I koket med Sofia

De frasigaste av alla frasvåfflor

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.08.2017

Mums för våfflor, speciellt frasvåfflor! Till skillnad från vanliga våfflor innehåller inte frasvåfflor ägg vilket gör så att de inte blir geggiga. Det går enkelt att göra och passar till frukost, lunch, middag, kvällsmål eller efterrätt. Sedan kan man ju variera tillbehören i oändlighet! En salt våffla gör du enkelt genom att servera en god skagenröra med våfflan men det kanske mest traditionella är ändå grädde och sylt. Jag är ju då inte kanske riktigt en sylt människa, hatar när någon gjort sylt och den bara smakar socker eller när någon fryser in bär och häller en deciliter socker över dem, like why?! Jag vill helst av allt ha färska bär och frukter. Just denna våffla serverades med grädde, jordgubbar, banan och maräng. Det slank ganska enkelt ner två våfflor kan jag säga er! Av detta recept kommer det 6-8 våfflor beroende på hurudant våffeljärn du har.

Frasvafflor 2

Frasvåfflor

3½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4 dl mjölk

100 g smör

1. Smält smöret och låt det svalna.

2. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en skål och häll över mjölken. Vispa gradvis i smöret tills du fått en len smet.

3. Grädda våfflorna i våffeljärnet tills de blivit gyllene. Låt våfflorna svalna på ett galler!

Detta är viktigt eftersom våfflorna kan bli geggiga ifall inte ångan från dem slipper bort.

4. Toppa våfflorna med dina favorit tillbehör.

5. Ät och njut!

Frasvafflor 4


Frukostglassar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 31.05.2017

 Eftersom jag skulle kunna äta endast glass och grillat under sommaren så har jag skapat ett recept på glass som passar till frukost, mellanmål, kvällsmål eller ett mellanmål on the go. Receptet är sockerfritt så man behöver inte ha dåligt samvete när man ätit flera stycken under en dag ;) Jag gjorde två varianter, en med fettfri naturell yoghurt, hallon och blåbär som blev lite syrligare. Den andra med kokosgrädde, chiafrön och lingon och den blev krämigare och fick en mer glasslik konsistens. Den var dessutom lite mer mättande. Recepten är beräknade för sex glassar.

Frukostglass 4

Frukostglass med kokosgrädde

4 dl kokosgrädde

5-6 msk chiafrön

1 dl lingon

1. Rör ihop kokosgrädde, chiafrön och lingon i en beredningsskål.

2. Fyll glassformar med glassmeten och stick i pinnar i varje glassform.

3. Slå formarna mot bordet några gånger för att få bort eventuella luftbubblor.

4. Ställ glassen i frysen över natten.

5. Ät och njut!

 

Frukostglass med naturell yoghurt

4 dl naturell yoghurt

½ dl blåbär

½ dl hallon

1. Sätt lite yoghurt i botten av glassformarna.

2. Fyll på med lite hallon och lite mera yoghurt. Lägg sedan i blåbären och täck dem med yoghurt.

3. Slå formarna mot bordet några gånger för att få bort eventuella luftbubblor.

4. Ställ glassen i frysen över natten.

5. Ät och njut!

Frukostglass 6


Cloudy eggs

Skrivet av Sofia Rönnbacka 12.05.2017

Mattrender. Finns det något som varierar så mycket som mattrender? Förra året var fyllt av olika kreationer, den ena häftigare än den andra. Vi hade till exempel avokado toasten (fortfarande med i svängarna), smoothiebowls med alla möjliga toppings, chiapuddingar, overnight oats, rolled icecream och så vidare. Listan kan verkligen göras lång! Så till den nyaste trenden, Eggs in clouds, egg in a cloud, cloudy eggs, eggcloud, kärt barn har många namn. För några månader sedan såg jag första bilden på dessa äggmoln och tänkte: dessa måste jag testa! Men så går det ofta en tid och så glöms det bort. För några dagar sedan dök de upp igen med rubriken: Cloud eggs are the newest Instagram food craze - and you should get in on it. Så det måste jag ju, get in on it alltså. Äggmolnen var så enkla att göra och det var verkligen ett nöje att äta dem med rostat bröd och avokado. Jag trodde de skulle bli sega i ugnen, nästan lite som maräng men de blev inte det utan hade en fluffig, skojig textur! Det enda du behöver göra är att vispa upp äggvitor, sedan sköter de sig själva :)

Aggmoln 13

Cloudy eggs

1 ägg per person

Salt, peppar,  chiliflakes

1. Separera äggvitan från äggulan men spara gulan!

2. Vispa äggvitan tills den blir fast och skålen går att vända upp och ner, som med en maräng.

3. Klä en plåt med bakplåtspapper och klicka ut äggvitan till små moln. Gör en grop i mitten.

4. Grädda äggmolnen ca 4 minuter på 175ºc och ta sedan ut dem.

5. Sätt försiktigt i äggulan i gropen och grädda ytterligare 2 minuter.

6. Salta, peppra och strö på chiliflakes och servera som du vill. På bröd, med sallad eller bara som det är.

Jag hade en avokadomacka och min fästman hade ett bröd med rökt skinka, ost och kryddgurka + äggmoln.

7. Ät och njut!

Aggmoln 9

En härligt rinnig äggula blev det dessutom! Perfekt med avokado!

Aggmoln 14


Bästa chiapuddingen ever.

Skrivet av Sofia Rönnbacka 10.05.2017 | 1 kommentar(er)

Jag har ätit många chiapuddingar under de senaste åren, och tro mig när jag säger att den här var den godaste ever! Vanligtvis gör jag mina chiapuddingar med någon växtbaserad dryck jag har hemma, chiafrön och vaniljpulver, eventuellt lite bär. Denna gång gjorde jag min egen cashewdryck med medjool dadlar som sötning. Chiapuddingen blev otroligt krämig och konsistensen på den var helt annorlunda än den vanliga chiapuddingen jag brukar göra. Jag gillade den lite crunchiga texturen av cashewnötterna och chiafröna blev inte sådär som grodyngel (som min fästman så fint beskrev det)! Här kommer receptet :)

IMG 1025

Godaste chiapuddingen:

1½ dl vatten

½-¾ dl cashewnötter

0-2 dadlar (beroende på hur söt du vill ha den)

2 msk chiafrön

Topping:

Mandlar, hallon och plommon till dekoration i glaset.

1. Mixa ihop vatten, cashewnötter och dadlar till en krämig mjölkdryck.

Ifall du vill ha lite crunch från nötterna mixar du en kortare stund, ifall du vill ha en slät dryck mixar du längre.

2. Tillsätt chiafröna och mixa snabbt så chiafröna blandas med cashewdrycken, mixa inte länge för då blir det grynigt av fröna.

3. Skär plommonet och dekorera ett glas med dem genom att trycka fast dem på kanten.

4. Häll chiapuddingen i glaset och ställ i kylskåpet, åtminstone några timmar, gärna över natten.

5. Toppa chiapuddingen med vad du vill.

6. Ät och njut!

IMG 1024

Svårt att få med krämigheten på en bild ;)


Bananpannkakor

Skrivet av Sofia Rönnbacka 03.05.2017

IMG 1292

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så blev inte mina bananvåfflor till några våfflor eftersom våffeljärnet gick sönder, igen.. Så vi stekte pannkakor istället, samma smet, annan tillredningsmetod. Så ifall du har ett fungerande våffeljärn fungerar denna smet utmärkt till att grädda våfflor av! Detta recept ger 12 små pannkakor eller 4 stora. Jag använde mig av havremjöl. jag mixade alltså 1½ dl havregryn till ett mjöl i en mixer men det går lika bra att använda annat mjöl. Tänk då bara på att olika mjölsorter kräver olika mängd vätska! Du kan även tillaga smeten i en mixer men mixa först sönder bananen före du tillsätter resten av ingredienserna :)

IMG 1290

Bananpannkakor:

1½ dl havremjöl

1 stor banan

2 ägg

1 msk fiberhusk

50 g smält smör eller kokosolja

1 nypa salt

½ tsk bakpulver

1. Mosa bananen med en gaffel eller i en mixer.

2. Blanda ihop resten av ingredienserna tills du får en slät smet.

3. Värm en stekpanna med lite fett och stek pannkakorna ca 3 minuter på varje sida eller tills de är gyllenbruna.

4. Toppa med valfria tillbehör.

5. Är och njut!

IMG 1293


Tips på ett snabbt och mättande morgonmål

Skrivet av Sofia Rönnbacka 17.04.2017

God morgon på er! Tänkte tipsa er om ett snabbt, enkelt och mättande morgonmål. Jag har snöat in mig på keso och äter det så ofta jag kan. Dagens frukost består av turkisk yoghurt, keso, blåbär och rostade kokoschips. Superenkelt och hälsosamt och perfekt efter all påskmat, det har verkligen blivit lite för mycket chokladägg denna helg!

IMG 928


Pynta påskbordet!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.04.2017

Paskbuffepynt 10

Påsken närmar sig med stormsteg, och vad hör påsken till om inte ägg? Ägg äts i alla former, men varför inte göra bordsdekorationer av ägg som går att äta! Dessa ägg är färgade med gurkmeja och röd karamellfärg. Använd rödbeta eller rödkål om du vill ha naturliga färger, jag hade dock inte det hemma just nu så använde mig av karamellfärg och det fungerade :) Dessa ägg kan användas som dekoration, till exempel kan du skriva gästernas namn på dem, sedan kan man äta upp dem så man behöver inte kasta dem!

Påskbuffé pynt:

Ägg

Vatten

Färg (gurkmeja, curry, rödkål, rödlök, rödbeta)

Steksnöre, kontaktplast, tejp eller annat

1. Knyt steksnöre (eller annat) runt äggen.

2. Sätt vatten i en kastrull och färga vattnet. (Ifall du använder grönsaker ska du koka grönsakerna i vattnet först och sedan sätta i ett kokt ägg i vattnet.)

3. Koka äggen 8 minuter (10 minuter om du sätter i äggen då vattnet kokar).

4. Ta bort snöret och dekorera på!

5. Ät och njut!

Paskbuffepynt 40

Paskbuffepynt 34

Paskbuffepynt 57Paskbuffepynt 5

Som vanligt ska min sambo delta i pysselprojekt. Han är den mera konstnärliga av oss så han handmålade kaniner på äggen :)


Chiapudding

Skrivet av Sofia Rönnbacka 03.04.2017

God morgon!

FullSizeRender2

Det är en sliten Sofia som sitter och äter chiapudding denna måndag morgon. De som studerat kanske vet känslan man har i kroppen efter Pampas Nationaldag ;) Ska strax iväg och hålla en morgonsamling i högstadiet eftersom det hör till min avslutande praktik. Har undervisat klart men har en del småsaker ännu att fixa angående praktiken före jag på riktigt kan säga att min sista praktik är över, en så obeskrivlig lättnad. Så småningom kan jag förhoppningsvis titulera mig som lärare, bara några kurser kvar ännu i år och sedan en massa gradu-skrivande. Nu kom jag av mig lite, hur som helst, här kommer ett enkelt recept på en chiapudding!

Chiapudding:

1½ dl växtbaserad dryck eller mjölk

2 msk chiafrön

En nypa vaniljpulver

Eventuellt en nypa salt

1. Blanda ihop alla ingredienser i en skål.

2. Täck skålen med plastfolie och ställ i kylskåp, några timmar eller över natten.

3. Toppa chiapuddingen med valfria tillbehör, idag har jag äpple, kokos chips och jordnötssmör!

IMG 0917


Pannkaka med kokos

Skrivet av Sofia Rönnbacka 21.03.2017

Denna kokospannkaka gjorde jag för någon vecka sedan och jag måste säga jag blev något överraskad av slutresultatet. Den kändes mera som en kaka än en pannkaka, den var torrare på något sätt, kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var. Pannkakan serverades med turkisk yoghurt, blåbär, hallon och kokosflingor. Tänkte hur som helst dela med mig av receptet!

 IMG 0916

Kokospannkaka

3 ägg

5 dl mjölk

½ tsk salt

1/2 dl kokosmjöl (tillsätt mera ifall smeten är alldeles för rinnig)

1 msk fiberhusk

1 krm vaniljpulver

½ tsk kardemumma

2 msk smör till formen

Valfri sötning om så önskas

1. Vispa ihop alla ingredienser i en beredningsskål.

2. Sätt ugnen på 225ºc (200ºc varmluft).

3. Ställ in en form i ugnen (jag använde en pajform) med 2 msk smör i och låt smöret smälta.

4. Häll smeten i formen och grädda pannkakan i 20 minuter.

5. Servera pannkakan med yoghurt/grädde/glass/keso/kvarg och valfri topping, sött eller salt.

6. Ät och njut!

IMG 914


Kesobröd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.03.2017

God morgon!

Här hemma har vi startat vår lördag redan kl. 06:00 och börjat tillreda dagens lunch/middag. Efteråt slängde vi ihop en riktigt dunder frulle med allt möjligt för att fira att jag haft min sista lektion på min sista praktik! Så otroligt skönt. På dagens program står en loppisrunda i jakt på nytt fint porslin och andra trevliga ting. Efter det blir det mat som just nu står och gottar sig i slow cookern. I kväll ska jag på bio med några av mina favorittjejer och efter det så ska vi äta ost och fira med lite Prosecco :) Vi har mycket att fira och det ska bli så roligt att få prata av sig lite!

Jag älskar annars att duka upp frukosten sådär extra fint till helgen :) Idag blev det bananvåfflor, smoothie, äggröra och kesobröd. Ni kommer självklart att få recept på allting men idag delar jag med mig av receptet på kesobrödet! Hoppas du har en bra lördag och så uppdaterar jag er senare med mina loppisfynd ifall jag hittat något fint!


IMG 0784

Kesobröd

4 ägg

400g keso (ifall du inte hittar keso går det lika bra med grynost)

½ tsk salt

1 dl solrosfrön

1 dl linfrön

1 dl pumpakärnor

1 dl sesamfrön

1/4 dl chiafrön

2 tsk bakpulver

1 msk fiberhusk

1. Vispa äggen fluffiga med en elvisp i några minuter.IMG 7482 2

2. Blanda i alla ingredienser och rör om så att ingredienserna blandas.

IMG 7492

3. Sätt ugnen på 200ºc (175ºc varmluft).

4. Bred ut smeten på en bakplåtspapper-klädd plåt så den är ca 1 cm tunn.

IMG 7525

5. Grädda brödet i ugnen, 15-17 minuter eller tills brödet fått en fin gyllenbrun färg.

6. Ät och njut!