I koket med Sofia

Fisktacos med teriyaki

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.02.2018

När Japan möter Mexiko föds denna taco. Så. otroligt. gott. Teriyaki-lax på ett eget gjort tortillabröd, toppad med strimlad morot, vitkål och rödkål, lite grönsallad, och sriracha-gräddfilssås samt sesamfrön och nypressad limesaft. Kärlek i ett bröd. Både teriyaki-såsen och tortillabröden är egengjorda, och det blir så mycket godare. Men ifall du inte har tid eller ork kan du köpa färdig sås och färdiga tortillabröd! 

Att smaksätta laxen med en teriyakisås är ett bra alternativ till den annars så laxsmakande laxen. På detta sätt försvinner den typiska laxsmaken, som säkert alla vid det här laget har börjat tröttna på, men du får ändå dra nytta av laxens nyttigheter! Dessutom är denna taco ett alternativ till den vanliga tacon med maletkött, ost, sallad, tacosås, tacokrydda and so on. Jag älskar vanlig taco men det är roligt med lite variation i livet. Och nyttigt.

Fishtaco teriyaki 3

Fish taco

4 portioner

Tortillabröd

12 små tortillabröd

4½ dl vetemjöl

¾ dl raps-/rypsolja

1½ tsk bakpulver

1½ tsk salt

1½ dl vatten

1. Blanda ihop alla ingredienser i en beredningsskål.

2. Rulla degen till golfboll-storlek och kavla ut dem till små runda bröd.

3. Stek bröden någon minut på vardera sida i en torr stekpanna.

4. Ställ in de klara bröden på gallret i ugnen under tiden du steker resten. Sätt ugnen på ca 50ºc.

Teriyaki marinerad lax

500 g lax

1 stor vitlöksklyfta

2 msk socker

½ dl vatten

½ dl soja med lägre salthalt

1 msk mirin

1 tsk riven ingefära

½ röd chili

1 tsk maizena

(sesam)olja till stekning

1. Ta skinnet av laxen och skär den i 1,5x1,5 cm stora tärningar. 

2. Blanda ihop alla ingredienser till teriyakin i en skål, vispa så att maizenan försvinner.

3. Stek laxen i olja i en stekpanna tills den nästan är klar, häll på teriyakisåsen och låt puttra ca 3 minuter.

Tillbehör

3 strimlade morötter, jag använde potatisskalaren att strimla med

Strimlad vitkål och/eller rödkål

Lite grönsallad

2 dl gräddfil + chilisås enligt tycke och smak

2 lime i klyftor

Sesamfrön

 


Vegetarisk lasagne

Skrivet av Sofia Rönnbacka 19.01.2018

Sist ut i billiga veckan är en vegetarisk lasagne! Det blev bara vegetariskt denna vecka men hey, det är billigare än kött. Och för er som oroar er om att ni får i er för lite protein när ni äter vegetariskt, röda linser innehåller 24 g protein på 100 g, det är 4 g mera än maletkött gjord på nöt. Dessutom innehåller linserna 0,2 g mättat fett medans maletkött innehåller 5,2g och för att inte tala om mängden fiber linserna innehåller! Hela 12 g fiber per 100 g linser, jämför man igen med maletkött som har 0g fibrer så ser ni kanske skillnaden. Linserna är bättre på alla sätt och vis, ifall du inte äter lchf vill säga. Nog snackat om fördelarna med linser framför kött. 

Jag har alltid en förpackning linser i mitt skafferi, dessa är då alltså torkade röda eller gröna linser. Att köpa torkade baljväxter är mycket billigare plus att mängden ofta är mer och du slipper 100 olika små tetra´s i ditt skafferi. Linserna kan ersätta maletkött i nästan alla maträtter och de är otroligt mättande. Så vill du äta mera vegetarisk och slippa billigt undan rekommenderar jag varmt linser! De är dessutom super goda att ha i sallader med lite örtolja på. Till receptet. Jag hamnar alltid på villovägar.

Vegetarisk lasagne 6

Vegetarisk lasagne med röda linser

1 paprika

2 gula lökar

2 klyftor vitlök

2 morötter, rivna

½ chili

3 blad grönkål eller 2 nävar spenat

2 dl röda linser

1 brk tomatkross, 500 g

5 dl vatten

2 tärningar buljong

1-2 tsk soja

2 msk tomatkross

½ tsk peppar

1 tsk torkade örter

1 tsk paprika

½ tsk spiskummin

Lasagneplattor, ca 9 st.

Olja till stekning

Ostsås

2 dl crème fraiche

1 ägg

1 dl grädde

Salt och peppar 

3 dl riven ost

Eventuellt smulad fetaost eller ricotta

1. Skölj och strimla paprikan, chilin och grönkålen, skala och strimla löken och vitlöken och skala och riv morötterna.

2. Stek alla grönsaker några minuter tills de börjar mjukna, tillsätt resten av ingredienserna och låt koka ca 10 minuter.

3. Blanda ihop alla ingredienser till ostsåsen, spara lite ost till toppen och bygg sedan lasagnen.

Linssås, lasagneplattor, ostsås, linssås, lasagneplattor, ostsås, linssås, lasagneplattor, linssås, ostsås och toppa med riven ost.

4. Grädda lasagnen i 175 ºc, ca 40 minuter.

5. Ät och njut!

Vegetarisk lasagne 3


Thailändsk blomkålssoppa

Skrivet av Sofia Rönnbacka 17.01.2018

Billiga veckan fortsätter och next up en thailändsk blomkålssoppa med smak av kokos, chili och lime! Enklare, billigare och framför allt godare blir det inte. Även min fästman som aldrig tyckt om blomkål gillade verkligen soppan, så jag antar den var väldigt bra med andra ord. Nu skulle det vara intressant att räkna ut vad soppan blir att kosta per portion, men det är jag så dålig på så jag säger runt 2€ per portion (soppan ger fyra portioner) beroende på vilka märken du tar på ingredienserna. Vi valde att inte mixa soppan men det går hur bra som helst att göra det ifall du föredrar purésoppor. Soppan är vegetarisk, låg kolhydrat och mjölkfri, vill du göra den vegansk använder du bara buljong som lämpar sig för veganer. 

Thailandsk blomkalssoppa 2

Thailändsk blomkålssoppa

4 portioner

1 blomkålshuvud, ca 600 g

1 gul lök

1 schalottenlök

2 klyftor vitlök

3 tsk chilisås eller ½ chili

1 msk röd currypasta

1 msk gurkmeja

1 burk kokosmjölk, á 400 ml

2 dl vatten

1 buljongtärning, grönsaks- eller kycklingbuljong

Salt 

Lime

Olja till stekning

1. Skär blomkålen i små buketter. Strimla lökarna och skär vitlöken i mindre bitar. Ifall du använder färsk chili hackar du den fint.

2. Värm upp lite olja i en kastrull och fräs blomkålen, löken och vitlöken någon minut.

3. Tillsätt resten av ingredienserna utom salt och lime. Låt koka upp och småputtra under lock ca 10 minuter.

4. Smaka av med salt och limesaft och skär klyftor av lime till servering.

5. Puréa soppan eller ät den som den är. Vitt bröd passar utmärkt till!

6. Ät och njut!


Vin & matmässan 2017

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.11.2017 | 1 kommentar(er)

Det börjar ju vara några veckor sedan vin & matmässan i Helsingfors ägde rum. Men där var jag tillsammans med Hanne och Sofie, mina goda vänner och klasskamrater (ifall man kan kalla dem för klasskamrater mera i denna ålder!). Tänkte köra en bildbomb från matmässan, det är ju mycket roligare med bild än med text!

Matmassan 2017 2

Började helgen med en sen middag på Vapiano. En pizza med champinjoner, kronärtskockshjärtan, oliver, skinka och olivolja.

Matmassan 2017 8

Morgonen därpå blev det gofrulle minsann! Allt fanns på bordet.

Matmassan 2017 7

Nybakta bullar, kardemummabulle, pain au chocolat och pistagebullar. De var sååå goda, ska definitivt testas!!

Matmassan 2017 6

Nybakt vetesurdegsbröd, det bästa brödet.

Matmassan 2017 5

Fruktsallad med olika toppings.

Matmassan 2017 4

Hur fint var inte bordet hos Sofies föräldrar!

Matmassan 2017 10

På matmässan testade vi goda olivoljor, parmesanostar, oliver och vin förstås. På denna bild görs en risotto i ett hjul av parmesanost, drömmen att få ha hemma. 

Matmassan 2017 11

Matpaus med risotto och lite vitt vin!

Matmassan 2017 12

Sedan lite efterrätt, gelato med smak av pistagenöt, mmm!

Matmassan 2017 9

Vi köpte även hem en bit av dessa fina chokladkakor. Den var med smak av hallon, det var verkligen svårt att bestämma sig. Ville smaka på alla!

Matmassan 2017

På lördagskvällen blev det lite tapas och mycket vin. Vi hade köpt tryffelchips, oliver, ostar, bresaola, chorizo, chevré, manchego, gorgonzola och fikonmarmelad från matmässan. 

Matmassan 2017 13

Efteråt bar det iväg till Aussie Bar, som slutade i en promenad från centrum till drumsö. Det var lite långt i högklackat.. På söndagen blev det shopping och indisk mat för hela slanten. En toppen helg, exakt vad som behövdes för att orka med skolan lite till för detta läsår.


Enklaste makaronilådan

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.11.2017

Makaronilåda, min mamma gör den bästa makaronilådan, och ska jag göra makaronilåda så gör jag alltid på mammas vis. Har typ växt upp på makaronilåda och det är lika gott ännu, men den är väl ändå ganska underskattad av många. Kanske det har något att göra med att skolan alltid förstört makaronilådan genom att göra den alldeles för torr och stabbig. Men denna är raka motsatsen, med mycket grädde och smör ;)

Makaronilada 2

Enklaste makaronilådan

5 dl makaroner

1 tsk salt

400 g malet nötkött

1 gul lök

1 tsk salt

1 tsk kryddpeppar

½ tsk svartpeppar

Äggstanning

3 dl grädde

3 dl mjölk

4 ägg

1. Koka makaronerna tillsammans med 1 tsk salt i 12 minuter. De ska vara överkokta.

2. Sätt ugnen på 200ºc.

3. Skala och hacka löken.

4. Bryn maletköttet tillsammans med löken i lite smör. Tillsätt kryddorna.

5. Blanda ihop makaronerna och maletköttet i kastrullen och häll dem i en ugnsform.

6. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och häll den över makaroni-köttblandningen.

7. Sätt några klickar smör på toppen och grädda makaronilådan i 30-40 minuter tills äggstanningen stelnat men ändå rör på sig då du skakar formen.

8. Servera med finriven morot.

9. Ät och njut!

Makaronilada 1


Pizzaspecial: Deg, jäsning, gräddning

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.11.2017

Nu är receptet på den ultimata pizzadegen framtaget. The key ligger i jäsningen. Degen ska nämligen jäsa i åtminstone sex timmar i rumstemperatur. Ja, i sex timmar! Degen görs på torrjäst och kallt vatten, genom att ha kallt vatten så tar det längre för jästen att aktiveras och börja bilda koldioxid. Det är här som tiden spelar roll.

Du kan testa själv, baka en deg med 42 grader varmt vatten och en med kallt vatten. Jäs den med varmt vätska till dubbelstorlek i ca 40 minuter och den med kall vätska i sex timmar. Baka sedan ut degen och se vad som händer. Jag kan lova dig att när du kavlar ut den som jäst i 40 minuter så drar den ihop sig tillbaka och det är svårt att få den tunn. Bakar du däremot ut den som jäst i sex timmar så drar den inte ihop sig eftersom det bildats så mycket koldioxid under jäsningen så glutenet töjts ut och inte drar ihop sig när degen kavlas ut. Matkemi, love it! 

Pizzadeg 2

Pizzadeg

1 påse torrjäst

1 tsk salt

2 tsk socker

3 dl kallt vatten

1/3 dl olivolja

ca 7 dl mjöl

1. Blanda ihop hälften av mjölet, saltet, sockret och jästen. 

2. Tillsätt oljan och vattnet och knåda degen. Sätt i mera mjöl vart efter tills degen blir hanterbar.

Det är bättre ifall degen har för lite mjöl än för mycket mjöl.

3. Knåda degen för hand i ca 5 minuter, dela degen i fyra bitar och forma dem till bollar genom att vika degen under sig själv några gånger.

4. Jäs pizzadegen i åtminstone sex timmar.

5. Sätt ugnen på så varmt det bara går.

6. Baka ut pizzadegen med lite mjöl. Knåda den hastigt och kavla sedan ut den tunt. 

Pizzadeg 3

Ser ni bubblorna i degen? Ett tecken på att degen är bra jäst.

Sedan har vi ju såsen. Keep it simple. Använd endera endast passerade/krossade tomater eller gör en enkel sås på fem minuter. Bred på ett tunt tunt lager på pizzadegen. Eftersom att degen är tunn så kan botten bli mjukt och geggigt ifall det finns för mycket sås. 

Pizzasas 2

Pizzasås

2 klyftor vitlök

1 gul lök

1 msk olivolja

400 g passerade/krossade tomater

½ tsk peppar

1 tsk salt

1 tsk socker

1 tsk pizzakrydda

1 krm chiliflakes

1. Skala och finhacka löken, värm upp olja i en kastrull och fräs löken någon minut. 

2. Pressa i vitlöksklyftorna och fräs ytterligare en minut. 

3. Tillsätt resten av ingredienserna och koka såsen ett par minuter. 

När du gräddar pizzan har jag två tips. 1. Kör ugnen så varm den går i varmluftsläget (om du har det läget). 2. Ha plåten eller pizzastenen in i ugnen så den blir super varm för att få ett krispigt botten. När du sedan gräddar pizzan, grädda den i ca 5-7 minuter beroende på hur varm din ugn blir. Vill du få en lite bränd ost kan du alltid sätta på  grilläget i ugnen ett par minuter. 

Denna gång toppade vi pizzan med grillad kyckling, rödlök, grön paprika, persimon och blåmögelost. Persimon på pizza får 10/10, minst lika gott som ananas ;) Jag är ju en sådan som gillar en kombination av sött och salt så ja, jag har nästan alltid ananas på min pizza, and I am proud of it. På denna pizza var persimonen en bra brytning till den salta blåmögelosten. 

Pizza med persimon och kyckling 2

Ber om ursäkt för en väldigt varierande bildkvalitet i detta inlägg. Det börjar ju bli så mörk.. 


Mustig kålgryta med saffran och ingefära

Skrivet av Sofia Rönnbacka 09.11.2017

En mustig kålgryta med smak av ingefära och saffran är perfekt i detta ruskiga höstväder (?!) i november. Den färska ingefäran och för att inte prata om saffranet ger en lagom härligt julig smak. Drömmer mig bort till julafton redan så jag har börjat smyga in lite jul i vissa hörn. När är det acceptabelt att börja baka inför jul, städa och pynta? 

Mustig kalgryta 1

Kålgryta med saffran och ingefära

2 gula lökar

2 klyftor vitlök

2 morötter

800 g vitkål

2 msk olja

2 tsk salt

½ tsk peppar

2 lagerblad

1 tsk curry

1 tsk paprikapulver

½ tsk spiskummin

1 påse saffran (0,5 g)

1 tsk sambal oelek

1 buljongtärning, grönsaks-, kyckling- eller köttbuljong

1 tsk färsk riven ingefära

1 brk tomatkross (á 400 g)

5 dl vatten.

1. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala och slanta moroten och skär vitkålen i något större bitar.

2. Fräs alla grönsaker i olja i en gryta eller i en kastrull med tjockt botten tills löken blivit mjuk.

3. Tillsätt kryddorna och stek någon minut till.

4. Häll på krossade tomater, fyll burken med vatten och häll det i grytan för att få med all tomatkross. 

5. Tillsätt buljongtärningen, hälften av saltet, sambal oelek och den rivna ingefäran.

6. Koka grytan tills moroten är mjuk. Smaka av med salt.

7. Servera som den är eller med ris, couscous, quinoa och varför inte med en klick smetana.

8. Ät och njut!

Ifall du vill kan du tillsätta röda linser eller nötkött i grytan.

Mustig kalgryta 2


Couscoussallad med pumpa

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.10.2017

Ett recept till med pumpa , denna gång en höstig twist på ett typiskt sommartillbehör hos oss. En couscoussallad med pumpa, fetaost och granatäpple. Sötma, sälta och syra, allt som behövs för en välbalanserad rätt.

Couscous pumpasallad 2

Couscoussallad med pumpa

200 g pumpa

½ rödlök eller shalottenlök

100 g fetaost

½ dl granatäppelkärnor

3 msk olja

Saften av en halv lime

2 dl okokt couscous, bulgur eller quinoa

½ buljongtärning

Salt

1. Koka couscousen enligt anvisningarna på förpackningen men tillsätt en buljongtärning istället för salt.

2. Skala och tärna pumpan i 1x1 cm kuber. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.

3. Finhacka löken och kärna ur granatäpplet.

4. När pumpan och couscousen har svalnat blandar du ihop alla ingredienser förutom fetaosten i en skål. Smula till sist ner fetaosten och smaka av med salt.

5. Servera som tillbehör till exempelvis grillad kyckling.

6. Ät och njut!

Couscous pumpasallad 7


Kycklingsås med pumpa och chili

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.10.2017

Pumpa tider! Nu är det höst på riktigt och snart är det dags för grytor och långkok. Före den säsongen helt drar igång ska vi stanna upp en stund, andas och uppskatta pumpan. Den är ju så användbar och så underskattad! I butiken kan man köpa flera olika sorters pumpor, mysk-, hokkaido- och spagettipumpa är några av de sorterna. Användningsområdet för pumpan är väldigt brett, spagettipumpan används ofta som ersättning till vanlig spagetti, myskpumpan (på engelska butternutsquash) och hokkaidopumpan är god att ugnsrosta med olivolja, salt och peppar eller baka en pumpapaj av! Det vill säga, pumpa går att använda till både sött och salt, går att äta rå eller tillagad. Jag personligen tycker att myskpumpan påminner om cantaloupe melon till smaken och färgen!

Min myskpumpa fick denna gång tillsammans med chili och kycklingfärs bli en pastasås. Pumpan ger en trevlig sötma i såsen som bryts av hettan från chilin. Jag hade aldrig testat kycklingfärs förut för jag har alltid tänkt att den består av brosk, skinn och annat obehagligt men hittade faktiskt färs gjord på bröstfiléer och gmo- och antibiotikafri! Den var ju jättegod, kommer köpa den flera gånger. 

Kycklingsas med pumpa 7

Kycklingsås med pumpa och chili

Receptet är beräknat för fyra personer

2 shalottenlökar

1 klyfta vitlök

½-1 röd chili beroende på hur starkt du vill ha

3 msk tomatpuré

500 g pumpa

400 g kycklingfärs

1 tärning kyckling- eller grönsaksbuljong

5 dl vatten

2 tsk soja

Olja till stekning

Smaka av med salt och peppar

Pasta till servering

1. Finhacka löken, vitlöken och chilin.

2. Skala pumpan och skär den i tärningar 1x1 cm. 

3. Värm upp en stekpanna med lite olja, fräs lök, vitlök och chili tills löken blir genomskinlig.

4. Tillsätt tomatpurén och kycklingfärsen och stek tills kycklingen är klar.

5. Tillsätt pumpan i stekpannan. Häll på vatten och buljongtärningen, tillsätt soja och lite svartpeppar. 

6. Koka såsen tills pumpan är mjuk, koka under tiden pasta.

7. Häll av vattnet från pastan och tillsätt den i såsen.

8. Servera pastan med riven parmesanost.

9. Ät och njut!

Kycklingsas med pumpa 6


Tacogömma

Skrivet av Sofia Rönnbacka 12.09.2017 | 2 kommentar(er)

Det är taco tuesday idag! Den firas här med en tacogömma. Vad är då en tacogömma kanske vissa frågar sig? Jo en tacogömma består av ett lager naturell färskost blandat med crème fraiche, ett lager tacofyllning som sedan göms under ost och nachochips om man vill festa till det riktigt! Skulle kunna äta denna rätt varje dag i veckan om jag fick bestämma, tyvärr är vi två här hemma så jag måste kanske ta emot Fredrics mat-önskemål ibland..  

Tacogomma 2

Tacogömma

1 burk naturell färskost, jag brukar använda philadelphia

4 dl crème fraiche

800 g nötmalet

2 påsar tacokrydda eller egengjord tacokrydda (recept påväg)

2-3 gula lökar

2 stora paprikor, gärna olika färger

2 klyftor vitlök

½-1 röd chili

1 burk chunky salsa

1 burk tomatkross

Olja till stekning

Ost till gratinering

Nachochips, tacos eller tortillabröd

1. Sätt ugnen på 200°c.

2. Skala och strimla löken, tvätta och strimla paprikan och finhacka vitlöken.

3. Stek maletkött i lite olja tills det får färg, tillsätt löken, vitlöken och paprikan och stek ytterligare i ca 10 minuter. Häll på tacokryddan och lite vatten.

4. Flytta över fyllningen till en stor kastrull och tillsätt sedan tomatkross, chunky salsa och späd ut med eventuellt lite mera vatten. 

5. Låt fyllningen puttra några minuter. Rör under tiden ihop färskosten med crème fraichen.

6. Montering: Bred ut färskostblandningen i botten av en ugnssäker form. Häll över maletköttfyllningen och strö över ost. Eventuellt några nachochips kan tillsättas!

7. Tillaga tacogömman i ugnen tills osten blivit gyllenbrun, ifall du vill kan du använda grilläget på ugnen om bara måste ha tacogömman med detsamma!

8. Servera tacogömman med nachochips och en gör grönsallad eller varför inte fylla ett tortillabröd med den?

9. Ät och njut!

Tacogomma 1