I koket med Sofia

Slopa plasten!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.02.2018 | 1 Kommentarer

Jag fick så mycket uppmärksamhet angående mitt inlägg om att sluta slänga mat, du kan läsa det här. Så under några månaders tid tänkte jag publicera ett inlägg i månaden då jag hissar eller dissar vissa saker och ger tips på hur just du kan bli en bättre människa för natur och miljö. Detta är något som jag själv hela tiden försöker bli bättre och bättre på, och mitt miljötänk är något jag vill bli bättre på. Men så finns det de människor som plockar åt sig 10 små plastpåsar, ni vet såna för frukt, för att sedan använda tre av dem och lämna resten i varukorgen/vagnen.. Visste du förresten att det produceras 300 miljoner ton plast per år, inte bara plastpåsar då förstås. Av den 300 miljoner tonen hamnar 10% i haven. Det är 30 miljoner ton plast i haven. Denna plast orsakar stora besvär för djurlivet men även för oss människor. 

plast i hav

Bild lånad från Wikimedia Commons

Jag jobbar just nu som försäljare i betjäningsdisk för fisk vid en matvaruaffär, och disken är placerad rakt framför grönsaksavdelningen. Jag blir varje gång lika irriterad på alla som river åt sig plastpåsar som att de aldrig sett plastpåsar förut. HUR kan en människa behöva 10 stycken plastpåsar när de ska köpa frukt och grönt?! Ifall någon vet svaret, snälla förklara för mig. För jag ser inte vitsen med att ta plastpåsar överhuvudtaget. Själv tar jag nästan aldrig de vanliga genomskinliga små plastpåsarna utan väljer alltid bio-påsar eller papperspåsar. Ifall det går att undvika plastpåsen tar jag den inte. Vilket för mig till nästa punkt, vem i hela fridens namn behöver en plastpåse till ett knippe bananer, till en ananas eller till en vattenmelon?! Äter de människorna skalet på frukten och använder plastpåsen för att skydda den mot smuts? Kanske tror de att frukten blir smutsig ifall den inte är i en plast påse eller helt enkelt inte vet att det är otroligt onödigt. Till er som gör det, börja skala dessa frukter för det är inte meningen att äta skalet på dem, och ifall du äter skalet, köp i så fall ekologiskt. Tror inte skalet på en icke-ekologisk ananas är så hälsosamt för dig.

Det samma gäller för citrusfrukter av olika slag. En citron eller två lime frukter behöver inte en påse, du kan sätta prislappen direkt på frukten. Är du då rädd för att skalet ska bli smutsigt under vägen hem kan du först tänka på att den fraktats över halva jorden för att sedan hamna i butiken. Ska du riva skalet av frukten så ska du ändå tvätta den före så plastpåsen är onödig. Sedan finns det den nya trendiga citrusfrukten pomelo, som är stor som en fotboll. Den frukten behöver tydligen special behandlas med först ett lager plast och sedan ännu till ett plastnät runtom, varför?! Den frukten skalas garanterat före du äter den. Sedan finns det frukter färdigt förpackade så som blodapelsiner, klementiner och avokados, då slipper man ju plastpåsen – bra va? Eller så inte, för nätet är ju även det av plast. Dock är nätet ett bättre alternativ, vet ni varför? För du kan återanvända nätet nästa gång du ska handla! För helt ärligt, hur många av er återanvänder den lilla plastpåsen? Enligt mina observationer knyter de flesta dubbelknut på påsen medan de håller den i luften → tyngden från innehållet trycker så hårt neråt så knutarna blir omöjliga att knyta upp → påsen rivs sönder och blir oanvändbar.

IMG 3772

Ifall du mot förmodan måste använda plastpåsen, så kan du använda en påse till många frukter. Ingen har väl någonsin sagt eller det står väl inte i butikens ordningsregler ”endast en fruktsort per påse”? Klistra lapparna på påsen och var ärlig i kassan istället. Sedan kan du ju knyta en knut på påsen så du kan ta med den till butiken nästa gång och återanvända den. Den bästa lösningen är förstås att använda flergångs kassar. Både för frukterna och alla andra varor du handlat. Dessa finns att köpas i de flesta butiker, men helt ärligt så anser jag inte att det materialet är så bra det heller. En flergångs-kasse syr du enkelt själv. Kanske du har en gammal topp i skåpet, sy då bara igen botten på den och vips så har du en stor kasse för alla dina frukter! Eller sy en enkelt av tunt bomulls- eller linne tyg. Kan du inte sy eller inte äger en symaskin kan du alltid fråga någon annan. Denna typ av kasse går att förstora så du kan ha den som en vanlig påse med.

För att sy en kasse behöver du:

Tygbit ca 60x25 cm

Tråd

65 cm band av något slag för knytningen

Nålar kan vara bra

1. Sicksacka tygbiten runtom, vik den på halva på längden och nåla sedan ihop den.

2. Sy runt påsen men lämna toppen öppen samt 2 cm från ena sidans överkant.

3. Vik sedan ner öppningens kant 1 cm. Sy runt kanten så en kanal bildas, dvs. En fåra att föra bandet i.

4. För sedan in bandet i kanalen med hjälp av en säkerhetsnål och dra det igenom.

5. Färdig att använda!

På Martha förbundets hemsida vet jag att det finns bättre instruktioner samt en video för er som vill se hur ni ska göra. Det här med att förklara mönster är jag inte bäst på.

Detta får vara dagens recept, uppbyggt på samma sätt åtminstone ;) Trevlig vändag till er förresten! :)

Kommentarer

  • Q& Victoria 14/02/2018 2:32pm (5 år sen)

    Jag hör till skaran som använder plastpåsarna, MEN! Jag återanvänder dem där hemma. Jag använder dem bland annat för att täcka in mat (t.ex. en öppnad ost som är för stor för en burk), som roskis och ifall jag har med mig mat när jag reser (hjälper ifall något börjar läcka i väskan och funkar också bra som roskis sen när man har ätit). Jag kan hålla med om att det är onödigt att ta en plastpåse om man ändå slänger den direkt man kommer hem, men annars så tycker jag att det är ok ifall man har användning för dem i ett senare skede! :)

    • Sofia Rönnbacka 14/02/2018 3:35pm (5 år sen)

      Det är bra att du återanvänder dem! Det gör jag med ifall jag tar dem. Men tyvärr använder de flesta inte dem igen. Dessutom är plasten inte återvinnbar på samma sätt som glas eller papper.. Har dock sett att det börjar finnas plaståtervinning för hushållsplast på vissa återvinningspunkter (i Finland åtm. Vet inte var du bor :)) men då förutsätts det ju att man sorterar plasten skilt. Men det tycker jag är det minsta man kan göra för naturen ifall man har möjlighet till den typen av sortering och återvinning.

Skriv en kommentar