I koket med Sofia

Rötternas soppa

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.10.2018 | 0 Kommentarer

Har fått frågan ifall jag slutat blogga. Och nej, det har jag inte. Det jag däremot har är en bebis som växer alldeles för fort. Redan över tre månader och växer snart ur storlek 56. Gråter lite inombords när jag inser att hon snart inte kan ha den söta puppe-pyjamasen som hon drunknade i den dagen hon föddes. Min älskade unge ♥ Så därför väljer jag att spendera all min tid med henne och fokuserar lite mindre på att blogga. Inspirationen flödar dock om nätterna när jag borde sova så det kommer nog att komma en hel del recept men när de blir publicerade är en annan femma. Det tar i genomsnitt två timmar att göra blogginlägg nu när jag tänker efter, från råvara, maträtt, bild till blogginlägg. Sedan med en bebis kan det plussas på två extra timmar!

Men mat hinner jag ju nog tillreda, och denna soppa är helt i min smak och dessutom används ingredienser som är i säsong. Billigt och gott! Ifall du inte gillar alla rotsaker i receptet går det enkelt att lämna bort dem eller tillsätta andra. Rotfrukterna är olika hårda så tänkt på att koktiden är olika. Kålroten är hårdast så skär den minst, potatisen är den mjukaste till konsistensen så den kan vara i ganska stora bitar. Jag tillsatte kött i min soppa men den behövdes inte i slutändan. Bidrog inte med så mycket annat än protein egentligen om jag ska vara helt ärlig. Så välj själv ifall du vill ha kött eller ej!

Rotfruktssoppa 4

Rotsakssoppa

6 portioner

1 stor gul lök

2 potatisar

2 morötter

200 g kålrot

200 g rotselleri

350 g rödbetor

300 g minutstrimlor av nöt, valfritt

1 l vatten

2 buljongtärningar (kött/grönsaks)

2 lagerblad

½ tsk torkad timjan

1-2 msk vitvinsvinäger

Smaka av med salt

Servering

Crème fraiche

1. Skala och skär rotfrukterna i strimlor, bitar eller klyftor. Tänk på koktiden! Strimla löken.

2. Fräs löken och rotfrukterna i lite olja i en kastrull. Häll på vattnet och tillsätt resten av ingredienserna, förutom vinägern. 

3. Stek köttstrimlorna och tillsätt dem i soppan. Koka soppan 20-30 minuter tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med vinäger och salt.

4. Servera soppan med en klick crème fraiche.

5. Ät och njut!

Rotfruktssoppa 1

Hur härliga är inte färgerna?!

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar