Rågsemlor med pumpakärnor
Att se på matlagningsprogram som handlar om brödbak är en av mina favoritprogram. I en serie på netflix som heter salt fat acid heat bakas det focaccia "på riktigt". Den känslan jag får av att se på hur personen bakar bröd är fantastisk. Så vill jag också baka bröd, med kärlek och känsla. Jag bakar bröd alldeles för sällan. Jag älskar att arbeta med bröddegar och att utveckla mina tekniker när det kommer till brödbak men det blir för sällan av. Det är något så avslappnande och terapeutiskt att baka bröd. Själen får ro på något sätt. Jag kan inte mycket om brödbak och det jag lärt mig hittills är att inte ha i för mycket mjöl, olika mjölsorter binder olika mycket vätska och att man ska låta jäsningen ta sin tid. Inte så mycket med andra ord, men jag kommer dit så småningom. I alla fall fick jag knådat ihop goda semlor denna gång, med rågmjöl och pumpakärnor. Mmmm.. Älskar bröd med frön eller nötter i.
Rågsemlor med pumpakärnor
ca 20 st.
50 g jäst
5 dl vatten
½ dl sirap
2 tsk salt
4 dl rågmjöl
1 dl havregryn
1 dl pumpakärnor
ca 6 dl vetemjöl
1. Smula jästen i en bunke, värm vattnet till 37ºc och häll det över jästen tillsammans med sirapen. Rör om tills jästen löst sig.
2. Tillsätt salt, rågmjöl, havregryn och pumpakärnor och knåda sedan ihop degen och tillsätt vetemjölet gradvis. Låt hellre degen vara för lös än att ha i för mycket mjöl. Knåda degen i 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
Mängden mjöl varierar beroende på hur exakt du mäter ingredienserna och vilken typ av mjöl/märke du använder.
3. Låt degen jäsa i en timme. Dela den sedan i 20 bitar och baka ut till semlor. Jäs tills semlorna dubblats i storlek.
4. Grädda semlorna i 225ºc i ca 15 minuter.
5. Ät och njut!
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar