Potatisblomma med rökt lax
Redan midsommarvecka! Vad har ni för planer? För oss blir det antagligen en kväll vid villan med god mat och bastubad. Planerna är dock inte spikade ännu i skrivande stund. Planerna för vad vi ska äta är däremot i rullning. Vi vill ha ribs, och inte short ribs som bara består av ben utan äkta ribs med mycket kött. Ribsen ska vi först koka i en öllag, sedan marinera över natten och grilla. Under grillningen penslas ribsen med en egengjord glaze! Ni får förstås ta del av receptet sedan ifall det blir bra. Till ribsen blir det en krämig potatissallad, kanske baconinlindade champinjoner och en grönsallad. Sedan vill jag ha en västerbottenostpaj toppad med lite räkor, kanske det blir vår förrätt. Efterrätten är inte helt bestämd men något med jordgubbar helt klart.
För det är just det jag ska skriva om idag, en super simpel förrätt som ser snygg ut, har enkla smaker och passar perfekt till midsommaren! En potatisblomma toppad med rökt lax, smetana, dill, gräslök och citron. Denna version skulle ha blivit ännu festligare med lite rom på toppen, och kanske lite finhackad rödlök. Nu får jag ju inte äta rom så det användes inte. Dessa toppingar valde jag men allt passar i princip. Räkor, kräftstjärtar, nötstek, skagenröra, skinkröra, sill, ja vad du vill. Kör på din favorit och imponera på dina gäster!
Potatisblomma med rökt lax
4 portioner
3-4 potatisar, 13 potatisskivor per potatisblomma
3 msk olivolja
½ tsk salt
Svartpeppar
Till servering
1 burk smetana, 100 g rökt lax, dill, gräslök, citron
1. Sätt ugnen på 225ºc.
2. Tvätta och skiva potatisen i tunna skivor med en mandolin eller en osthyvel.
2. Sätt olivolja i en bunke och salta och peppra den. Tillsätt den skivade potatisen och blanda så att alla skivor täcks av olivolja.
3. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ordna potatisskivorna så de bildar blommor. Jag hade 8 skivor ytterst, sedan 4 skivor och en skiva i mitten.
4. Tillaga potatisblommorna i ugnen ca 15 minuter eller tills de fått en gyllene färg runt kanterna. Låt svalna något.
5. Sätt upp blommorna på förrättstallrikar och toppa dem med valfri topping.
6. Ät och njut! Gärna med ett glas vitt till.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar