Yoghurtmousse med smak av citrus
Något enkelt och gott till mor uppskattas alltid! Denna dessert passar lika bra till brunchen som till ett avslut på en middag. Och så är den ju förstås no-bake så den går såå snabbt! Ofta tycker jag att vanliga mousser kan bli för söta, därför är en yoghurtmousse en bra variation och just yoghurt bryter fint av mot det söta och grädden. Citrusen är pricken över i:et. Jag använde mig av både citronskal och apelsinskal men feel free att använda vilka citrusfrukter du vill, eller varför inte bär? Testa dig fram, det passar med i princip vilken smaksättning som helst!
Yoghurtmousse med citrus
4 portioner
250 g turkisk eller grekisk yoghurt
1 dl florsocker
Skalet av 1 citron och ½ apelsin eller annan smaksättning
½ vanlijstång, fröna
2 gelatinblad
2 dl grädde
1. Tvätta och riv det yttersta skalet av citronen och apelsinen.
2. Rör tillsammans yoghurt, florsocker, vaniljfröna och citrusskalen.
3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
4. Vispa upp 1½ dl grädde fluffigt. Koka upp resterande ½ dl grädde och smält ner gelatinbladen.
5. Blanda ihop den vispade grädden med yoghurtblandningen och häll försiktigt ner gelatinbladen+grädden under konstant omrörning så du inte får gelatinklumpar i moussen.
6. Häll upp moussen i fyra glas och ställ svalt i 3-4 timmar. Dekorera med valfria tillbehör.
7. Ät och njut!
Pasha
Något som verkligen hör påsken till är pasha. Pashan har sitt ursprung från Ryssland och är en efterrätt gjord på kvarg, och om du frågar mig är den supergod.Sådär lagom söt och syrlig, något sträv av kvargen men ändå len av grädden om du förstår vad jag menar. Har du inte testat pasha ska du definitivt göra det. Pasha kan göras några dagar på förhand men åtminstone dagen före du ska servera den ska den lagas för den ska rinna av under natten. Detta recept är min variant av pasha, men det finns många olika sätt. Till servering tycker jag om att ha inlagd frukt, ex. persika eller mandarin för att få in lite extra sötma.
Pasha
10 portioner
150 g smör
2 äggulor
2 dl socker
400 g kvarg
2 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
Skal och saft av ½ citron
3 msk mandelkross/hackade mandlar
1. Vispa smör, äggulor och socker vitt och fluffigt.
2. I en annan bunke vispar du grädden tillsammans med vaniljsockret. Vispa sedan snabbt ihop grädden med kvargen och vispa sedan ner socker-smörblandningen i den så allt blandas och blir en slät massa.
3. Tvätta och riv skalet av halva citronen och pressa saften ur den. Rör ner citronsaft, skal och mandelkross i kvargblandningen.
4. Häll upp massan i en sil beklädd med en silduk eller i två kaffetrattar beklädda med kaffefilter. Ställ sedan silen/kaffetrattarna över en skål så det inte rinner ner i kylskåpet.
5. Låt stå i kylskåpet över natten för att rinna av.
6. Stjälp upp på ett serveringsfat, kontrollera så den är tillräckligt stel så den inte rinner iväg för dig. Servera med frukter, bär och nötter.
7. Ät och njut!
Vitchokladpannacotta med passionsfrukt
Påsken närmar sig, och jag har ju förstås tips på desserter till påskbordet. Först ut är en vitchokladpannacotta med passionsfrukt och rostade kokoschips. Den perfekta desserten att tillreda ifall det är många som äter. Dessutom är den fin att se på. Jag valde att varva min men det går lika bra att laga den i ett lager, det går dessutom snabbare. Ifall du vill ha lager så gör du halva receptet åt gången. Receptet är beräknat för sex personer men du ändrar enkelt mängderna, läs nedan.
Jag märkte att bloggen saknar ganska mycket desserter, speciellt no bake och snabba desserter så jag ska försöka uppdatera med sådana nu. Pannacotta är verkligen en enkel och snabb dessert att tillreda och den gillas av de flesta. Dessutom innehåller den ofta bara fyra ingredienser som de flesta alltid har hemma. En bra grundsmak som passar till det mesta är vanilj. Sedan kan du utveckla pannacottan med olika tillbehör. Exempelvis lime-marinerade jordgubbar passar perfekt till midsommar, hjortron är perfekt på hösten, chokladganache lämpar sig till jul och till påsk passar det bra med mango eller passionsfrukt. Som sagt, det mesta passar till vanilj. Vidare går det enkelt att smälta ner olika choklader, godisar, röra ner krossade kex eller fruktbitar.
Det enda och det viktigaste du måste komma ihåg är att inte göra pannacottan för hård. Alltså kan vi ta en sekund och äcklas lite av gelatin. Finns det något värre än en efterrätt som innehåller gelatin som är SKARP (förutom då man får bitar av gelatin som inte blandats med resten av smeten). Alltså så att man måste tugga den, hujedamig. Ryser. Så var sparsam med gelatinet. Jag brukar tänka 1 dl grädde och ½ gelatinblad. Jag har inte testat att göra pannacotta på vegegel eller agar agar så jag vet inte hur de ter sig i pannacotta. Borde testa! Sedan tänker jag alltid 1 dl grädde per person när det kommer till pannacotta. Eftersom pannacotta är ganska maffigt är det bra att inte servera för stora portioner av den. Speciellt vi påskmiddagen kan det vara bra att göra mindre glas för man har ju ofta flera olika desserter, eller är det bara vi? Haha.
Där var min snabba, lilla pannacotta-skola. Märks det att jag brukar göra pannacotta ofta? Ifall du har någon fråga så ställ den gärna i kommentarsfältet. Annars så är ett instagramkonto på väg men av någon underlig anledning blev jag utlåst från kontot för jag bröt mot någon policy de hade, innan jag ens sluppit in på mitt konto.. Så lite strul där. Hur många gånger har jag skrivit pannacotta nu?
Vitchokladpannacotta med passionsfrukt
6 st.
6 dl grädde
3 gelatinblad
140 g vitchoklad
2 msk socker
Passionsfruktspegel
8 passionsfrukter
1 dl vatten
4 msk socker
2 tsk vaniljsocker
1½ gelatinblad
Servering
Rostade kokoschips/flingor
1. Blötlägg 1½ gelatinblad. Bryt hälften av chokladen i bitar i en kastrull, häll på 3 dl grädden och tillsätt 1 msk socker. Värm upp grädden tills chokladen smultit.
2. Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem. Fördela blandningen i sex glas/portionsskålar. Ställ i kylskåpet för att stelna. Under tiden gör du passionsfruktsspegeln.
3. Gröp ur 4 passionsfrukter och koka upp dem tillsammans med hälften av de resterande ingredienserna. Låt den svalna och häll den sedan på pannacottan. Låt stelna i kylskåp.
Ifall den är för varm så smälter det första lagret.
4. Gör andra hälften av pannacottan och häll den på passionsfruktslagret och gör det sista lagret passionsfrukt och häll den över pannacottan då den stelnat. Låt stelna.
Alternativt gör du ett lager pannacotta och ett lager passionsfrukt.
5. Rosta kokoschips/flingor i en torr stekpanna. Strö över pannacottan före servering.
6. Ät och njut!
Fastlagsbulle-petit choux
Nuuu kan jag inte hålla mig längre..
Älskar du smaken av fastlagsbullar men orkar inte göra egna? Då är fastlags-petit choux den perfekta varianten! Jag är ju egentligen lite emot att ändra på fastlagsbullen men i år kände jag att jag måste haka på trenden att mixa ihop traditionella fastlagsbullar med något annat bakverk. Såg på instagram att Mr. Cake (tror jag det var) har en variant av en semmel-cronut i år och den såg sååå god ut. Borde egentligen testa en sådan också. Vem vet, kanske jag hinner det ännu. I nuläget har jag åtminstone två recept som ni får ta del av, och först ut en petit choux.
Alltså mängderna i detta recept är egentligen skrattretande men i och med att jag endast ville ha sex stycken fastlagsbulle-petit choux så är mängderna väldigt små, billiga bullar åtminstone! Själva choux-degen är enkel och fyllningen är inte invecklad den heller, keep it simple. Och det gjorde jag och oj så goda de blev. Kunde lätt ha ätit alla själv, men måste ju behärska mig lite ändå.
Fastlagsbulle-petit choux
6 stycken
25 g smör
¾ dl vatten
½ msk socker
¾ dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning
Mandelmassa
1 dl vispgrädde + 1 tsk vaniljsocker
Färska hallon eller hallonsylt
Florsocker
1. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).
2. Koka upp smör, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör om. "Koka smeten" någon minut under omrörning. Platta sedan ut den för att svalna lite innan du rör i ägget. Detta för att ägget inte ska skära sig. Rör kraftigt med en träslev tills ägget blandats in i smeten och du har en kladdig smet.
3. Spritsa ut sex stycken högar på en plåt med bakplåtspapper. Håll spritsen still, kläm och lyft sakta upp den för att få snygga petit choux. Platta till toppen med en fuktad sked eller fingret. Gör dem ca 4 cm i diameter.
4. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden de gräddas, då sjunker de ihop. Låt svalna helt.
5. Skär toppen av petit chouxen och fyll med mandelmassa, vispad grädde och hallon, pudra över florsocker.
6. Ät och njut!

Stenfruktssmoothiebowl
Ännu en drömmigt rosa smoothiebowl här på bloggen. Denna gång med stenfrukter. Stenfrukter är verkligen något som förknippas med sommaren. En kall nektarin svalkar bra i värmen så jag tänkte: varför inte göra en smoothiebowl av stenfrukter! Mums säger jag bara. Denna värme börjar bli lite för varm så kalla frukostar tackar väl ingen nej till?
Stenfruktssmoothiebowl
1 portion
1 dl frusna hallon
1 frusen banan
1 frusen nektarin
2 frusna plommon
En knivsudd vaniljpulver
Eventuell vätska för enklare mixning (jag använde mandeldryck)
1. Frys in frukterna dagen före. Mixa allt till en tjock härlig massa. Häll upp i en skål och toppa med dina favorit tillbehör.
2. Ät och njut!
Ifall du tycker det är svårt att mixa smoothiebowls rekommenderar jag att du börjar med att mixa bananen så den blir glasslik, sedan tillsätter du resten av ingredienserna och mixar slätt.
Kladdkaka med smak av jordgubb och vitchoklad
Midsommarkakan är här. En smak av jordgubbar och vitchoklad ackompanjeras av mandel i denna härliga kladdkaka. Servera den med löst vispad grädde och mera färska jordgubbar och du har en succé! En del av vetemjölet byttes ut mot mandelmjöl för att ge kakan en lite annorlunda smak och konsistens än den vanliga kladdkakan. Ifall det finns gluten- eller mandelallergiker kan mjölet med fördel helt ersättas med en av sorterna.
Kladdkaka med smak av jordgubbar och vitchoklad
24 cm ∅
100 g smör
75 g vitchoklad
1½ dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
6 skivade jordgubbar
Till servering
Färska jordgubbar
Vispgrädde
Pudersocker
Mynta eller citronmeliss
1. Sätt ugnen på 175ºc. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Smält under tiden vitchokladen över vattenbad eller i mikron.
2. Rör ihop smöret med alla ingredienser och rör till sist ner den smultna vitchokladen.
3. Smörj och bröa kanten på en springform och sätt bakplåtspapper i botten. På detta sätt förhindrar du att formen rivs av kniv och du kan enkelt flytta kakan till ett kakfat ifall du vill!
4. Sätt smeten i formen och tryck ner skivade jordgubbar i smeten. Grädda kakan i mittersta delen av ugnen ca 25 minuter.
5. Låt kakan svalna och dekorera den sedan med pudersocker. Servera den med löst vispad grädde, färska jordgubbar och mynta.
6. Ät och njut!
Rabarberpaj med kardemummamaräng
Härliga sommar. Nu är det minsann hög tid för alla goda bakverk med rabarber. Har redan gjort en rabarber cheesecake som ni hittar ifall ni scrollar ner lite på bloggens startsida och har även några godingar i arkivet. Jag tänkte att jag sätter bilder och länkar till dem här nedan så hittar ni enkelt alla recept på ett ställe!
Men nu till dagens recept, en härlig rabarberpaj med kardemummamaräng. En syrlig curd med rabarber och hallon i för sötma i ett frasigt pajskal, toppad med maräng smaksatt med kardemumma. Jag tycker att rabarber och kardemumma passar så bra tillsammans men ifall du inte är så förtjust i kardemumma går det självklart att lämna bort den ur marängen!
Rabarberpaj med kardemummamaräng
24 Ø
Botten
125 g kallt smör i bitar
3 dl vetemjöl
¾dl havregryn
1 msk socker
1 knivsudd vaniljpulver
Ev. 1-2 msk vatten
Rabarber-hallon curd
1 liter rabarber i bitar (ca 5-6 stjälkar)
1½ dl hallon
Saften av en halv citron
½ dl vatten
1 krm vaniljpulver
½-1 dl socker beroende på hur söt du vill ha curden
3 äggulor
50 g smör
Kardemummamaräng
3 äggvitor
2 dl socker
½-1 tsk kardemumma
1. Nyp ihop alla ingredienser till pajskalet och tryck ut degen i en pajform eller en springform. Ställ kallt i kylskåpet åtminstone en halv timme. Värm ugnen till 225ºc, nagga pajskalet med en gaffel och grädda det i 12 minuter.
2. Tvätta och skär rabarbern i bitar. Tillsätt alla ingredienser förutom äggulorna och smöret i en kastrull. Koka tills rabarbern fallit sönder, ca 15 minuter. Sila av för att få bort hallon-frön och rabarbern och låt saften svalna.
3. När saften har svalnat vispar du i äggulorna och värmer försiktigt upp curden under konstant omrörning. Då curden tjocknat rör du i smöret och häller den i pajskalet. Låt svalna.
Hur drömmigt rosa är inte curden!
5. Spritsa eller klicka ut marängen på pajen, ställ pajen i ugnen på grilläge eller bränn marängen med en gasbrännare.
6. Dekorera med ätbara blommor och rabarberbitar.
7. Ät och njut!
No bake rhubarbcake
En enkel no bake rabarbertårta som du bakar i ett nafs och går bra att frysa in! Rabarbersäsongen är inledd iallafall hemma hos mig och vad passar då bättre än att bjuda på ett recept på en tårta som lämpar sig bra för student-/examensfesten. Tårtan är en blandning av en moussetårta och en cheesecake får smak av rabarber och kardemumma. Den innehåller rå-rabarbersaft koncentrat, här finns recept på det. Det går minst lika bra med köpt saft! Denna tårta går att göra på förhand och fryses enkelt in, lämna då bort rabarber-jordgubbsspegeln eftersom den har en tendens att skrynkla ihop sig i frysen. Ta upp tårtan dagen före servering eller på morgonen samma dag och gör rabarber-jordgubbsspegeln då istället.
No bake rhubarbcake
Denna tårta är gjord i en form på 24 cm i diameter och räcker till 14 bitar.
Botten
180 g valfria kex, havrekex/digestivekex/chokladkex
70 g smält smör
Fyllning
3 dl vispad grädde
3/4 dl florsocker
200 g färskost med vaniljsmak
200 g mascarpone
1½ dl rabarbersaft av koncentrat
3/4 tsk kardemumma
5 gelatinblad
Rabarber-jordgubbsspegel
1 dl rabarbersaftkoncentrat
150 g pureade jordgubbar
2 gelatinblad
Dekoration
Vitchoklad
Jordgubbar
Ätbara blommor
1. Mixa kexen till ett fint smul och blanda med det smultna smöret. Tryck ut botten i en form med löstagbar kant som blivit klädd med bakplåtspapper i botten. Ställ kallt så länge du förbereder fyllningen.
2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden och florsocker hårt. Vispa sedan ner färskosten och mascarponen.
3. Koka upp rabarbersaften tillsammans med kardemumman, blanda ner gelatinbladen utan att knipa vattnet ur dem. Låt svalna något.
4. Blanda ihop rabarbersaften med grädd-färskostblandningen. Häll fyllningen över botten och skaka om så att det inte lämnar luftbubblor i tårtan. Släta ut toppen. Ställ kallt i kylskåpet i åtminstone fyra timmar före du sätter på spegeln. Ifall du fryser in kakan ska du göra det när den stelnat.
5. Rabarber-jordgubbsspegel: Blötlägg gelatinbladen. Purea jordgubbarna. Koka upp jordgubbspurén med rabarbersaften, ifall den känns tjock tillsätter du lite vatten. Kläm ur gelatinbladen och rör ner i rabarber-jordgubbsblandningen.
6. Sila rabarber-jordgubbsblandningen för att få bort fröna och häll den sedan över tårtan. Låt stelna.
7. Dekorera genom att ringla över smält vitchoklad, plocka ut jordgubbar och eventuellt andra bär i valfritt mönster och tillsätt några ätbara blommor, exempelvis violer, för en fin färgklick!
8. Ät och njut!
Petit choux fyllda med citronfromage
Nu börjar alla student- och examensfester vara på intågande. Då vill säkert alla som ska baka ha tips på bakverk som går att göra på förhand och frysa in. Denna vecka kommer fokus ligga på bakverk som går att göra på förhand och ta upp dagen före/samma dag.
Dessa små petit choux fyllda med citronfromage har jag helt glömt bort att dela här på bloggen. De fanns i Vasabladet för någon månad sedan men jag glömde att sätta upp receptet hit! De går utmärkt att frysa in färdigt fyllda eller utan fyllning. Var bara försiktig så de inte mosas av något annat i frysen, speciellt om de inte har fyllningen i sig. Citronfromagen går även att göra dagen före och sätta i små fina glas och servera den bara som den är eller med en klick grädde på toppen! Super god även utan chouxen. Små petit choux är dessutom perfekt att ha på bjudningar för de är inte för maffiga. Gästerna brukar ju vilja smaka på det mesta som finns på bjudningen så att göra små bakverk är perfekt.
