Yoghurtmousse med smak av citrus
Något enkelt och gott till mor uppskattas alltid! Denna dessert passar lika bra till brunchen som till ett avslut på en middag. Och så är den ju förstås no-bake så den går såå snabbt! Ofta tycker jag att vanliga mousser kan bli för söta, därför är en yoghurtmousse en bra variation och just yoghurt bryter fint av mot det söta och grädden. Citrusen är pricken över i:et. Jag använde mig av både citronskal och apelsinskal men feel free att använda vilka citrusfrukter du vill, eller varför inte bär? Testa dig fram, det passar med i princip vilken smaksättning som helst!
Yoghurtmousse med citrus
4 portioner
250 g turkisk eller grekisk yoghurt
1 dl florsocker
Skalet av 1 citron och ½ apelsin eller annan smaksättning
½ vanlijstång, fröna
2 gelatinblad
2 dl grädde
1. Tvätta och riv det yttersta skalet av citronen och apelsinen.
2. Rör tillsammans yoghurt, florsocker, vaniljfröna och citrusskalen.
3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
4. Vispa upp 1½ dl grädde fluffigt. Koka upp resterande ½ dl grädde och smält ner gelatinbladen.
5. Blanda ihop den vispade grädden med yoghurtblandningen och häll försiktigt ner gelatinbladen+grädden under konstant omrörning så du inte får gelatinklumpar i moussen.
6. Häll upp moussen i fyra glas och ställ svalt i 3-4 timmar. Dekorera med valfria tillbehör.
7. Ät och njut!
Citronmoussetårta
Spröd kexbotten, syrlig citron-mascarponemousse och citronkräm, do I even need to tell you more? Eller ja det måste jag ju för ni vill helt 100 % säkert testa denna no bake tårta. Herre vad gott det var. Snabbt dessutom för den är no bake. Jag använde mascarpone, vilket är en mer krämig, mindre sträv färskost från Italien. Du kan använda vanlig färskost men det kan hända att du måste tillsätta lite mera socker.
Freya bakade med mig. Det är så roligt när hon kan börja vara med och baka och dona i köket, älskar det! Dessutom, hur sött är det inte med en liten en som står och rör i kastruller! Denna vecka ska vi även testa att baka en variant av browniecookies som cirkulerar överallt på sociala medier så recept på sådana är på kommande!
Citron-mascarpone tårta
20 Ø
150 g digestivekex
75 g smält smör
Fyllning
250 g mascarpone
1 dl florsocker
2 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
Skalet och saften av 1 citron
2 gelatinblad
Citronkräm
Saften av 2 citroner
Skalet av 1 citron
3/4-1 dl socker
½ dl vatten
2 äggulor
25 g smör
1 gelatinblad
Dekoration
Vispgrädde
Kokoschips
1. Krossa kexen och blanda ihop dem med smält smör. Tryck ut botten i en springform med bakplåtspapper i botten. Ställ kallt så länge du gör fyllningen.
2. Blötlägg gelatinbladen. Tvätta, riv skalet och pressa saften ur citronen. Rör citron, florsocker och mascarpone till en slät kräm.
3. Vispa 1½ dl av grädden tillsammans med vaniljsockret till ett ganska hårt skum. Värm upp resterande ½ dl grädde i en kastrull och smält ner gelatinbladet.
4. Vispa ner mascarponekrämen i gräddblandningen och vispa till sist ner grädden med gelatinet i. Häll smeten över botten och bred ut den så den är något så när slät. Ställ in i kylskåpet för att stelna, ca 2-3 timmar.
5. Då tårtan har stelnat gör du citronkrämen. Blötlägg gelatinbladet. Blanda ihop alla ingredienser förutom gelatinbladet i en kastrull och värm upp under konstant omrörning.
6. När krämen kokar tar du bort kastrullen från plattan och rör ner gelatinbladet. Häll citronkrämen över tårtan och låt den stelna någon timme i kylskåpet.
7. Toppa kakan med vispad grädde och eventuellt kokoschips eller riven vitchoklad.
8. Ät och njut!
No bake Persikopaj
Jag har en förkärlek till no bake. Speciellt då vår ugn i denna hyreslägenhet inte riktigt fungerar.. Vilket är typiskt för nu i coronatider skulle jag ju ha hur mycket tid som helst till att baka men så begränsas man av ugnen. Men det stoppar inte mig, först ut för påsken i år är en no bake paj med smak av persika ♥
Vad har ni annars för tankar kring påsken, kommer ni att fira med släkt eller håller ni er helt isolerade hemma?
Persikopaj
10-12 bitar, 24 cm Ø
Botten
200 g digestive kex eller valfria kex
50 g mandel
75 g smör
Fyllning
1 brk persikohalvor i juice/persikopuré
400 g kvarg
2 dl vispgrädde
1½ dl socker
4 gelatinblad
1. Krossa kexen och mandeln så det blir ett fint smul. Smält smöret och blanda ihop det med kexsmulet. Tryck ut smulet i en springform eller pajform och ställ i kylskåpet så länge du förbereder fyllningen.
2. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter. Under tiden vispar du 1½ dl av grädden tillsammans med sockret. När gelatinbladen svällt värmer du upp ½ dl grädde och smälter ner gelatinbladen i den.
3. Rör ihop kvarg och grädde. Rör ner den något svalnade grädd- och gelatinblandningen i kvarg-grädden.
4. Mixa persikorna till en puré alt. använd färdig persikopuré och rör ner den i kvarg-gräddblandningen. Häll ut fyllningen i pajskalet och ställ in i kylskåpet, åtminstone fyra timmar men gärna över natten.
5. Dekorera med riven vitchoklad, kexkross, persika eller vad du än behagar.
6. Ät och njut!
Krämig lemoncurd
Oj, oj och åter oj vad det finns lite tid för bloggen just nu. Är detta till och med mitt första inlägg på hela sommaren?! Fastän jag är hemma hela dagarna och inte gör något så finns det ändå inte tid för att baka och fixa i köket. Livet som småbarnsförälder I guess. Dessutom har typ hela juli månad flugit iväg, och snart är det äntligen dags. Freya fyller 1 år! Iiii vad jag ser fram emot söndag. Jag har ju förstås bakat massor till kalaset. Jag ska faktiskt erkänna att jag gjort det enkelt för mig och i stort sett bakat sådant som jag kan men en kladdkaka i långpanna har jag skapat och tårtorna kommer bli en mix av lånat recept på botten och egna fyllningar. Jag lyckas bara inte få till egna tårtbottnar, vet inte vad jag gör för fel! Denna gång testade jag att göra sockerkaksbotten på 3 lika + 1,5 tsk bakpulver och de blev super. Tryck gärna på hjärtat i slutet av inlägget ifall du vill se vad vi bjuder på!
Huvudtårtan då, ja den får vi se om lyckas. Jag har en idé och en bild i mitt huvud. Kan avslöja så mycket som att denna krämiga lemoncurd ingår i fyllningen, resten får ni se sedan. Den här innehåller mycket kärlek och tid, men oj så god den är. Kan äta den med sked typ. Lemoncurd passar dessutom med allt. Som fyllning i tårtor, på pavlova, i en mandelmussla med en klick grädde och färska bär, i croissanten, på yoghurt osv.
Lemoncurd
ca 4 dl
6 äggulor
1 helt ägg
Skalet av två citroner (gärna ekologiska)
125 ml citronsaft (ca två citroner)
1 ¼ dl socker
50 g kallt smör i bitar
1. Tvätta citronerna och riv det yttersta av skalet fint. Pressa ut saften efter att du rivit skalet.
2. Separera äggulorna från vitorna (av vitorna kan du göra pavlova).
3. Blanda ihop alla ingredienser i en skål av metall eller av glas. Sätt skålen över en kastrull med lite vatten och koka upp vattnet.
4. Låt vattnet sjuda och under tiden rör du lemoncurden med en visp. Rör tills den tjocknar. För mig tog det ca 7 minuter innan den var klar.
Tiden varierar beroende på hur snabb din spis är och hur stora ägg du använder. Du vet att curden är klar när den tjocknat och känns som en majonnäs i konsistensen.
5. Tillsätt det kalla smöret och rör om tills det smälter. Låt lemoncurden svalna helt innan du ställer den i kylskåpet. Förvara den i en lufttät burk så håller den sig bra en vecka.
Mintchokladmoussetårta
Choklad är ett måste på påsken, och denna moussetårta har endast fem ingredienser, ifall du inte räknar botten, då är det sju. Hur som helst är det väldigt lite ingredienser och det går snabbt att baka den. Jag tycker att mintchoklad är en bra brytning till vanlig choklad. Den känns maffig och söt men den är ändå på något vis ganska fräsch. Jag använde pätkis i min tårta men vill du går det bra att byta ut pätkisen mot mörkchoklad med mintsmak för en mera intensiv och inte så söt smak. Det samma gäller botten, jag använder oreos men ta ditt favorit-chokladkex! Här igen kan smaken varieras beroende på botten. Kom ihåg att mina recept är utformade enligt vad jag tycker om, ifall du inte gillar mint, byt enkelt ut chokladen mot en choklad som faller dig i smaken :) Kakan är gjord i en springform på 18 cm i diameter men vill du ha en större kaka så dubblar du receptet och bakar den i en form på 22 eller 24 cm i diameter.
Mintchokladmoussetårta
18 cm ∅, 8-10 bitar
100 g oreos
25 g smör
Mousse
1 påse pätkis, 140 g, spara några för dekoration.
1 dl grädde + 2 dl grädde
2 gelatinblad eller 1 tsk gelatinpulver + 1 msk vatten
1 tsk vaniljsocker
75 g färskost
Dekorering
1 dl grädde + 1 nypa bakpulver
Pätkis
Chokladsås
1. Krossa oreos och blanda med smält smör. Tryck ut botten i en bakplåtspappersklädd springform (detta för att enkelt kunna flytta kakan vid servering) och ställ kallt.
2. Hacka pätkisen i mindre bitar. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter, Koka upp 1 dl av grädden, lös upp gelatinbladen och häll sedan pätkisen i kastrullen. Låt stå ett par minuter, rör sedan och, låt stå och rör tills chokladen smultit. Låt svalna något.
3. Vispa resten av grädden hårt med vaniljsocker. Vispa ner färskosten och till sist chokladgrädden. Häll över botten och låt kakan stelna i kyl i åtminstone fyra timmar. Det går även bra att frysa den!
4. Dekorera kakan med vispad grädde, pätkis och chokladsås.
Ja, du läste rätt tidigare. Jag har skrivit en nypa bakpulver. Detta är något jag lärt mig via ett instagramkonto jag följer. Vispar du grädde med lite bakpulver så får den en slätare konsistens och blir mera spritsbar. Supertips! Jag kan visa skillnaden någon gång.
5. Ät och njut!
Förresten hur gulligt är inte detta påskpyssel! Enkelt att göra och snyggt att hänga i påskriset. Tips!
Dadelbollar
Räck upp en hand om du gillar kokosbollar! Då kan jag nästan garantera att du kommer gilla dessa dadelbollar. De smakar exakt som the real deal men utan vitt socker så du kan äta dem om du har en sockerstrejk ;) Jag tycker nästan att de blir godare än vanliga kokosbollar för konsistensen blir lenare men samtidigt segare om du förstår var jag menar. Jag gjorde mina med äkta smör denna gång men har även testat göra dem med kokosolja och det blir minst lika bra! Så vill du göra dem veganska byter du ut smöret mot ½ dl kokosolja/50 g mjölkfritt smör, enkelt! Snabbast går det ifall du använder färska dadlar för de behöver inte blötläggas. Använder du dadlar som finns i påse blötlägger du dem i vatten över natten.
Jag rullade mina i kokos för att få den äkta känslan men det skulle vara huuur gott som helst med hackade nötter, pulveriserade frystorkade hallon eller varför inte doppa dem i smält mörk choklad och ringla över lite jordnötssmör eller hackade nötter. Vips har du nyttiga tryfflar! Eller varför inte hacka i nötter i smeten, mums. Måste testa detta nu också tror jag!
Dadelbollar
10 st.
8 färska dadlar eller 10 st blötlagda torkade dadlar
50 g smör
2 dl havregryn
1§ msk kakao
1 krm vaniljpulver
½ tsk snabbkaffepulver
Kokos/nötter/frystorkade bär att rulla i
1. Skär/riv smöret i mindre bitar. Kärna ur dadlarna och knip sedan ihop alla ingredienser till en slät massa.
2. Rulla bollar av smeten, ca 10 stycken. Rulla sedan bollarna i kokos. Ställ dem kallt så håller de sig i åtminstone en vecka. Om de finns kvar så länge.
3. Ät och njut!