American pancakes
Morsdag på söndag! Skäm bort en mamma i din närhet med de fluffigaste amerikanska pannkakorna, servera dem med nutella och färska bär och frukter så har du en vinnande kombo. Som jag väntat på min första morsdag, haha. F har i vanlig ordning satt mina presenter myycket synliga och jag med mina nyfikna fingrar har ganska svårt att låta dem vara. Som tur är Freya och klämmer på dem för mig. Jag är verkligen sämst på överraskningar och tycker inte alls om att inte veta vad jag får. Kontrollfreak but I like it that way. Det har för övrigt varit ganska sparsamt med uppdateringar på bloggen men jag har faktiskt vikarierat vidare denna vecka! Denna gång som huslig ekonomi lärare, skönt med helg och nu ska det njutas.
Tillbaka till pannkakorna. Riktigt goda american pancakes, så som de ser ut på alla diners i filmer. Hemligheten då? Stek dem i en torr stekpanna. Det är så de får det karakteristiska utseendet, lena och gyllene. Sedan blir de ännu godare med tillbehören. Nutella, bär, florsocker, lönnsirap, smör, ja vad du än behagar. Hur som helst blir det en succé!
American pancakes
ca12st.
2 ägg
½ dl turkisk yoghurt
1 dl mjölk
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk socker eller annan sötning
1 krm vaniljpulver
¾ tsk salt
1. Knäck äggen i en skål och vispa dem tillsammans med yoghurten tills det inte finns några klimpar av yoghurt i smeten.
2. Tillsätt mjölk, bakpulver, socker, salt och vaniljpulver och vispa ihop allt. Tillsätt sedan lite mjöl i taget och vispa till en slät smet. Låt smeten vila i ca 10 minuter så den blir lite tjockare.
3. Stek pannkakorna i en torr stekpanna med non-stick beläggning på medelhög värme, 1 rejäl matsked per pannkaka. Sprid ut smeten något så den får en rund form. När det pannkakan har fått bubblor runt kanten är det dags att svänga den.
4. Servera med valfria tillbehör, exempelvis bär, florsocker och nutella!
5 Ät och njut!
Omelettkoppar
Trött på den vanliga äggröran till frukost? Då tycker jag du ska testa dessa omelettkoppar, lätta att göra och är väldigt mättande. Dessutom kan du göra många på en gång och förvara dem i kylskåpet i en lufttät burk, passar bra som mellanmål eller som en lätt lunch. Jag gjorde mina i suffléformar men det går även att göra dem i en muffinsplåt eller i koppar. Smaksättningen kan även varieras efter tycke men jag hade lite fetaost, paprika och bresaola (lufttorkat nötkött) i mina.
Omelettkoppar
4 stycken
4 ägg
2 msk grädde
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
½ tsk torkad timjan
3 msk fetaost i smulor
4 tsk paprika, ca ¼ paprika
6 skivor bresaola eller annan skinka
Smör till formarna
1. Sätt ugnen på 200°c. Vispa upp äggen något tillsammans med grädden, tillsätt kryddorna, salt och smulad fetaost.
2. Hacka paprikan i små bitar och strimla köttet. Häll äggsmeten i smorda formar, strö över paprika och bresaola.
3. Ställ in formarna i ugnen och grädda dem ca 10 minuter eller tills de blivit fasta.
4. Ät och njut!
Chokladgranola
Någon annan än jag som tycker det är härligt när hösten är på intågande?! Älskar sommaren men hösten är nog min favorit (kanske för att jag fyller år och alltid ser fram emot min födelsedag som ett litet barn, haha). Färgerna, råvarorna, mörka kvällar, tända ljus, ja allt är härligt med hösten. Eller inte allt, älgflugorna gör mig galen men det får man leva med.
Sedan känns hösten alltid som en nystart för mig på något sätt, någon annan som känner så? Speciellt denna höst blir en nystart med mammaledighet, nya rutiner på vardagarna, säkert x antal försök att komma i form igen (som säkert misslyckas, liksom alla andra försök att komma i form då), dop åt Freya, och det värsta av allt: Skippa sockret.. På sommaren äter jag fruktansvärt mycket socker, glass, bullar, söta frukter, limsa, saft, choklad. You name it, jag har säkert ätit det i sommar, haha! Så vad passar då bättre att kickstarta the new me med än en chokladgranola utan socker. Servera den med naturell yoghurt/kvarg och blåbär och du har en perfekt frukost eller mellanmål. Varför inte sätta lite keso eller grynost med för lite extra protein? Bra energi som kroppen behöver för att orka med jobb/skola igen, eller i mitt fall en gråtande bebis!
Chokladgranola
4 dl havregryn
4 dl råggryn
½ dl solrosfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl linfrön
1 dl hackad mandel
2½ tsk kakao av god kvalitet
1 dl vatten
1 dl neutral olja, ex. raps
2 msk honung
1½ dl rostade kokoschips/kokosflingor
1. Sätt ugnen på 175ºc (150ºc varmluft).
2. Blanda alla torra ingredienser förutom kokos i en bunke och rör om.
3. Koka upp vatten, olja och honung tills honungen löst sig. Häll blandningen över de torra ingredienserna.
4. Bred ut granolan på två plåtar och rosta den i ca 30 minuter eller tills den blivit knaprig. Rör om några gånger under tiden granolan rostas.
5. Rosta kokos i en torr stekpanna och blanda med granolan när den är klar.
6. Ät och njut!
Förvara granolan i en lufttät burk så håller den sig länge!
Super-smoothiebowl
Kanske är det sista veckan före sommarlovet för vissa, andra kanske redan har sommarlov/semester medans vissa säkert väntar på sin semester som börjar först i juli. Oavsett tycker jag du ska börja din måndag på bästa sätt med en smoothiebowl, och vem säger att en smoothiebowl behöver innehålla en massa olika ingredienser som du inte kan uttala namnen på för att vara hälsosam? Denna bowl är en förfinskad version med blåbär, hallon och havtorn från frysen + en banan för konsistensen och sötman. En perfekt tömma-frysen-på-bär-bowl med andra ord! Hallonen och havtornen ger dig mycket c-vitamin, du får k-vitamin och mycket antioxidanter från blåbären och kalium och B6-vitamin från bananen. Har ni förresten sett hur blåbären blommar?! Vi kommer att få så sjukt mycket blåbär här i Österbotten bara det skulle regna lite.
Denna vecka startar för mig i en ny lägenhet som Kronoby-bo igen. Det har varit ett fullspäckat veckoslut men nu är båda lägenheterna städade, alla saker flyttade och nu börjar det roliga, att packa upp allting och hitta en plats åt alla saker! Tänkte ta och sortera upp precis allt vi äger och har. Tidskrävande arbete men är ledig hela veckan som tur är. Eller ja nästan, det kommer ju en examensfest där jag lovat att agera kökspersonal men det är ju bara kul! Skönt att ha flytten över åtminstone, nu känns det som att vi är ännu ett steg närmare vår bebis. Dessutom får jag börja packa upp alla bebissaker och inreda barnrummet :)
Super-smoothiebowl
1 portion
1 frusen banan
1 dl frusna blåbär
1 dl frusna hallon
8 havtornsbär
Ev. lite vatten/mjölk/vegetabilisk mjölkdryck
Dekorering
½ banan
3 jordgubbar
1 msk frön (jag hade solrosfrön men chia- eller linfrön går även bra!)
1. Mixa ihop alla ingredienser med en blender eller en stavmixer. Tillsätt lite vätska ifall det är svårt att mixa ingredienserna.
2. Sätt upp i en skål och dekorera med banan- och jordgubbsslantar samt frön.
3. Ät och njut!
Drömmig rosa smoothiebowl
En drömmig rosa smoothiebowl till frukost. Påminner mig om våren och försommaren, både till färgen och till smaken. Krämigt, syrligt och sött i en perfekt balans. Älskar den, skulle kunna äta den varje dag. Det som är bra med smoothiebowls är att de är snabba att göra och så passar de både som frukost, en lätt lunch tillsammans med en avokadosmörgås eller som efterrätt då du blir sugen på något sött men inte vill äta socker. Jag sötar inte mina smoothiebowls med något annat än det som naturligt finns i ingredienserna men ifall du vill söta den ytterligare passar honung eller några dadlar bra. Denna smoothiebowl görs på hallon, banan och kokosmjölk.