Petit choux med citronfromage
ca 30 st
Pâte à choux
75g smör
2 dl vatten
2 dl vetemjöl
3 ägg
1. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).
2. Smält smöret tillsammans med vattnet i en kastrull.
3. Tillsätt mjölet och rör kraftigt. "Koka" smeten några minuter tills den släpper från kanten.
4. Låt smeten svalna något och rör ner äggen ett i taget under kraftig omrörning. Degen ska vara klibbig.
Det ser alltid ut som att inte äggen vill blandas med smeten men det är bara att röra mera så blandas allt.
5. Sätt en slät eller en krusig tyll på en spritspåse och fyll den med smeten och spritsa ut små bollar, ungefär 3 cm i diameter. Håll spritsen stilla och tryck ut smeten, för den inte runt.
6. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden de gräddas, då sjunker de ihop.
7. Låt dem svalna, under tiden gör du citronfromagen.
8. Fyll dem med citronfromage (se recept nedan) genom att spritsa in fyllningen i dem. Ha en smal tyll på din sprits.
9. Dekorera eventuellt med pudersocker.
Citronfromage
2 ekologiska citroner, saften och skalet
4 gelatinblad
6 äggulor
3 dl socker
4 dl grädde
1 krm vaniljpulver
1. Blötlägg gelatinbladen i fem minuter.
2. Tvätta, torka och riv det yttersta skalet av citronerna. Pressa saften ur dem.
3. Sätt skal och saft i en kastrull och värm upp. Sätt i gelatinbladen utan att klämma bort vattnet.
4. Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt. Häll den varma citronsaften i äggblandningen, lite åt gången så inte äggen koagulerar.
5. Vispa grädden tillsammans med vaniljpulvret och rör i äggblandningen.
6. Fyll petit chouxen med citronfromage och låt dem vila en timme före servering så fromagen hinner stelna något.
Matcha eclairs
Trenden med superpulver verkar inte försvinna, vilket är helt förståeligt. Detta gäller även för matcha. Det finns bara bra saker med matcha och jag älskar en god matcha latte eller en matcha smoothie. Och dessa eclairs fyllda med en matchakräm var inte ett undantag.
Först lite om matcha. Vad är det egentligen? Matcha är alltså te, närmare bestämt grönt te som malts ner till ett pulver. Så du dricker i princip tebladet (lövet?) vilket innebär att du får i dig mera av gröna teets hälsoeffekter än ifall du bara dricker grönt te i påse. Det som skiljer matcha från vanligt te är att bladen skyddas mot direkt solljus och det ökar klorofyllnivåerna i tebladen vilket bidrar till ett högre näringsinnehåll (fråga mig inte hur). Matcha har dessutom väldigt högt värde av antioxidanter. Matcha innehåller även koffein så att byta ut kaffet mot matcha te eller en matcha latte på morgonen är bara bra. Matcha är även bra för koncentrationen, viktminskning, för att hålla blodsockernivåerna i styr och har visats ha en postiv effekt på hjärtat.
Så varför inte göra något ohälsosamt av det hälsosamma, eller kanske jag borde säga göra det ohälsosamma mer hälsosamt med lite matcha ;)
Matcha eclairs
ca 15 st
Pâte à choux
75g smör
2 dl vatten
2 dl vetemjöl
1 msk socker
3 ägg
1. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).
2. Smält smöret tillsammans med vattnet i en kastrull.
3. Tillsätt mjölet och rör kraftigt. "Koka" smeten några minuter tills den släpper från kanten.
4. Låt smeten svalna något och rör ner äggen ett i taget under kraftig omrörning. Degen ska vara klibbig.
Det ser alltid ut som att inte äggen vill blandas med smeten men det är bara att röra mera så blandas allt.
5. Sätt en slät eller en krusig tyll på en spritspåse och fyll den med smeten och spritsa ut små korvar, ca 10 cm långa för eclairs.
6. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Öppna INTE ugnsluckan då sjunker de ihop.
7. Fyll dem med matcha-vaniljkrämen genom att endera skära upp dem eller spritsa in fyllningen i dem från ena änden.
8. Dekorera med glasyr och lite matchapulver.
9. Ät och njut!
Matcha-vaniljkräm
3 dl grädde
3 msk socker
3 msk maizena
3 äggulor
¾ tsk vaniljpulver
1½ tsk matchapulver
1. Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull.
2. Värm saktat upp krämen under ständig omrörning tills krämen tjocknar.
3. Ta bort krämen från värmen då den tjocknat, krämen får inte koka.
4. Låt den svalna före du spritsar in den i eclairen.