Onepot-pasta med kyckling och pepparost
Pasta är mat som passar alla tillfällen om du frågar mig. Lunch, middag, helgmat, ja till och med chokladpasta till efterrätt! Pasta är aldrig fel, ifall den inte är överkokt vill säga. Det igen är en av de obehagligare maträtterna, överkokt pasta, urk. En annan sak som är bra med pasta är koktiden, det går så snabbt! Tar du det ytterligare till nästa steg där du är både tids- och kostnadseffektiv samt sparar på disken gör du en onepotpasta. Som denna med kyckling, paprika och pepparost!
Det enda du behöver tänka på är vilken typ av pasta du använder. Olika pasta har olika egenskaper. Det gäller att tänka på vilken typ av sås du har och hur såsen fastnar på pastan. Jag skulle rekommendera penne rigate, fusilli eller orecchiette till en onepot-pasta. Sedan behöver osten inte vara pepparost heller utan du kan använda exempelvis smaksatt färskost.Vilken smak du har på färskosten spelar inte så stor roll, det går lika bra med örtsmak, soltorkad tomat eller vad du än behagar.
Onepot-pasta med kyckling och pepparost
4 portioner
300 figurpasta, ex. penne rigate
1 gullök
1 paprika i valfri färg
4000 g kycklingfilé eller strimlor
2 dl grädde
3 dl vatten
1 pepparost, (mustapekka, finns inte längre men den billigare varianten)
1 tsk provencalsk örtkryddblandning
1 krm röda chiliflakes
Smaka av med salt och peppar
Ev. parmesan/pecorino och färsk timjan vid servering
1. Skala och strimla löken. Strimla paprikan och kycklingen. Fräs löken, paprikan och kycklingen i en stekpanna med hög kant eller i en kastrull.
2. Häll på vatten och grädden och tillsätt pastan när det börjar koka. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt koka så länge som anvisningen på pastaförpackningen rekommenderar. Rör om då och då. Ifall det börjar bli lite vätska i pastan så tillsätter du mera vatten/grädde. Smaka till sist av med salt och peppar.
3. Servera gärna med lite färsk timjan och parmesanost på toppen för en lyxigare känsla.
4. Ät och njut!
Lasagne quattro formaggi
Älskar du ost? Då är denna lasagne något för dig. En lasagne med fyra sorters ostar, ost-älskaren inom mig dansar av lycka! Fetaost, färskost, mozzarella och gräddost blandas i tillsammans med en mustig köttfärssås till en härlig måltid som de flesta garanterat gillar. Perfekt vardagsmat som passar utmärkt i lunchlådan nästa dag, det gillar väl vem som helst? Hoppas du har en trevlig valborg och 1:a maj! Du har väl inte missat receptet på världens godaste munkar, ifall du har gjort det hittar du receptet här. Ännu hinner du baka :)
Lasagne quattro formaggi
4 portioner
Köttfärssås
1 gul lök
1 schalottenlök
1-2 klyftor vitlök
400 g malet kött
2 morötter, rivna
2 msk hackad färsk basilika eller 1 tsk torkad
1 burk krossade tomater (400-500 g beroende på märket)
2 dl vatten
1 burk créme bonjour cuisine fraiche med smak av vitlök och örter
1 köttbuljong
½ tsk svartpeppar
¹⁄3 tsk röda chiliflingor
1 msk sojasås
Dessutom:
Olja till stekning
2 dl riven gräddost
1 bit mozzarella
150 g fetaost i bit
9 lasagneplattor
1. Skala och finhacka löken, skala och riv morötterna och hacka basilika.
2. Stek all lök tillsammans med köttfärsen tills det fått en fin färg. Tillsätt de rivna morötterna och basilikan och stek ytterligare någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen och låt småputtra ca 10 minuter. Under tiden river du ost och smular fetaosten och sätter ugnen på 200ºc.
3. När såsen kokat ihop något varvar du sås, smulad fetaost, lasagneplattor i en ugnsform, ca 20x30 cm. Det är viktigt att lasagnen avslutas med köttfärssåsen så alltså fyra lager sås, tre lager plattor och tre lager fetaost. Strö till sist över den rivna osten och riv över mozzarellan.
4. Grädda lasagnen i ugnen ca 40 minuter tills den är klar, känn med en kniv om du är osäker.
5. Servera lasagnen med en grönsallad och varför inte ett gott bröd? Håll utkik efter en focaccia här på bloggen denna vecka!
6. Ät och njut!
Kyckling i gräddig basilikasås
Då vi besökte Sverige förra gången köpte vi med oss rödbetspasta hem. Fin pasta men inget extra, det var dessutom helt vanlig pasta som hade rödbeta i sig så den var inte ett hälsosammare alternativ till vanlig pasta. Kul att äta dock för den var så fint rosa! Och så är det ju kanske lite mer näringsämnen i en grönsakspasta än i en helt vanlig pasta. Till pastan åt vi kyckling i gräddig basilikasås, mums! Vi gjorde vår ganska stark med chili så sätt mindre ifall du inte vill ha så stark mat!
Färska örter i matlagning måste vara det bästa just nu, jag blir alltid galen i örter såhär under våren och sommaren. En sallad fylld med persilja, dill och basilika är ju bara för gott, alla maträtter och såser blir mycket finare och får en godare smak med färska örter och dippsåser med färska örter är så mycket godare än endast med torkade örter! Testa dig fram, det kan inte gå så galet fel :)
Kyckling i gräddig basilikasås
4 portioner
1 klyfta vitlök
¼-½ röd chili
½ dl finhackad färsk basilika
15 cm purjolök
4 kycklingfiléer
4 dl grädde
1 msk kycklingfond
¼ tsk svartpeppar
2 msk citronsaft
1 msk olja till stekning
4 portioner pasta
1. Finhacka vitlöken, chilin och basilikan, skär purjolöken på halva, skölj och strimla den.
2. Fräs alla grönsaker utom basilika en stund, under tiden strimlar du kycklingen och tillsätter den då purjolöken börjar bli mjuk.
3. När kycklingen fått fin färg runtom, den behöver inte vara genomstekt, tillsätter du basilikan, grädden, kycklingfonden och svartpeppar. Låt såsen koka i ca 10 minuter eller tills den tjockat något. Koka under tiden pasta.
4. Tillsätt sedan citronsaften och smaka av med eventuellt lite salt eller mera kycklingfond.
5. Ät och njut!
Krämig pastagratäng med rökt skinka
Pasta går alltid hem. Speciellt när den sköter sig själv i ugnen och du har tid över för annat. Denna pastarätt är dessutom perfekt att göra ifall du har överbliven pasta som väntar på att användas i kylskåpet! Jag jobbar på att tömma frysen och skåpen här hemma så denna gång förvandlades resterna i kombination med en liten what´s in my pantry till en krämig pastagratäng med rökt skinka. Skinkan kan hur bra som helst bytas ut mot kyckling, kalkon eller köttfärs. Du kan även tillsätta andra grönsaker än broccoli i gratängen, riven morot och paprika skulle passa perfekt men eftersom detta var en what´s in my pantry så fick det bli broccoli :)
Krämig pastagratäng med rökt skinka
4 portioner
300 g okokt pasta
1 gul lök
1 klyfta vitlök
300 g rökt skinka
150 g broccoli eller andra grönsaker
Sås
2 dl crème fraiche
5 dl grädde
½ tsk svartpeppar
½ tsk paprikapulver
1 msk hackad basilika
2 dl riven ost, gärna en blandning av gräddost och en hårdost för mera smak
1. Koka pastan 2 minuter kortare än det står på förpackningen.
2. Hacka löken och vitlöken, skär skinkan i bitar och skär broccolin i små buketter.
3. Sätt ugnen på 225ºc.
4. Blanda ihop alla ingredienser till såsen. När pastan kokat klart blandar du ihop alla ingredienser i en ugnsform, häller över såsen och strör över osten. Grädda i ugnen ca 30 minuter eller tills pastagratängen fått en fin färg.
5. Servera pastagratängen med en grönsallad.
6. Ät och njut!
Ravioli med grönkålspesto och ricotta
Detta ni, den godaste pastan jag någonsin ätit. Så god var den, en perfekt balans av smaker som bara gifte sig i munnen. Före vi började kavla ut pastan sa jag till min sambo att det skulle vara bra med en pastamaskindel till vår kitchen aid men att det är onödigt och dyrt för i slutänden använder man den inte så mycket. Men den kommentaren tar jag tillbaka nu! Skulle jag ha haft en pastamaskin skulle jag varit lättad, men hey, armarna fick sig ett träningspass! Pastan är ganska svår att kavla ut till rätt tjocklek för hand, eller åtminstone mina muskler och mitt tålamod räckte inte riktigt till, hehe. Så har du en pastamaskin, lucky you, men det går lika bra utan. Det är värt allt jobb i slutänden kan jag lova dig :)
Så receptet är alltså en ravioli fylld med grönkålspesto och ricotta, slungade i brynt smör med hackade mandlar och citronzest samt finhackade basilikastjälkar på toppen för att använda hela basilikan. Toppen! Om jag någonsin öppnar en restaurang så ska denna rätt vara på menyn.
Ravioli med grönkålspesto och ricotta fyllning
Pastadeg
300 g vetemjöl, ca 5 dl men väg gärna
3 stora ägg + 2 äggulor
1 msk olivolja
1. Mät upp mjölet i en topp på ett bakbord. Gör en stor grop i mitten och kläck i äggen + äggulorna och olivoljan.
2. Börja vispa sönder äggen med en gaffel som du samtidigt inkorporerar lite mjöl åt gången i äggen.
3. När en stor del av mjölet är inkorporerat i äggen börjar du knåda degen för hand. Knåda den i ca 5 minuter tills den blir smidig och len. Linda in degen i plastfolie och kyl åtminstone en halv timme före tillagning.
Grönkålspesto
3 blad grönkål
½-1 dl basilikablad
2 msk citronsaft
½ dl mandlar/pinjenötter/solrosfrön
1 klyfta vitlök
½ tsk salt
2 krm peppar
ca ½ dl olivolja
150 g ricotta
1. Skölj och riv bort grönkålen från den tjocka stjälken.
2. Sätt alla ingredienser förutom olivoljan och ricottan i en mixer/mortel och mixa. Häll i lite olja i taget tills peston blir en bra konsistens.
3. Förvara peston i en lufttät burk, den står sig ca 1 vecka. När du ska göra pastan blandar du peston med 150 g ricotta.
Brynt smör
50 g smör
½ dl hackade mandlar
1. Smält smöret tillsammans med mandlarna i en stekpanna och låt det brynas tills det börjar lukta nötigt och fått en mörkare färg. Ta av från plattan och låt svalna något.
Bygga ihop raviolin
1. Ta hälften av pastadegen och förvara resten av degen i kylskåpet. Kavla ut den till en rektangel som är ca 12 bred och så lång som du bara får den. Helst ska pastan vara bara ett par mm tjock men det kan vara svårt att få den så tunn för hand.
2. Sätt ca 1 tsk pesto-ricottablandning på pastans ena halva, med ca 2 cm mellanrum. Pensla kanterna med vatten och vik över andra halvan och pressa försiktig ner mellan fyllningen. Skär raviolin i kuddar med hjälp av en kniv eller en sporre och tryck fast sidorna så att fyllningen inte kommer ut.
3. Upprepa med den andra halvan av degen. Förvara under tiden de första ravioli under en något fuktig handduk eller i kylskåpet så de inte torkar.
4. Koka upp rikligt med saltat vatten och koka raviolin i 3 minuter eller tills de flyter upp till ytan. Slunga dem i det brynta smöret och riv över lite citronskal och finhackade basilikastjälkar.
5. Ät och njut!
Snabb tortellinipasta
Har fått en förfrågan på billig och enkel mat som passar lika bra för studerande som för den stressade föräldern. Tänkte köra en billiga veckan på bloggen med snabba och enkla rätter. Passar bra i januari med tanke på att den månaden måste vara den fattigaste på hela året.
En snabb favorit här hemma är tortellini. Det går snabbt och är en billig lunch som du kan variera smaken på beroende på vilken tortellini du väljer. Gör den vegetarisk genom att köpa vegetarisk tortellini, mjölkfri genom att köpa mjölkfri tortellini och byta ut grädden mot växtbaserad gräddprodukt, stek lite bacon till för ett extra crunch eller tillsätt lite pinjenötter på pastan vid servering! Möjligheterna är oändliga.
Snabb tortellinipasta, för 2 pers.
1 pkt tortellini
ca 100g broccoli
1 dl grädde
Salt, peppar
Ev. Sriracha till servering för extra smak
1. Koka tortellinin enligt anvisningen på förpackningen men tillsätt broccolin skuren i små buketter vi kokning.
2. Häll bort vattnet, häll över grädden och salta och peppra. Låt grädden koka in något.
3. Servera med sriracha eller annan favoritsås för extra smak.
4. Ät och njut!
Enklaste makaronilådan
Makaronilåda, min mamma gör den bästa makaronilådan, och ska jag göra makaronilåda så gör jag alltid på mammas vis. Har typ växt upp på makaronilåda och det är lika gott ännu, men den är väl ändå ganska underskattad av många. Kanske det har något att göra med att skolan alltid förstört makaronilådan genom att göra den alldeles för torr och stabbig. Men denna är raka motsatsen, med mycket grädde och smör ;)
Enklaste makaronilådan
5 dl makaroner
1 tsk salt
400 g malet nötkött
1 gul lök
1 tsk salt
1 tsk kryddpeppar
½ tsk svartpeppar
Äggstanning
3 dl grädde
3 dl mjölk
4 ägg
1. Koka makaronerna tillsammans med 1 tsk salt i 12 minuter. De ska vara överkokta.
2. Sätt ugnen på 200ºc.
3. Skala och hacka löken.
4. Bryn maletköttet tillsammans med löken i lite smör. Tillsätt kryddorna.
5. Blanda ihop makaronerna och maletköttet i kastrullen och häll dem i en ugnsform.
6. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och häll den över makaroni-köttblandningen.
7. Sätt några klickar smör på toppen och grädda makaronilådan i 30-40 minuter tills äggstanningen stelnat men ändå rör på sig då du skakar formen.
8. Servera med finriven morot.
9. Ät och njut!
Kycklingsås med pumpa och chili
Pumpa tider! Nu är det höst på riktigt och snart är det dags för grytor och långkok. Före den säsongen helt drar igång ska vi stanna upp en stund, andas och uppskatta pumpan. Den är ju så användbar och så underskattad! I butiken kan man köpa flera olika sorters pumpor, mysk-, hokkaido- och spagettipumpa är några av de sorterna. Användningsområdet för pumpan är väldigt brett, spagettipumpan används ofta som ersättning till vanlig spagetti, myskpumpan (på engelska butternutsquash) och hokkaidopumpan är god att ugnsrosta med olivolja, salt och peppar eller baka en pumpapaj av! Det vill säga, pumpa går att använda till både sött och salt, går att äta rå eller tillagad. Jag personligen tycker att myskpumpan påminner om cantaloupe melon till smaken och färgen!
Min myskpumpa fick denna gång tillsammans med chili och kycklingfärs bli en pastasås. Pumpan ger en trevlig sötma i såsen som bryts av hettan från chilin. Jag hade aldrig testat kycklingfärs förut för jag har alltid tänkt att den består av brosk, skinn och annat obehagligt men hittade faktiskt färs gjord på bröstfiléer och gmo- och antibiotikafri! Den var ju jättegod, kommer köpa den flera gånger.
Kycklingsås med pumpa och chili
Receptet är beräknat för fyra personer
2 shalottenlökar
1 klyfta vitlök
½-1 röd chili beroende på hur starkt du vill ha
3 msk tomatpuré
500 g pumpa
400 g kycklingfärs
1 tärning kyckling- eller grönsaksbuljong
5 dl vatten
2 tsk soja
Olja till stekning
Smaka av med salt och peppar
Pasta till servering
1. Finhacka löken, vitlöken och chilin.
2. Skala pumpan och skär den i tärningar 1x1 cm.
3. Värm upp en stekpanna med lite olja, fräs lök, vitlök och chili tills löken blir genomskinlig.
4. Tillsätt tomatpurén och kycklingfärsen och stek tills kycklingen är klar.
5. Tillsätt pumpan i stekpannan. Häll på vatten och buljongtärningen, tillsätt soja och lite svartpeppar.
6. Koka såsen tills pumpan är mjuk, koka under tiden pasta.
7. Häll av vattnet från pastan och tillsätt den i såsen.
8. Servera pastan med riven parmesanost.
9. Ät och njut!
Snabba köttfärssåsen
Sköna söndag. Näst bästa dagen på hela veckan. Släng ihop en snabb lunch och ha tid över till att slappa och göra absolut ingenting. En av mina favoritmaträtter och ingredienserna finns alltid hemma! Under tiden som pastavattnet börjar koka har du antagligen färdigt såsen och så är det bara att låta den småputtra tills pastan är klar.
Snabb köttfärsås
400 g malet nötkött
1 gullök
(1 klyfta vitlök)
2 dl grädde
½ tsk peppar
½ tsk torkad örtblandning
1 nypa salt
2 msk ketchup
1 msk kalvfond
Olja till stekning
Pasta till servering
1. Skala och hacka löken.
2. Bryn maletkött och lök i lite olja tills köttet är klart.
3. Häll på grädde och tillsätt peppar, örtblandning, kalvfond och ketchup.
4. Låt såsen småputtra under tiden du kokar pasta. Smaka av med salt och tunna eventuellt ut såsen med lite av pastavattnet.
5. Servera med en grönsallad.
6. Ät och njut!
Sommarpasta på 10 minuter och lite söndagstankar
En fräsch och snabb pasta till lunch? Denna pastarätt slänger du ihop på 10 minuter, den är vegetarisk och citronen ger en härligt somrig känsla! Servera den med riven parmesan eller varför inte toppa den med lite pepprig ruccola? Det bästa med pastarätter måste ju vara tiden man spenderar på att tillreda dem. Det blir nästan alltid gott och tar inte länge. Dessutom börjar det så småningom bli svamptider så du kan plocka egna svampar! Som vanligt tar det längre för svampen att börja växa i Rönnbackaskogarna..
Jag har min vegetariska månad på gång ännu men snart är den slut. Längtar efter en hamburgare med KÖTT i.. Har testat några vegetariska alternativ men har inte riktigt uppnått samma lycka i kroppen som när den har kött i sig, jag vet, jag är lite löjlig! Men jag älskar verkligen kött.. Men samtidigt älskar jag känslan man får då man äter vegetariskt/veganskt! "I´m saving the world" känsla. Har därför kommit fram till att jag ska försöka äta varannan dag vegetariskt och de dagar jag äter animaliskt protein ska jag tänka på vilken typ av protein jag äter och försöka köpa ekologiskt. Under receptet har jag skrivit lite mer om mina tankar kring varför jag valt vegetariska månaden, ifall du är intresserad läs gärna men ifall du inte alls bryr dig så behöver du inte läsa :)
Sommarpasta med svamp
½ ask bruna champinjoner
1 dl körsbärstomater
2 klyftor vitlök
2 tsk pesto
Skalet av 1/3 dels citron
1 näve färsk basilika
ca 1 dl pastavatten
Olivolja
Salt, svartpeppar
2 portioner spagetti/pasta/linguine
1. Halvera tomaterna och champinjonerna. Finhacka vitlöken och strimla basilikan.
2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
3. Under tiden pastan kokar steker du champinjonerna, tomaterna och vitlöken i lite olivolja. Salta och peppra.
4. När de fått fin färg tillsätter du peston, citronskalet och den strimlade basilikan. Häll över lite av pastavattnet och rör om så att peston blandar sig.
5. Sila av pastan och blanda den med grönsakerna.
6. Portionera och riv över lite parmesan och eventuellt mera citronskal.
7. Ät och njut!
Jag har inte valt att äta vegetariskt enbart på grund av att jag är en djurälskare utan kanske mera med tanke på miljön. Blir arg när jag tänker på hur vi förstör och fortsätter att förstöra för alla levande ting på denna planet, nu och i framtiden.. Denna massproduktion av kött som finns i världen är ju helt absurd. Hur kan någon ens tro att det är hållbart, humant eller bra?! Tänk er bara kedjan från jord till bord, äter du en morot får du den faktiskt från jord till bord på bara några minuter ifall du odlar den själv. Inget kemisk gödsel, inga transportsträckor, inte så stor vattenanvändning och så vidare. Tänk er sedan kedjan med ett nötdjur. Först ska maten odlas, besprutas och kanske till och med genmodifieras. Sedan ska maten tillverkas, djuret äter maten i ca 1½ år, ganska stor mängd mat och mycket utsläpp, djuret medicineras och i vissa länder medicineras djuret i förebyggande syfte med antibiotika (?!), djuret ska transporteras till slakt, slaktas, produkten ska tillverkas och transporteras till butiken, du åker till butiken och köper produkten och sedan ska den tillagas bra mycket längre än en morot. Ja ni ser, ganska mycket mera energi går åt till att producera kött än grönsaker. Nu är ju detta förstås ganska grovt beskrivet och kanske till och med förskönat men det skapar dig ändå en överblick i hur det faktiskt ser ut. Något som du kanske inte reflekterar över varje dag. Det har inte jag heller gjort, och jag vet att inte enbart mina val kommer att kunna förändra på något men jag försöker dra mitt strå till stacken. Jag kommer inte att helt kunna lämna bort kött men kommer att försöka så gott jag kan.