I koket med Sofia

Pesto genovese

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.04.2019 | 0 Kommentarer

Hemgjord pesto är så enkelt att göra och mycket godare än köpt pesto! Dessutom är det något speciellt när man verkligen gör peston för hand. En genuin känsla när den mortlas, du känner doften av basilika och vitlök samtidigt som du själv kontrollerar konsistensen och utseendet på din egna pesto. Nu till helgen tycker jag att du ska lyxa till det med hemgjord pesto och äta den med pasta eller en laxbit, mums. Eller varför inte på en pizza med massor av mozzarella och färska tomater! Peston går förstås att mixas, tillsätt då bara lite olja i taget, inte allt på en gång.

För oss bär det av mot huvudstaden efter min första vecka som arbetande mamma. Dock var det bara ett vikariat men hjälp vad det är mycket man ska hinna med om kvällarna som jag annars brukar göra på dagarna. Och nej, Freya har inte börjat på dagis utan jag har turen att ha Fredric hemma varannan vecka! Sena kvällar har det blivit men roligt att göra något annat än att bara vara hemma, fast nog har jag ju saknat Freya en hel del..

Pesto 3

Pesto Genovese

ca 1 dl

1 kruka basilika

20 g pinjenötter

½ dl riven parmesanost

1 klyfta vitlök

ca 1 dl olivolja

Salt och peppar

1. Börja med att mortla pinjenötterna och ställ dem åt sidan. Mortla sedan basilika med vitlök tills allt blivit finfördelat.

2. Blanda i pinjenötterna och parmesanosten och mortla ytterligare. Tillsätt oljan lite i taget tills peston blir önskad konsistens. 

Vill du ha den på pizza kan den med fördel vara lite tjockare och vill du ha den med pasta kan den vara lite rinnigare.

3. Smaka av med peppar och eventuellt mera salt. Kom ihåg att parmesanosten är kraftigt saltad så det kanske inte ens krävs mera salt.

4. Ät och njut!

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar