I koket med Sofia

Farmors munkar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 21.04.2017 | 0 Kommentarer

1a maj munkar 22

1:a maj är runt hörnet och till traditionen hör munkar, struvor och mjöd. Vanligtvis gör vi kringlor (vi kallar det kringlor, men det är alltså sockrade munkar med hål i mitten) med socker runt om men istället för att göra de traditionella kringlorna så experimenterade jag ihop olika smaksatta glasyrer utöver de vanliga. En del fyllde jag även med hemgjord blåbärssylt, som inte var så söt, för att få en kontrast mot den annars söta kringlan. Receptet jag använde mig av är min farmors recept och hon bakar de absolut bästa kringlorna i hela världen! Fastän receptet är samma blir det inte samma smak på kringlorna ändå, men de blir goda!

Av denna sats kommer det runt 40-50 stycken beroende på hur stora du gör dem och ifall du väljer att göra ett hål i dem eller inte. Hålen går för övrigt att fritera så får du fina små runda munkar som lämpar sig bra som mumsbitar ifall du planerat att ha mycket annat gott att äta :) Dessa munkar friteras i munkfett som består av en blandning av palm-, kokos- och rypsolja. Munkfettet är det enda fett som enligt mig lämpar sig för fritering av söta bakverk eftersom det inte smakar sådär äckligt flottigt och oljigt när det äts, vilket jag tycker att det börjar smaka när man friterar i ryps- eller rapsolja! Ifall du inte prövat att fritera med munkfett rekommenderar jag det verkligen. Jag gjorde olika toppingar på kringlorna så att alla munk-ätare skulle bli nöjda, vilket jag nog tror de blev ;)

Farmors munkar

150 g smält smör

1 l mjölk

1½ bit jäst

2 tsk krossad kardemumma

2 tsk salt

1½ dl socker

ca 1,6 kg mjöl

Till fritering

1 kg (2 förpackningar) fett för munkfritering (hittas på samma ställe som smör i butikerna)

Topping

Florsocker+vatten/saft+eventuell färg

Smaksättning: Kakao, karamellsås, saft, bär

Socker

Strössel

 

1. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken. Värm upp till 37ºc.

2. Smula ner jästen i en beredningsskål och häll över smör-mjölkblandningen. Rör om tills jästen löst sig.

3. Blanda i kardemumma, salt, socker och hälften av mjölet. 

4. Tillsätt mera mjöl tills degen blir en bra konsistens. Knåda degen 5 med maskin eller 10 minuter förhand. 

5. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40-60 minuter.

6. Dela degen i tre bitar. Kavla ut degen till en 1 cm tjock platta och tryck ut munkar med en rund form (min var ca 6 cm i Ø). 

7. Låt munkarna jäsa 20 minuter.

8. Smält munkfettet i en kastrull/gryta med tjockt botten. Testa om fettet är varmt genom att försiktigt sätta i en bit deg, flyter degen upp med det samma och blir gyllenbrun på bara någon minut är fettet tillräckligt varmt. 

9. Fritera munkarna ca 1 minut på vardera sida, vänd försiktigt munkarna med exempelvis två gafflar. Var försiktig så inte oljan sprätter omkring och ha ett lock nära till hands ifall att det fattar eld!

10. Låt munkarna rinna av på hushållspapper för att få bort överflödigt fett.

11. Låt dem svalna något ifall du vill ha socker på dem och ifall du vill sätta glasyr på dem så ska de svalna helt. Vi brukar använda en tom mjölpåse när munkarna ska sockras, häll socker i påsen, sätt i munkarna och skaka om. Vips så har du sockrade munkar med alldeles tillräckligt med socker.

När du dekorerar dem är det bara fantasin som sätter gränser, så min kom ganska fort emot ;) Försökte iallafall göra blommor med varierande resultat, de som blev snyggast var ändå de traditionella sockrade.

12. Ät och njut!

1a maj munkar 13

 1a maj munkar 19

1a maj munkar 10

Min favorit var karamellglasyren!

1a maj munkar 9


 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar