Dulce de leche cheesecake
En cheesecake som tar mig tillbaka till barndomen. När jag var liten hade min mormor alltid fram en blå glasskål fylld med Werther's Original och karamellen var alltid lika god. Varje gång jag äter något med dulce de leche tänker jag på dessa karameller. Nu är det säkert 10 år sedan jag åt en sådan, kanske hon ser detta inlägg och köper det nästa gång vi ses ;) Ska jag vara ärlig är detta första gången som jag gör en cheesecake i ugn men definitivt inte sista gången. Enkel att baka och det går bra att göra den dagen före den ska serveras! Det enda du måste komma ihåg är att strö på flingsalt vid servering. Jag lovar dig, kakan blir mycket godare så. Sött och salt ♥
Dulce de leche cheesecake
12-14 bitar
Botten
200 g krossade digestivekex
75 g smält smör
2 msk farinsocker
Fyllning
500 g naturell färskost
2 dl gräddfil
¾ dl socker
3 st ägg
1 burk dulce de leche (karamelliserad mjölk)
1 knivsudd vaniljpulver/ ½ vaniljstång
En nypa salt + flingsalt till servering
1. Sätt ugnen på 175°c.
2. Blanda ihop alla ingredienserna till bottnet och tryck ut i en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter. Tryck upp bottnet ca fyra cm upp på formens kant.
3. Vispa färskosten mjuk och fluffig, tillsätt gräddfilen, sockret, vaniljpulvret, saltet och ¾ av den karamelliserade mjölken. Vispa tills allt blandats och knäck sedan i ett ägg i taget under sakta vispning.
4. Häll fyllningen i skalet och grädda kakan i 45-50 minuter i mitten av ugnen. Kakan ska stelna runt kanterna och vara lite mjuk i mitten. Låt kakan svalna och ställ in den i kylskåpet minst 2 timmar. Det gör inget ifall kakan spricker på toppen, den ska täckas med mera karamelliserad mjölk.
5. Dekorera kakan med resterande dulce de leche. Blanda eventuellt ut den med några msk grädde ifall du vill ha den mera rinnig.
6. Ät och njut!
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar