den till en bredbar konsistens och mosa hallonen. När kakan svalnat brer du ut mandelmassan underst, sedan hallon och till sist grädde. Dekorera med mandelflarn, frystorkade hallon/färska hallon eller annat gott!
5. Ät och njut!
Fastlagsbulle-petit choux
Nuuu kan jag inte hålla mig längre..
Älskar du smaken av fastlagsbullar men orkar inte göra egna? Då är fastlags-petit choux den perfekta varianten! Jag är ju egentligen lite emot att ändra på fastlagsbullen men i år kände jag att jag måste haka på trenden att mixa ihop traditionella fastlagsbullar med något annat bakverk. Såg på instagram att Mr. Cake (tror jag det var) har en variant av en semmel-cronut i år och den såg sååå god ut. Borde egentligen testa en sådan också. Vem vet, kanske jag hinner det ännu. I nuläget har jag åtminstone två recept som ni får ta del av, och först ut en petit choux.
Alltså mängderna i detta recept är egentligen skrattretande men i och med att jag endast ville ha sex stycken fastlagsbulle-petit choux så är mängderna väldigt små, billiga bullar åtminstone! Själva choux-degen är enkel och fyllningen är inte invecklad den heller, keep it simple. Och det gjorde jag och oj så goda de blev. Kunde lätt ha ätit alla själv, men måste ju behärska mig lite ändå.
Fastlagsbulle-petit choux
6 stycken
25 g smör
¾ dl vatten
½ msk socker
¾ dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning
Mandelmassa
1 dl vispgrädde + 1 tsk vaniljsocker
Färska hallon eller hallonsylt
Florsocker
1. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).
2. Koka upp smör, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör om. "Koka smeten" någon minut under omrörning. Platta sedan ut den för att svalna lite innan du rör i ägget. Detta för att ägget inte ska skära sig. Rör kraftigt med en träslev tills ägget blandats in i smeten och du har en kladdig smet.
3. Spritsa ut sex stycken högar på en plåt med bakplåtspapper. Håll spritsen still, kläm och lyft sakta upp den för att få snygga petit choux. Platta till toppen med en fuktad sked eller fingret. Gör dem ca 4 cm i diameter.
4. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden de gräddas, då sjunker de ihop. Låt svalna helt.
5. Skär toppen av petit chouxen och fyll med mandelmassa, vispad grädde och hallon, pudra över florsocker.
6. Ät och njut!

Hot chocolate-chocolatechipcookies
Yepp, du läste rätt. Hot chocolate-chocolatechip cookies. Svårt att stava till, enkelt att föräta sig på dem! En söt, seg cookie med chokladbitar i som fylls med chokladsås och marshmallows. Och det passar perfekt att avnjuta dessa cookies med en kopp varm choklad efter en dag ute, eller mysa till det lite extra på skidturen. Sportlovet drar snart igång så då tycker jag definitivt att du ska baka dessa! Det går bra att förbereda dem, frysa in och grädda efter hand, för de är godast nygräddade.
Hot chocolate-chocolatechip cookies
20 st
150 g mjukt smör
1½ dl farinsocker
½ dl socker
1 ägg
1 krm vaniljpulver
2 msk ljus sirap/ agavesirap
½ tsk bakpulver
½ tsk matsoda
En nypa salt
3½ dl vetemjöl
100 g hackad mjölk- eller mörkchoklad eller chokladknappar
Trögflytande chokladsås (jag använde denna)
Mini-marshmallows (5 st/cookie)
1. Sätt ugnen på 175ºc.
2. Vispa smöret, farinsockret och sockret fluffigt. Tillsätt ägget, sirapen och vaniljpulvret och vispa ytterligare.
3. Sikta i bakpulver, matsoda och vetemjölet. Rör med en slickepott tills allt blandats. Tillsätt chokladen och rör ytterligare.
Degen får inte vara så kladdig så du inte kan rulla den, tillsätt lite mera mjöl ifall den är det. Orsaken till varför mängden mjöl kan variera beror på smörets konsistens.
4. Rulla 20 stycken bollar av smeten, ca 3 cm i diameter. Nu kan det bli lite kladdigt men det är värt det. Ta en boll i taget, platta ut den, tryck ut en klick chokladsås, sätt på fem marshmallows och för sedan kanterna mot varandra och rulla till en boll. Kom ihåg att vara lätt på handen!
5. Testgrädda gärna en kaka så du får en bra storlek på dem. Grädda kakorna, inte fler än sex stycken per plåt, i 11 minuter. Låt svalna något före de äts.
6. Ät och njut!
Min lilla medhjälpare som blir sju månader nästa vecka! Vart far tiden..?
Alla hjärtans dag
Alla hjärtans dag i morgon. Vet du vad du ska hitta på med din kära? Om inte så tycker jag ni ska testa göra er egna ravioli, roligt och romantiskt att göra mat tillsammans. Dessutom är det extra kul när allt görs från grunden. Här nedan får du även tips på desserter som passar perfekt till alla hjärtans dag! Du hittar även mera inspiration i de olika bloggkategorierna, där är det bara att klicka på den kategori som intresserar just dig :)
Ravioli med grönkålspesto
Chokladglass med hallonsås
Chokladpaj med dulce de leche
Vitchokladkladdkaka med jordgubbar
S´mores kladdkaka
Dulce de leche cheesecake
En cheesecake som tar mig tillbaka till barndomen. När jag var liten hade min mormor alltid fram en blå glasskål fylld med Werther's Original och karamellen var alltid lika god. Varje gång jag äter något med dulce de leche tänker jag på dessa karameller. Nu är det säkert 10 år sedan jag åt en sådan, kanske hon ser detta inlägg och köper det nästa gång vi ses ;) Ska jag vara ärlig är detta första gången som jag gör en cheesecake i ugn men definitivt inte sista gången. Enkel att baka och det går bra att göra den dagen före den ska serveras! Det enda du måste komma ihåg är att strö på flingsalt vid servering. Jag lovar dig, kakan blir mycket godare så. Sött och salt ♥
Dulce de leche cheesecake
12-14 bitar
Botten
200 g krossade digestivekex
75 g smält smör
2 msk farinsocker
Fyllning
500 g naturell färskost
2 dl gräddfil
¾ dl socker
3 st ägg
1 burk dulce de leche (karamelliserad mjölk)
1 knivsudd vaniljpulver/ ½ vaniljstång
En nypa salt + flingsalt till servering
1. Sätt ugnen på 175°c.
2. Blanda ihop alla ingredienserna till bottnet och tryck ut i en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter. Tryck upp bottnet ca fyra cm upp på formens kant.
3. Vispa färskosten mjuk och fluffig, tillsätt gräddfilen, sockret, vaniljpulvret, saltet och ¾ av den karamelliserade mjölken. Vispa tills allt blandats och knäck sedan i ett ägg i taget under sakta vispning.
4. Häll fyllningen i skalet och grädda kakan i 45-50 minuter i mitten av ugnen. Kakan ska stelna runt kanterna och vara lite mjuk i mitten. Låt kakan svalna och ställ in den i kylskåpet minst 2 timmar. Det gör inget ifall kakan spricker på toppen, den ska täckas med mera karamelliserad mjölk.
5. Dekorera kakan med resterande dulce de leche. Blanda eventuellt ut den med några msk grädde ifall du vill ha den mera rinnig.
6. Ät och njut!