Sommarpasta på 10 minuter och lite söndagstankar
En fräsch och snabb pasta till lunch? Denna pastarätt slänger du ihop på 10 minuter, den är vegetarisk och citronen ger en härligt somrig känsla! Servera den med riven parmesan eller varför inte toppa den med lite pepprig ruccola? Det bästa med pastarätter måste ju vara tiden man spenderar på att tillreda dem. Det blir nästan alltid gott och tar inte länge. Dessutom börjar det så småningom bli svamptider så du kan plocka egna svampar! Som vanligt tar det längre för svampen att börja växa i Rönnbackaskogarna..
Jag har min vegetariska månad på gång ännu men snart är den slut. Längtar efter en hamburgare med KÖTT i.. Har testat några vegetariska alternativ men har inte riktigt uppnått samma lycka i kroppen som när den har kött i sig, jag vet, jag är lite löjlig! Men jag älskar verkligen kött.. Men samtidigt älskar jag känslan man får då man äter vegetariskt/veganskt! "I´m saving the world" känsla. Har därför kommit fram till att jag ska försöka äta varannan dag vegetariskt och de dagar jag äter animaliskt protein ska jag tänka på vilken typ av protein jag äter och försöka köpa ekologiskt. Under receptet har jag skrivit lite mer om mina tankar kring varför jag valt vegetariska månaden, ifall du är intresserad läs gärna men ifall du inte alls bryr dig så behöver du inte läsa :)
Sommarpasta med svamp
½ ask bruna champinjoner
1 dl körsbärstomater
2 klyftor vitlök
2 tsk pesto
Skalet av 1/3 dels citron
1 näve färsk basilika
ca 1 dl pastavatten
Olivolja
Salt, svartpeppar
2 portioner spagetti/pasta/linguine
1. Halvera tomaterna och champinjonerna. Finhacka vitlöken och strimla basilikan.
2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
3. Under tiden pastan kokar steker du champinjonerna, tomaterna och vitlöken i lite olivolja. Salta och peppra.
4. När de fått fin färg tillsätter du peston, citronskalet och den strimlade basilikan. Häll över lite av pastavattnet och rör om så att peston blandar sig.
5. Sila av pastan och blanda den med grönsakerna.
6. Portionera och riv över lite parmesan och eventuellt mera citronskal.
7. Ät och njut!
Jag har inte valt att äta vegetariskt enbart på grund av att jag är en djurälskare utan kanske mera med tanke på miljön. Blir arg när jag tänker på hur vi förstör och fortsätter att förstöra för alla levande ting på denna planet, nu och i framtiden.. Denna massproduktion av kött som finns i världen är ju helt absurd. Hur kan någon ens tro att det är hållbart, humant eller bra?! Tänk er bara kedjan från jord till bord, äter du en morot får du den faktiskt från jord till bord på bara några minuter ifall du odlar den själv. Inget kemisk gödsel, inga transportsträckor, inte så stor vattenanvändning och så vidare. Tänk er sedan kedjan med ett nötdjur. Först ska maten odlas, besprutas och kanske till och med genmodifieras. Sedan ska maten tillverkas, djuret äter maten i ca 1½ år, ganska stor mängd mat och mycket utsläpp, djuret medicineras och i vissa länder medicineras djuret i förebyggande syfte med antibiotika (?!), djuret ska transporteras till slakt, slaktas, produkten ska tillverkas och transporteras till butiken, du åker till butiken och köper produkten och sedan ska den tillagas bra mycket längre än en morot. Ja ni ser, ganska mycket mera energi går åt till att producera kött än grönsaker. Nu är ju detta förstås ganska grovt beskrivet och kanske till och med förskönat men det skapar dig ändå en överblick i hur det faktiskt ser ut. Något som du kanske inte reflekterar över varje dag. Det har inte jag heller gjort, och jag vet att inte enbart mina val kommer att kunna förändra på något men jag försöker dra mitt strå till stacken. Jag kommer inte att helt kunna lämna bort kött men kommer att försöka så gott jag kan.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar