I koket med Sofia

Dagens what´s in my pantry - ugnsomelett

Skrivet av Sofia Rönnbacka 27.04.2017 | 1 kommentar(er)

Ugnsomelett 8

Egentligen var det tänkt att jag skulle testa på att göra egen pasta idag men det blir inte alltid som man tänkt sig, speciellt inte för mig. Eftersom jag städade i x antal timmar och sedan tog den andra joggingturen för i vår så kände jag inte riktigt för att börja stå och kavla ut pasta. Så det fick bli en what´s in my pantry idag! En ugnsomelett med det jag hittade i kylen/frysen med andra ord. Ser lite ut som en lasagne och den hade lite medelhavs smaker. Du behöver förstås inte använda dessa ingredienser, nästan allt går att sätta i en omelett! Denna omelett räcker åt 2-3 personer beroende på hur hungrig du är. 

Ugnsomelett

4 ägg

1 dl mjölk/vatten

Salt, peppar, paprikapulver och basilika

Fyllning

1 tomat

2 tunt skivade potatisar

Lite frusna wokgrönsaker

Riven ost

Sriracha yoghurt

1 dl turkisk yoghurt

1-2 tsk sriracha beroende på hur stark du vill ha den

En nypa salt

1. Vispa ihop äggen, mjölken och kryddorna.

2. Sätt ugnen på 200ºc och stek potatisen i lite smör tills den blivit något mjuk.

3. Sätt den tunt skivade potatisen i en ugnsform. Tillsätt wokgrönsakerna och tomatskivorna och häll över äggblandningen.

4. Strö över ost och grädda i ugnen 15-25 minuter beroende på hur du vill ha konsistensen.

5. Rör ihop sriracha med turkisk yoghurt och salt. Servera med omeletten.

6. Ät och njut!


One-pot pasta

Skrivet av Sofia Rönnbacka 19.04.2017 | 1 kommentar(er)

Hoppas du har haft en bra påskhelg! Jag har åtminstone haft det, tror jag lever länge på all mat jag ätit! Tillbaka till vardagen nu då med en fullspäckad vecka. Tänkte dela med mig av en what´s in my pantry som jag gjorde för någon vecka sedan. One pot pasta är något som är väldigt trendigt just nu men jag har inte testat detta tidigare. Jag förstår inte hur jag kunnat missa detta, helt fantastiskt! Jag kommer definitivt att börja göra denna maträtt oftare, så enkelt och så otroligt gott. Det bästa är att du bara behöver diska en stekpanna efteråt ;) Stärkelsen som frigörs när du kokar pastan används som en redning i såsen så du behöver heller inte reda av såsen, vilket gör så att du sparar ett steg. 

One pot pasta med kyckling

1 stor gul lök eller 2 små i strimlor

2 vitlöksklyftor, finhackade

½ röd paprika i strimlor

1 dl gröna ärter

3 kycklingfiléer

3 dl grädde

5 dl vatten

1 msk röd pesto

1 tsk salt

½ tsk peppar

½ tsk torkad basilika

½ hönsbuljong

4 portioner pasta, jag använde tagliatelle

1. Strimla löken och paprikan, finhacka vitlöken och skär kycklingfiléerna i bitar.

2. Stek löken, vitlöken, paprikan och kycklingen tills kycklingen är klar i en stekpanna med höga kanter eller i en kastrull. 

3. Häll grädde och vatten över kycklingen, rör i peston och tillsätt salt, peppar, basilika och hönsbuljong.

4. Tillsätt pastan i kycklingsåsen och koka den enligt anvisningen på förpackningen.

5. När det återstår 3 minuter av koktiden tillsätter du ärterna. 

6. Smaka av pastan och servera den gärna med riven parmesanost.

7. Ät och njut!

Onepotpasta3

Onepotpasta4

Onepotpasta2


Kvällsgott

Skrivet av Sofia Rönnbacka 08.04.2017

Gårdagens kvällsmys bestod av räksmörgåsar lchf-style. Jag hittade till min förvåning kesobröd (här) i frysen samt en påse räkor, och vad passar inte bättre till fredagsmys än räksmörgåsar, en god dryck och en bra film?! På mina räksmörgåsar hade jag smör, sallad, ägg, citronmajonnäs, räkor och en massa citronsaft. Mums säger jag bara!

Raksmorgas 13Raksmorgas 39Raksmorgas 35


Pynta påskbordet!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.04.2017

Paskbuffepynt 10

Påsken närmar sig med stormsteg, och vad hör påsken till om inte ägg? Ägg äts i alla former, men varför inte göra bordsdekorationer av ägg som går att äta! Dessa ägg är färgade med gurkmeja och röd karamellfärg. Använd rödbeta eller rödkål om du vill ha naturliga färger, jag hade dock inte det hemma just nu så använde mig av karamellfärg och det fungerade :) Dessa ägg kan användas som dekoration, till exempel kan du skriva gästernas namn på dem, sedan kan man äta upp dem så man behöver inte kasta dem!

Påskbuffé pynt:

Ägg

Vatten

Färg (gurkmeja, curry, rödkål, rödlök, rödbeta)

Steksnöre, kontaktplast, tejp eller annat

1. Knyt steksnöre (eller annat) runt äggen.

2. Sätt vatten i en kastrull och färga vattnet. (Ifall du använder grönsaker ska du koka grönsakerna i vattnet först och sedan sätta i ett kokt ägg i vattnet.)

3. Koka äggen 8 minuter (10 minuter om du sätter i äggen då vattnet kokar).

4. Ta bort snöret och dekorera på!

5. Ät och njut!

Paskbuffepynt 40

Paskbuffepynt 34

Paskbuffepynt 57Paskbuffepynt 5

Som vanligt ska min sambo delta i pysselprojekt. Han är den mera konstnärliga av oss så han handmålade kaniner på äggen :)


Slow cooked ribs

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.03.2017 | 1 kommentar(er)

Min fästman har under flera veckors tid önskat sig ribs, men eftersom jag inte är så förtjust i griskött så har jag försökt undvika ämnet när det kommit på tal ;) Men vad gör man inte för kärleken, även om det innebär att jag måste äta griskött en gång i halvåret! Så han fick som han ville och ribs blev det. Han hade fått en slow cooker till födelsedagspresent så vi fick ju pröva den på samma gång. Ribsen blev nog godkända trots lite tidsoptimism men de fick griljeras i ugnen ca 15 minuter och då blev de bra!

Slow cooked Asian-style ribs:

2 kg revbensspjäll

3 vårlökar

en bit ingefära, stor som en tumme

1 röd chili

2 msk farinsocker

1 dl soja

2 tsk mirin

2 tsk vitvinsvinäger

½ dl vatten

Dry rub till revbensspjällen: Salt, peppar, paprikapulver och chilipulver

1. Skär revbensspjällen i mindre bitar så de ryms in i slow cookern. Strö på dry rub och massera in kryddorna.

Låt dem marineras med kryddorna ett par timmar. 

2. Finhacka chilin, hacka vårlöken i fyra bitar och skala och slanta ingefäran. Du skalar ingefäran enklast med en sked, då är det bara att trycka med skeden och dra så kommer ingefärsskalet bort.

3. Sätt revbensspjällen och chilin, vårlöken och ingefäran i en slow cooker.

Ribs 3

4. Rör ihop soja, mirin, vitvinsvinäger, vatten och farinsocker i en beredningsskål och häll sedan över revbensspjällen. Blanda om så att de täcks.

5. Sätt slow cookern på low och ha revbensspjällen på i 9 timmar. Om du vill kan du sätta på high de två sista timmarna.

6. Lyft ut revbensspjällen efter 9 timmar och sätt dem på en bakplåtspapper-klädd plåt.

7. Sila skyn från ribsen och koka upp den. Rör ut 1½ msk maizena i lite vatten och red av skyn. Nu har du en glaze.

8. Pensla glazen på revbensspjällen och griljera dem i ugnen ca 15 minuter eller tills de fått fin färg!

9. Ät och njut!

Vi serverade våra ribs med batatpommes och tzatziki!

Ribs1

Ribs