Sankt Valentins tårta
Alla hjärtans dag är alldeles runt hörnet, eller ska jag säga runt helgen. Bjud dina nära och kära på en maffig chokladtårta fylld med hallonmousse ♥ Enkel att baka och räcker åt många!
Sankt Valentins tårta
4 dl vetemjöl
3 dl socker
1 dl kakao
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
150 g smält smör
2 ägg
2 dl mjölk
½ tsk vaniljpulver
1 dl kokande vatten + 50 g mörk choklad
Hallonmousse
4 dl hallon
1½-2 dl florsocker
2 gelatinblad
4 dl grädde
200 g färskost
Chokladganache
150 g mjölk- eller 47 % mörk choklad
1½ dl grädde
Dekoration
2 dl grädde
Hallon
1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175ºc övre- och nedrevärme.
2. Sikta ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt det smultna smöret, äggen och mjölken.
3. Vispa ihop smeten med en elvisp. Koka under tiden upp vattnet och tillsätt sedan chokladen och rör om då och då tills chokladen smält. Vispa till sist ner chokladvattnet i smeten.
4. Smörj och bröa en form som är 18 cm i diameter, det går med vidare form men kakan blir inte lika hög och gräddningstiden kan variera då. Häll i smeten och grädda kakan i ugnen ca 1 timme eller tills en tandpetare kommer ut ren. Låt kallna helt.
5. Hallonmousse: Sätt gelatinbladen i kallt vatten i ca fem minuter. Under tiden kokar du upp hallonen tillsammans med florsockret i en kastrull. Låt koka tills hallonen gett ifrån sig vätska och tappat sin form.
6. Tillsätt gelatinbladen i hallonsåsen och rör om tills de smält. Ifall du vill kan du sila hallonsåsen för att få bort fröna kan du göra det. Låt den svalna.
7. Vispa grädden hårt och vispa ner färskosten. Tillsätt den svalnade hallonsåsen som vid det här laget kanske blivit något tjock men det gör inget. Vispa bara ner den tillsammans med grädden.
8. Montering: Dela botten i 3 eller 4 delar. Spritsa ut ett tjockt lager hallonmousse på varje lager utom locket på kakan. Det vill säga två eller tre lager hallonmousse beroende på hur många delar du skurit botten i.
9. Koka upp grädden, ta bort från värmen och bryt i chokladen. Rör om då och då tills chokladen smält.
10. Häll chokladen på mitten av tårtan och med hjälp av en kniv eller en spatel för du chokladen mot kanten av tårtan medan du snurrar på fatet. När du kommer till kanten börjar du försiktigt få chokladen att rinna över på vissa ställen för att få en dropp-effekt. Min blev dock inte så bra men övning ger färdighet! Testar igen nästa gång bara.
11. Vispa grädde och spritsa toppar på tårtan. Jag spritsade sex stycken toppar och dekorerade med hallon.
Kommentarer
Linda 11/02/2018 3:39pm (5 år sen)
Åh så vacker tårta! <br />
<br />
/Linda
Sofia Rönnbacka 12/02/2018 11:02am (5 år sen)
Tack!
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar