Rostad morotssoppa
Om det är något vi har bra här i Finland, så är det vårt utbud av rotfrukter. Och jag älskar rotfrukter. Denna soppa blev inget undantag. En rostad morotssoppa med en fetaostkräm och balsamico blev en enkel och god lunch. Receptet är beräknat för två personer eller som förrätt för 4-6 personer.
Rostad morotssoppa med fetaostkräm
2 portioner
Rostade morötter
4 stora morötter
1 klyfta vitlök
1 kvist rosmarin
1 msk olja
Salt, peppar och chiliflakes
_________________________
1 lök
4 medelstora potatisar
1 msk smör
5 dl vatten
1 kyckling-/grönsaksbuljongtärning
ca ½ dl grädde
Fetaostkräm
1 brk crème fraiche
1 block fetaost, ca 200 g
Svartpeppar
Balsamico
Rosmarin
1. Skala och dela morötterna i mindre bitar, blanda dem med en krossad vitlöksklyfta, salt, peppar, chiliflakes och rosmarin. Ringla över olja och rosta dem i ugnen på 225ºc i ca 20 minuter.
2. Under tiden morötterna rostas skalar du och hackar en lök, skalar och delar potatisen och steker dem i lite smör. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningen. Koka tills potatisen är mjuk.
3. Blanda ihop crème fraiche och fetaost till en kräm. När potatisen är mjuk tillsätter du de rostade morötterna och mixar soppan slät med en stavmixer/i en blender. Tillsätt grädde tills du får en önskad konsistens.
4. Servera soppan med fetaostkrämen, nymalen svartpeppar, balsamico och rosmarin.
5. Ät och njut!
Min lilla hjälpreda (läs stjälpreda) var med förstås. En annars bra bild fick en gullig liten bebishand med som rekvisita..
Rötternas soppa
Har fått frågan ifall jag slutat blogga. Och nej, det har jag inte. Det jag däremot har är en bebis som växer alldeles för fort. Redan över tre månader och växer snart ur storlek 56. Gråter lite inombords när jag inser att hon snart inte kan ha den söta puppe-pyjamasen som hon drunknade i den dagen hon föddes. Min älskade unge ♥ Så därför väljer jag att spendera all min tid med henne och fokuserar lite mindre på att blogga. Inspirationen flödar dock om nätterna när jag borde sova så det kommer nog att komma en hel del recept men när de blir publicerade är en annan femma. Det tar i genomsnitt två timmar att göra blogginlägg nu när jag tänker efter, från råvara, maträtt, bild till blogginlägg. Sedan med en bebis kan det plussas på två extra timmar!
Men mat hinner jag ju nog tillreda, och denna soppa är helt i min smak och dessutom används ingredienser som är i säsong. Billigt och gott! Ifall du inte gillar alla rotsaker i receptet går det enkelt att lämna bort dem eller tillsätta andra. Rotfrukterna är olika hårda så tänkt på att koktiden är olika. Kålroten är hårdast så skär den minst, potatisen är den mjukaste till konsistensen så den kan vara i ganska stora bitar. Jag tillsatte kött i min soppa men den behövdes inte i slutändan. Bidrog inte med så mycket annat än protein egentligen om jag ska vara helt ärlig. Så välj själv ifall du vill ha kött eller ej!
Rotsakssoppa
6 portioner
1 stor gul lök
2 potatisar
2 morötter
200 g kålrot
200 g rotselleri
350 g rödbetor
300 g minutstrimlor av nöt, valfritt
1 l vatten
2 buljongtärningar (kött/grönsaks)
2 lagerblad
½ tsk torkad timjan
1-2 msk vitvinsvinäger
Smaka av med salt
Servering
Crème fraiche
1. Skala och skär rotfrukterna i strimlor, bitar eller klyftor. Tänk på koktiden! Strimla löken.
2. Fräs löken och rotfrukterna i lite olja i en kastrull. Häll på vattnet och tillsätt resten av ingredienserna, förutom vinägern.
3. Stek köttstrimlorna och tillsätt dem i soppan. Koka soppan 20-30 minuter tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med vinäger och salt.
4. Servera soppan med en klick crème fraiche.
5. Ät och njut!
Hur härliga är inte färgerna?!
Potatissoppa med sparris och koskenlaskija
En fräsch och enkel soppa hör sommaren till. Förra sommaren tillredde jag en del soppor och lärde mig knepet med att göra soppa till en hit även under sommaren. Knepet är att få in mycket syra. När det är varmt i luften ogillar kanske en stor del att äta soppa, tillsätter man syra i soppan ger det den en somrigare smak och fräschar upp den annars kanske lite tunga soppan. Soppa är ju dessutom ett snabbt och billigt alternativ att äta under sommaren! Ofta grillas det mycket och det blir väldigt dyrt i längden. För att inte bara balansera upp ekonomin med en soppa så kan även kroppen må bra av att äta något annat emellanåt.
Denna vecka ägnas bloggen till potatisen. Usch vad jag kan bli led potatis, speciellt nypotatis, någon annan som känner samma sak? Den ska kokas vaaaarje dag, ätas med smör och sedan steks resterna med lite färsk lök. Inget fel med det, det ÄR gott men efter femtielfte gången känner jag "kom igen, finns det inget annat att göra av nypotatisen?!". Jag ser alltid till så det finns "gammal" potatis hemma under sommaren, köper några kilogram i början, så jag ska få äta gammal potatis någon gång istället för nypotatis. Speciellt i soppor hör den gamla potatisen hem. Så denna vecka ska potatisen få sig ett lyft och användas på andra sätt än att bara koka den. Här får den "tråkiga" potatisen sällskap av sparris, smältost och timjan och skapar en otroligt krämig och god soppa att avnjuta under sommaren.
Potatissoppa med sparris och koskenlaskija
4 portioner
1 knippe sparris
6 gamla potatisar
1 buljongtärning (kyckling- eller grönsaks-) + vatten
2 msk färsk hackad timjan eller ½ tsk torkad
1 dl grädde
100 g koskenlaskija smältost, naturell
2-4 msk citronsaft
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar
1. Skala potatisen, bryt av den skarpa delen av sparrisen, skala den och skär både potatis och sparris i bitar och sätt dem i en kastrull.
2. Finhacka timjan och tillsätt med potatisen och sparrisen. Tillsätt en buljongtärning och vatten så att det täcker grönsakerna. Låt koka mjuk under lock, ca 15 minuter.
3. Häll bort lite av kokvattnet med spara det. Mixa soppan slät med en stavmixer, tillsätt grädde, smältost och citronsaft och koka upp soppan. Börja med att tillsätta lite citronsaft och smaka sedan av med salt. Tillsätt därefter mera citronsaft tills du får rätt syra i soppan. Jag gjorde min ganska syrlig för jag gillar syra men här får du själv bestämma.
4. Servera soppan med lite färsk timjan på toppen och varför inte en nygräddad baguette!
5. Ät och njut!
Matig tomatsoppa
Hur låter det med en lunch eller en middag som du gör på 10 minuter denna måndag? Då är en matig tomatsoppa ett perfekt alternativ. Det är ju trots allt meatfree monday idag. Denna tomatsoppa slänger du snabbt ihop och den är mättande och värmande. Det går bra att purea den ifall du vill men vi tycker om att ha lite tuggmotstånd. Servera soppan med rågbrödskrutonger och varför inte hackade färska örter?
Matig tomatsoppa
4 portioner
1 rödlök
1 gullök
1 klyfta vitlök
1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater av bra kvalitet + halva den burken med vatten
1-2 dl linser, vattenmängden behöver ökas ifall du använder 2 dl
2 msk hackad basilika
1 buljongtärning, grönsaks- eller kycklingbuljong
½ tsk örtblandning
1 krm cayennepeppar
½ tsk peppar
1 krm chiliflakes
Smaka av med salt och eventuellt en skvätt grädde/crème fraiche
Servera med krutonger av bröd, ½ bröd per person
1. Skala och hacka all lök.
2. Stek löken tillsammans med olivoljan i en kastrull tills den mjuknar. Tillsätt tomatpuré och chiliflakes och stek ytterligare någon minut.
3. Tillsätt resten av ingredienserna förutom saltet och grädden och låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och grädde.
4. Skär brödet i bitar och stek dem i lite olja i en stekpanna eller använd köpta krutonger. Servera med soppan.
5. Ät och njut!
Thailändsk blomkålssoppa
Billiga veckan fortsätter och next up en thailändsk blomkålssoppa med smak av kokos, chili och lime! Enklare, billigare och framför allt godare blir det inte. Även min fästman som aldrig tyckt om blomkål gillade verkligen soppan, så jag antar den var väldigt bra med andra ord. Nu skulle det vara intressant att räkna ut vad soppan blir att kosta per portion, men det är jag så dålig på så jag säger runt 2€ per portion (soppan ger fyra portioner) beroende på vilka märken du tar på ingredienserna. Vi valde att inte mixa soppan men det går hur bra som helst att göra det ifall du föredrar purésoppor. Soppan är vegetarisk, låg kolhydrat och mjölkfri, vill du göra den vegansk använder du bara buljong som lämpar sig för veganer.
Thailändsk blomkålssoppa
4 portioner
1 blomkålshuvud, ca 600 g
1 gul lök
1 schalottenlök
2 klyftor vitlök
3 tsk chilisås eller ½ chili
1 msk röd currypasta
1 msk gurkmeja
1 burk kokosmjölk, á 400 ml
2 dl vatten
1 buljongtärning, grönsaks- eller kycklingbuljong
Salt
Lime
Olja till stekning
1. Skär blomkålen i små buketter. Strimla lökarna och skär vitlöken i mindre bitar. Ifall du använder färsk chili hackar du den fint.
2. Värm upp lite olja i en kastrull och fräs blomkålen, löken och vitlöken någon minut.
3. Tillsätt resten av ingredienserna utom salt och lime. Låt koka upp och småputtra under lock ca 10 minuter.
4. Smaka av med salt och limesaft och skär klyftor av lime till servering.
5. Puréa soppan eller ät den som den är. Vitt bröd passar utmärkt till!
6. Ät och njut!