I koket med Sofia

Godaste key lime pajen

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.02.2018 | 0 Kommentarer

Egentligen min enda gravidcraving som vi tydligt märkt att jag har är mina cravings efter en bit söt-syrlig key lime pie (läs hel paj)! Så perfekt för mitt sötsug, tyvärr kan jag ju inte äta den varje dag.. Fast jag skulle vilja! Annars har jag ätit mycket mera bulla och bakverk än jag annars brukar göra, kanske det är kroppens sätt att säga att den behöver mycket energi och snabb energi? På mödrarådgivningen tyckte hälsovårdaren att jag kunde fortsätta äta bulla med gott samvete, så det är ju bra ;) 

Denna key lime pie görs med kondenserad mjölk vilket gör den extra krämig och syran kommer från limesaft och -skal. Kombinera det med ett botten som är knäckigt-frasigt så har du den perfekta pajen enligt mig! Visste du förresten att lime sorten key lime har fått sitt namn från Florida keys där även pajen uppkom? Det som skiljer den från en vanlig lime är den gula färgen på frukten samt att den är lite syrligare och har en mera intensiv smak. Denna lime sort har jag inte hittat i Finland med om du får tag på den så använd hellre den än vanliga limen i pajen för den mera riktiga smakupplevelsen :)

Key lime pie 2

Key lime pie

10-12 bitar

Botten

200 g digestive eller havrekex

2 msk farinsocker

100 g smält smör

Fyllning

4 ekologiska lime, saften och skalet

6 äggulor

1 burk sötad kondenserad mjölk, 400 g

1. Sätt ugnen på 200ºc.

2. Mixa kexen till ett fint smul och blanda i farinsockret och det smultna smöret.

3. Tryck ut kexsmulet i en form som är 24 cm i diameter och gör en hög kant.

4. Grädda pajskalet i 8 minuter. Under tiden förbereder du fyllningen.

5. Tvätta och riv skalet av limen, pressa ut saften. Separera äggulorna från vitorna och vispa äggulorna fluffigt. Spara vitorna! Blanda i den kondenserade mjölken och limesaften och -skalet. Vispa ytterligare.

6. Ta ut skalet och sänk värmen till 175ºc. Häll fyllningen i skalet och grädda pajen i 15 minuter.

7. Låt pajen svalna och frys in den minst 3 timmar före servering. 

8. Ta pajen ur frysen och dekorera den med vispad grädde eller maräng gjord på de överblivna äggvitorna samt några skivor av lime.

9. Ät och njut!

Key lime pie 3Key lime pie 4

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar