Drömmig rosa smoothiebowl
En drömmig rosa smoothiebowl till frukost. Påminner mig om våren och försommaren, både till färgen och till smaken. Krämigt, syrligt och sött i en perfekt balans. Älskar den, skulle kunna äta den varje dag. Det som är bra med smoothiebowls är att de är snabba att göra och så passar de både som frukost, en lätt lunch tillsammans med en avokadosmörgås eller som efterrätt då du blir sugen på något sött men inte vill äta socker. Jag sötar inte mina smoothiebowls med något annat än det som naturligt finns i ingredienserna men ifall du vill söta den ytterligare passar honung eller några dadlar bra. Denna smoothiebowl görs på hallon, banan och kokosmjölk.
Drömmig rosa smoothiebowl
1 portion
1 dl frusna inhemska hallon + några för topping
1 frusen banan
1 dl kokosmjölk på burk eller i tetra, spara lite till dekoration om du vill
Topping
Hallon
Chiafrön
Solrosfrön
Kokosmjölk
1. Mixa alla ingredienserna med en stavmixer eller i en blender/matberedare.
2. Lägg upp i en skål, swirla i lite kokosmjölk för en extra fin smoothiebowl och dekorera med hallon och frön.
3. Ät och njut!
Hasselnötsmusslor med nutellagrädde
Hasselnötsmusslor med nutellagrädde. Måste jag säga mer? Ifall du ännu inte har en dessert till påskmiddagen får du nu ett recept på en snabb och garanterat lyckad dessert. Härligt spröda hasselnötsmusslor fyllda med hallon och nutellagrädde och toppade med mera hallon och påskgodis, ett perfekt avslut på påskmiddagen. Sött men inte för sött då bären bryter av. Själv valde jag hallon men vilken frukt eller vilket bär går förstås att använda. Kan tänka mig att bananskivor i botten skulle vara bra, för vem tycker inte om nutella och banan? ;) Även persika eller mango passar säkert för att få in mera påskfärger i bakelsen.
Det som skiljer hasselnötsmusslor från vanliga mandelmusslor är att mandeln blivit utbytt mot hasselnötter. Detta gjorde jag för att nutellan innehåller hasselnötter och på så sätt blev botten och fyllning mera sammanhängande. Det går bra att göra receptet med mandel eller bara göra ett vanligt mördegsrecept utan nötter. Ta då och öka mängden vetemjöl till 3½ dl istället för 2½ dl som det står i receptet. Sedan kräver receptet ett halvt ägg, och ett halvt ägg får du genom att knäcka ett helt ägg i ett glas, vispa upp det lite med en gaffel så gulan och vitan blandas och sedan använda hälften av ägget.
Hasselnötsmusslor med nutellagrädde
20 st
Hasselnötsmusslor
1 dl malda hasselnötter
100 g mjukt smör
¾ dl socker
½ ägg
2½ dl vetemjöl
Nutellagrädde
4 dl grädde
2 dl nutella
Toppa med
Bär eller frukt
Valfritt påskgodis
1. Sätt ugnen på 175ºc.
2. Nyp ihop alla ingredienser till hasselnötsmusslorna. Dela degen i 20 bollar, kavla ut eller tryck ut degen i aluminiumformar/mazarinformar. Nagga bottnarna och ställ dem kallt i 15 minuter.
3. Grädda i ugn ca 6 minuter tills bottnarna blivit något gyllene. Låt svalna helt.
4. Förbered frukten/bären genom att skära dem i mindre bitar ifall det behövs. Det samma gäller för godiset. Vispa grädden hårt, tillsätt nutellan och vispa snabbt så att allt blandas.
5. Placera frukt/bär i botten av hasselnötsmusslan och spritsa/klicka ut nutellagrädden. Dekorera med frukt/bär och påskgodis.
6. Ät och njut!
Det är förresten helt galet att mars är slut redan. Känns just som att detta år började, inte många veckor kvar tills vi får vår efterlängtade lilla tjej ♥ Jepp, vi får en liten flicka i sommar! "Bara" 16 veckor kvar.
Vitchokladmoussetårta med kinder-topping
Äntligen påskvecka! Som jag väntat på all mat och alla chokladägg. Som vanligt planeras menyn för påskbuffén för fullt. Någon annan som är som jag så ni vill planera länge på förhand?
Desserterna denna påsk kommer vara choklad-overload minsann. Först ut är denna vitchokladmoussetårta med kinder-topping. Extra maffig och söt men räcker åt många fastän den är liten. Du kan förstås toppa den med vilket påskgodis som helst men jag har en svaghet för kinders choklad ♥ Jag gjorde min i en springform med 20 cm i diameter och den räcker till 8–10 bitar. Vill du göra den i en större form eller i en pajform gör du 1½ sats. Sedan rekommenderar jag mangopuré eller denna lemoncurd till servering för att få in ett syrligt moment i tårtan, eller varför inte svirvla in lemoncurd i tårtan då du gör den? Testa vetja!
Vitchokladmoussetårta med kinder-topping
8-10 bitar
Botten
15 domino, oreo eller liknande kex
50 g smält smör
Vitchokladmousse
4 dl grädde
100 g naturell färskost
150 g vitchoklad
Topping
3 kinderägg
2 kinder bueno
5 kinder maxi
1. Smula kexen fint med en mixer eller med en kavel. Blanda med smöret. Tryck ut botten i en springform, 20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt så länge du gör fyllningen.
2. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron med 30 sekunders intervaller. Vispa färskosten och rör i den smultna vitchokladen. Vispa grädden och vänd sedan ner vitchoklad-färskostblandningen.
3. Häll moussen över botten, jämna ut moussen och skaka formen lite fram och tillbaka för att få bort eventuella luftbubblor. Ställ i kylskåpet över natten eller åtminstone 4 timmar.
4. Toppa kakan med kinder eller annat påskgodis. Servera med mangopuré eller lemoncurd.
5. Ät och njut!
Förresten skulle det vara kul ifall ni gör mina recept om ni skulle vilja skicka bilder på dem åt mig via instagram eller tagga mig i bilderna ifall ni publicerar något ni lagat. @lillklimpen eller #iköketmedsofia kan ni använda då :) Skulle vara kul att se vad ni gjort!
Chiapudding med kokosmjölk
Var för en tid sedan till ett café där de serverade den godaste chiapuddingen jag ätit. Med kokosmjölk på burk och yoghurt som bas. Hade cravings på den i flera veckor och skulle tillbaka till caféet för att äta den, men de hade den inte! Så det blev att snabbt köpa ingredienser och göra den själv då. Sagt och gjort, och den blev nästan lika god som på caféet. Jag saknade dock "de rätta" bären så den fick serveras med blåbär och kiwi, det var gott det med. Egentligen hade jag tänkt servera den med en kompott på hallon- och röda vinbär men de hade tagit slut i frysen så det blev en annan topping, för toppingen är ju den viktigaste ;) En annan bra sak med chiapudding är att du inte behöver göra din frukost på morgonen för den sköter sig själv över natten! Dessutom hålls du länge mätt på en chiapudding, perfekt för stressiga morgnar eller när du vill lyxa till det lite extra.
Chiapudding med kokosmjölk
2 portioner
2 dl kokosmjölk på burk
1 dl kokos yoghurt (vegansk) eller 1 dl naturell yoghurt
2 msk chiafrön
Valfri topping
1. Blanda ihop kokosmjölken så lagren i burken mixas ihop.
2. Ta ca 2 dl av mjölken och blanda ihop med yoghurten och chiafröna. Ställ i kylskåpet över natten.
3. Vid servering: rör om chiapuddingen, dela upp den i två glas/skålar och toppa med bär.
4. Ät och njut!
S'mores kladdkaka
En S'mores kladdkaka till kvällen är inte helt fel. S'mores förknippas ofta med mysiga sensommarkvällar vid brasan men kan inte förstå att jag inte gjort denna förut. Den kommer definitivt göras igen. Den har allt och lite till. Kladdig chokladkaka, smält choklad, krisp och sälta från kexen och sedan ett sött, segt och mjukt täcke av marshmallows som toppar allt! Kakan bör ätas direkt den kommer ur ugnen ifall du använder köpta marshmallows. Ifall du vill kan du göra en egen maräng som du sedan bränner av i ugnen men jag hade en stor påse marshmallows hemma som bara väntade på att bli uppätna så jag använde dem. Servera kladdkakan med vispad grädde eller en god vaniljglass så har du heaven on a plate.
S'mores kladdkaka
2 dl socker
2 ägg
100 g smör
2 dl vetemjöl
1½ tsk vaniljsocker
½ dl kakao
En nypa salt
Smör och skorpsmulor till formen
4 grahams-kex
100 g hackad mjölkchoklad
Marshmallows
1. Sätt ugnen på 175°c och smörj och bröa en springform, 20-22 cm i diameter.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Sikta i vetemjöl och kakao, tillsätt vaniljsocker, socker, ägg och salt och rör om.
4. Grädda kladdkakan ca 20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.
5. Hacka chokladen under tiden kakan gräddas. När kakan kommer ur ugnen strör du på chokladhacket.
6. Krossa kexen och strö över kakan. Sätt på marshmallows och bränn dem med en gasbrännare eller i ugnen på grilläget. Håll då bara koll på dem så du inte bränner marshmallowsen.
Wonton-dröm med bärfyllning
När jag gjorde dumplings blev det wonton-wrappers över, så något måste jag ju göra av dem. Så jag skapade dessa wonton-drömmar med bärfyllning. Här är det verkligen en fusion av världens alla kök. Tänk dig en turkisk baklava, gjord på kinesiska wonton-plattor istället för filodeg och fylld med en blåbärs-krusbärssylt för en finländsk touch. Allt i ett som avrundas med en klick grädde. Superenkelt och supergott! Jag hade egentligen tänkt sätta kiwi-ananas blandning emellan wonton-plattorna men ananasen hade tagit slut så det fick bli en finländsk tvist på drömmarna. Det går förstås att sätta exakt vad du vill för fyllning i dem, kanske en jordgubbs- och vaniljkrämsfyllning till sommaren eller en med lime-marinerade tropiska frukter? Fantasin sätter gränsen här. Wonton-plattorna är inte söta eftersom de är menade för salta rätter så du får söta fyllningen enligt smak och tycke. Du hittar wontonplattor i frysdisken i välsorterade mataffärer eller i olika asiatiska matbutiker.
Recept på dumplings får ni på fredag, så varför inte bjuda någon du tycker om på middag i helgen! :)
Wonton-drömmar med bärfyllning
4 st
6 dl valfria bär eller hackad frukt
1 krm vaniljpulver
4 msk florsocker (varierar beroende på hur söt du vill ha efterrätten)
1½ msk maizena + lite vatten
1½ dl mandlar eller andra nötter
75 g smält smör
32 wonton-plattor, kan variera beroende på formen du använder
Socker att strö över
Florsocker
1. Tina wontonplattorna.
2. Koka upp bären tillsammans med vaniljpulver och florsockret. Koka dem tills de blir mjuka och går att mosa till sylt.
3. Blanda ut maizenan i ca ½ dl vatten, och häll ner blandningen under omrörning i bären. Låt koka två minuter.
Ifall du använder frukter behöver du inte koka en sylt av dem ifall du inte vill. Det kan dock vara bra att söta dem samt blanda med lite maizena så de efterrätten inte blir så rinnig.
4. Sätt ugnen på 225ºc.
5. Hacka mandlarna fint och smält smöret. Smörj fyra formar, ca 8 cm i diameter.
Sätt en wontonplatta i botten, pensla med smör och sätt på en till platta. Lägg 1 msk fyllning på plattorna och strö över lite hackad mandel. Upprepa processen två gånger och avsluta med att sätta två wontonplattor överst, vik in kanterna och pensla med smör. Strö lite socker och mandlar på toppen.
6. Grädda drömmarna tills de fått en fin gyllenbrun färg, ca 10-12 minuter.
7. Låt svalna något, pudra över florsocker och toppa med en klick vispad grädde.
8. Ät och njut!
Desserten blir både krispig och mjuk i och med att wontonplattorna överst och underst får ett krisp och de i mitten blir mjuka.
Ugnsgröt med blåbär och jordgubbar samt en gravidupdate!
Idag går vi in i vecka 20! Snart halvvägs med andra ord! Helt galet hur de senaste veckorna bara rusat iväg. I början av graviditeten kändes varje vecka som en månad och jag kollade min gravid-app varje dag i hopp om att det skulle byta vecka fastän jag mycket väl visste att så var inte fallet. Nästa måndag är det dags för ultraljud och då får vi äntligen veta ifall det är en liten flicka eller en liten pojke i magen. För liten tror jag bebisen kommer vara. Den enda gången jag känner mig gravid är då jag ätit mycket mat, annars känner jag mig för det mesta bara tjock och har svårt att böja mig ner. Lätt andfådd blir jag också men det beror antagligen på min höga puls i kombination med det extra blod som man får som gravid. Har fått ett extra hjärtslag på köpet, konstigt hur kroppen ändras utan att jag är medveten om det. Konstaterade för några dagar sedan att min mage blivit dubbelt så stor som den var innan men jag har inte märkt det själv. Prövade byxor i mitt klädskåp och var helt säker på att vissa nog skulle passa, men inte riktigt..
I matväg då, eftersom detta är en matblogg. Jag saknar ost så otroligt mycket, och med ost syftar jag på mögelost, speciellt vitmögelost. Kunde lätt äta en brieost med fikonsylt för mig själv före jag blev gravid men nu är det slut med det.. Sedan saknar jag att kunna dricka ett rödvins glas och en gin & tonic. Som lite plåster på såren har jag hittat väldigt goda alkoholfria ölsorter! Nu i helgen drack jag till exempel Koff crisp, en ljus lager som smakade lite som när sockervadd smälter i munnen, sedan har San Miguel en alkoholfri öl som smakar exakt som den med alkohol i. Haha, nu låter det som jag älskar att dricka och måste dricka men så är inte fallet. Dock unnar jag mig gärna en god öl med maten ibland.
I början av graviditeten kunde jag inte heller äta något annat än riktigt saltiga frukostar. Nu kan jag äta vad jag vill! Äntligen kan jag börja äta gröt igen, och det har jag verkligen gjort. En favorit här hemma har varit havregrynsgröt med blåbär toppat med naturell yoghurt. Så gott. Men förra veckan testade jag på att göra en mera proteinrik havregrynsgröt, vilket för mig till dagens recept. En ugnsgröt med blåbär och jordgubbar, mums! Njuter av varje tugga. Jag serverade den i vanlig ordning med turkisk yoghurt men konstaterade sedan att vispad grädde eller kokosgrädde skulle ha varit gott! Då blir den kanske mera som en hälsosam dessert men det fungerar även alldeles utmärkt! Gröten är dessutom mättande och är en perfekt start på sportlovet som börjar nu, för de som bor i Österbotten vill säga. Har ni några speciella planer för sportlovet? Själv ska jag på en tur till Haparanda, mest för att äta Max hamburgare men kanske lite för att köpa kuddfodral och annat som gör hemmet lite vårigare, samt en fårullsfäll som ska få agera underlag i ett babygym.
Ugnsgröt med blåbär och jordgubbar
4 portioner
2½ dl havregryn
1-2 ägg
2½ dl mjölk/vatten/vegetabilisk mjölkdryck, jag hade kokosmjölk
1½ msk osötad äppelmos
2½ dl bär
½ tsk salt
Eventuellt lite kardemumma, kanel eller vaniljpulver
1. Sätt ugnen på 200ºc.
2. Rör ihop alla ingredienser i en skål och häll sedan gröten i en pajform eller ugnsform.
3. Grädda gröten ca 30 minuter i ugnen.
4. Servera med valfria tillbehör, ät och njut!
Servera den inte med träskedar, inte det smartaste draget av mig med tanke på att de nu är lilafärgade på vissa ställen ;)
Godaste key lime pajen
Egentligen min enda gravidcraving som vi tydligt märkt att jag har är mina cravings efter en bit söt-syrlig key lime pie (läs hel paj)! Så perfekt för mitt sötsug, tyvärr kan jag ju inte äta den varje dag.. Fast jag skulle vilja! Annars har jag ätit mycket mera bulla och bakverk än jag annars brukar göra, kanske det är kroppens sätt att säga att den behöver mycket energi och snabb energi? På mödrarådgivningen tyckte hälsovårdaren att jag kunde fortsätta äta bulla med gott samvete, så det är ju bra ;)
Denna key lime pie görs med kondenserad mjölk vilket gör den extra krämig och syran kommer från limesaft och -skal. Kombinera det med ett botten som är knäckigt-frasigt så har du den perfekta pajen enligt mig! Visste du förresten att lime sorten key lime har fått sitt namn från Florida keys där även pajen uppkom? Det som skiljer den från en vanlig lime är den gula färgen på frukten samt att den är lite syrligare och har en mera intensiv smak. Denna lime sort har jag inte hittat i Finland med om du får tag på den så använd hellre den än vanliga limen i pajen för den mera riktiga smakupplevelsen :)
Key lime pie
10-12 bitar
Botten
200 g digestive eller havrekex
2 msk farinsocker
100 g smält smör
Fyllning
4 ekologiska lime, saften och skalet
6 äggulor
1 burk sötad kondenserad mjölk, 400 g
1. Sätt ugnen på 200ºc.
2. Mixa kexen till ett fint smul och blanda i farinsockret och det smultna smöret.
3. Tryck ut kexsmulet i en form som är 24 cm i diameter och gör en hög kant.
4. Grädda pajskalet i 8 minuter. Under tiden förbereder du fyllningen.
5. Tvätta och riv skalet av limen, pressa ut saften. Separera äggulorna från vitorna och vispa äggulorna fluffigt. Spara vitorna! Blanda i den kondenserade mjölken och limesaften och -skalet. Vispa ytterligare.
6. Ta ut skalet och sänk värmen till 175ºc. Häll fyllningen i skalet och grädda pajen i 15 minuter.
7. Låt pajen svalna och frys in den minst 3 timmar före servering.
8. Ta pajen ur frysen och dekorera den med vispad grädde eller maräng gjord på de överblivna äggvitorna samt några skivor av lime.
9. Ät och njut!
Hallon-blåbär frozen yoghurt
Hoppas ni alla haft en trevlig helg och att ni alla har ätit/kommer att äta en Runebergstårta idag! Här hittar ni ett recept ifall ni vill baka egna. Dagens recept är däremot inte en runebergstårta utan en härligt söt-syrlig frozen yoghurt med smak av hallon och blåbär som passar perfekt som efterrätt vilken dag i veckan. Eller varför inte som frukost bara som den är eller som topping till ett gäng bananpannkakor? Enkel att göra och enkel att äta upp, exakt så som det ska vara. Jag åt min som mellanmål och toppade den med lite krossade pistagenötter för lite crunch.
Hallon-blåbär frozen yoghurt
6 portioner
2 dl frusna inhemska hallon
1 dl frusna inhemska blåbär
2 frusna bananer i bitar
2 dl turkisk/grekisk yoghurt
Eventuell sötning i form av honung eller agavesirap
1. Låt bananerna stå i rumstemperatur 10 minuter före du gör glassen.
2. Mixa alla ingredienser med en stavmixer, blender eller i en matberedare.
3. Smaka av med sötning och frys in glassen i portionsformar eller i en stor form.
4. Ta fram glassen en stund före servering, toppa med valfria tillbehör.
5. Ät och njut!
Runebergstårtor deluxe
Haha, nu blir säkert en del människor sura på mig, men vissa förstör fastlagsbullen för mig så nu förstör jag kanske Runebergstårtor för någon annan. MEN, jag älskar Runebergstårtor men hatar dem när jag ätit upp toppen. Så jag bestämde mig för att pimpa upp dem något och gå ett steg längre. Nämligen ta bort en del av innanmätet i Runebergstårtan och fylla den istället, då finns det sylt och glasyr hela vägen och då kan jag älska den all the way! Receptet på Runebergstårtorna har jag tjuvat av min kära mor så hon får äran för det, jag tar äran för idén ;)
Runebergstårtor deluxe
200 g smör
½ dl socker
¾ dl farinsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
50 g mald mandel
1 dl kexsmulor
1 tsk bakpulver
1 msk kardemumma
Några droppar bittermandelarom
Smör och skorpmjöl till formarna/kopparna
Fyllning
Hallonsylt och glasyr
1. Sätt ugnen på 200ºc.
2. Vispa ihop smöret med sockret och farinsockret.
3. Tillsätt äggen och vispa ytterligare.
4. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop smeten.
5. Smöra och bröa formarna/kopparna och fyll dem med smet, ca ¾ fulla.
6. Grädda tårtorna 30 minuter.
7. Gröp ut innanmätet ur tårtorna men spara locket. Fyll dem genom att varva glasyr med hallonsylt, sätt till sist på locket igen och gör den traditionella klicken hallonsylt och glasyrringen runtom.
8. Ät och njut!