Fastlagsbulle-petit choux
Nuuu kan jag inte hålla mig längre..
Älskar du smaken av fastlagsbullar men orkar inte göra egna? Då är fastlags-petit choux den perfekta varianten! Jag är ju egentligen lite emot att ändra på fastlagsbullen men i år kände jag att jag måste haka på trenden att mixa ihop traditionella fastlagsbullar med något annat bakverk. Såg på instagram att Mr. Cake (tror jag det var) har en variant av en semmel-cronut i år och den såg sååå god ut. Borde egentligen testa en sådan också. Vem vet, kanske jag hinner det ännu. I nuläget har jag åtminstone två recept som ni får ta del av, och först ut en petit choux.
Alltså mängderna i detta recept är egentligen skrattretande men i och med att jag endast ville ha sex stycken fastlagsbulle-petit choux så är mängderna väldigt små, billiga bullar åtminstone! Själva choux-degen är enkel och fyllningen är inte invecklad den heller, keep it simple. Och det gjorde jag och oj så goda de blev. Kunde lätt ha ätit alla själv, men måste ju behärska mig lite ändå.
Fastlagsbulle-petit choux
6 stycken
25 g smör
¾ dl vatten
½ msk socker
¾ dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning
Mandelmassa
1 dl vispgrädde + 1 tsk vaniljsocker
Färska hallon eller hallonsylt
Florsocker
1. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).
2. Koka upp smör, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör om. "Koka smeten" någon minut under omrörning. Platta sedan ut den för att svalna lite innan du rör i ägget. Detta för att ägget inte ska skära sig. Rör kraftigt med en träslev tills ägget blandats in i smeten och du har en kladdig smet.
3. Spritsa ut sex stycken högar på en plåt med bakplåtspapper. Håll spritsen still, kläm och lyft sakta upp den för att få snygga petit choux. Platta till toppen med en fuktad sked eller fingret. Gör dem ca 4 cm i diameter.
4. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Öppna inte ugnsluckan under tiden de gräddas, då sjunker de ihop. Låt svalna helt.
5. Skär toppen av petit chouxen och fyll med mandelmassa, vispad grädde och hallon, pudra över florsocker.
6. Ät och njut!

Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar