I koket med Sofia

Hot chocolate-chocolatechipcookies

Skrivet av Sofia Rönnbacka 15.02.2019

Yepp, du läste rätt. Hot chocolate-chocolatechip cookies. Svårt att stava till, enkelt att föräta sig på dem! En söt, seg cookie med chokladbitar i som fylls med chokladsås och marshmallows. Och det passar perfekt att avnjuta dessa cookies med en kopp varm choklad efter en dag ute, eller mysa till det lite extra på skidturen. Sportlovet drar snart igång så då tycker jag definitivt att du ska baka dessa! Det går bra att förbereda dem, frysa in och grädda efter hand, för de är godast nygräddade.

 Hot chocolate chocolatechipcookies 1

Hot chocolate chocolatechipcookies 4

Hot chocolate-chocolatechip cookies

20 st

150 g mjukt smör

1½ dl farinsocker

½ dl socker

1 ägg

1 krm vaniljpulver

2 msk ljus sirap/ agavesirap

½ tsk bakpulver

½ tsk matsoda

En nypa salt

3½ dl vetemjöl

100 g hackad mjölk- eller mörkchoklad eller chokladknappar

Trögflytande chokladsås (jag använde denna)

Mini-marshmallows (5 st/cookie)

1. Sätt ugnen på 175ºc.

2. Vispa smöret, farinsockret och sockret fluffigt. Tillsätt ägget, sirapen och vaniljpulvret och vispa ytterligare. 

3. Sikta i bakpulver, matsoda och vetemjölet. Rör med en slickepott tills allt blandats. Tillsätt chokladen och rör ytterligare.

Degen får inte vara så kladdig så du inte kan rulla den, tillsätt lite mera mjöl ifall den är det. Orsaken till varför mängden mjöl kan variera beror på smörets konsistens.

4. Rulla 20 stycken bollar av smeten, ca 3 cm i diameter. Nu kan det bli lite kladdigt men det är värt det. Ta en boll i taget, platta ut den, tryck ut en klick chokladsås, sätt på fem marshmallows och för sedan kanterna mot varandra och rulla till en boll. Kom ihåg att vara lätt på handen!

5. Testgrädda gärna en kaka så du får en bra storlek på dem. Grädda kakorna, inte fler än sex stycken per plåt, i 11 minuter. Låt svalna något före de äts. 

6. Ät och njut!
Hot chocolate chocolatechipcookies 3Hot chocolate chocolatechipcookies 2

Min lilla medhjälpare som blir sju månader nästa vecka! Vart far tiden..?


Vaniljhorn

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.09.2018 | 1 kommentar(er)

Mitt parad-småbröd. Jag har bakat dessa så länge jag kan komma ihåg så klart de skulle vara med på Freyas dop! Med endast tre ingredienser och 15 minuter har du bakat härliga småbröd. Spröda och saftiga på samma gång, och sådär lagom söta. Vaniljhornen har inte socker i degen utan rullas i strösocker då de gräddats klart. Det bästa är att använda fint strösocker för så fastnar sockret bättre men det går nog även med vanligt strösocker. 

Vaniljhorn 1

Vaniljhorn

ca 30 st.

200 g smör

ca 4½ dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

Fint strösocker att rulla vaniljhornen i

1. Sätt ugnen på 200ºc.

2. Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till en deg. Tillsätt mera mjöl om det behövs. Mjölmängden beror på hur mjukt smöret hunnit bli.

3. Dela degen i fyra delar och rulla ut stänger av degen som är ca 1 cm i diameter. Skär stängerna i 8 cm långa pinnar och böj dem något. 

4. Sätt vaniljhornen på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda dem i ca 12 minuter. Låt dem svalna en liten stund och rulla dem sedan försiktigt i fint strösocker.

5. Ät och njut!


Glutenfria daimcookies

Skrivet av Sofia Rönnbacka 08.09.2018 | 1 kommentar(er)

Gör din lördag lite bättre med dessa daimcookies. Sega daimcookies som går snabbt att baka och som dessutom passar glutenallergikern och äggallergikern är ett recept som måste testas! Dessa cookies blir även perfekta sandwichglassar, så varför inte slänga ihop en glass på samma gång och gör sandwichglassar till i morgon, om det finns cookies kvar vill säga ;) Klicka → här för att komma till mina olika glass recept.

Ni ska även få en liten update på hemmafronten, Freya sover (halleluja!), jag har lockat håret, Fredric jobbar och vi ska, så fort Freya vaknar, ta vårt pick och pack och bege oss mot Rönnbacka för att baka till dopet som är om en vecka! Vi kommer att ha ett litet dop med bara de närmaste. När jag pratar litet dop, är vi ändå upp i 20 personer, haha. Det jag bakar till dopet kommer förstås att komma upp på bloggen så ni kan förvänta er en hel del sötsaker inom den närmaste tiden. Dessutom har jag inte ork till att göra mat just nu, det känns på något sätt så oinspirerande.. Skulle gärna tillreda mat med svamp men det finns ju ingen svamp här hos oss.. Och när jag väl gör mat så vaknar Freya så jag hinner inte fota maten! Så de veckor Fredric är hemma kanske det blir någon maträtt här och där. När lilla tjejen börjat få in rutiner så dyker det antagligen upp fler recept på maträtter :) 

Glutenfria daimcookies 2

Daimcookies

24 cookies

100 g mjukt smör

1 dl strösocker

1½ tsk vaniljsocker

2 tsk sirap

1 tsk bakpulver

1½ dl havremjöl (mixa glutenfria havregryn till mjöl)

1 dl mandelmjöl

½ dl potatismjöl

1 dubbeldaim

1. Sätt ugnen på 175ºc varmluft.

2. Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker och sirap tills det blir fluffigt.

3. Sikta ner de torra ingredienserna i smörblandningen och rör om. Degen blir lite klibbig.

4. Hacka daimen och rör till sist ner den i smeten. Om du vill kan du spara lite daim för att strö på då de kommer ur ugnen för lite halv smulten daim, mums!

5. Rulla bollar som är ca 2 cm i diameter och sätt dem på en plåt. Sätt inte fler än 12 cookies på en plåt för de rinner ut!

6. Grädda kakorna ca 15 minuter i ugnen. Låt svalna före du tar dem av pappret annars går de sönder!

7. Ät och njut!

Glutenfria daimcookies 3


Pepparkakor

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.11.2017

Årets första pepparkaksbak med Elias och Malin. Degen var godast som vanligt ;) Några plåtar pepparkakor blev det men tålamodet tog ganska snabbt slut. Som alltid när jag bakar pepparkakor!

Pepparkaksbak med Malin och Elias 3

Pepparkakor

4½ dl socker

3 ägg

400 g smör

2 dl sirap

2 tsk kanel

1½ tsk mald nejlika

1½ tsk mald ingefära

1 tsk pomeransskal

1 tsk kardemumma

9 dl vetemjöl

3 dl potatismjöl

2 tsk matsoda

1. Vispa ägg och socker fluffigt.

2. Mät upp smör, sirap, och kryddorna i en kastrull. Värm tills smöret smälts och låt svalna något.

3. Blanda ihop de torra ingredienserna. 

4. Häll den avsvalnade smör-sirap blandningen i ägg-socker blandningen och sikta i de torra ingredienserna.

5. Rör ihop degen, den ska vara lös. Den stelnar senare i kylskåpet.

6. Kyl degen över natten.

7. Ta fram degen ca en halv timme före utbakning. 

8. Sätt ugnen på 200ºc.

9. Kavla ut pepparkakorna tunt. Grädda dem i ca 7 minuter.

10. Ät och njut!


Brysselkex med syrensocker

Skrivet av Sofia Rönnbacka 08.07.2017

Ta vara på syrenblommorna! Plocka dem, torka dem och använd dem i bakverk eller som jag och gör syrensocker. Jag har även frusit ner några för framtida behov då ett bakverk behöver piffas upp. Syrensocker gör du enkelt genom att blanda socker med syrenblommor. Jag torkade inte mina, men gör det eftersom att sockret blev lite blött. Det klimpade inte ihop sig men det syntes på sockret att det blandats med fukt. Jag färgade även mitt syrenlila bara för utseendets skull. Så alltså sockret ändrar inte färg av blommorna. Syrensocker kan du sedan ersätta vanligt socker med i recept. Jag gjorde brysselkex med syrensocker och de blev bra! Du kan även vispa grädde och tillsätta syrensocker för att få en spännande tvist på grädden :) 

Syrensocker 2

Syrensocker

2 dl socker

1 dl torkade syrenblommor

Blanda ihop sockret och syrenblommorna, låt stå några dagar sedan är det redo att användas!

Gör som jag och baka brysselkex.

Brysselkex med syrensocker

4½ dl vetemjöl

1 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

200 g kallt smör i bitar

1 dl syrensocker

1. Arbeta snabbt ihop alla ingredienser till en deg.

2. Forma degen till en rulle och rulla den i syrensockret. Sätt i kylskåp i 30 minuter.

3. Skär ½ cm tjocka kakor av rullen och sätt dem på en bakplåtspappersklädd plåt med ca 2 cm mellan varje kex.

4. Grädda kexen på 175ºc varmluft i 10 minuter.

5. Ät och njut!

Syrensocker anvandning


Chokladkex

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.03.2017

Hoppas du har haft en bra vecka hittills, själv har jag dragit ut en visdomstand så jag har käkat värkmedicin och flytande kost några dagar.. Inte skoj när man älskar mat! Istället för att dela med mig av receptet på min värkmedicin så får ni ta del av ett recept på dessa chokladkex som jag gjorde förra helgen till ett kommande projekt men de blev så goda så ni får receptet redan nu! Dessa kex är härligt spröda på utsidan och sega i mitten, mums! Av denna sats kommer det ca 24 kex beroende på hur stora du vill ha dem. Jag gjorde mina ca 4 cm i ∅.

 FullSizeRender 10

Chokladkex

24 st

1 dl farinsocker

1 dl socker

1 ägg

125 g smör

3½ dl mjöl

1 dl kakao

1 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 200ºc ( 175ºc varmluft).

2. Blanda ihop kakao, mjöl och bakpulver i en beredningsskål.

3. Vispa smör, ägg, socker och farinsocker med en elvisp i en annan skål tills allt är blandat.

4. Sikta försiktig i de torra ingredienserna, börja med en tredje del och vispa.

Tillsätt en till tredje del och vispa igen och tillsätt slutligen det resterande av de torra ingredienserna.

Smeten blir ganska kladdig men den ska vara så!

5. Rulla ut smeten till bollar och sätt dem på en bakplåtspapper klädd plåt. Platta till bollarna så de blir ca 1 cm tunna.

6. Grädda kexen 12-15 minuter beroende på om du vill ha sega kex eller spröda kex.

7. Låt svalna på ett bakgaller.

8. Ät och njut!

 FullSizeRender 7

FullSizeRender 9