Drömmig rosa smoothiebowl
1 portion
1 dl frusna inhemska hallon + några för topping
1 frusen banan
1 dl kokosmjölk på burk eller i tetra, spara lite till dekoration om du vill
Topping
Hallon
Chiafrön
Solrosfrön
Kokosmjölk
1. Mixa alla ingredienserna med en stavmixer eller i en blender/matberedare.
2. Lägg upp i en skål, swirla i lite kokosmjölk för en extra fin smoothiebowl och dekorera med hallon och frön.
3. Ät och njut!
Chiapudding med kokosmjölk
Var för en tid sedan till ett café där de serverade den godaste chiapuddingen jag ätit. Med kokosmjölk på burk och yoghurt som bas. Hade cravings på den i flera veckor och skulle tillbaka till caféet för att äta den, men de hade den inte! Så det blev att snabbt köpa ingredienser och göra den själv då. Sagt och gjort, och den blev nästan lika god som på caféet. Jag saknade dock "de rätta" bären så den fick serveras med blåbär och kiwi, det var gott det med. Egentligen hade jag tänkt servera den med en kompott på hallon- och röda vinbär men de hade tagit slut i frysen så det blev en annan topping, för toppingen är ju den viktigaste ;) En annan bra sak med chiapudding är att du inte behöver göra din frukost på morgonen för den sköter sig själv över natten! Dessutom hålls du länge mätt på en chiapudding, perfekt för stressiga morgnar eller när du vill lyxa till det lite extra.
Chiapudding med kokosmjölk
2 portioner
2 dl kokosmjölk på burk
1 dl kokos yoghurt (vegansk) eller 1 dl naturell yoghurt
2 msk chiafrön
Valfri topping
1. Blanda ihop kokosmjölken så lagren i burken mixas ihop.
2. Ta ca 2 dl av mjölken och blanda ihop med yoghurten och chiafröna. Ställ i kylskåpet över natten.
3. Vid servering: rör om chiapuddingen, dela upp den i två glas/skålar och toppa med bär.
4. Ät och njut!
Rostat rågbröd med avokadoröra
Ny vecka, nya möjligheter! En jobbvecka framför mig minsann med vikariat hela veckan + några skiften vid fiskdisken. Och idag är det dags för ultraljud ♥ Startar dagen med rågbrödssmörgåsar med avokadoröra, mums! Receptet räcker till fyra smörgåsar.
Avokadoröra
1 mogen avokado
4 tsk crème fraiche
2 tsk citronsaft
1 krm chiliflakes
½ tsk örtsalt
Lite svartpeppar
1. Mosa avokadon till önskad konsistens. Blanda den med crème fraiche och krydda.
2. Smaka av med eventuellt mera örtsalt. Rosta ditt favoritbröd och bred på röran.
3. Ät och njut!
Tunnbröd i stekpanna
Hoppas sportlovet har börjat bra! Vädret kunde åtminstone inte varit bättre, eller ja, lite varmare förstås men härligt med sol! Nybakt bröd till frukost slår vilket köpt bröd varje dag, speciellt dessa tunnbröd eftersom de går snabbt att tillreda och är otroligt goda att äta! Dessutom passar de perfekt att göra på förhand och ta med på utflykten och grilla dem på galler över öppen eld, Kavla då ut dem på förhand och sätt bakplåtspapper mellan varje bröd. Sedan kan du göra olika sorters wraps av dem, förbered då även fyllningen på förhand, eller avnjut dem med mycket smör som smälter sådär härligt klottigt som det ska vara ute i naturen. Här hittar du även recept på pinnbröd som även det alltid är en succé! Mjölet kan i princip vara vad som helst för mjölsort men tänk bara på att mängden kan variera för olika mjöl absorberar olika mycket vätska. Jag har tidigare gjord dessa med en blandning av korn- och vetemjöl men denna gång blev det råg- och vetemjöl.
Tunnbröd i stekpanna
10 st bröd
50 g smör
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl mjölk
1 dl naturell yoghurt eller turkisk yoghurt
1. Skär smöret i mindre bitar, sätt i en beredningsskål och nyp ihop smöret med de torra ingredienserna.
2. Tillsätt mjölk och yoghurt och knåda till en deg.
3. Dela degen i 10 lika stora bitar och kavla ut till tunna bröd, ca 3-5 mm.
4. Grädda bröden i en torr och varm stekpanna, 2-3 minuter på varje sida.
5. Sätt bröden under en bakduk så länge du steker klart resterande.
6. Ät och njut!
Enkla semlor
Ni vet den där känslan då skafferiet svämmar över av 1000 olika mjölpåsar som alla är öppnade? Okej, nu kanske jag överdrev en aning men i mitt skafferi har jag för tillfället åtminstone sex påsar med olika sorters mjöl som bara innehåller några deciliter var. Så irriterande, speciellt då jag vill ha ordning och reda i köksskåpen. På något sätt är det ordning i alla andra skåp förutom skafferiet och skåpet där vi förvarar kastruller och skålar som är i bra ordning. Varför blir det alltid så? Tips på hur man håller ordning i skafferiet tack!
Tillbaka till det jag egentligen skulle skriva, på sidospår som vanligt. Enkla semlor är dagens recept. Sådär perfekt för att använda upp det sista i mjölpåsen. I receptet skriver jag först vetemjöl och sedan bara mjöl. Där det bara står mjöl så använder du upp dina öppnade mjölpåsar! Kom bara ihåg att olika mjölsorter absorberar vätska olika så börja med lite mjöl och tillsätt mera efterhand så inte degen blir för kompakt. Bättre att ha i för lite mjöl än för mycket mjöl.
Enkla semlor
ca 16-18 st.
Steg 1
4 dl mjölk
1 påse torrjäst
ca 300 g vetemjöl
Steg 2
2½ tsk salt
2 msk socker
50 g mjukt smör
ca 300-400 g mjöl beroende på mjölsort
Havreflingor till dekorering
1. Börja med att värma mjölken till 42°c. Häll mjölken i en stor beredningsskål.
2. Tillsätt jästen och rör tills den löst sig, väg upp vetemjölet och vispa i det. Låt jäsa en timme.
3. Blanda i resten av ingredienserna tills du har en smidig deg. Tillsätt lite mjöl i taget.
4. Låt degen jäsa ca 10 minuter, rulla degen till en korv och skär den i 16-18 bitar.
5. Rulla semlor av degen och tryck ner en sida av semlorna i havregryn, eventuellt strö havregryn över och pressa ner dem.
6. Sätt ugnen på 200°c och låt semlorna jäsa en gång till tills de har fördubblats i storlek.
7. Grädda semlorna 10-12 minuter tills de fått fin färg.
8. Ät och njut!
Semlorna passar perfekt med mosad avokado på!
Tre lagers kallgröt
Det här med frukost. Det är så enkelt att lämna kvar i samma bana med smörgås och kaffe, men det är ju så tråkigt. Testa denna nyttiga, mättande, enkla och framför allt goda frukost istället! Tre lagers kallgröt, första lagret är en kallgröt, andra lagret en jordgubbs- och hallon nicecream och det tredje lagret är blåbärs nicecream. Nicecream är så gott och passar dessutom som efterrätt ifall du vill ha en nyttigare sådan. Jag har faktiskt som nyårslöfte att börja äta fem mål om dagen. Förut har jag ätit tre men nu ska det bli ändring på det! Så mera nyttiga mellanmål och frukostar ska ingå i min kost, denna är med andra ord perfekt.
Kallgröt
1 dl havregryn
1 dl mjölk eller växtbaserad mjölkdryck
1 krm vaniljpulver
1. Blanda ihop alla ingredienser och låt stå över natten i kylskåpet.
Jordgubbs- och hallon nicecream
½ banan, frusen
½ dl frusna jordgubbar
½ dl frusna hallon
ev. lite vatten
Blåbärsnicecream
½ banan, frusen
1 dl frusna blåbär
ev. lite vatten
1. Mixa ihop alla ingredienserna tills du får en slät "mjukglass", tillsätt eventuellt lite vatten för att glassen ska mixa bättre.
2. Sätt upp gröten underst, och toppa med nicecream och valfri topping.
3. Ät och njut!