I koket med Sofia

Kanelbullar deluxe

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.07.2018 | 0 Kommentarer

Den finländska sommaren verkar vara här! Men vad gör det för jag har precis den räddning du behöver dessa gråa dagar. Nämligen nybakta kanelbullar, men inte vilka kanelbullar som helst. Kanelbullar deluxe. Bullar med en härlig fyllning av, håll i dig nu, knäckig vaniljsmörkräm och kanel! Garanterat en bra väderkompenserare. Receptet ger ungefär 25 bullar beroende på hur du gör dem, gör du den traditionella varianten där du rullar ihop en rektangel till en stubbe och skär den i bitar får du flera, och gör du som jag och snurrar bullarna blir det färre bullar.

Kanelbullar deluxe 3

Kanelbullar deluxe

ca 25 bullar

Vetedeg

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

½ tsk salt

1 dl socker

2 tsk malen kardemumma

11-13 dl vetemjöl

Fyllning

1 påse vaniljkrämspulver

250 g mjukt smör

1 dl farinsocker eller vanligt strösocker

4 tsk kanel

1. Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull och värm blandningen till 37ºc.

2. Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen och rör tills jästen löst sig.

3. Tillsätt socker, salt, kardemumma och 8 dl mjöl.

4. Knåda degen för hand eller med maskin tills den blir smidig. Tillsätt mera mjöl vart efter tills degen är bra konsistens. 

5. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Under tiden förbereder du fyllningen. 

6. Fyllning: vispa smör, socker och vaniljkrämspulver till en fluffig blandning.

7. Dela degen i två delar och kavla ut den till en rektangel.

8. Bred på vaniljsmörkrämen och strö över kanel. Rulla ihop degen till en stubbe och skär den i 12 bitar eller vik den i tre, kavla ut, skär remsor och snurra till bullar.

9. Sätt bullarna på en plåt och låt jäsa i en halv timme.

10. Pensla eventuellt bullarna med ägg och strö på pärlsocker.

11. Grädda bullarna 225ºc i ca 12 minuter.

12. Ät och njut!

Kanelbullar deluxe 2

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar