Pasha
Något som verkligen hör påsken till är pasha. Pashan har sitt ursprung från Ryssland och är en efterrätt gjord på kvarg, och om du frågar mig är den supergod.Sådär lagom söt och syrlig, något sträv av kvargen men ändå len av grädden om du förstår vad jag menar. Har du inte testat pasha ska du definitivt göra det. Pasha kan göras några dagar på förhand men åtminstone dagen före du ska servera den ska den lagas för den ska rinna av under natten. Detta recept är min variant av pasha, men det finns många olika sätt. Till servering tycker jag om att ha inlagd frukt, ex. persika eller mandarin för att få in lite extra sötma.
Pasha
10 portioner
150 g smör
2 äggulor
2 dl socker
400 g kvarg
2 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
Skal och saft av ½ citron
3 msk mandelkross/hackade mandlar
1. Vispa smör, äggulor och socker vitt och fluffigt.
2. I en annan bunke vispar du grädden tillsammans med vaniljsockret. Vispa sedan snabbt ihop grädden med kvargen och vispa sedan ner socker-smörblandningen i den så allt blandas och blir en slät massa.
3. Tvätta och riv skalet av halva citronen och pressa saften ur den. Rör ner citronsaft, skal och mandelkross i kvargblandningen.
4. Häll upp massan i en sil beklädd med en silduk eller i två kaffetrattar beklädda med kaffefilter. Ställ sedan silen/kaffetrattarna över en skål så det inte rinner ner i kylskåpet.
5. Låt stå i kylskåpet över natten för att rinna av.
6. Stjälp upp på ett serveringsfat, kontrollera så den är tillräckligt stel så den inte rinner iväg för dig. Servera med frukter, bär och nötter.
7. Ät och njut!
Kommentarer
Marie 02/04/2020 4:37pm (3 år sen)
Oh vad spännande det lät, Pasha. Ska jag testa någon gång
Sofia Rönnbacka 04/04/2020 2:11pm (3 år sen)
Det ska du definitivt göra :)
Linda 12/04/2020 2:35pm (3 år sen)
Tack för det här fina receptet! Det förgyllde vår påsklunch.
Sofia Rönnbacka 12/04/2020 9:52pm (3 år sen)
Vad roligt att höra! :) Pasha är verkligen en stor påskfavorit!
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar