Citronmoussetårta
Spröd kexbotten, syrlig citron-mascarponemousse och citronkräm, do I even need to tell you more? Eller ja det måste jag ju för ni vill helt 100 % säkert testa denna no bake tårta. Herre vad gott det var. Snabbt dessutom för den är no bake. Jag använde mascarpone, vilket är en mer krämig, mindre sträv färskost från Italien. Du kan använda vanlig färskost men det kan hända att du måste tillsätta lite mera socker.
Freya bakade med mig. Det är så roligt när hon kan börja vara med och baka och dona i köket, älskar det! Dessutom, hur sött är det inte med en liten en som står och rör i kastruller! Denna vecka ska vi även testa att baka en variant av browniecookies som cirkulerar överallt på sociala medier så recept på sådana är på kommande!
Citron-mascarpone tårta
20 Ø
150 g digestivekex
75 g smält smör
Fyllning
250 g mascarpone
1 dl florsocker
2 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
Skalet och saften av 1 citron
2 gelatinblad
Citronkräm
Saften av 2 citroner
Skalet av 1 citron
3/4-1 dl socker
½ dl vatten
2 äggulor
25 g smör
1 gelatinblad
Dekoration
Vispgrädde
Kokoschips
1. Krossa kexen och blanda ihop dem med smält smör. Tryck ut botten i en springform med bakplåtspapper i botten. Ställ kallt så länge du gör fyllningen.
2. Blötlägg gelatinbladen. Tvätta, riv skalet och pressa saften ur citronen. Rör citron, florsocker och mascarpone till en slät kräm.
3. Vispa 1½ dl av grädden tillsammans med vaniljsockret till ett ganska hårt skum. Värm upp resterande ½ dl grädde i en kastrull och smält ner gelatinbladet.
4. Vispa ner mascarponekrämen i gräddblandningen och vispa till sist ner grädden med gelatinet i. Häll smeten över botten och bred ut den så den är något så när slät. Ställ in i kylskåpet för att stelna, ca 2-3 timmar.
5. Då tårtan har stelnat gör du citronkrämen. Blötlägg gelatinbladet. Blanda ihop alla ingredienser förutom gelatinbladet i en kastrull och värm upp under konstant omrörning.
6. När krämen kokar tar du bort kastrullen från plattan och rör ner gelatinbladet. Häll citronkrämen över tårtan och låt den stelna någon timme i kylskåpet.
7. Toppa kakan med vispad grädde och eventuellt kokoschips eller riven vitchoklad.
8. Ät och njut!
Pasha
Något som verkligen hör påsken till är pasha. Pashan har sitt ursprung från Ryssland och är en efterrätt gjord på kvarg, och om du frågar mig är den supergod.Sådär lagom söt och syrlig, något sträv av kvargen men ändå len av grädden om du förstår vad jag menar. Har du inte testat pasha ska du definitivt göra det. Pasha kan göras några dagar på förhand men åtminstone dagen före du ska servera den ska den lagas för den ska rinna av under natten. Detta recept är min variant av pasha, men det finns många olika sätt. Till servering tycker jag om att ha inlagd frukt, ex. persika eller mandarin för att få in lite extra sötma.
Pasha
10 portioner
150 g smör
2 äggulor
2 dl socker
400 g kvarg
2 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
Skal och saft av ½ citron
3 msk mandelkross/hackade mandlar
1. Vispa smör, äggulor och socker vitt och fluffigt.
2. I en annan bunke vispar du grädden tillsammans med vaniljsockret. Vispa sedan snabbt ihop grädden med kvargen och vispa sedan ner socker-smörblandningen i den så allt blandas och blir en slät massa.
3. Tvätta och riv skalet av halva citronen och pressa saften ur den. Rör ner citronsaft, skal och mandelkross i kvargblandningen.
