Saffrans-butterkaka med smak av apelsin och mandel
Saffran hör julen till, någon annan som håller med mig?
Denna krans har jag gjort förut och den tåls att göras om och om igen. Alldeles underbart julig är den dessutom. Degen får sig en omgång saffran, och fylls sedan med skalet av en apelsin, mandelmassa och smör förstås. För vad är en bulle utan smör? ;)
Saffransbutterkaka med apelsin och mandelmassa
25 g jäst
2½ dl mjölk
1 pkt mald saffran (á 0,5 g)
½ dl socker
½ tsk salt
50 g mjukt smör
6-7 dl vetemjöl
Fyllning
150 g mandelmassa
50 g mjukt smör
Rivet skal av en apelsin
1 tsk krossad kardemumma
Pensling
1 ägg
1. Värm mjölken till 37ºc.
2. Smula ner jästen i en bunke och häll över den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen löst sig.
3. Mortla saffranet med en msk av sockret, tillsätt i vätska. Tillsätt sedan resten av sockret, salt, smör och vetemjöl, lite i taget tills degen är smidig.
4. Låt degen jäsa 30 minuter. Under tiden gör du fyllningen genom att riva ner mandelmassan och blanda den med det mjuka smöret och apelsinskalet.
5. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30x40 cm. Bre på fyllningen och rulla ihop från långsidan.
6. Skär degen i 10-12 bitar. Klä en rund form med bakplåtspapper och sätt i bullarna. Låt jäsa 45 minuter.
7. Sätt ugnen på 200ºc.
8. När bullarna jäst klart penslar du dem med ett uppvispat ägg och gräddar dem 25-30 minuter i ugnen.
9. Pudra florsocker eller ringla över glasyr över bullarna före servering.
10. Ät och njut!
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar