I koket med Sofia

Kantarellpaj med bacon och lingon

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.09.2017

Ren och skär lycka. Det var så jag kände när jag plockade mitt livs första liter kantareller i Rönnbackaskogarna. Har i flera år hittat runt fem kantareller men detta år hade kantarellerna fått fnatt och jag fick skrapat ihop en liter. Funderade länge på vad jag skulle göra av dem men en paj är ju alltid gott + att jag har bakat ca 50 pajer den senaste månaden under sommarjobbet. Av den litern blev det en paj med kantareller och bacon. För att få in lite syra i pajen tillsatte jag några nyplockade lingon. För övrig är sommarjobbet slut, har haft en så rolig sommar med trevliga människor men oj så skönt det är att vara tillbaka i Vasa! Är så taggad inför detta år och har som plan att ge järnet, får se hur det går, hehe. 

Kantarellpaj med lingon och bacon 3

Kantarellpaj med bacon och lingon

Deg

125 g kallt smör i bitar

1 dl vetemjöl

1 dl speltmjöl

1 dl rågmjöl

3 msk kallt vatten

Det går att använda vilken mjölsort som helst men jag ville få en rustik känsla på pajen.

Fyllning

1 gul lök

250 g kantareller

5 skivor bacon

ca 2 msk lingon

Äggstanning

3 ägg

3 dl grädde

1 nypa timjan

Salt och peppar

75 g västerbottenost/prästost eller emmentalost

1. Sätt smöret och mjölet i en bunke eller i en matberedare, knåda/mixa tills degen blir smulig.

2. Tillsätt vattnet och knåda ihop degen till en boll. 

3. Tryck ut degen i en form och ställ den kallt i en halv timme.

4. Putsa och dela kantarellerna, hacka löken och strimla baconet.

5. Stek baconet och låt det rinna av. I fettet från baconet steker du sedan löken och kantarellerna.

6. Sätt ugnen på 200°c. Förgrädda pajskalet i 10 minuter då ugnen är varm. Sänk värmen till 175°c.

7. Fyll det förgräddade pajskalet med bacon och kantarell-lök blandningen, strö på lingon och osten.

8. Blanda ingredienserna till äggstanningen och häll äggstanningen över pajen.

9. Grädda pajen i 25-30 minuter eller tills den är gyllenbrun. Låt den svalna något före servering.

10. Ät och njut!

Kantarellpaj med lingon och bacon 4


Årets kräftskiva

Skrivet av Sofia Rönnbacka 29.08.2017

Årets kräftskiva ordnades för två helgar och oj så mycket gott vi åt! Det måste ju vara det bästa med en kräftskiva, man äter mycket och gott men hamnar inte i matkoma för maten är inte så tung. Kräftskivan blev en lugn kväll med min familj och min farbrors familj, vanligt vis brukar vi vara hela tjocka släkten men det blev inte så i år men det blev bra ändå. Ifall du inte ännu hunnit ha en kräftskiva så kanske du får lite idéer från min lista med mina måsten under kräftisen :)

Mina måsten under kräftskivan:

• Kräftor, duh.

• Oskalade räkor

• Tzatziki

• Något gott ljust bröd, baguetter eller semlor

• Citronmajonnäs

• Västerbottenostpaj

• En lätt och fräsch efterrätt

• En löjlig duk och servetter med kräftmotiv

Sedan finns det förstås mycket annat i matväg. Detta år hade vi även kronärtskocka med aioli-dipp, smördegssnittar med päron och blåmögelost, limemarinerade grillade tigerräkor, en grönsallad, ostbricka och kex. 

Kraftis 17 1

Kronärtskockan var så god.

Du behöver:

1 kronärtskocka

Vatten

2 tsk salt

½ citron

1. Klipp av den spetsiga delen på kronärtskockans alla blad.

2. Sätt skockan i en kastrull och täck den med vatten. 

3. Tvätta och halvera citronen, tillsätt den i kastrullen och salta vattnet.

4. Koka kronärtskockan i 40-50 minuter eller tills det går att dra bort bladen.

5. Gör en aioli och servera med kronärtskockan.

6. Ät och njut!

Aioli

1 ägg

1 tsk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk socker

2 dl neutral olja

1-2 klyftor vitlök

Salt och vitpeppar

1. Sätt alla ingredienser i en kanna eller skål med hög kant. 

2. Ta en stavmixer, sätt den i botten av kannan, starta den och lyft den uppåt!

3. Pressa i vitlök, salta och peppra enligt tycke. Servera med kronärtskockan.

4. Ät och njut!

Paron blamogelsnittar 1

Receptet på dessa snittar kommer inom några dagar, kanske lagom till helgen?

Kraftis 17 5

Testade en romrussin ost, den var sååå krämig och smakade exakt romrussin. Så för er romrussinälskande människor, testa denna.


Blomkåls- och linscurry

Skrivet av Sofia Rönnbacka 25.08.2017

Har lite bloggtorka just nu. Det är inte det att jag saknar recept att dela med mig av, tro mig, har många på lager och flera på kommande men det är skrivandet. Vet inte riktigt hur jag ska börja mina inlägg och saknar inspiration att skriva "den inledande texten". I och för sig var det ju inte så svårt för nu har jag ju skrivit den. Nå väl, till receptet! En blomkåls- och linscurry. Hetta från chili, syra från limen, krämighet från kokosmjölk och crunch från cashewnötterna. En mycket välbalanserad rätt både i smakerna och konsistensen. Den är dessutom vegansk!

Blomkals linscurry 8

Blomkåls- och linscurry

1 gul lök

2 klyftor vitlök

200 g zucchini

1 dl röda linser (gärna ekologiska)

400 g blomkål

1 paprika

1 tsk sambal oelek/chilisås/chilipasta/röd curry pasta

2 tsk tomatpuré

½ msk currykrydda

400 ml kokosmjölk (gärna ekologisk)

5 dl vatten

1 grönsaksbuljong

Salt och peppar, olja till stekning

Till servering:

Basmati eller jasmin ris, lime, cashewnötter och koriander.

1. Hacka löken och vitlöken. Tvätta zucchinin, paprikan och blomkålen och skär i bitar.

2. Värm upp olja i en stekpanna och stek grönsakerna tills de blir mjuka. Tillsätt sambal oelek, tomatpuré, curry och stek ytterligare i några minuter.

3. Skölj linserna.

4. Tillsätt sedan kokosmjölk, vatten, buljongtärningen och linserna och låt curryn koka i 10 minuter. Rör om då och då.

Under tiden kan du koka riset enligt anvisning på förpackningen.

5. Smaka av curryn med salt och peppar. Servera med det kokta riset, en klyfta lime, koriander och cashewnötter.

6. Ät och njut!


Grillade hamburgare med briochebröd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 19.08.2017 | 2 kommentar(er)

Börja denna lördagsmorgon med att baka en härlig brioche. Denna variant ska nämligen kall jäsa i kylskåpet 8-10 timmar så den är färdig att bakas ut lagom till kvällen! Vi hade en riktigt hamburgerfest för någon helg sedan med dessa bröd, grillade biffar (champinjoner för min del), världens bästa hamburgerdressing, karamelliserad rödlök och bifftomater. Receptet på brödet är i gram eftersom mängderna blir mera exakt på det sättet.

Brioche hamburgarbrod 3

Brioche bröd

500 g vetemjöl

7 g salt

50 g socker

10 g färsk jäst

140 ml mjölk

5 ägg

250 g mjukt smör

1. Använd en hushållsassistent. Sätt jästen och mjölken i skålen och rör om tills jästen löst upp sig. 

2. Tillsätt salt, socker och mjöl och rör om. Knäck i äggen och knåda degen i några minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och knåda ytterligare 10 minuter tills degen blivit glansig och elastisk. 

3. Tillsätt det mjuka smöret och knåda vidare i ca 5 minuter eller tills allt smör är inblandat. 

4. Häll över degen i en inoljad skål, degen kommer att vara väldigt lös. Täck degen med plastfolie och ställ den in i kylskåpet i åtminstone 8 timmar eller över natten. 

5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den snabbt. 

6. Dela degen i 10 bitar, de ser små ut då men tro mig de blir lagom storlek sedan när de gräddas. Rulla den till bollar och sätt dem på en plåt, gärna fem på en plåt. Låt jäsa en timme.

7. Sätt ugnen på 200ºc, pensla bröden med ett uppvispat ägg och strö eventuellt över sesamfrön.

8. Grädda bröden i 20 minuter eller tills en tandpetare kommer ut ren när du pickar i bröden. 

9. Ät och njut!

Shakeshack hamburgardressing 2

Världens bästa hamburgersås

1½ dl majonnäs (recept här, lämna bort vitlök och timjan)

1 msk ketchup

1 tsk senap

1-2 tsk Sriracha eller annan chilisås

½ kryddgurka

1 klyfta vitlök

½ tsk paprikapulver

½ tsk socker

Smaka av med salt och peppar

1. Gör majonnäsen enligt receptet eller använd färdig köpt majonnäs.

2. Finhacka kryddgurkan och vitlöken.

3. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

4. Ät och njut!

Briochehamburgare svamp 2

 


Sommarpasta på 10 minuter och lite söndagstankar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 13.08.2017

En fräsch och snabb pasta till lunch? Denna pastarätt slänger du ihop på 10 minuter, den är vegetarisk och citronen ger en härligt somrig känsla! Servera den med riven parmesan eller varför inte toppa den med lite pepprig ruccola? Det bästa med pastarätter måste ju vara tiden man spenderar på att tillreda dem. Det blir nästan alltid gott och tar inte länge. Dessutom börjar det så småningom bli svamptider så du kan plocka egna svampar! Som vanligt tar det längre för svampen att börja växa i Rönnbackaskogarna..

Jag har min vegetariska månad på gång ännu men snart är den slut. Längtar efter en hamburgare med KÖTT i.. Har testat några vegetariska alternativ men har inte riktigt uppnått samma lycka i kroppen som när den har kött i sig, jag vet, jag är lite löjlig! Men jag älskar verkligen kött.. Men samtidigt älskar jag känslan man får då man äter vegetariskt/veganskt! "I´m saving the world" känsla. Har därför kommit fram till att jag ska försöka äta varannan dag vegetariskt och de dagar jag äter animaliskt protein ska jag tänka på vilken typ av protein jag äter och försöka köpa ekologiskt. Under receptet har jag skrivit lite mer om mina tankar kring varför jag valt vegetariska månaden, ifall du är intresserad läs gärna men ifall du inte alls bryr dig så behöver du inte läsa :)

Svamppasta

Sommarpasta med svamp

½ ask bruna champinjoner

1 dl körsbärstomater

2 klyftor vitlök

2 tsk pesto

Skalet av 1/3 dels citron

1 näve färsk basilika

ca 1 dl pastavatten

Olivolja

Salt, svartpeppar

2 portioner spagetti/pasta/linguine 

1. Halvera tomaterna och champinjonerna. Finhacka vitlöken och strimla basilikan.

2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. 

3. Under tiden pastan kokar steker du champinjonerna, tomaterna och vitlöken i lite olivolja. Salta och peppra.

4. När de fått fin färg tillsätter du peston, citronskalet och den strimlade basilikan. Häll över lite av pastavattnet och rör om så att peston blandar sig.

5. Sila av pastan och blanda den med grönsakerna.

6. Portionera och riv över lite parmesan och eventuellt mera citronskal.

7. Ät och njut!

Jag har inte valt att äta vegetariskt enbart på grund av att jag är en djurälskare utan kanske mera med tanke på miljön. Blir arg när jag tänker på hur vi förstör och fortsätter att förstöra för alla levande ting på denna planet, nu och i framtiden.. Denna massproduktion av kött som finns i världen är ju helt absurd. Hur kan någon ens tro att det är hållbart, humant eller bra?! Tänk er bara kedjan från jord till bord, äter du en morot får du den faktiskt från jord till bord på bara några minuter ifall du odlar den själv. Inget kemisk gödsel, inga transportsträckor, inte så stor vattenanvändning och så vidare. Tänk er sedan kedjan med ett nötdjur. Först ska maten odlas, besprutas och kanske till och med genmodifieras. Sedan ska maten tillverkas, djuret äter maten i ca 1½ år, ganska stor mängd mat och mycket utsläpp, djuret medicineras och i vissa länder medicineras djuret i förebyggande syfte med antibiotika (?!), djuret ska transporteras till slakt, slaktas, produkten ska tillverkas och transporteras till butiken, du åker till butiken och köper produkten och sedan ska den tillagas bra mycket längre än en morot. Ja ni ser, ganska mycket mera energi går åt till att producera kött än grönsaker. Nu är ju detta förstås ganska grovt beskrivet och kanske till och med förskönat men det skapar dig ändå en överblick i hur det faktiskt ser ut. Något som du kanske inte reflekterar över varje dag. Det har inte jag heller gjort, och jag vet att inte enbart mina val kommer att kunna förändra på något men jag försöker dra mitt strå till stacken. Jag kommer inte att helt kunna lämna bort kött men kommer att försöka så gott jag kan.


Taco-Thursday!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 10.08.2017

Om jag fick bestämma skulle antagligen 50% av min diet bestå av avokado i alla former men plånboken tillåter inte det.. Varför ska avokado vara så dyrt?! Äter ungefär en avokado om dagen, en avokado kostar 1,50€ (köper endast Hass avokado), en månad består av 30 dagar, 30x1,50 = 45€/månad för bara avokado! Jag kan ju i princip leva på 45€ i månaden men använde de pengarna på avokado, priorities priorities. 

Av avokado kan man ju då göra guacamole! Sååå gott och helt klart bästa tillbehöret till tacos och tortillas. Det blir så krämigt och ger lite sting åt tacosen. Kom ihåg att tillsätta citron eller lime i guacamolen så den inte blir brun! Avokado ändrar snabbt färg så ifall den ska stå före servering är det extra viktigt med citronen.

Guacamole 2

Guacamole

2 avokado

1-2 vitlöksklyftor

½ röd chili

½ rödlök

1 tomat

1 msk citronsaft

3 tsk crème fraiche

Salt, peppar

1. Dela, kärna och gröp ur avokadon. Sätt avokadon i en skål och mosa den med en gaffel.

2. Skala och finhacka rödlöken, finhacka tomaten, vitlöken och chilin. Blanda ihop med den mosade avokadon.

3. Tillsätt salt, peppar, citronsaft och crème fraiche. Smaka av.

4. Ät och njut!


Den perfekta pizzan hemma existerar på riktigt

Skrivet av Sofia Rönnbacka 29.07.2017 | 1 kommentar(er)

Alltså jag är så lycklig. Har inte varit såhär exalterad över en pizza i hela mitt liv, så tillfredsställande att se på när pizzan gräddades, och att äta den förstås. Men vad är då hemligheten? En pizzasten! Vi har haft en hemma i några år men jag har inte kommit mig för att använda den men nu vill jag inget annat än att tillaga pizza på min pizzasten. Pizzan blev himmelskt god, så som Ernst skulle säga. En pizzasten kostar kring 10€ och är helt klart värt sitt pris. Ett tips då du tillreder pizza, less is more. Det vill säga håll det enkelt och med färska råvaror i mån om möjlighet. Jag hade tomatkross som jag mixade och saltade, mozzarellaost som jag rev i bitar, rev över lite basilika och pepprade. Sätt inte heller fyllningen ända till kanten utan ringla olivolja runt kanten istället för en fin färg. 

Sätt in pizzastenen i ugnen, ställ temperaturen så högt det går, sätt ugnen på varmluft och låt den värmas i ca 20 minuter. Baka ut pizzan och sätt den på exempelvis ett mjölat skärbräde så den lätt kan flyttas till pizzastenen utan att den blir skrynklig och tappar fyllningen. När pizzan är in i ugnen ställer du om ugnen till varmluft-grill läget (broil på engelska, saknar det svenska namnet i skrivande stund..) och gräddar den i 4 minuter sedan har du den perfekta pizzan!

Den perfekta pizzan 2

Alltså se på den bubbliga kanten, dör matdöden. 

Den perfekta pizzan 1

Pizzan höll även att hålla i, den blev inte sådär geggig i botten. 

Den perfekta pizzan 3

Förresten, ser ni drinken i hörnet? Ni får receptet om några dagar ;)


What´s in my pantry? Spenatomelett

Skrivet av Sofia Rönnbacka 05.07.2017

Av någon underlig anledning blir det alltid omelett som är svaret på "what´s in my pantry idag?". Eller nja, så underligt är det kanske ändå inte, vi har typ alltid ägg hemma. Denna gång gjorde jag en variant med finhackad spenat i omelettsmeten, kalkonpålägg och färdigt skurna frysta grönsaker (.. Min syster som hade köpt dem, men det gick snabbt!). Till det gjordes en gräddfilssås som sattes inuti. Enkelt, nyttigt och gott! Ska testa att göra den med nässlor nästa gång, ifall jag hittar några som är små vill säga :)

Spenatomelett

3 bitar frusen finhackad spenat

2 ägg

2 msk grädde

Örtsalt, svartpeppar

Olja till stekning

1. Vispa ihop alla ingredienserna i en skål.

2. Stek på medelvärme i en msk olja, rör om till en början så blir den jämnare stekt.

3. Fyll omeletten med valfri fyllning.

4. Ät och njut!

Spenatomelett


Tacogömma + lasagne = Galet gott!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 19.05.2017

Som rubriken lyder har jag kombinerat ihop två av mina favoriträtter, tacogömma och lasagne. Vanligtvis då jag gör tacogömma sätter jag en blandning av crème fraiche och färskost i botten av formen och häller över en gudomlig röra gjord på maletkött, paprika, lök, vitlök, salsa, krossade tomater och tacokrydda. I denna version använde jag mig av tortillabröd och nachochips som lasagne plattor som varvades med tacoröran och toppades med crème fraiche och cheddarost! Receptet är beräknat för 6 personer.

Taco + lasagne 14

Tacolasagne

2 paprikor, gärna olika färger

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 dl majs

1 msk olja

800 g malet nötkött

2 påsar tacokrydda

1 burk chunky salsa

1 burk tomatkross

3 tortillabröd + nachochips

2 dl crème fraiche

En blandning av riven cheddarost och gräddost

1. Strimla paprikorna, lökarna och finhacka vitlöken.

2. Stek grönsakerna i lite olja tills de blir mjuka. Tillsätt maletkött och stek tills köttet är klart.

3. Sätt 2 påsar tacokrydda i blandningen och lite vatten, rör om tills allt blandats. 

4. Tillsätt salsan och tomatkrossen och låt röran koma i 20-30 minuter tills den blivit lite tjockare.

5. Sätt ugnen på 225ºc.

6. Börja med att sätta lite tacoröra i botten av formen.

7. Dela tortillabröden på halva och sätt tre halvor över tacoröran och strö lite nachochips över.

8. Upprepa steg 6 och 7 tills röran är slut.

9. Toppa till sist röran med crème fraiche, nachochips och till sist den rivna osten.

10. Grädda tills osten blivit gyllenbrun.

11. Servera med nachochips och gärna en Mexikansk öl för att få den rätta känslan

12. Ät och njut!

 


Double Cheeseburger blir aldrig fel

Skrivet av Sofia Rönnbacka 29.04.2017

Double cheeseburger 31En av mina stora svagheter då det kommer till mat måste vara hamburgare, en dålig svaghet dessutom. Men ibland måste mitt hamburgerbegär stillas och om jag inte köper hamburgare så gör jag mina egna. Denna variant blev en dubbel osthamburgare med karamelliserad lök! Den karamelliserade löken är enkel att göra men det tar sin tid eftersom det inte går att stressa karamelliseringen för då kan sockret bli bränt. Jag använde mig av köpt bröd men om du vill och hinner baka eget så säger jag go for it! Receptet är beräknat för två personer men det går enkelt att ändra mängderna och anpassa receptet för flera! Bjud in dina vänner på en riktigt hamburgerfest ikväll vet ja!

Dubbel osthamburgare med karamelliserad lök

400 g nötmalet, 10 %

Salt och peppar

Karamelliserad lök

2 gul lökar

25 g smör och 1 msk olja

Ja, jag vet det är mycket fett men tro mig det blir gott!

1 msk socker 

1 nypa salt

Tillbehör

Tomatskivor

Saltgurka

4 skivor äkta cheddarost

Dijonsenap

Ketchup

 

1. Skala, halvera på längden och strimla lökarna.

2. Stek lökarna i fettet tills de är mjuka, ca 10 minuter.

3. Tillsätt sockret och saltet och stek ytterligare i 10 minuter eller tills färgen blivit något knäck-färgat.

4. Forma 4 biffar av köttet, gör dem lite större än bröden.

5. Stek biffarna i en stekpanna med lite smör, salta och peppra på båda sidorna. När du svängt biffarna sätter du cheddar ost på två av dem, eller varför inte på alla ;) och låter osten smälta och biffarna stekas klart.

6. Värm bröden i en torr stekpanna, se upp så de inte bränns! 

7. Bred dijonsenap på botten-bröden och sätt biffarna på. Ringla över ketchup, sätt tomatskivor och saltgurka på. Toppa med den karamelliserade löken och locket av bröden.

8. Ät och njut!

Han jag bor med rekommenderar även Srirachasås på burgaren!

 

Double cheeseburger 18

Double cheeseburger 5