Saffransrisotto
Saffransrisotto eller risotto milanese passar perfekt som en lyxlunch och ger en härlig julstämning! Risotto är inte alls svårt att laga som vissa kanske tror. Du behöver bara ge den lite tid och kärlek så blir den perfekt, och glöm inte att smaka av vartefter för du vill ha ett riskorn med lite tuggmotstånd. På en halv timme har du en krämig och lyxig risotto och saffranet höjer rätten ytterligare lite. Guldkant på vardagen kallar jag det. Vi åt risotton med massor av parmesan och nymalen svartpeppar men honungsrostade rödbetor skulle ha varit perfekt på toppen!
Saffransrisotto
4 portioner
4 msk olivolja
2 schalottenlökar
4 dl arborioris (risottoris)
2 dl torrt vitt vin
ca 1 liter buljong (1 liter vatten + 2 buljongtärningar, kyckling- eller grönsaksbuljong)
2 pkt saffran (1 gram)
1½ dl riven parmesan + ½ dl till servering
1. Skala och finhacka löken. Värm upp en stekpanna med hög kant eller en tjockbottnat gryta, fräs löken i olivoljan utan att den får färg. Tillsätt riset och stek det tills det i några minuter blir glansigt.
2. Koka upp buljongen i vattnet och håll den varm. Tillsätt vinet till riset och låt det absorberas. När vinet kokat bort tillsätter du lite buljong (ca 1 dl), låter det absorberas under omrörning, tillsätter mera buljong, låter det absorberas. Upprepa denna process tills riset är mjukt men har en liten kärna. Smaka av vart efter. Detta tar ca 20 minuter.
3. Rör i parmesanosten, tillsätt eventuellt lite mera vatten/buljong ifall risotton blir för hård. Den ska vara krämig.
4. Servera med mera parmesan och nymalen svartpeppar.
5. Ät och njut!
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar