Rabarber cocktail
En syrlig rabarbercocktail passar bra som en fördrink på festen! Gör den i en stor glasbehållare så får gästerna servera sig själva och duka fram is, mynta, rabarberbitar och fina papperssugrör så har du dig ett fint drink bord. Vi gjorde två varianter av denna rabarberdrink, en cocktail och en mocktail till mig. Båda versionerna fick godkänt! I den med alkohol tillsatte vi vodka och sour rhubarb likör. Mängderna är beräknade för en stor bålskål/glasbehållare med kran så bli inte förskräckt över mängden alkohol! Vill du göra en drink per person så går det att blanda direkt i ett glas.
Rabarberbål
5 dl råsaft av rabarber (länk till recept finns i förra inlägget)
3 l mineralvatten med citronsmak
½ l hallonlemonad
Is, mynta och rabarber till servering
Alkoholversion
Samma mängd ingredienser som ovan
2 dl vodka
3 dl De Kuyper Sour Rhubarb
1. Bryt kvistar av mynta och krossa dem något. Blanda ihop alla ingredienser i en stor skål/behållare och rör om. Smaka av och tillsätt eventuellt mera av någon ingrediens så att drinken passar din smak.
2. Drick och njut!
Rhubarb-gin fizz
Till alla er gin älskare där ute, här kommer ett recept på fredagsdrinken för er. Gin, rabarbersaft, blodgrapejuice och mineralvatten, syrligt och beskt, så som mina drinkar gärna får vara! Recept på rabarbersaft hittar ni här. En shaker är ett plus när du gör drinken men ifall du inte har en tar du helt enkelt en ask med lock och använder den istället. Receptet är beräknat för två drinkar.
Rhubarb-gin fizz
4-6 cl gin
8 cl koncentrat av rabarbersaft
8 cl färskpressad juice av en blodgrape
Mineralvatten med citrussmak
Is
Basilika
1. Blanda gin, rabarbersaft, blodgrapejuice och is i en shaker och shejka.
2. Sila blandningen genom en sil i två glas fyllda med is.
3. Häll på mineralvatten och dekorera med basilika och eventuellt en klyfta blodgrape.
4. Drick och njut!
Visst blev den fin färg?!
Rosésangria
Den absolut bästa sommardrinken enligt mig måste vara sangria! Rödvins-, vitvins- eller rosésangria, spelar ingen roll, alla tre är lika goda! Förra sommaren blev det en del sangria glas (läs kannor) och förhoppningsvis fylls även denna sommar av varma kvällar med svalkande vinbål. Vanligtvis är sangrian gjord på rödvin men under sommaren tycker jag det svalkar sådär extra med en vitvins- eller en rosésangria. Visste ni förresten att sangria fått sitt namn från färgen på rödvinet? Sangre betyder nämligen blod på spanska :)
När du gör sangria kan du använda sött, halv sött, halv torrt eller torrt vin beroende på vad du gillar. Jag använde halv torrt rosévin men den blev nästan lite för torr så jag tillsatte lite socker. Jag skulle dock rekommendera att koka en sockerlag för bästa resultat. Frusna vindruvor tillsattes i sangrian för att hålla den kall och inte göra sangrian vattnig. Super tips! Jag har alltid frusna vindruvor i frysen som vi brukar tillsätta i olika drinkar. Receptet nedan är gjort för en kanna på ca 1 liter.
Rosésangria
5 dl rosévin
2 dl mineralvatten med hallonsmak
4 cl vodka (ifall du vill)
Limeklyftor
Blodgrape skivor
Körsbär
Blåbär
Frusna vindruvor
Eventuell sötning
1. Blanda ihop alla ingredienser i en kanna och rör om.
2. Drick och njut!
Mjöd med lime och citron
Ifall du inte ännu satt årets mjöd på jäsning så börjar det bli dags nu! Mjöden måste nämligen jäsa och gotta sig i några dagar före den avnjuts. En sats mjöd kräver ganska mycket (läs super mycket) socker, och jag tycker den ofta blir för söt. Så i år testade jag en variant med både citron och lime i för att få en syrligare mjöd. Jag tänkte till först tillsätta rabarber med de som dricker av mjöden protesterade mot den idéen..! Men ifall du har rabarber i din frys eller kanske till och med i trädgårdslandet kan du pröva med det :)
Mjöd med lime och citron
4 liter vatten
350 g strösocker
150 g farinsocker
Saften av 1 lime och 1 citron
En liten bit jäst, lika stor som en ärta
1. Koka upp 1 liter vatten och tillsätt sockret. Rör om tills sockret smält.
2. Häll över sockervattnet till en stor bunke eller ett ämbar. Tillsätt resten av vattnet, försök få blandningen att bli runt 37ºc.
3. Lös upp jästbiten i lite vatten och tillsätt jästen i mjöden.
4. Pressa till sist i saften av limen och citronen och skiva ner skalet i mjöden.
5. Låt mjöden gotta sig i rumstemperatur ett dygn och häll sedan upp den på flaskor. Tillsätt några russin i mjöden.
6. Låt mjöden stå i kylskåp några dygn innan den dricks, när russinen flutit upp är mjöden klar.
7. Drick och njut! Med farmors munkar till har du ett perfekt majkalas!