4. Häll upp massan i en sil beklädd med en silduk eller i två kaffetrattar beklädda med kaffefilter. Ställ sedan silen/kaffetrattarna över en skål så det inte rinner ner i kylskåpet.
5. Låt stå i kylskåpet över natten för att rinna av.
6. Stjälp upp på ett serveringsfat, kontrollera så den är tillräckligt stel så den inte rinner iväg för dig. Servera med frukter, bär och nötter.
7. Ät och njut!
Mintchokladmoussetårta
Choklad är ett måste på påsken, och denna moussetårta har endast fem ingredienser, ifall du inte räknar botten, då är det sju. Hur som helst är det väldigt lite ingredienser och det går snabbt att baka den. Jag tycker att mintchoklad är en bra brytning till vanlig choklad. Den känns maffig och söt men den är ändå på något vis ganska fräsch. Jag använde pätkis i min tårta men vill du går det bra att byta ut pätkisen mot mörkchoklad med mintsmak för en mera intensiv och inte så söt smak. Det samma gäller botten, jag använder oreos men ta ditt favorit-chokladkex! Här igen kan smaken varieras beroende på botten. Kom ihåg att mina recept är utformade enligt vad jag tycker om, ifall du inte gillar mint, byt enkelt ut chokladen mot en choklad som faller dig i smaken :) Kakan är gjord i en springform på 18 cm i diameter men vill du ha en större kaka så dubblar du receptet och bakar den i en form på 22 eller 24 cm i diameter.
Mintchokladmoussetårta
18 cm ∅, 8-10 bitar
100 g oreos
25 g smör
Mousse
1 påse pätkis, 140 g, spara några för dekoration.
1 dl grädde + 2 dl grädde
2 gelatinblad eller 1 tsk gelatinpulver + 1 msk vatten
1 tsk vaniljsocker
75 g färskost
Dekorering
1 dl grädde + 1 nypa bakpulver
Pätkis
Chokladsås
1. Krossa oreos och blanda med smält smör. Tryck ut botten i en bakplåtspappersklädd springform (detta för att enkelt kunna flytta kakan vid servering) och ställ kallt.
2. Hacka pätkisen i mindre bitar. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter, Koka upp 1 dl av grädden, lös upp gelatinbladen och häll sedan pätkisen i kastrullen. Låt stå ett par minuter, rör sedan och, låt stå och rör tills chokladen smultit. Låt svalna något.
3. Vispa resten av grädden hårt med vaniljsocker. Vispa ner färskosten och till sist chokladgrädden. Häll över botten och låt kakan stelna i kyl i åtminstone fyra timmar. Det går även bra att frysa den!
4. Dekorera kakan med vispad grädde, pätkis och chokladsås.
Ja, du läste rätt tidigare. Jag har skrivit en nypa bakpulver. Detta är något jag lärt mig via ett instagramkonto jag följer. Vispar du grädde med lite bakpulver så får den en slätare konsistens och blir mera spritsbar. Supertips! Jag kan visa skillnaden någon gång.
5. Ät och njut!
Förresten hur gulligt är inte detta påskpyssel! Enkelt att göra och snyggt att hänga i påskriset. Tips!
Morotskaka med syrlig creamcheesefrosting
Det var ju meningen att jag skulle dela många recept på desserter men så blir det inte. Livet kom emot, och denna gång på ett lite tråkigare vis. Bakat har jag gjort men fått prioritera min tid och spenderat en stor del av den med familjen. Påsk blir det iallafall fastän kanske lite annorlunda än det brukar bli, vi har ingen påskbrasa i min hemby! Åtminstone inte vad jag vet om. Sedan har vi ju en snart nio månaders bebis hemma, vilket vi inte hade i fjol, så förändringar i traditionerna lär det bli.
Choklad hör påsken till, det är sen gammalt. Men kaniner hör ju också påsken till, och kaniner äter morötter, och morotskaka, ja det äter vi. Så först ut är en maffig morotskaka med en syrlig creamcheesefrosting. Ifall ni aldrig ätit morotskaka med citron i frostingen lär ni tacka mig. Så mycket godare och sötman i kakan balanseras upp med citronen på ett väldigt bra sätt. Ifall du vill göra morötter av sockermassa så finns det en beskrivning i slutet av inlägget. Morötterna är även perfekt att dekorera cupcakes med eller varför inte göra ätbara dekorationer till dukningen!
Morotskaka med syrlig creamcheesefrosting
20 cm ∅, ca 12 bitar
4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
1 krm salt
150 g smör
5 dl rivna morötter (4 medelstora morötter)
Frosting
200 g färskost
100 g mjukt smör
Skalet av en citron
10-12 dl florsocker
1. Sätt ugnen på 150°c. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en annan skål. Riv morötterna och smält smöret.
3. Sikta i de torra ingredienserna, vänd försiktigt ner dem, rör sedan i smöret och morötterna.
4. Häll smeten i en smord och bröad springform med 20 cm i diameter. Grädda kakan ungefär 1 timme, testa med en tandpetare ifall kakan är klar.
5. Vispa ihop frostingen, börja med att vispa smöret, tillsätt sedan färskosten och sist florsockret.
6. Dela kakan i trå och bred ut frostingen på botten, sätt på locket och bred ut frostingen på sidorna av kakan och till sist uppe på kakan. Vill du kan du spritsa ut frostingen för ett snyggare resultat men jag ville ha det lite "slarvigt". Riv över lite citronskal och dekorera eventuellt med morotsstrimlor, eller som jag med morötter gjorda av sockermassa!
7. Ät och njut!


- Vit sockermassa
- Gul, röd och blå hushållsfärg av pasta typ (alt. grön och orange, men färgerna blir snyggare när du får blanda själv)
- Tandpetare
- Kniv

Jag använder mig av Wilton's pastafärger. Dessa är köpt på nätet så jag vet inte ifall just denna finns i butiken.
Vitchokladpannacotta med passionsfrukt
Påsken närmar sig, och jag har ju förstås tips på desserter till påskbordet. Först ut är en vitchokladpannacotta med passionsfrukt och rostade kokoschips. Den perfekta desserten att tillreda ifall det är många som äter. Dessutom är den fin att se på. Jag valde att varva min men det går lika bra att laga den i ett lager, det går dessutom snabbare. Ifall du vill ha lager så gör du halva receptet åt gången. Receptet är beräknat för sex personer men du ändrar enkelt mängderna, läs nedan.
Jag märkte att bloggen saknar ganska mycket desserter, speciellt no bake och snabba desserter så jag ska försöka uppdatera med sådana nu. Pannacotta är verkligen en enkel och snabb dessert att tillreda och den gillas av de flesta. Dessutom innehåller den ofta bara fyra ingredienser som de flesta alltid har hemma. En bra grundsmak som passar till det mesta är vanilj. Sedan kan du utveckla pannacottan med olika tillbehör. Exempelvis lime-marinerade jordgubbar passar perfekt till midsommar, hjortron är perfekt på hösten, chokladganache lämpar sig till jul och till påsk passar det bra med mango eller passionsfrukt. Som sagt, det mesta passar till vanilj. Vidare går det enkelt att smälta ner olika choklader, godisar, röra ner krossade kex eller fruktbitar.
Det enda och det viktigaste du måste komma ihåg är att inte göra pannacottan för hård. Alltså kan vi ta en sekund och äcklas lite av gelatin. Finns det något värre än en efterrätt som innehåller gelatin som är SKARP (förutom då man får bitar av gelatin som inte blandats med resten av smeten). Alltså så att man måste tugga den, hujedamig. Ryser. Så var sparsam med gelatinet. Jag brukar tänka 1 dl grädde och ½ gelatinblad. Jag har inte testat att göra pannacotta på vegegel eller agar agar så jag vet inte hur de ter sig i pannacotta. Borde testa! Sedan tänker jag alltid 1 dl grädde per person när det kommer till pannacotta. Eftersom pannacotta är ganska maffigt är det bra att inte servera för stora portioner av den. Speciellt vi påskmiddagen kan det vara bra att göra mindre glas för man har ju ofta flera olika desserter, eller är det bara vi? Haha.
Där var min snabba, lilla pannacotta-skola. Märks det att jag brukar göra pannacotta ofta? Ifall du har någon fråga så ställ den gärna i kommentarsfältet. Annars så är ett instagramkonto på väg men av någon underlig anledning blev jag utlåst från kontot för jag bröt mot någon policy de hade, innan jag ens sluppit in på mitt konto.. Så lite strul där. Hur många gånger har jag skrivit pannacotta nu?
Vitchokladpannacotta med passionsfrukt
6 st.
6 dl grädde
3 gelatinblad
140 g vitchoklad
2 msk socker
Passionsfruktspegel
8 passionsfrukter
1 dl vatten
4 msk socker
2 tsk vaniljsocker
1½ gelatinblad
Servering
Rostade kokoschips/flingor
1. Blötlägg 1½ gelatinblad. Bryt hälften av chokladen i bitar i en kastrull, häll på 3 dl grädden och tillsätt 1 msk socker. Värm upp grädden tills chokladen smultit.
2. Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem. Fördela blandningen i sex glas/portionsskålar. Ställ i kylskåpet för att stelna. Under tiden gör du passionsfruktsspegeln.
3. Gröp ur 4 passionsfrukter och koka upp dem tillsammans med hälften av de resterande ingredienserna. Låt den svalna och häll den sedan på pannacottan. Låt stelna i kylskåp.
Ifall den är för varm så smälter det första lagret.
4. Gör andra hälften av pannacottan och häll den på passionsfruktslagret och gör det sista lagret passionsfrukt och häll den över pannacottan då den stelnat. Låt stelna.
Alternativt gör du ett lager pannacotta och ett lager passionsfrukt.
5. Rosta kokoschips/flingor i en torr stekpanna. Strö över pannacottan före servering.
6. Ät och njut!
Hasselnötsmusslor med nutellagrädde
Hasselnötsmusslor med nutellagrädde. Måste jag säga mer? Ifall du ännu inte har en dessert till påskmiddagen får du nu ett recept på en snabb och garanterat lyckad dessert. Härligt spröda hasselnötsmusslor fyllda med hallon och nutellagrädde och toppade med mera hallon och påskgodis, ett perfekt avslut på påskmiddagen. Sött men inte för sött då bären bryter av. Själv valde jag hallon men vilken frukt eller vilket bär går förstås att använda. Kan tänka mig att bananskivor i botten skulle vara bra, för vem tycker inte om nutella och banan? ;) Även persika eller mango passar säkert för att få in mera påskfärger i bakelsen.
Det som skiljer hasselnötsmusslor från vanliga mandelmusslor är att mandeln blivit utbytt mot hasselnötter. Detta gjorde jag för att nutellan innehåller hasselnötter och på så sätt blev botten och fyllning mera sammanhängande. Det går bra att göra receptet med mandel eller bara göra ett vanligt mördegsrecept utan nötter. Ta då och öka mängden vetemjöl till 3½ dl istället för 2½ dl som det står i receptet. Sedan kräver receptet ett halvt ägg, och ett halvt ägg får du genom att knäcka ett helt ägg i ett glas, vispa upp det lite med en gaffel så gulan och vitan blandas och sedan använda hälften av ägget.
Hasselnötsmusslor med nutellagrädde
20 st
Hasselnötsmusslor
1 dl malda hasselnötter
100 g mjukt smör
¾ dl socker
½ ägg
2½ dl vetemjöl
Nutellagrädde
4 dl grädde
2 dl nutella
Toppa med
Bär eller frukt
Valfritt påskgodis
1. Sätt ugnen på 175ºc.
2. Nyp ihop alla ingredienser till hasselnötsmusslorna. Dela degen i 20 bollar, kavla ut eller tryck ut degen i aluminiumformar/mazarinformar. Nagga bottnarna och ställ dem kallt i 15 minuter.
3. Grädda i ugn ca 6 minuter tills bottnarna blivit något gyllene. Låt svalna helt.
4. Förbered frukten/bären genom att skära dem i mindre bitar ifall det behövs. Det samma gäller för godiset. Vispa grädden hårt, tillsätt nutellan och vispa snabbt så att allt blandas.
5. Placera frukt/bär i botten av hasselnötsmusslan och spritsa/klicka ut nutellagrädden. Dekorera med frukt/bär och påskgodis.
6. Ät och njut!
Det är förresten helt galet att mars är slut redan. Känns just som att detta år började, inte många veckor kvar tills vi får vår efterlängtade lilla tjej ♥ Jepp, vi får en liten flicka i sommar! "Bara" 16 veckor kvar.
Fyllda ägghalvor
Denna rätt är ett måste på påskbordet hemma hos oss. Varje år har vi påsklunch med släkten i form av en buffé och ifall dessa fyllda ägghalvor skulle lämna bort skulle det inte vara någon påsk. Enkla att göra och passar både med ris och potatis, som tillbehör eller som huvudrätt, tillsammans med kött eller kyckling eller bara som de är. De är inte kanske det finaste i buffén men smakar desto bättre! Vet inte varifrån receptet på äggen har sitt ursprung men de har funnits med så länge jag minns, antagligen längre. Ifall du inte testat dessa så måste du göra det!
Fyllda ägghalvor
24 st
12 kokta ägg
80 g mjukt smör
200 g rökt skinka
2 msk senap
½ tsk salt
½ dl hackad persilja
Ostsås
½ dl vetemjöl
25 g smör
5 dl mjölk
2 dl riven gräddost
1-2 krm riven muskot
½ tsk salt
1. Halvera äggen på bredden, ta bort gulorna och sätt alla gulor i en bunke. Skär bort en liten bit av den del som varit toppen på ägget så halvorna kan stå i en form.
2. Finhacka skinkan och persiljan. Blanda ihop äggulor, skinka, persilja, senap och salt till en "smet". Forma smeten till bollar ca 2½ cm i diameter och fyll varje ägghalva men en boll.
3. Sätt ugnen på 200ºc.
4. Ostsås: Riv ost och mät upp mjölken. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölken. Häll försiktigt över mjölken, lite i taget, under omrörning. Låt såsen puttra i några minuter för att få bort mjölsmaken. Rör i osten och muskotnöt och smaka av med salt.
4. Häll såsen över ägghalvorna och gratinera i ugnen tills ägghalvorna har fått en fin färg.
5. Servera med ris och allt annat gott som finns på påskbordet.
6. Ät och njut!
Vitchokladmoussetårta med kinder-topping
Äntligen påskvecka! Som jag väntat på all mat och alla chokladägg. Som vanligt planeras menyn för påskbuffén för fullt. Någon annan som är som jag så ni vill planera länge på förhand?
Desserterna denna påsk kommer vara choklad-overload minsann. Först ut är denna vitchokladmoussetårta med kinder-topping. Extra maffig och söt men räcker åt många fastän den är liten. Du kan förstås toppa den med vilket påskgodis som helst men jag har en svaghet för kinders choklad ♥ Jag gjorde min i en springform med 20 cm i diameter och den räcker till 8–10 bitar. Vill du göra den i en större form eller i en pajform gör du 1½ sats. Sedan rekommenderar jag mangopuré eller denna lemoncurd till servering för att få in ett syrligt moment i tårtan, eller varför inte svirvla in lemoncurd i tårtan då du gör den? Testa vetja!
Vitchokladmoussetårta med kinder-topping
8-10 bitar
Botten
15 domino, oreo eller liknande kex
50 g smält smör
Vitchokladmousse
4 dl grädde
100 g naturell färskost
150 g vitchoklad
Topping
3 kinderägg
2 kinder bueno
5 kinder maxi
1. Smula kexen fint med en mixer eller med en kavel. Blanda med smöret. Tryck ut botten i en springform, 20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt så länge du gör fyllningen.
2. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron med 30 sekunders intervaller. Vispa färskosten och rör i den smultna vitchokladen. Vispa grädden och vänd sedan ner vitchoklad-färskostblandningen.
3. Häll moussen över botten, jämna ut moussen och skaka formen lite fram och tillbaka för att få bort eventuella luftbubblor. Ställ i kylskåpet över natten eller åtminstone 4 timmar.
4. Toppa kakan med kinder eller annat påskgodis. Servera med mangopuré eller lemoncurd.
5. Ät och njut!
Förresten skulle det vara kul ifall ni gör mina recept om ni skulle vilja skicka bilder på dem åt mig via instagram eller tagga mig i bilderna ifall ni publicerar något ni lagat. @lillklimpen eller #iköketmedsofia kan ni använda då :) Skulle vara kul att se vad ni gjort!
Mango-yoghurt kaka
Hur fin blev inte denna kaka! I kontrast till all choklad som äts under påsken så blev denna mango-yoghurt kaka väldigt fräsch och lätt och passar bra som efterrätt när man ätit mycket mat. Eftersom att den innehåller yoghurt blir den syrlig och mangon ger en bra sötma, så sockermängden kan anpassas till eget tycke och smak! Jag kan även tänka mig att den blir god som vegansk genom att byta ut mjölkprodukterna till vegetabiliska produkter gjorda på kokos och smöret kan bytas ut mot kokosolja samt gelatinet mot exempelvis agar-agar.
Jag gjorde min kaka i en form med löstagbar kant 20 cm Ø och den blev ganska hög, ca 6 cm. Mängderna i receptet är anpassade för en form med 22-24 cm Ø och då blir kakan lägre. Det går bra att göra kakan dagen före och ha den i kylskåpet över natten! Kakan räcker för 10-12 personer.
Mango-yoghurt kaka
Botten
200 g havrekex
2 msk farinsocker
50 g smält smör
350 g frusen tinad mango eller färsk mango
½-1 dl socker
1 msk citronsaft
4 gelatinblad
2 dl naturell yoghurt
1 dl turkisk yoghurt
2 dl grädde
Fruktjuice spegel
3 dl fruktjuice, jag använde mango- och apelsinjuice
3 gelatinblad
1. Sätt 4 gelatinblad i kallt vatten, låt ligga ca 5 minuter.
2. Puréa mangon och koka sedan upp mangopurén med sockret.
3. Tillsätt gelatinbladen i den varma mangopurén utan att klämma ur vattnet och rör om. Låt den sedan svalna.
4. Krossa havrekexen och blanda med smält smör och farinsocker.
5. Tryck ut kexblandningen i en form med löstagbar kant, sätt ett bakplåtspapper i botten så förhindrar du repor!
6. Ställ in bottnet i kylskåpet tills du har gjort färdigt yoghurtblandningen.
7. Vispa grädden och rör sedan i naturell yoghurt och turkisk yoghurt. Sila ner mangopurén i yoghurtblandningen för att få bort eventuella gelatinklumpar.
8. Rör ihop blandningen och häll den över kexbottnet. Skaka formen lite så yoghurtblandningen blir slät.
9. Ställ kakan i kylskåpet tills den stelnat.
10. När kakan har stelnat blötlägger du 3 gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter.
11. Koka upp fruktjuicen och smält ner gelatinbladen.
12. Häll fruktjuicen över kakan försiktigt! Jag höll en matsked med baksidan upp och hällde fruktjuicen via den för att förhindra hål i kakan.
13. Ställ in kakan i kylskåpet tills fruktjuice spegeln stelnat. Dekorera med valfria dekorationer!
14. Ät och njut!
Chokladtårta med pätkisganache och kanderade apelsinskal
Det närmar sig, påsken är snart här! Påsken måste vara en av mina favorithögtider när det kommer till mat. Åtminstone hemma hos oss äter vi alltid mycket mat och framför allt god mat under påsken, så planeringen är i full gång. Det har den i och för sig varit i några veckor redan ;) Choklad hör verkligen påsken till, men jag måste erkänna att jag inte är sådär super förtjust i choklad. Visst tycker jag om choklad men jag är inte galen i choklad. Det finns ju dock personer i min släkt som är galna i choklad så det är ju klart att något med choklad ska finnas med på påskbordet! Denna chokladtårta fick sällskap av en pätkisganache och kanderade apelsinskal för att balansera upp det söta från kakan och ganachen. En ganache är en blandning av choklad och grädde som ofta används för att fylla bakverk eller dekorera med. Det går i princip att använda sig av vilken sorts choklad man vill, det är bara att hacka den i bitar och hälla över varm grädde. Sedan rör man tills ganachen inte har några klumpar i sig.
Chokladtårta med pätkisganache och kanderade apelsinskal:
200 g smör
200 g mörk choklad, använde en med 47 % kakaohalt
3 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1. Smält smöret i en kastrull och ta bort kastrullen från plattan då smöret smält.
2. Tillsätt chokladen i smöret och rör om då och då tills chokladen smält.
3. Sätt ugnen på 175ºc (150ºc varmluft)
4. Vispa ägg och socker pösigt i ca 5 minuter.
5. Tillsätt mjöl, salt och vaniljsocker genom att sikta i dem i ägg-socker blandningen.
6. Häll i den svala chokladblandningen och rör om tills allt blandats.
Rör inte för mycket för då försvinner fluffigheten från äggen!
7. Häll smeten i en bakplåtspapperklädd form med löstagbar kant.
Klä formen genom att spänna fast ett bakplåtspapper i botten och klipp remsor av bakplåtspapper till kanten. Fäst remsorna med lite smör.
8. Grädda kakan i ugnen 25 minuter.
Pätkisganache
¾ dl grädde
1 påse pätkis bitar
1. Värm upp grädden i en kastrull tills den kokar.
2. Sätt i pätkisbitarna och rör om tills bitarna smält.
3. Låt ganachen svalna och häll den sedan över kakan.
4. Ställ kakan i kylskåpet några timmar.
5. Dekorera med kanderade apelsinskal före servering.
6. Ät och njut!
Kanderade apelsinskal
1 apelsin
¾ dl socker
1 dl vatten
½ krm vaniljpulver
1. Börja med att tvätta apelsinen. Skala den sedan med en skalkniv så att endast det yttersta av skalet kommer bort.
Det vita smakar beskt så undvik att få med det. Ifall det kommer med kan det skäras bort i efterhand.
2. Strimla apelsinskalen och koka dem i vatten i ca 5 minuter. Sila av vattnet och upprepa denna process två gånger.
Detta gör du för att få bort det beska ur skalen samt slagg produkter som kan finnas i skalen.
3. Koka upp socker, vatten och vaniljpulver i en kastrull. När sockret smultit tillsätter du de förvällda apelsinskalen.
4. Koka skalen i sockerlagen ca 15 minuter.
5. Låt skalen svalna något innan du rör dem.
6. Vänd skalen i socker för att förhindra att de fastnar i varandra.
Tårtan i genomskärning, den blir tillräckligt kladdig men inte för kladdig! Ifall du vill ha den mindre kladdig gräddar du den lite längre.