No bake Persikopaj
Jag har en förkärlek till no bake. Speciellt då vår ugn i denna hyreslägenhet inte riktigt fungerar.. Vilket är typiskt för nu i coronatider skulle jag ju ha hur mycket tid som helst till att baka men så begränsas man av ugnen. Men det stoppar inte mig, först ut för påsken i år är en no bake paj med smak av persika ♥
Vad har ni annars för tankar kring påsken, kommer ni att fira med släkt eller håller ni er helt isolerade hemma?
Persikopaj
10-12 bitar, 24 cm Ø
Botten
200 g digestive kex eller valfria kex
50 g mandel
75 g smör
Fyllning
1 brk persikohalvor i juice/persikopuré
400 g kvarg
2 dl vispgrädde
1½ dl socker
4 gelatinblad
1. Krossa kexen och mandeln så det blir ett fint smul. Smält smöret och blanda ihop det med kexsmulet. Tryck ut smulet i en springform eller pajform och ställ i kylskåpet så länge du förbereder fyllningen.
2. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter. Under tiden vispar du 1½ dl av grädden tillsammans med sockret. När gelatinbladen svällt värmer du upp ½ dl grädde och smälter ner gelatinbladen i den.
3. Rör ihop kvarg och grädde. Rör ner den något svalnade grädd- och gelatinblandningen i kvarg-grädden.
4. Mixa persikorna till en puré alt. använd färdig persikopuré och rör ner den i kvarg-gräddblandningen. Häll ut fyllningen i pajskalet och ställ in i kylskåpet, åtminstone fyra timmar men gärna över natten.
5. Dekorera med riven vitchoklad, kexkross, persika eller vad du än behagar.
6. Ät och njut!
American pancakes
Morsdag på söndag! Skäm bort en mamma i din närhet med de fluffigaste amerikanska pannkakorna, servera dem med nutella och färska bär och frukter så har du en vinnande kombo. Som jag väntat på min första morsdag, haha. F har i vanlig ordning satt mina presenter myycket synliga och jag med mina nyfikna fingrar har ganska svårt att låta dem vara. Som tur är Freya och klämmer på dem för mig. Jag är verkligen sämst på överraskningar och tycker inte alls om att inte veta vad jag får. Kontrollfreak but I like it that way. Det har för övrigt varit ganska sparsamt med uppdateringar på bloggen men jag har faktiskt vikarierat vidare denna vecka! Denna gång som huslig ekonomi lärare, skönt med helg och nu ska det njutas.
Tillbaka till pannkakorna. Riktigt goda american pancakes, så som de ser ut på alla diners i filmer. Hemligheten då? Stek dem i en torr stekpanna. Det är så de får det karakteristiska utseendet, lena och gyllene. Sedan blir de ännu godare med tillbehören. Nutella, bär, florsocker, lönnsirap, smör, ja vad du än behagar. Hur som helst blir det en succé!
American pancakes
ca12st.
2 ägg
½ dl turkisk yoghurt
1 dl mjölk
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk socker eller annan sötning
1 krm vaniljpulver
¾ tsk salt
1. Knäck äggen i en skål och vispa dem tillsammans med yoghurten tills det inte finns några klimpar av yoghurt i smeten.
2. Tillsätt mjölk, bakpulver, socker, salt och vaniljpulver och vispa ihop allt. Tillsätt sedan lite mjöl i taget och vispa till en slät smet. Låt smeten vila i ca 10 minuter så den blir lite tjockare.
3. Stek pannkakorna i en torr stekpanna med non-stick beläggning på medelhög värme, 1 rejäl matsked per pannkaka. Sprid ut smeten något så den får en rund form. När det pannkakan har fått bubblor runt kanten är det dags att svänga den.
4. Servera med valfria tillbehör, exempelvis bär, florsocker och nutella!
5 Ät och njut!
Ugnspannkaka
Är det inte fantastiskt hur vi associerar en viss sorts mat med olika personer? Och hur mat gör oss glada? Det är en härlig känsla. Köttsoppa och ugnspannkaka, det är min gammelfarmor i ett nötskal. Varje gång jag äter pannkaka så tänker jag på henne och hur god hennes pannkaka var. Hemligheten är att inte övergrädda den, den ska vara lös på toppen och sedan serveras med socker. Finns ingen pannkaka i hela världen som slår hennes så tyvärr måste jag dela med mig av det näst bästa receptet på pannkaka. Jag har dock fått äran att ärva bland annat hennes pannkaksform så hon är med på ett litet hörn i alla fall ♥ Receptet är gjord i en form som är ca 20x30 cm men det går enkelt att fördubbla receptet och göra pannkakan i en ugnsform!
Ugnspannkaka
6 bitar
2 ägg
½ tsk salt
2 msk socker
5 dl mjölk
1¾ dl vetemjöl
2 msk smör till formen
1. Sätt ugnen på 225°c och sätt in en ugnsform med smör i i ugnen. Vispa förhand upp äggen lätt med sockret.
2. Tillsätt saltet och mjölken och till sist mjölet under vispning.
3. Häll smeten i ugnsformen med det smultna smöret. Grädda pannkakan ca 20 minuter tills den fått lite färg men fortfarande är lite lös på toppen.
4. Låt den svalna något och servera den med valfria tillbehör, ex. grädde, socker och jordgubbar.
5. Ät och njut!
Fastlagsbulle-petit choux
Nuuu kan jag inte hålla mig längre..
Älskar du smaken av fastlagsbullar men orkar inte göra egna? Då är fastlags-petit choux den perfekta varianten! Jag är ju egentligen lite emot att ändra på fastlagsbullen men i år kände jag att jag måste haka på trenden att mixa ihop traditionella fastlagsbullar med något annat bakverk. Såg på instagram att Mr. Cake (tror jag det var) har en variant av en semmel-cronut i år och den såg sååå god ut. Borde egentligen testa en sådan också. Vem vet, kanske jag hinner det ännu. I nuläget har jag åtminstone två recept som ni får ta del av, och först ut en petit choux.
Alltså mängderna i detta recept är egentligen skrattretande men i och med att jag endast ville ha sex stycken fastlagsbulle-petit choux så är mängderna väldigt små, billiga bullar åtminstone! Själva choux-degen är enkel och fyllningen är inte invecklad den heller, keep it simple. Och det gjorde jag och oj så goda de blev. Kunde lätt ha ätit alla själv, men måste ju behärska mig lite ändå.
Fastlagsbulle-petit choux
6 stycken
25 g smör
¾ dl vatten
½ msk socker
¾ dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning
Mandelmassa
1 dl vispgrädde + 1 tsk vaniljsocker
Färska hallon eller hallonsylt
Florsocker
1. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).
2. Koka upp smör, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör om. "Koka smeten" någon minut under omrörning. Platta sedan ut den för att svalna lite innan du rör i ägget. Detta för att ägget inte ska skära sig. Rör kraftigt med en träslev tills ägget blandats in i smeten och du har en kladdig smet.
3. Spritsa ut sex stycken högar på en plåt med bakplåtspapper. Håll spritsen still, kläm och lyft sakta upp den för att få snygga petit choux. Platta till toppen med en fuktad sked eller fingret. Gör dem ca 4 cm i diameter.
4. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden de gräddas, då sjunker de ihop. Låt svalna helt.
5. Skär toppen av petit chouxen och fyll med mandelmassa, vispad grädde och hallon, pudra över florsocker.
6. Ät och njut!

Dulce de leche cheesecake
En cheesecake som tar mig tillbaka till barndomen. När jag var liten hade min mormor alltid fram en blå glasskål fylld med Werther's Original och karamellen var alltid lika god. Varje gång jag äter något med dulce de leche tänker jag på dessa karameller. Nu är det säkert 10 år sedan jag åt en sådan, kanske hon ser detta inlägg och köper det nästa gång vi ses ;) Ska jag vara ärlig är detta första gången som jag gör en cheesecake i ugn men definitivt inte sista gången. Enkel att baka och det går bra att göra den dagen före den ska serveras! Det enda du måste komma ihåg är att strö på flingsalt vid servering. Jag lovar dig, kakan blir mycket godare så. Sött och salt ♥
Dulce de leche cheesecake
12-14 bitar
Botten
200 g krossade digestivekex
75 g smält smör
2 msk farinsocker
Fyllning
500 g naturell färskost
2 dl gräddfil
¾ dl socker
3 st ägg
1 burk dulce de leche (karamelliserad mjölk)
1 knivsudd vaniljpulver/ ½ vaniljstång
En nypa salt + flingsalt till servering
1. Sätt ugnen på 175°c.
2. Blanda ihop alla ingredienserna till bottnet och tryck ut i en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter. Tryck upp bottnet ca fyra cm upp på formens kant.
3. Vispa färskosten mjuk och fluffig, tillsätt gräddfilen, sockret, vaniljpulvret, saltet och ¾ av den karamelliserade mjölken. Vispa tills allt blandats och knäck sedan i ett ägg i taget under sakta vispning.
4. Häll fyllningen i skalet och grädda kakan i 45-50 minuter i mitten av ugnen. Kakan ska stelna runt kanterna och vara lite mjuk i mitten. Låt kakan svalna och ställ in den i kylskåpet minst 2 timmar. Det gör inget ifall kakan spricker på toppen, den ska täckas med mera karamelliserad mjölk.
5. Dekorera kakan med resterande dulce de leche. Blanda eventuellt ut den med några msk grädde ifall du vill ha den mera rinnig.
6. Ät och njut!
Glasstårta med vaniljvisp
Vi har alla varit där. I butiken. Vid mjölkprodukterna. Köpt med oss en eller två förpackningar vaniljvisp. Ifall vi ska baka den där äppelkakan eller blåbärspajen. Och nu står vi här, med vaniljvispen i kylskåpet och blåbärssäsongen är över och pajen, ja den har inte blivit av. Så vad ska man då göra med vaniljvispen? En glasstårta förstås! Barnsligt god men med kanske lite vuxnare smaker. Ett kladdigt chokladbotten som får sällskap av söt vaniljfyllning med hackad mörk choklad och körsbärssylt. Smaksättningen kan förstås varieras så som du vill ha den, varför inte bara köra med vanilj eller varför inte krossa i oreos, färgglad strössel eller bär! Gör tårtan så den passar din smak helt enkelt. Denna tårta är gjord i en form som är 18 cm i diameter, vill du göra den större gör du 1½ sats av receptet.
Ifall en glasstårta inte faller dig i smaken har jag ett annat recept på kommande så du slipper de förargliga vaniljvisp-förpackningarna ur kylskåpet så du kan köpa nya nästa år! Så håll utkik här på bloggen :)
Glasstårta med vaniljvisp
18 Ø, 6-8 bitar
Botten
75 g smält smör
1 dl socker
1 ägg
3 msk kakao
¾ dl mandelmjöl + ¼ vetemjöl eller 1 dl vetemjöl
¾ tsk bakpulver
½ tsk snabbkaffe, valfritt
Glassmet
1 förpackning vaniljvisp, 2,5 dl
1 dl grekiskt-/turkisk-/naturell yoghurt eller 1 dl crème fraiche
50 g hackad mörkchoklad
4 msk körsbärssylt
Dekoration
20 g smält mörk choklad
Grädde
1. Sätt ugnen på 175ºc.
2. Blanda ihop alla ingredienser till botten. Smörj och klä in en springform som är 18 cm i diameter. Grädda botten 20 minuter. Låt svalna.
3. Vispa vaniljvispen fluffigt, rör i yoghurt och smaksättningen. Häll glassmeten över det svalnade bottnet och frys kakan minst 6 timmar men gärna över natten.
4. Dekorera kakan med smält/riven choklad och grädde.
5. Ät och njut!
Syltgrottor med smak av rabarber
I'm back! Eller ja, inte kanske lika aktivt som innan Freya föddes men börjar få bloggabstinens. Känns som att jag missat en hel säsong av härliga råvaror men kanske jag ännu hinner med. Här hemma går tiden i raketfart. F har börjat jobba och idag är första dagen jag är ensam hela dagen med Freya. Misstänker dock att jag inte är ensam länge till för min syster är ledig idag ;) Tänkte berätta mera om hur första tiden med en liten bebis har varit i ett annat inlägg, så ifall du vill läsa lite tankar kring det kan du trycka på hjärtat i slutet av detta inlägg!
Nog pratat om annat, tillbaka till dagens recept. Syltsäsongen närmar sig och flera av er har säkert rabarber (eller varför inte andra bär/frukter) kvar i trädgårdslandet eller i frysen. Sylt är ett ypperligt alternativ att göra av lite övermogna bär/frukter. Baka sedan spröda mördegskakor och klicka en klick sylt i dem för det perfekta kaffe-doppet! Jag kokade en rabarbersylt som jag smaksatte med rörsocker för en lite kolasmak på sylten, den blev super! Passar även perfekt på havregrynsgröten :) Vanligt syltsocker passar ju såklart det med.
Syltgrottor med smak av rabarber
ca 40 st.
Sylt
1 l rabarber i bitar
½ citron, skal+saft
½ vaniljstång
1½ dl valfri sockersort
Syltgrottor
200 g smör
1 dl florsocker
1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1. Skala och skiva rabarbern. Koka upp rabarbern med resten av ingredienserna till sylten och låt sylten koka i ca 20 minuter.
2. Under tiden sylten kokar nyper du ihop ingredienserna till syltgrottorna. Ställ degen kallt en stund före du bakar ut den.
3. Sätt ugnen på 175ºc. Rulla ca 40 bollar av degen, ungefär 3 cm i diameter. Sätt bollarna på plåtar klädda med bakplåtspapper, platta till dem något och tryck en fördjupning i mitten med fingret. Klicka i lite sylt i fördjupningen.
4. Grädda småbröden i mitten av ugnen ca 12 minuter. Låt svalna före servering, sylten är annars brännhet!
5. Ät och njut!
Det går bra att frysa in småbröden, de håller sig 3-4 månader i frysen.
Under tiden jag skrev detta inlägg vaknade Freya 3 gånger... Det tog alltså 50 minuter att skriva inlägget.
No bake cheesecake med smak av vanilj och citron
En fräsch och syrlig cheesecake med smak av vanilj och citron får avsluta denna varma sommarvecka. Hoppas på likadant väder framöver. Har varit så härligt! Jag tar verkligen in varje solstråle jag bara kan och njuter för fulla muggar. Kanske är det din sista dag i jobb före semestern, kanske du redan har börjat din semester eller så är det din sista dag på semestern. Hur som helst så tycker jag du ska lyxa till det lite extra och baka en enkel cheesecake som inte behöver ugn, för vem vill sätta på ugnen i denna värme?
Cheesecake med vanilj och citron
24 ∅
Botten
75 g smält smör
20 oreo-kex
Cheesecake fyllning
400 g naturell färskost
3 dl grädde
½ dl citronsaft + rivet skal av 1 citron
½ vaniljstång, fröna
1½ dl florsocker
Dekoration
Färska bär, citronmeliss, citronskal, riven choklad, krossade oreos, bara fantasin som sätter gränser!
1. Mixa kexen och tillsätt det smultna smöret. Tryck ut botten i en form som är 24 cm i diameter och som gärna har löstagbar kant. Ställ kallt så länge du förbereder fyllningen.
2. Vispa grädden med florsockret och färskosten skilt för sig. Blanda ihop dessa två och tillsätt citronsaft, rivet skal (kom ihåg att tvätta citronen!) och vanilj. Rör om tills allt är blandat.
3. Häll fyllningen över botten och frys cheesecaken i fyra timmar eller över natten. Ta upp en stund före servering, dekorera med valfri topping. Jag hade jordgubbar och citron- och limeskal.
4. Ät och njut!
Kanelbullar deluxe
Den finländska sommaren verkar vara här! Men vad gör det för jag har precis den räddning du behöver dessa gråa dagar. Nämligen nybakta kanelbullar, men inte vilka kanelbullar som helst. Kanelbullar deluxe. Bullar med en härlig fyllning av, håll i dig nu, knäckig vaniljsmörkräm och kanel! Garanterat en bra väderkompenserare. Receptet ger ungefär 25 bullar beroende på hur du gör dem, gör du den traditionella varianten där du rullar ihop en rektangel till en stubbe och skär den i bitar får du flera, och gör du som jag och snurrar bullarna blir det färre bullar.
Kanelbullar deluxe
ca 25 bullar
Vetedeg
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk malen kardemumma
11-13 dl vetemjöl
Fyllning
1 påse vaniljkrämspulver
250 g mjukt smör
1 dl farinsocker eller vanligt strösocker
4 tsk kanel
1. Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull och värm blandningen till 37ºc.
2. Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen och rör tills jästen löst sig.
3. Tillsätt socker, salt, kardemumma och 8 dl mjöl.
4. Knåda degen för hand eller med maskin tills den blir smidig. Tillsätt mera mjöl vart efter tills degen är bra konsistens.
5. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Under tiden förbereder du fyllningen.
6. Fyllning: vispa smör, socker och vaniljkrämspulver till en fluffig blandning.
7. Dela degen i två delar och kavla ut den till en rektangel.
8. Bred på vaniljsmörkrämen och strö över kanel. Rulla ihop degen till en stubbe och skär den i 12 bitar eller vik den i tre, kavla ut, skär remsor och snurra till bullar.
9. Sätt bullarna på en plåt och låt jäsa i en halv timme.
10. Pensla eventuellt bullarna med ägg och strö på pärlsocker.
11. Grädda bullarna 225ºc i ca 12 minuter.
12. Ät och njut!
Kladdkaka med smak av jordgubb och vitchoklad
Midsommarkakan är här. En smak av jordgubbar och vitchoklad ackompanjeras av mandel i denna härliga kladdkaka. Servera den med löst vispad grädde och mera färska jordgubbar och du har en succé! En del av vetemjölet byttes ut mot mandelmjöl för att ge kakan en lite annorlunda smak och konsistens än den vanliga kladdkakan. Ifall det finns gluten- eller mandelallergiker kan mjölet med fördel helt ersättas med en av sorterna.
Kladdkaka med smak av jordgubbar och vitchoklad
24 cm ∅
100 g smör
75 g vitchoklad
1½ dl socker
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
6 skivade jordgubbar
Till servering
Färska jordgubbar
Vispgrädde
Pudersocker
Mynta eller citronmeliss
1. Sätt ugnen på 175ºc. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Smält under tiden vitchokladen över vattenbad eller i mikron.
2. Rör ihop smöret med alla ingredienser och rör till sist ner den smultna vitchokladen.
3. Smörj och bröa kanten på en springform och sätt bakplåtspapper i botten. På detta sätt förhindrar du att formen rivs av kniv och du kan enkelt flytta kakan till ett kakfat ifall du vill!
4. Sätt smeten i formen och tryck ner skivade jordgubbar i smeten. Grädda kakan i mittersta delen av ugnen ca 25 minuter.
5. Låt kakan svalna och dekorera den sedan med pudersocker. Servera den med löst vispad grädde, färska jordgubbar och mynta.
6. Ät och njut!