Jordnötsfudge
Salt och sött går hand i hand. Blåmögelost och pepparkakor, dadlar med bacon, saltkaramellsås, melon och parmaskinka, för att nämna några. Och även denna fudge. En av mina absolut favoritgodisar är Snickers eller jordnötskolabitar. Just för att de är både söta och salta på samma gång, en vinnande smakkombo hos mig. Jordnötskolabitarna (finns i lösvikt) fick mig att vilja göra en egen variant, och vad passar inte bättre än att göra julgodis av det hela. Sagt och gjort. En maffigt god fudge blev resultatet, en bit om dagen räcker nog bra till för mig för den är söt, så som julgodis ska vara. Receptet ger ca 30 bitar som blir 2x2 cm.
Jordnötsfudge
ca 30 bitar
3 dl socker
2 msk sirap
2½ dl grädde
50 g smör
½ dl jordnötter + topping
75 g mörk- eller mjölkchoklad
Topping
Flingsalt
Jordnötter
1. Sätt socker, sirap, grädde och smör i en tjockbottnad vid kastrull/gryta.
2. Koka upp på svag värme under omrörning till sockret smält. Koka sedan fudgen på medelhög värme tills den blir 116°c, rör om då och då.
3. Ta kastrullen av plattan när fudgen blivit 116°c, låt svalna i fem minuter och rör sedan fudgen med en träslev tills den blir matt. Rör i jordnötterna och häll över smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Jag hade en form som var 20x30 cm men så använde jag bara halva. Min fudge blev 1,5 cm tjock men välj själv hur tjock du vill den ska bli. Ställ in fudgen i kylskåpet i åtminstone fyra timmar.
4. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Skär fudgen i bitar och utan att ta bitarna i från varandra häller du över chokladen och breder ut den över fudgen. Dekorera varje bit med en jordnöt och stör över flingsalt.
5. Ät och njut!
Kommentarer
Carola 20/12/2018 2:34pm (5 år sen)
Blev jättegott men mina bitar blev inte alls så fina som dina!????
Sofia Rönnbacka 20/12/2018 10:27pm (5 år sen)
På vilket sätt då? Blev fudgen kanske kokad för lite/mycket?
Carola 23/12/2018 12:16am (5 år sen)
Hade nog hushållstermometer då jag kokade, fast den gav upp vid 110 grader...men den smulade sönder, bitarna sprack då jag skar den, men som sagt supergott! :D
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar