Grönsaksbiffar med halloumi
Grönsaksbiffar i all ära men tillsätter du halloumi så är det ännu bättre! Jag drar mig ofta för att göra grönsaksbiffar för jag måste riva så mycket rotfrukter för hand (jag äger inte en matberedare..) men varje gång jag gör dem tänker jag att jag måste göra dem oftare. För det är ju så gott. Så har du en matberedare, kör dubbla recept och frys in, perfekt att ta upp och steka igen för en snabb och hälsosam lunch. Servera med en god gräddfilssås och ät med potatis, ris, couscous eller pasta, mums!
Grönsaksbiffar med halloumi
ca 16 styck
1 ägg
½ dl skorpsmulor
1 dl grädde
½ tsk paprikapulver
½ tsk basilika
½tsk svartpeppar
1 gul lök
200 g morot
100 g palsternacka
150 g kålrot
50 g rotselleri
100 g riven halloumi
1. Blanda ägg, skorpsmulor, grädde och kryddor.
2. Skala och riv alla rotfrukter, löken och halloumin. Blanda ihop alla ingredienser och forma till bollar.
3. Stek i mycket smör och olja, sätt bollarna i en stekpanna och tryck ut dem med en stekspade. Stek tills de är gyllenbruna och vänd sedan, ha inte för hård värme för då bränns de men är råa inuti.
4. Servera med gräddfilssås och valfritt tillbehör, ät och njut!
Gräddfilssås
1 brk gräddfil
1 tsk dijonsenap
Salt, peppar, basilika, timjan enligt smak
Några droppar chilisås för hetta
1 tsk citronsaft
1. Rör ihop alla ingredienserna till en slät sås.
Taco-omelett
Enklaste lunchen måste ju vara en omelett, och rester från tacos har väl alla? Eller är det bara jag som alltid har maletkött och en hel massa grönsaker över? Mitt tips då, gör en taco-omelett! Såå god och mättande + att det tar ungefär fem minuter att göra den. En perfekt lunch mitt i veckan. Toppa den med det som finns över, hacka nytt och glöm inte lite krossade nachochips för ett extra crunch!
Taco-omelett
2 portioner
5 ägg
1 dl grädde/mjölk/vatten
½ tsk salt
ca ½ tsk peppar
Överblivna tacoingredienser, jag hade:
- Maletkött/kyckling/vegofärs
- Riven ost
- Gurka
- Tomat
- Sallad
- Avokado
- Salsa
- Crème fraiche/gräddfil
- Nachochips för ett crunch
1. Vispa ihop alla ingredienserna till omeletten. Stek omeletten på medelhög värme, rör om i omeletten då och då. Detta för att få ner den råa omeletten till botten så hela omeletten tillagas.
2. När omeletten nästan är klar (den ska vara lite lös) strör du över proteinet och osten. Tillaga sedan omeletten ytterligare tills osten smält. Toppa med resterande ingredienserna och krossa sist över nachochips.
3. Ät och njut!
Sötpotatis-böngryta
Jag och min kusin har ett nyårslöfte, att testa något i en hel månad och sedan nästa månad testar vi något nytt och så vidare. Januarimånad började med "slösa inga pengar på att äta ute/snabbmat", och tro det eller ej men vi (åtminstone jag, hon kanske har fuskat ;)) klarade hela månaden utan skräpmat! I februari skulle vi äta vegetariskt tre gånger i veckan, vilket inte var så svårt för mig eftersom jag redan äter ganska mycket vegetariskt. Nu i mars är det den värsta utmaningen hittills.. Inget socker, det vill säga absolut inte godis, bullar och bakverk, lemonad, glass eller annat som helt uppenbart innehåller socker. Som ni läser, den värsta månaden hittills. Dock har det börjat bra för Freya blev väldigt sjuk och jag drog på mig en förkylning så jag har varken haft tid att tänka på att jag vill ha socker eller lust att äta socker. Förutom på fastlagstisdagen, den var tuff. Vem i hela fridens namn sockerstrejkar den månad då man får äta fastlagsbulla?! Varför gör vi då detta? Svaret är enkelt, för att utmana oss. Vi älskar att äta men saknar självkontrollen, haha. Så vill någon haka på så berättar jag mer än gärna aprils utmaning när den kommer! Nu var det ju inte detta jag skulle skriva om. Egentligen skulle jag skriva ett recept på en vegansk sötpotatisgryta med smaker från mellan östern som jag komponerade ihop under februarimånadens utmaning.
Sötpotatis-böngryta
4 portioner
200 g sötpotatis
200 g zucchini
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 paprika
1 brk tomatkross, 500 g
2 dl vatten
1 brk svarta bönor, ca 200 g avrunnen vikt
1 tsk örtblandning
1 tsk röd currypasta
1 tsk sambal oelek
1 tsk spiskummin
50 g spenat
Salt och peppar
Olja till stekning
Till servering:
Ris/couscous/bulgur
En klick yoghurt eller crème fraiche ifall du vill
Persilja/koriander
1. Skala sötpotatisen. Skär den, zucchinin och paprikan i bitar, strimla löken och hacka vitlöken.
2. Stek grönsakerna i lite olja, häll på tomatkross, vatten, currypasta, sambal oelek och kryddorna. Låt puttra tills sötpotatisen är mjuk, ca 10 minuter beroende på hur stora bitarna är.
3. Koka ris under tiden grytan kokar. Skölj även bönorna och spenaten. När sötpotatisen är mjuk rör du i bönorna och spenaten och låter gryta koka ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Servera med ris och varför inte en klick yoghurt och nyklippt persilja/koriander.
5. Ät och njut!
Saffransrisotto
Saffransrisotto eller risotto milanese passar perfekt som en lyxlunch och ger en härlig julstämning! Risotto är inte alls svårt att laga som vissa kanske tror. Du behöver bara ge den lite tid och kärlek så blir den perfekt, och glöm inte att smaka av vartefter för du vill ha ett riskorn med lite tuggmotstånd. På en halv timme har du en krämig och lyxig risotto och saffranet höjer rätten ytterligare lite. Guldkant på vardagen kallar jag det. Vi åt risotton med massor av parmesan och nymalen svartpeppar men honungsrostade rödbetor skulle ha varit perfekt på toppen!
Saffransrisotto
4 portioner
4 msk olivolja
2 schalottenlökar
4 dl arborioris (risottoris)
2 dl torrt vitt vin
ca 1 liter buljong (1 liter vatten + 2 buljongtärningar, kyckling- eller grönsaksbuljong)
2 pkt saffran (1 gram)
1½ dl riven parmesan + ½ dl till servering
1. Skala och finhacka löken. Värm upp en stekpanna med hög kant eller en tjockbottnat gryta, fräs löken i olivoljan utan att den får färg. Tillsätt riset och stek det tills det i några minuter blir glansigt.
2. Koka upp buljongen i vattnet och håll den varm. Tillsätt vinet till riset och låt det absorberas. När vinet kokat bort tillsätter du lite buljong (ca 1 dl), låter det absorberas under omrörning, tillsätter mera buljong, låter det absorberas. Upprepa denna process tills riset är mjukt men har en liten kärna. Smaka av vart efter. Detta tar ca 20 minuter.
3. Rör i parmesanosten, tillsätt eventuellt lite mera vatten/buljong ifall risotton blir för hård. Den ska vara krämig.
4. Servera med mera parmesan och nymalen svartpeppar.
5. Ät och njut!
Onepot-pasta med kyckling och pepparost
Pasta är mat som passar alla tillfällen om du frågar mig. Lunch, middag, helgmat, ja till och med chokladpasta till efterrätt! Pasta är aldrig fel, ifall den inte är överkokt vill säga. Det igen är en av de obehagligare maträtterna, överkokt pasta, urk. En annan sak som är bra med pasta är koktiden, det går så snabbt! Tar du det ytterligare till nästa steg där du är både tids- och kostnadseffektiv samt sparar på disken gör du en onepotpasta. Som denna med kyckling, paprika och pepparost!
Det enda du behöver tänka på är vilken typ av pasta du använder. Olika pasta har olika egenskaper. Det gäller att tänka på vilken typ av sås du har och hur såsen fastnar på pastan. Jag skulle rekommendera penne rigate, fusilli eller orecchiette till en onepot-pasta. Sedan behöver osten inte vara pepparost heller utan du kan använda exempelvis smaksatt färskost.Vilken smak du har på färskosten spelar inte så stor roll, det går lika bra med örtsmak, soltorkad tomat eller vad du än behagar.
Onepot-pasta med kyckling och pepparost
4 portioner
300 figurpasta, ex. penne rigate
1 gullök
1 paprika i valfri färg
4000 g kycklingfilé eller strimlor
2 dl grädde
3 dl vatten
1 pepparost, (mustapekka, finns inte längre men den billigare varianten)
1 tsk provencalsk örtkryddblandning
1 krm röda chiliflakes
Smaka av med salt och peppar
Ev. parmesan/pecorino och färsk timjan vid servering
1. Skala och strimla löken. Strimla paprikan och kycklingen. Fräs löken, paprikan och kycklingen i en stekpanna med hög kant eller i en kastrull.
2. Häll på vatten och grädden och tillsätt pastan när det börjar koka. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt koka så länge som anvisningen på pastaförpackningen rekommenderar. Rör om då och då. Ifall det börjar bli lite vätska i pastan så tillsätter du mera vatten/grädde. Smaka till sist av med salt och peppar.
3. Servera gärna med lite färsk timjan och parmesanost på toppen för en lyxigare känsla.
4. Ät och njut!
Rötternas soppa
Har fått frågan ifall jag slutat blogga. Och nej, det har jag inte. Det jag däremot har är en bebis som växer alldeles för fort. Redan över tre månader och växer snart ur storlek 56. Gråter lite inombords när jag inser att hon snart inte kan ha den söta puppe-pyjamasen som hon drunknade i den dagen hon föddes. Min älskade unge ♥ Så därför väljer jag att spendera all min tid med henne och fokuserar lite mindre på att blogga. Inspirationen flödar dock om nätterna när jag borde sova så det kommer nog att komma en hel del recept men när de blir publicerade är en annan femma. Det tar i genomsnitt två timmar att göra blogginlägg nu när jag tänker efter, från råvara, maträtt, bild till blogginlägg. Sedan med en bebis kan det plussas på två extra timmar!
Men mat hinner jag ju nog tillreda, och denna soppa är helt i min smak och dessutom används ingredienser som är i säsong. Billigt och gott! Ifall du inte gillar alla rotsaker i receptet går det enkelt att lämna bort dem eller tillsätta andra. Rotfrukterna är olika hårda så tänkt på att koktiden är olika. Kålroten är hårdast så skär den minst, potatisen är den mjukaste till konsistensen så den kan vara i ganska stora bitar. Jag tillsatte kött i min soppa men den behövdes inte i slutändan. Bidrog inte med så mycket annat än protein egentligen om jag ska vara helt ärlig. Så välj själv ifall du vill ha kött eller ej!
Rotsakssoppa
6 portioner
1 stor gul lök
2 potatisar
2 morötter
200 g kålrot
200 g rotselleri
350 g rödbetor
300 g minutstrimlor av nöt, valfritt
1 l vatten
2 buljongtärningar (kött/grönsaks)
2 lagerblad
½ tsk torkad timjan
1-2 msk vitvinsvinäger
Smaka av med salt
Servering
Crème fraiche
1. Skala och skär rotfrukterna i strimlor, bitar eller klyftor. Tänk på koktiden! Strimla löken.
2. Fräs löken och rotfrukterna i lite olja i en kastrull. Häll på vattnet och tillsätt resten av ingredienserna, förutom vinägern.
3. Stek köttstrimlorna och tillsätt dem i soppan. Koka soppan 20-30 minuter tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med vinäger och salt.
4. Servera soppan med en klick crème fraiche.
5. Ät och njut!
Hur härliga är inte färgerna?!
Halloumitacos med sötsyrlig salsa
Måndag igen då och redan oktober men vad gör det! Vi kör en meatfree monday med halloumitacos med en sötsyrlig salsa gjord på ananas som bryter av den rökigt kryddade halloumin. De som känner mig vet att en av mina hobbies är att handla mat, haha. Speciellt tex-mex hyllan är en plats jag gärna stannar en stund extra på. När jag handlade sist såg jag att Santa Maria hade en ny tacokrydda, smoky halloumi, så den måste ju såklart testas! Tacokryddan smakade verkligen rökigt med en hint av koriander så en sötsyrlig salsa passade perfekt till halloumin. Dessutom bröt den av sältan från halloumin. En enkel och god middag som är klar på ett nafs. Stek bara 400 gram halloumi, tillsätt 1 dl vatten och en påse smoky halloumi-kryddblandning. Ifall du inte vill ha halloumi passar kryddblandningen även med kyckling. I våra tacos satte vi issallad, halloumi, ananassalsa och sriracha-crème fraiche (2 dl crème fraiche + 1 tsk sriracha) men även guaccamole skulle ha passat perfekt. Nu hade jag inte avokado hemma denna gång, vilket jag annars har för jag är igen inne i en avokadoperiod.
Sötsyrlig ananassalsa
2 dl fintärnad färsk ananas, 2 skivor
10 cm gurka
½-1 rödlök beroende på storlek
2 msk limesaft
1 msk olivolja
En nypa salt och en nypa svartpeppar
1. Tärna ananas, gurka och rödlök fint. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med lite salt och peppar.
2. Servera med tacos!
I lördags fyllde jag även år, 25 hela år! Ser lika mycket fram emot mina födelsedagar fastän jag blir äldre. Tänk, 25 hela år. Vad mycket jag hunnit med och vad mycket roligt jag har kvar att göra! Hoppas mitt 25 levnadsår blir lika bra som mitt 24:e blev, fast jag tror det blir ganska svårt att toppa det året!
Lins- och böngryta
Meatfree monday! En lins- och böngryta som du enkelt slänger ihop på 15 minuter är exakt vad denna måndag behöver. Älskar att äta mustiga grytor under hösten. Snart kommer det dessutom älgkött och då har jag en gryta i tankarna. Får se om den blir av! Så länge får ni nöja er med denna vegetariska gryta. Vi äter för det mesta vegetariskt en gång i veckan hos oss och då blir det ofta något med röda linser just för att det går snabbt och näringsinnehållet i linser är ju super! Vill du få in lite kött i rätten så passar det utmärkt med strimlad rökt skinka :)
Lins- och böngryta
4 portioner
3 potatisar
3 morötter
1 rödlök
1 klyfta vitlök
500 g tomatkross
3 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl röda linser
1 burk vita bönor, ca 300 g oavrunnen vikt
½ tsk basilika, timjan och oregano
½-1 tsk chilipasta/chilisås
2 lagerblad
½-1 msk rödvinsvinäger
Till servering
Färskost eller crème fraiche
1. Tvätta, skala och skär potatisarna och morötterna i bitar. Finhacka rödlöken och vitlöken.
2. Fräs potatis, morot, lök och vitlök i en gryta eller en kastrull utan att de får färg. Tillsätt tomatkross, vatten och buljongtärningen och låt koka i fem minuter. Tillsätt sedan resten av ingredienserna förutom bönorna.
3. Koka grytan i 10 minuter och tillsätt därefter bönorna. Smaka av med salt och peppar ifall det behövs.
4. Servera grytan med färskost eller crème fraiche.
5. Ät och njut!
Fredrics sweet n’ smokey bbq glaze
När det kommer till grillning och speciellt bbq är Fredric (min fästman) gärna den som förbereder marinaden och grillar köttet. Detta gällde även denna midsommar då vi tillsammans tillredde kanske de godaste ribs jag någonsin ätit, och glazen, den var något alldeles extra. Foodlove på hög nivå ♥ Vi började med att koka revbensspjäll i en lag gjord på vatten, mörköl, gullök, salt, svartpeppar, lagerblad, sojasås och köttbuljong. Här höftade vi med ingredienserna så jag har inte exakt uppskrivet mängderna men till 6 kg ribs (vi var många) använde vi 1,3 liter mörköl och resten vatten så det täckte ribsen. Ribsen kokade en timme och under den timmen skummade vi av köttet vartefter. Därefter fick de ligga och dra sig i lagen i ett dygn för att sedan grillas och penslas med glazen under grillningen. Detta gjorde så ribsen fick extra mycket smak och de blev supermöra! Tycker du det låter invecklat fungerar glazen även finfint att pensla på nöt- och grisbiffar, kyckling eller varför inte som smaksättning i en grillad hamburgare? Överbliven glaze kan blandas med majonnäs för en god kall sås att doppa franskisar eller grillade grönsaker i!
Fredrics sweet n’ smokey bbq glaze
ca 3 dl glaze
3 rödlökar
4 klyftor vitlök
1 msk olja + 2 msk smör
1 dl rörsocker
2 dl vatten
1 dl ketchup
1 1/2 msk sojasås
1 msk rödvinsvinäger
1 msk äppelcider- eller vitvinsvinäger
1-2 msk sriracha eller annan het chilisås
2 tsk rökarom
1-2 tsk salt
1. Finhacka lök och vitlök. Fräs löken i en stekpanna tillsammans med smöret och oljan tills löken blir mjuk.
2. Tillsätt resten av ingredienserna förutom saltet och låt glazen koka tills den tjocknar, ca 30 minuter. Smaka av med salt.
3. Låt svalna och mixa slät. Häll upp i en lufttät burk och förvara den kallt. Pensla på glazen i omgångar vid grillning.
Potatispizza med pecorino
Great minds think alike får jag verkligen säga här. Gjorde denna pizza förra veckan men tänkte att jag inte publicerar den under midsommarveckan. Och vad ser jag, Sofie har skapat en nästan likadan pizza till midsommarbilagan i tidningen, haha. Så kan det gå!
Hur som helst dela med mig av min variant för den var sååå god. Herrejösses, visste inte att en pizza kunde smaka på detta sätt! Italienarna skruvar säkert på sig men who cares för detta är min go to pizza i sommar. Recept på pizzadegen hittar ni här. Denna gång hade jag den att snabbjäsa så den gjordes på varmt vatten och jäste 1 timme. Denna pizza passar dessutom bra som både huvudrätt men också som tillbehör under härliga sommarkvällar.
Potatispizza
4 pizzor
1 burk crème fraiche
ca 8 medelstora potatisar
100-150 g pecorino ost
1 dl hackade färska örter (timjan, basilika, gräslök)
Salt och nymalen svartpeppar
Olivolja
1. Värm ugnen till 225ºc och ställ in två plåtar (alternativt pizza-sten) i ugnen så de får värmas upp.
2. Tvätta potatisen och skär den tunt med en kniv eller på en mandolin.
3. Baka ut fyra avlånga pizzor av degen. Bred ut crème fraiche över varje botten men lämna en kant på ca 1,5 cm runt pizzan.
4. Hacka örterna och strö över, salta och peppra pizzorna rejält och riv över pecorino. Ringla olivolja längs med kanten och över pizzan.
5. Flytta pizzorna till de varma plåtarna utan att sätta bakplåtspapper! Detta gör dem krispiga i botten och alldeles perfekta.
6. Grädda pizzorna 15 minuter tills de blivit gyllenbruna runt kanten.
7. Ät och njut!