I koket med Sofia

Fredrics sweet n’ smokey bbq glaze

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.07.2018

När det kommer till grillning och speciellt bbq är Fredric (min fästman) gärna den som förbereder marinaden och grillar köttet. Detta gällde även denna midsommar då vi tillsammans tillredde kanske de godaste ribs jag någonsin ätit, och glazen, den var något alldeles extra. Foodlove på hög nivå ♥ Vi började med att koka revbensspjäll i en lag gjord på vatten, mörköl, gullök, salt, svartpeppar, lagerblad, sojasås och köttbuljong. Här höftade vi med ingredienserna så jag har inte exakt uppskrivet mängderna men till 6 kg ribs (vi var många) använde vi 1,3 liter mörköl och resten vatten så det täckte ribsen. Ribsen kokade en timme och under den timmen skummade vi av köttet vartefter. Därefter fick de ligga och dra sig i lagen i ett dygn för att sedan grillas och penslas med glazen under grillningen. Detta gjorde så ribsen fick extra mycket smak och de blev supermöra! Tycker du det låter invecklat fungerar glazen även finfint att pensla på nöt- och grisbiffar, kyckling eller varför inte som smaksättning i en grillad hamburgare? Överbliven glaze kan blandas med majonnäs för en god kall sås att doppa franskisar eller grillade grönsaker i!

Fredrics sweet smokey glaze 5

Fredrics sweet n’ smokey bbq glaze

ca 3 dl glaze

 3 rödlökar

4 klyftor vitlök

1 msk olja + 2 msk smör

1 dl rörsocker

2 dl vatten

1 dl ketchup

1 1/2 msk sojasås

1 msk rödvinsvinäger

1 msk äppelcider- eller vitvinsvinäger

1-2 msk sriracha eller annan het chilisås

2 tsk rökarom

1-2 tsk salt

1. Finhacka lök och vitlök. Fräs löken i en stekpanna tillsammans med smöret och oljan tills löken blir mjuk.

2. Tillsätt resten av ingredienserna förutom saltet och låt glazen koka tills den tjocknar, ca 30 minuter. Smaka av med salt.

3. Låt svalna och mixa slät. Häll upp i en lufttät burk och förvara den kallt. Pensla på glazen i omgångar vid grillning.

Ribs med fs glaze 3

Galet goda smokey burgers

Skrivet av Sofia Rönnbacka 13.04.2018

Den godaste burgaren jag någonsin gjort hemma är här. En burgare med rökig smak på biffen, enkla tillbehör och en galet god smokey mayo till. Vi har köpt liquid smoke på flaska men inte riktigt haft användning för den ännu då vi tänkt använda den till grillat kött men vi kunde inte hålla oss längre utan bara måste testa den. Och det är vi glada att vi gjorde. Så för denna burgare behöver du alltså liquid smoke. Du hittar flaskan i mataffärer på samma ställe där olika chilisåser och bbq-såser finns. Sen i sommar kan jag lova att det kommer flera recept som innehåller liquid smoke så no worries att flaskan inte ska bli använd!

Vi börjar med majonnäsen. Här kan du välja att använda köpt majonnäs eller så gör du som jag en egen snabbmajonnäs. Av denna sats kommer det ca 2 dl majonnäs och du använder hälften till dressingen i hamburgaren. 

Snabbmajonnäs

1 helt ägg

1½ tsk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger eller citronsaft

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

2 dl ryps- eller rapsolja

1. Sätt alla ingredienser i en hög behållare, exempelvis en kanna. Sätt en stavmixer i botten, sätt på den och lyft den sakta uppåt. 

2. Mixa tills det blir en majonnäs. Borde ta ca 10 sekunder!

Smokey burger sauce 2

Smokey-dressing

1 dl majonnäs

10-15 droppar liquid smoke

1 tsk sriracha eller annan stark chilisås

1-2 inlagda jalapenoskivor eller 2 inlagda peperonis (feferoni)

1. Hacka jalapeno/peperonin fint. Blanda ihop med majonnäsen och srirachan och droppa i liquid smoke. Smaka av mellan varven för önskad rökighet!

Nu till själva burgaren. Här valde vi att hålla det enkelt. Köttet saltades, pepprades och fick en hint rökighet. Tillbehören vi valde var färsk skivad rödlök, saltgurka och ketchup. När vi åt ångrade jag avsaknaden av ost så en cheddar- eller pepper jack skiva skulle ha varit perfekt. Vi gjorde två biffar á 100 gram till varje hamburgare så räkna med 200 gram kött per person ifall du vill ha två biffar. Gör du bara en biff per burgare rekommenderar jag att göra den 150 gram så den inte blir för tjock eller torr vid stekning. Receptet är alltså på 400 gram malet kött så för två personer. 

Smokey burgers 3

Smokey burgers

400 g malet nötkött

1 tsk flingsalt

½ tsk svartpeppar

1 tsk liquid smoke

½ tsk kalvfond

Tillbehör

Smokey-dressing

Saltgurka

Rödlök

Ketchup

Hamburgerbröd

1. Blanda ihop alla ingredienser till biffarna. 

2. Dela degen i fyra lika stora delar och forma fyra biffar á 100 gram genom att pressa dem mellan två tallrikar.

3. Stek biffarna till önskad stekgrad, 2-4 minuter per sida.

4. Skiva rödlök och saltgurka, gör dressingen och rosta bröden i ugn, brödrost eller i stekpanna. Bygg ihop burgaren.

5. Ät och njut!

Ifall du vill kan du servera burgarna med klyftor av batat eller potatis, de passar perfekt att dippa i smokey-dressingen ;)

Smokey burgers 4Smokey burgers 1


Vad finns i ditt kött?

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.03.2018

Ät inhemskt och må gott, bonden behövs, ät bra – må bra och så vidare. Vi har alla hört dessa slogans men har du egentligen någon gång tänkt på vad som menas med dem? Och då menar jag inte bara rakt av förstått vad det står framför ögonen på dig utan verkligen varför det står som det står, och varför står det som det står. Det blev invecklat nu. Allow me to explain it to you.

Ät inhemskt och må gott. Det säger ju sig själv vad det betyder, att du ska äta inhemskt så mår du bra. Men varför mår du bra? Har du någon gång vidare utvecklat din tanke? Vad är det i den inhemska maten som gör att du mår bra, eller rättare sagt vad innehåller inte den inhemska maten (i detta fall köttet) som får dig att må bra.

Dont Panic Its Organic. 2

Jag tror inte att någon missade köttskandalen i köttfabrikerna runt om i Brasilien i fjol denna årstid. För att snabbt friska upp minnet så exporterades ruttet kött och salmonellasmittat kycklingkött. För att ytterligare hälla bensin på elden hade de dessutom spätt ut kycklingköttet med bland annat kartong för att maximera vinsten, använt cancerframkallande syror och kemikalier för att dölja färgen och lukten av det ruttna köttet och mutat regeringsmän så de kunnat exportera ut de härskna produkterna på världsmarknaden.

Inte så trevlig eller hur? Dock ganska vanligt i länder där massproduktion av kött hör till vardagen. Inte kanske i den grad som denna köttskandal men på andra sätt. Till exempel thailändsk kyckling innehåller en sån stor mängd antibiotika och bekämpningsmedel så den slutade säljas i Finland. För att inte tala om den genmodifierade sojan som ofta finns i kycklingfoder. Av all världens soja som produceras är ca 95 % genmodifierad. Detta innebär bland annat att plantorna genmodifierats till att bli resistenta mot bekämpningsmedel så plantorna inte dör då de besprutas, eller naturligt innehålla bekämpningsmedel så växterna själva kan bekämpa skadedjuren. Dessutom skövlas det mycket skog för att få rum för sojafälten. Så nej till gmo-sojafoder.

Sedan har vi även djurens välmående. I Finland har vi en av världens strängaste djurskyddslagar vilket innebär att djuren i de flesta fall behandlas rättvist och får den omvårdnad som de kräver. Här kommer antibiotikan in. I Finland är det förbjudet att medicinera produktionsdjur med antibiotika i förebyggande syfte. Dessutom går det inte att få antibiotika till djuren utan att en veterinär skriver ut ett recept. Efter en antibiotikabehandling ska djuret ha flera veckors karenstid vilket innebär att djuret inte får slaktas tillsammans med andra friska djur eller inte mjölkas tillsammans med andra friska kor. I mjölkens fall måste den alltid testas efter karenstiden upphör för att se om den är fri från antibiotika. Som ni kanske lagt märke till finns det inhemska produkter som har märkningen antibiotikafri eller GMO-fri. Välj alltid dessa produkter om du vill slippa antibiotika eller genmodifierade livsmedel.

NEJ

Men nu har jag ju bara skrivit saker som skrämmer en. Dags att fokusera på det positiva med att välja inhemsk mat och försöka samla ihop detta inlägg. Genom att köpa inhemska produkter slipper du då framför allt antibiotikan i maten. En överkonsumtion av antibiotika kan leda till att antibiotikan inte biter då du någon gång i framtiden behöver en antibiotikabehandling. Du stöder inte användningen av genmodifierade livsmedel, varken växter eller djur. Du stöder inte heller de stora ”köttfabrikerna” i Europa eller i resten av världen utan du stöder den finländska bonden. För bonden behövs. Ifall vi inte har bonden har vi inte heller maten i butiken.

De utländska produkterna kommer alltid att ha ett lägre pris men tänk på vad de innehåller och vem du vill stöda nästa gång du handlar. Är det viktigt för dig att djuren mår bra och att du äter ren, inhemsk mat eller vill du äta antibiotika fyllda, övergödda kycklingar som bott i en bur där de inte kan röra på sig? Något värt att tänka på.

 


Dumplings med kyckling

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.03.2018

Jag har verkligen fått upp ögonen för all typ av asiatisk matlagning på senaste tiden och vi äter säkert asiatiskt åtminstone en gång i veckan hemma hos oss. Kanske det kan ses som en gravidcraving? Denna vecka var det dumplings på menyn. Det är egentligen flera månader sedan jag köpte wonton-plattorna på en asiatisk mataffär men jag har inte kommit mig för att göra dessa underbara knyten. Så ja, degplattorna är köpta men du kan enkelt göra egna genom att blanda mjöl och vatten. Mina plattor råkade dessutom vara fyrkantiga eftersom de var menade för soppa men hittar du runda är det nästan enklare att få ihop dumplingen snyggt. 

Dumplings kan både stekas eller ångkokas, eller kokas i en god buljong och vips blir det en wonton-soppa. Sen är det ju alltid så att kärt barn har många namn, så är även fallet för dessa. Vissa kallar dem dumplings medan vissa påstår att en dumpling måste vara ångkokt. Andra kallar dem gyoza, vilket är en japansk version av den kinesiska dumplingen som steks. Jag kallar dem för dumplings oavsett om de steks eller ångkokas. Denna version steks först och får sedan koka i lite vatten så de ska bli klara. Men den vattenmängden är inte ens betydande utan finns endast där för att skapa ånga. Då du steker dumplingen ska du endast steka dem på undersidan, sedan häller du på lite vatten och sätter lock på stekpannan och kokar bort vätskan i någon minut. Sedan gör du en enkel dipp-sås eller äter dem med soja. Men nu, till receptet!

Kyckling dumplings 1

Dumplings med kyckling

25 stycken

1 dl hackad vårlök

1½ tsk riven ingefära

½ röd chili

1 klyfta vitlök

200 g kycklingfärs

Saften av ½ lime

2 tsk soja

1 tsk mirin

1 krm vitpeppar

25 st wonton-plattor

Olivolja till stekning

Soja till servering

1. Hacka vårlöken och chilin. Riv ingefäran och pressa vitlöksklyftan. Blanda ihop alla ingredienser förutom wonton-plattorna.

2. Ta en wonton-platta, sätt 1 tsk fyllning i mitten av plattan, pensla vatten runt kanterna och vik plattan diagonalt. Vecka kanten på plattan. Ställ åt sidan tills det är dags för stekning. Upprepa med resten av degen. 

3. Värm upp en stekpanna som har ett lock som passar. Häll i olivolja och sätt i dumplingen. Tänk på att inte sätta för många i stekpannan. Stek tills botten blivit krispigt, häll på ca ½ dl vatten och sätt locket på stekpannan. Låt dumplingen ångkoka tills all vätska försvunnit.

Låt den steka på endast en sida ifall du ångkokar den sista biten, annars kan du steka den på varje sida. 

4. Servera dumplingen genast med sojasås, sweetchili sås eller en av dina favoritsåser. Vi åt dem med sojasås som hade hackad chili i sig. Supergott!

Kyckling dumplings 3

Vi toppade med lite vårlök, chili och sesamfrön!

Kyckling dumplings 4

Att få till denna bild var inte det lättaste. Min sambo, som alltid är min ljusreflekterare kunde inte hålla i pinnarna snyggt och jag måste ju hålla i kameran med höger hand för annars blev bilderna bara suddiga. Det resulterade i att jag knep fast i pinnarna för brinn kära livet med vänster hand, tappade dumplingen x antal gånger i sojan, skakade av hunger och annars mycket skakiga händer, min sambo knep fast min hand för att stödja den åt mig medans han höll i reflektatorn och jag fotade. Skulle ha velat att en tredje person varit där och fotat oss i den situationen. Nu blev det en egen bild på det hela. Livet som matbloggare, för det mesta gott men inte alltid så enkelt som det ser ut! Att få till bilden då alltså ;)
Kyckling dumplings 6