I koket med Sofia

Grillade hamburgare med briochebröd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 19.08.2017 | 2 Kommentarer

Börja denna lördagsmorgon med att baka en härlig brioche. Denna variant ska nämligen kall jäsa i kylskåpet 8-10 timmar så den är färdig att bakas ut lagom till kvällen! Vi hade en riktigt hamburgerfest för någon helg sedan med dessa bröd, grillade biffar (champinjoner för min del), världens bästa hamburgerdressing, karamelliserad rödlök och bifftomater. Receptet på brödet är i gram eftersom mängderna blir mera exakt på det sättet.

Brioche hamburgarbrod 3

Brioche bröd

500 g vetemjöl

7 g salt

50 g socker

10 g färsk jäst

140 ml mjölk

5 ägg

250 g mjukt smör

1. Använd en hushållsassistent. Sätt jästen och mjölken i skålen och rör om tills jästen löst upp sig. 

2. Tillsätt salt, socker och mjöl och rör om. Knäck i äggen och knåda degen i några minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och knåda ytterligare 10 minuter tills degen blivit glansig och elastisk. 

3. Tillsätt det mjuka smöret och knåda vidare i ca 5 minuter eller tills allt smör är inblandat. 

4. Häll över degen i en inoljad skål, degen kommer att vara väldigt lös. Täck degen med plastfolie och ställ den in i kylskåpet i åtminstone 8 timmar eller över natten. 

5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den snabbt. 

6. Dela degen i 10 bitar, de ser små ut då men tro mig de blir lagom storlek sedan när de gräddas. Rulla den till bollar och sätt dem på en plåt, gärna fem på en plåt. Låt jäsa en timme.

7. Sätt ugnen på 200ºc, pensla bröden med ett uppvispat ägg och strö eventuellt över sesamfrön.

8. Grädda bröden i 20 minuter eller tills en tandpetare kommer ut ren när du pickar i bröden. 

9. Ät och njut!

Shakeshack hamburgardressing 2

Världens bästa hamburgersås

1½ dl majonnäs (recept här, lämna bort vitlök och timjan)

1 msk ketchup

1 tsk senap

1-2 tsk Sriracha eller annan chilisås

½ kryddgurka

1 klyfta vitlök

½ tsk paprikapulver

½ tsk socker

Smaka av med salt och peppar

1. Gör majonnäsen enligt receptet eller använd färdig köpt majonnäs.

2. Finhacka kryddgurkan och vitlöken.

3. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

4. Ät och njut!

Briochehamburgare svamp 2

 

Kommentarer

  • Emilia 09/10/2017 12:54pm (2 år sen)

    Ojj vi måst slänga ihop burgare när jag kommer hem!

  • Nina 23/05/2018 7:56pm (17 månader sen)

    På lördagen då.... Mums

Skriv en kommentar