Kycklingsås med pumpa och chili
Pumpa tider! Nu är det höst på riktigt och snart är det dags för grytor och långkok. Före den säsongen helt drar igång ska vi stanna upp en stund, andas och uppskatta pumpan. Den är ju så användbar och så underskattad! I butiken kan man köpa flera olika sorters pumpor, mysk-, hokkaido- och spagettipumpa är några av de sorterna. Användningsområdet för pumpan är väldigt brett, spagettipumpan används ofta som ersättning till vanlig spagetti, myskpumpan (på engelska butternutsquash) och hokkaidopumpan är god att ugnsrosta med olivolja, salt och peppar eller baka en pumpapaj av! Det vill säga, pumpa går att använda till både sött och salt, går att äta rå eller tillagad. Jag personligen tycker att myskpumpan påminner om cantaloupe melon till smaken och färgen!
Min myskpumpa fick denna gång tillsammans med chili och kycklingfärs bli en pastasås. Pumpan ger en trevlig sötma i såsen som bryts av hettan från chilin. Jag hade aldrig testat kycklingfärs förut för jag har alltid tänkt att den består av brosk, skinn och annat obehagligt men hittade faktiskt färs gjord på bröstfiléer och gmo- och antibiotikafri! Den var ju jättegod, kommer köpa den flera gånger.
Kycklingsås med pumpa och chili
Receptet är beräknat för fyra personer
2 shalottenlökar
1 klyfta vitlök
½-1 röd chili beroende på hur starkt du vill ha
3 msk tomatpuré
500 g pumpa
400 g kycklingfärs
1 tärning kyckling- eller grönsaksbuljong
5 dl vatten
2 tsk soja
Olja till stekning
Smaka av med salt och peppar
Pasta till servering
1. Finhacka löken, vitlöken och chilin.
2. Skala pumpan och skär den i tärningar 1x1 cm.
3. Värm upp en stekpanna med lite olja, fräs lök, vitlök och chili tills löken blir genomskinlig.
4. Tillsätt tomatpurén och kycklingfärsen och stek tills kycklingen är klar.
5. Tillsätt pumpan i stekpannan. Häll på vatten och buljongtärningen, tillsätt soja och lite svartpeppar.
6. Koka såsen tills pumpan är mjuk, koka under tiden pasta.
7. Häll av vattnet från pastan och tillsätt den i såsen.
8. Servera pastan med riven parmesanost.
9. Ät och njut!
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar