I koket med Sofia

Fastlagsbullekaka

Skrivet av Sofia Rönnbacka 21.02.2019 | 0 Kommentarer

Om det är något jag älskar när det kommer till bakverk är det allt som har nötter eller mandlar i sig. Brownies, mazariner, snickersrutor (recept på dessa kommer inom kort), mmm.. Det blir på något sätt ett mycket saftigare bakverk när det innehåller nötter, och så tycker jag att bakverk som innehåller nötter/mandel håller längre på något sätt. Min fastlagsbulle kaka är inget undantag! Den blir godare och godare för var dag den står i kylskåpet! Det går även att frysa ner kakan hel eller i bitar, skippa då bara fyllningen. Perfekt att ta upp en bit när du är sugen på något sött, vispa bara upp en klick grädde och halv tina lite bär så har du en fikabit! Denna vecka ska den ju förstås fyllas som en fastlagsbulle med en härligt krämig mandelmassa och hallon ;)

Foto 30 01 2019 14 27 17

Fastlagsbullekaka

8 bitar, 20 ∅

2 ägg

1½ dl socker

1 tsk bakpulver

½ dl mjölk

50 g smält smör

1 dl mandelmjöl

1 dl vetemjöl eller 1 dl potatismjöl för en glutenfri variant

½ tsk kardemumma

Fyllning

75 g mandelmassa + 1-2 msk grädde

1 dl hallonsylt eller mosade hallon + lite socker

1 dl vispgrädde

½ tsk vaniljsocker

Dekoration

Mandelspån

(Frystorkade) Hallon

1. Sätt ugnen på 175°c.

2. Vispa ägg och socker fluffigt, blanda alla torra ingredienser i en bunke och smält smöret. Sikta i de torra ingredienserna, tillsätt smöret och mjölken och rör försiktigt tills allt är blandat. Rör du för kraftigt far luften ur ägg-sockerblandningen och du får en platt kaka.

3. Smörj en springform med diametern 20 cm, klä in kanterna med bakplåtspapper och bröa botten. Häll smeten i formen och grädda kakan 15-20 minuter. Testa ifall kakan är klar med en tandpetare.

Ifall kanterna kläs in med bakplåtspapper blir det en snyggare utsida på kakan.

4. Låt kakan svalna i formen, under tiden kan du vispa upp grädden med vaniljsockret, mixa/rör mandelmassan tillsammans med ovispad grädde för att få den till en bredbar konsistens och mosa hallonen. När kakan svalnat brer du ut mandelmassan underst, sedan hallon och till sist grädde. Dekorera med mandelflarn, frystorkade hallon/färska hallon eller annat gott!

5. Ät och njut!

Foto 30 01 2019 14 26 24Foto 30 01 2019 14 32 11

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar