I koket med Sofia

Donut holes med smak av saffran och dulce de leche

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.12.2018 | 0 Kommentarer

Bara 10 dagar till jul! Shit, vart tog den hösten vägen. Mitt huvud har stannat i mitten av oktober så jag är inte alls förberedd på julen. Fast lite julstämning börjar jag få, julgardinerna är uppe, tomtarna börjar smyga fram och hyacinterna blommar så nog blir det väl jul i detta hem med. Något som höjer julstämningen är ju förstås julbaket som är i full gång. Har så mycket jag vill hinna göra och blogga om, får se hur mycket det i slutändan blir. Denna vecka kör jag saffranstema, sedan ska jag försöka få upp lite recept på julgodis och några recept till julbordet. Nu har jag ju skrivit det så bara att hålla vad jag lovar. Freya har som tur börjat sova bättre på dagarna så kanske det går för sig (nu jinxar jag säkert hennes sovande..).

Dagens recept blir iallafall en ny tappning på klassiska farmors munkar, nämligen med saffran i och fyllda med dulce de leche. Dessutom är de gjorda som små bollar så man kan med gott samvete äta en, eller två.. eller fyra! 

Saffrans donutholes med dulce de leche 4

Saffrans donutholes med dulce de leche 3

Donut holes med smak av saffran och dulce de leche

ca 60 st.

½ pkt jäst

5 dl mjölk

50 g smör

2 pkt mald saffran (1 gram)

½ tsk kardemumma

¾ tsk salt

1 dl socker

10 dl vetemjöl + utbakning

Till fritering

1 kg (2 förpackningar) fett för munkfritering (hittas på samma ställe som smör i butikerna)

Fyllning

½ burk dulce de leche (karamelliserad mjölk)

Topping

Florsocker

1. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken och saffranet. Värm upp till 37ºc.

2. Smula ner jästen i en beredningsskål och häll över smör-mjölkblandningen. Rör om tills jästen löst sig.

3. Blanda i kardemumma, salt, socker och hälften av mjölet. 

4. Tillsätt mera mjöl tills degen blir en bra konsistens. Knåda degen 5 med maskin eller 10 minuter förhand. 

5. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40-60 minuter.

6. Dela degen i två bitar. Kavla ut degen till en 1 cm tjock platta och tryck ut små rundlar (Ø 3 cm) eller munkar. 

7. Låt rundlarna jäsa 20 minuter.

8. Smält munkfettet i en kastrull/gryta med tjockt botten. Testa om fettet är varmt genom att försiktigt sätta i en bit deg, flyter degen upp med det samma och blir gyllenbrun på bara någon minut är fettet tillräckligt varmt. 

9. Fritera dem ca 1 minut på vardera sida, vänd försiktigt med exempelvis två gafflar. Var försiktig så inte oljan sprätter omkring och ha ett lock nära till hands ifall att det fattar eld!

10. Låt rinna av på hushållspapper för att få bort överflödigt fett.

11. Låt dem svalna och spritsa sedan in dulce de leche i munkarna och rulla dem sedan i florsocker.

12. Ät och njut!

Saffrans donutholes med dulce de leche 2Saffrans donutholes med dulce de leche 6

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar