Laxmoussetårta, försvinnande god!
Denna laxmoussetårta gjorde jag till den årliga morsdags-kaffebjudningen hos min farmor och den försvann nästan lika fort som den sattes fram. Tårtan är väldigt enkel att göra, du behöver inte använda ugnen och den står sig i kylskåp i några dagar, så den går bra att göra på förhand, perfekt till studentkalaset! Jag tror inte att det går att frysa ner den, men testade i och för sig inte heller. Ifall du vill frysa ner den kan du ha en testkaka först som du prövar med. Botten är gjord på kavringslimpa men det går lika bra att använda rågbröd eller blanda kavring och rågbröd. I moussen har jag båda kallrökt och gravad lax men det går även att använda varmrökt lax samt tillsätta andra örter än dill! Tårtan är gjord i en springform som är 26 cm i Ø och räcker till ca 15 personer beroende på hur stora bitar man tar. Ett knep är att sätta citron runt kanten. Jag delade en citronskiva i fyra delar och plockade dem runt kanten, då blir det automatiskt så att gästerna tar en eller två citronskivor = kakan räcker till fler.
Laxmoussetårta
300 g kavring
75 g smält smör
4 gelatinblad
2 dl grädde
200 g färskost, naturell eller smaksatt, ex. gräslök
2 dl crème fraiche
1-2 msk citronsaft
½ kruka dill + dekorering
1 rödlök
150 g gravad lax
150 g kallrökt lax
Salt, svartpeppar
1. Mixa kavringen och häll i det smälta smöret.
2. Tryck ut kavringsblandningen i en springform klädd med bakplåtspapper i botten. Ställ i kylen.
3. Blötlägg gelatinbladen och under tiden vispar du grädden.
4. Tillsätt färskosten och crème fraiche i grädden och vispa ytterligare.
5. Hacka dill, rödlök och lax fint. Blanda med grädden.
6. Smaka av med citron, salt och svartpeppar.
7. Smält gelatinet i en kastrull, kläm inte bort vattnet ur bladen utan sätt dem i kastrullen.
Vätskan som finns i bladen borde räcka för att de ska smälta.
8. Rör ner gelatinet i smeten.
9. Dekorera eventuellt springformen med citronskivor och häll sedan i smeten.
Låt stå i kylskåp minst 4 timmar, gärna över natten.
10. Dekorera med dill, citron, lax, räkor, rödlök, ägg eller något annat gott!
11. Ät och njut!
Kommentarer
Madde 29/05/2017 9:09pm (7 år sen)
Tack för receptet, låter supergott !!
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar