I koket med Sofia

Foodlys veckolista: Tema - Mat

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.08.2017 | 1 Kommentarer

Vår underbara Sofie har fixat ihop lite blogglistor till oss bloggare och den första handlar förstås om mat ;) De som känner mig vet att jag inte är lätt att tillfredsställa i matväg.. Och nu får ni andra ta del av en del av mina favoriter/värsta möjliga maträtter. Bildernas kvalitet är inte den bästa, gamla bilder fotade med telefonen men bättre än inga!

Maträtt/Livsmedel jag inte kunde leva utan: Maträtten måste helt klart vara hamburgare med franskisar, livsmedlet jag inte kan leva utan är helt klart ost.

Den här maträtten tycker jag inte om: Jag HATAR griskött ifall det inte handlar om bacon eller smörgåsskinka. Janssonsfrestelse, plättar, gubbröra, inälvsrätter, sillsallad, julskinka, beniga fiskar, skinkfrestelse och mat som innehåller getost är några rätter du inte ska servera åt mig.

På morgonen äter jag: Bröd som rostats med smör, ost och kryddgurka eller med avokado/havregrynsgröt/ chiapudding/ smoothiebowl + kaffe + ett glas vatten och ibland en frukt.

Min favorit dessert: Något syrligt eller med bär. Denna citronpaj med maräng kommer högt upp på listan. På vintern får det gärna vara lite "tyngre" desserter, chokladsufflé eller pannacotta, men på sommaren ska det vara fräscht och syrligt.

IMG 8967

Jag bakar helst: Allt som är sött och som går att dekorera fint. Kex, kakor, pajer, tårtor, onödigt komplicerade saker som jag egentligen inte har tålamod med och som skapar kaos i köket. Till exempel när jag bakar macarons så ser det fruktansvärt ut, men brukar ha min sambo på städ- och disktjänst ;)

Jag dricker helst: Till biffen - ett gott rött vin, terrasshäng - öl och gin & tonic, till vardags - vatten

Tre ingredienser som alltid finns hemma hos mig: Pasta, nötmaletkött, surskorpor

Mina föräldrar brukade laga: Pappas specialitet - sprängda knackkorvar och franska i ugn, sprängda innebar att de kryssades i ändorna. Mammas specialitet - älgkött i ugn, skysås, kokt potatis, makaronilåda utan kött, hemgjord lingonsylt. Detta allt på en och samma gång! Makaronilåda utan kött innebär kokade makaroner med äggstanning, sååååå gott! En annan favorit som lagades ofta var spagettisoppa, låter kanske knäppt men det är på riktigt gott!

Min måltidsrytm: Frukost allt mellan 06:00-12:00, mat någon gång mellan 12:00-16:30, eventuellt kvällsmål ca 20:00 eller så något gott senare på kvällen.

Det mest exotiska jag ätit: Durian, fy farao.. Durian är alltså en frukt från Sydostasien som ser ut som en jätte melon med långa vassa taggar. Frukten sägs vara världens äckligaste frukt men enligt vissa är den världens bästa frukt. Den jag smakade på var frusen och upptinad och den smakade exakt som mjuk rutten lök luktar. Fruktansvärt. Fruktköttet var dessutom ljusgult-vitt och slemmigt. Inte den bästa upplevelsen med andra ord.

Min favoritrestaurang/café: Jag har inte någon favoritrestaurang mera. Förut fanns det ett asiatiskt ställe i Jakobstad som hette Asian garden, som tyvärr har stängt nu för tiden. Det var den bästa restaurangen. Helt ärligt finns det inte bra restauranger här i Österbotten om du frågar mig. 

En stark matupplevelse: Spanien 2015, en innerfilé och det bästa rödvinet jag någonsin druckit. Fantastiskt. Himlen.

2004 Alvaro Palacios Priorat Les Terrasses, Carignan – Grenache – Syrah ifall någon är intresserad.

IMG 6306

Som servitören sa, "A great wine deserves a great glass". Glaset var seriöst lika stort som mitt huvud.

Min paradrätt i köket: En kycklinggryta som får koka i flera timmar. Ni kommer såklart att få ta del av receptet nästa gång jag lagar den!

Kommentarer

  • CorinneGrönholm 17/08/2017 10:09pm (23 månader sen)

    Försökte kommentera innan men min kommentar verkar inte ha kommit fram hehe. Ville bara säga att detta var så kul inlägg att läsa! Är det okej att sno listan om jag länkar till din blogg? :) Älskar förresten också citron & marängpaj, typ det bästa som finns !!

Skriv en kommentar