Favorit i repris: Farmors munkar
Favorit i repris! Efter fjolårets munk-succé här på bloggen så kände jag att jag bara måste baka nya munkar till årets 1:a maj firande, och varför ändra på ett redan fungerande recept? Därför kör vi nu samma recept, min farmors, men med nya fyllningar. De blev ännu bättre än i fjol ifall man tycker om lite "modernare" stuk på munkar. Denna gång fick en tredje del av munkarna en churro-inspirerad tvist, fylld med dulce de leche och socker-kanelblandning runtom. En tredje del fick nutellafyllning och florsocker runtom.
För dig som vill ha klassiska munkar har jag en syltfyllning med en liten tvist :) De fick nämligen sällskap av hallonsaft i degen för en rosa färg på munken! Ifall du vill ha rosa munkar tillsätter du ca 2 dl hallonsaft till en tredje del av degen, knådar in saften och tillsätter lite mera mjöl i den delen. Vill du bara göra rosa munkar blandar du hallonsaft och mjölk, 3 dl hallonsaft och 7 dl mjölk. Det går förstås att göra munkarna enligt receptet och bara fylla dem med hallonsylt.
Men vad var det som var så speciellt med farmors munkar då? För det första var de äggfria och för det andra var det fettet de friteras i. Vi använder oss alltid av munkfett och skulle inte ens kunna tänka oss att fritera i rapsolja, usch. Så vad väntar du på? 1:a maj är alldeles runt hörnet! Iväg till butiken och köp jäst och munkfett och baka de bästa munkarna någonsin! Här hittar du förra årets inlägg men eftersom att jag utvecklas i takt med att bloggen utvecklas så gör även mina fotokunskaper det så en uppgradering kändes på sin plats.
Farmors munkar
150 g smält smör
1 l mjölk
1½ bit jäst
2 tsk krossad kardemumma
2 tsk salt
1½ dl socker
ca 1,6 kg mjöl
Till fritering
1 kg (2 förpackningar) fett för munkfritering (hittas på samma ställe som smör i butikerna)
Fyllning
1 burk dulce de leche (karamelliserad kondenserad mjölk)
1 burk nutella
1 burk hallonsylt
Runt om
För dulce de leche munkarna: Fint strösocker och kanel som blandas.
För nutellamunkarna: Florsocker
För hallonmunkarna: Fint strösocker
1. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken. Värm upp till 37ºc.
2. Smula ner jästen i en beredningsskål och häll över smör-mjölkblandningen. Rör om tills jästen löst sig.
3. Blanda i kardemumma, salt, socker och hälften av mjölet.
4. Tillsätt mera mjöl tills degen blir en bra konsistens. Knåda degen 5 med maskin eller 10 minuter förhand.
5. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40-60 minuter.
6. Dela degen i tre bitar. Kavla ut degen till en 1 cm tjock platta och tryck ut munkar med en rund form (min var ca 6 cm i Ø).
7. Låt munkarna jäsa 20 minuter.
8. Smält munkfettet i en kastrull/gryta med tjockt botten. Testa om fettet är varmt genom att försiktigt sätta i en bit deg, flyter degen upp med det samma och blir gyllenbrun på bara någon minut är fettet tillräckligt varmt.
9. Fritera munkarna ca 1 minut på vardera sida, vänd försiktigt munkarna med exempelvis två gafflar. Var försiktig så inte oljan sprätter omkring och ha ett lock nära till hands ifall att det fattar eld!
10. Låt munkarna rinna av på hushållspapper för att få bort överflödigt fett.
11. Låt dem svalna något innan du sockrar dem. Vi brukar använda en tom mjölpåse när munkarna ska sockras, häll socker i påsen, sätt i munkarna och skaka om. Vips så har du sockrade munkar med alldeles tillräckligt med socker.
12. Fyll en spritspåse med den fyllning du vill ha i, gör ett hål i sidan av munken och fyll den.
13. Ät och njut!
Kommentarer
Joanna 27/04/2018 3:09pm (5 år sen)
Gud vad fina munkar!
Sofia Rönnbacka 27/04/2018 3:54pm (5 år sen)
Tack :) Och goda!
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar