Morotskaka med syrlig creamcheesefrosting
Det var ju meningen att jag skulle dela många recept på desserter men så blir det inte. Livet kom emot, och denna gång på ett lite tråkigare vis. Bakat har jag gjort men fått prioritera min tid och spenderat en stor del av den med familjen. Påsk blir det iallafall fastän kanske lite annorlunda än det brukar bli, vi har ingen påskbrasa i min hemby! Åtminstone inte vad jag vet om. Sedan har vi ju en snart nio månaders bebis hemma, vilket vi inte hade i fjol, så förändringar i traditionerna lär det bli.
Choklad hör påsken till, det är sen gammalt. Men kaniner hör ju också påsken till, och kaniner äter morötter, och morotskaka, ja det äter vi. Så först ut är en maffig morotskaka med en syrlig creamcheesefrosting. Ifall ni aldrig ätit morotskaka med citron i frostingen lär ni tacka mig. Så mycket godare och sötman i kakan balanseras upp med citronen på ett väldigt bra sätt. Ifall du vill göra morötter av sockermassa så finns det en beskrivning i slutet av inlägget. Morötterna är även perfekt att dekorera cupcakes med eller varför inte göra ätbara dekorationer till dukningen!
Morotskaka med syrlig creamcheesefrosting
20 cm ∅, ca 12 bitar
4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
1 krm salt
150 g smör
5 dl rivna morötter (4 medelstora morötter)
Frosting
200 g färskost
100 g mjukt smör
Skalet av en citron
10-12 dl florsocker
1. Sätt ugnen på 150°c. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en annan skål. Riv morötterna och smält smöret.
3. Sikta i de torra ingredienserna, vänd försiktigt ner dem, rör sedan i smöret och morötterna.
4. Häll smeten i en smord och bröad springform med 20 cm i diameter. Grädda kakan ungefär 1 timme, testa med en tandpetare ifall kakan är klar.
5. Vispa ihop frostingen, börja med att vispa smöret, tillsätt sedan färskosten och sist florsockret.
6. Dela kakan i trå och bred ut frostingen på botten, sätt på locket och bred ut frostingen på sidorna av kakan och till sist uppe på kakan. Vill du kan du spritsa ut frostingen för ett snyggare resultat men jag ville ha det lite "slarvigt". Riv över lite citronskal och dekorera eventuellt med morotsstrimlor, eller som jag med morötter gjorda av sockermassa!
7. Ät och njut!


- Vit sockermassa
- Gul, röd och blå hushållsfärg av pasta typ (alt. grön och orange, men färgerna blir snyggare när du får blanda själv)
- Tandpetare
- Kniv

Jag använder mig av Wilton's pastafärger. Dessa är köpt på nätet så jag vet inte ifall just denna finns i butiken.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar