I koket med Sofia

Pepparkakstryfflar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 28.11.2019

Lillajul i helgen! Nu är äntligen okej att börja julpyssla och julbaka, som jag längtat. Inled julbaket med att göra pepparkakstryfflar med endast fem ingredienser! Choklad, grädde, smör, pepparkakskrydda och pepparkakor är det enda som behövs och de är försvinnande goda. Ifall du vill kan du krossa pepparkakor i själva tryffeln och skippa pepparkakskryddan men jag valde både och för mest smak.

Pepparkakstryfflar 2

Pepparkakstryfflar

ca 30 st

200 g mjölk-/mörkchoklad

1 dl grädde

75 g smör

¾ tsk pepparkakskrydda

Ca 50 g pepparkakor

1. Bryt chokladen i mindre bitar och sätt i en skål som tål värme. Koka upp grädden, smöret och pepparkakskryddan.

2. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 15 minuter. Rör sedan tryffeln slät.

3. Ställ in tryffeln i kylskåpet och låt den stå där i åtminstone fyra timmar innan du rullar den.

4. Krossa pepparkakorna, forma tryfflarna och rulla dem i pepparkakskrosset.

5. Förvara tryfflarna i en lufttät burk i kylskåpet.

 Pepparkakstryfflar 4


Brigadeiros

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.12.2018 | 2 kommentar(er)

Testa en ny godis till julen, Brasilianska brigadeiros! En chokladig dröm som påminner om chokladtryffel till utseendet och smakar mjuk chokladkola. Dessa hade jag tänkt göra redan ifjol men glömde bort det. Nu har jag sett dem på flera sociala medier så jag måste testa att göra dem själv. Endast tre ingredienser behövs till att göra dessa brigadeiros + något att rulla dem i. Vanligtvis rullas de i chokladströssel men jag valde att göra mina lite juliga så de rullades i pepparkakskross, krossade polkagrisar, mandelspån och kokos. Du väljer förstås helt själv vad du vill rulla dina brigadeiros i. Vår favorit var kokos, svårt att motstå dem.. Hoppas bara vi har kvar några till julhelgen! I och för sig är de så enkla att göra så jag kanske gör en till sats.

Brigadeiros 2

Brigadeiros

20 st.

1 burk sötad kondenserad mjölk (inte karamelliserad)

4 msk kakao

2 msk smör, ca 35 g

Valfri topping

Smör för att rulla brigadeiron

1. Häll den kondenserade mjölken i en stekpanna/kastrull med non-stick beläggning. Sikta i kakao och rör om tills den blandats. Tillsätt smöret.

2. Värm upp blandningen under konstant omrörning, låt den inte koka. Efter ca 12 minuter tjocknar den. Den är klar när du kan dra slickepotten genom smeten och den inte rinner tillbaka. Låt svalna till rumstemperatur.

3. Rulla bollar av smeten, ca ½ msk stora. Rulla dem sedan i valfri topping.

4. Ät och njut!

Brigadeiros 1


Jordnötsfudge

Skrivet av Sofia Rönnbacka 17.12.2018 | 2 kommentar(er)

Salt och sött går hand i hand. Blåmögelost och pepparkakor, dadlar med bacon, saltkaramellsås, melon och parmaskinka, för att nämna några. Och även denna fudge. En av mina absolut favoritgodisar är Snickers eller jordnötskolabitar. Just för att de är både söta och salta på samma gång, en vinnande smakkombo hos mig. Jordnötskolabitarna (finns i lösvikt) fick mig att vilja göra en egen variant, och vad passar inte bättre än att göra julgodis av det hela. Sagt och gjort. En maffigt god fudge blev resultatet, en bit om dagen räcker nog bra till för mig för den är söt, så som julgodis ska vara. Receptet ger ca 30 bitar som blir 2x2 cm. 

Jordnotsfudge 5Jordnotsfudge 8Jordnotsfudge 7

Jordnötsfudge

ca 30 bitar

3 dl socker

2 msk sirap

2½ dl grädde

50 g smör

½ dl jordnötter + topping

75 g mörk- eller mjölkchoklad

Topping

Flingsalt

Jordnötter

1. Sätt socker, sirap, grädde och smör i en tjockbottnad vid kastrull/gryta.

2. Koka upp på svag värme under omrörning till sockret smält. Koka sedan fudgen på medelhög värme tills den blir 116°c, rör om då och då.

3. Ta kastrullen av plattan när fudgen blivit 116°c, låt svalna i fem minuter och rör sedan fudgen med en träslev tills den blir matt. Rör i jordnötterna och häll över smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Jag hade en form som var 20x30 cm men så använde jag bara halva. Min fudge blev 1,5 cm tjock men välj själv hur tjock du vill den ska bli. Ställ in fudgen i kylskåpet i åtminstone fyra timmar.

4. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Skär fudgen i bitar och utan att ta bitarna i från varandra häller du över chokladen och breder ut den över fudgen. Dekorera varje bit med en jordnöt och stör över flingsalt.

5. Ät och njut!

Jordnotsfudge 6