Citronmoussetårta
Spröd kexbotten, syrlig citron-mascarponemousse och citronkräm, do I even need to tell you more? Eller ja det måste jag ju för ni vill helt 100 % säkert testa denna no bake tårta. Herre vad gott det var. Snabbt dessutom för den är no bake. Jag använde mascarpone, vilket är en mer krämig, mindre sträv färskost från Italien. Du kan använda vanlig färskost men det kan hända att du måste tillsätta lite mera socker.
Freya bakade med mig. Det är så roligt när hon kan börja vara med och baka och dona i köket, älskar det! Dessutom, hur sött är det inte med en liten en som står och rör i kastruller! Denna vecka ska vi även testa att baka en variant av browniecookies som cirkulerar överallt på sociala medier så recept på sådana är på kommande!
Citron-mascarpone tårta
20 Ø
150 g digestivekex
75 g smält smör
Fyllning
250 g mascarpone
1 dl florsocker
2 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
Skalet och saften av 1 citron
2 gelatinblad
Citronkräm
Saften av 2 citroner
Skalet av 1 citron
3/4-1 dl socker
½ dl vatten
2 äggulor
25 g smör
1 gelatinblad
Dekoration
Vispgrädde
Kokoschips
1. Krossa kexen och blanda ihop dem med smält smör. Tryck ut botten i en springform med bakplåtspapper i botten. Ställ kallt så länge du gör fyllningen.
2. Blötlägg gelatinbladen. Tvätta, riv skalet och pressa saften ur citronen. Rör citron, florsocker och mascarpone till en slät kräm.
3. Vispa 1½ dl av grädden tillsammans med vaniljsockret till ett ganska hårt skum. Värm upp resterande ½ dl grädde i en kastrull och smält ner gelatinbladet.
4. Vispa ner mascarponekrämen i gräddblandningen och vispa till sist ner grädden med gelatinet i. Häll smeten över botten och bred ut den så den är något så när slät. Ställ in i kylskåpet för att stelna, ca 2-3 timmar.
5. Då tårtan har stelnat gör du citronkrämen. Blötlägg gelatinbladet. Blanda ihop alla ingredienser förutom gelatinbladet i en kastrull och värm upp under konstant omrörning.
6. När krämen kokar tar du bort kastrullen från plattan och rör ner gelatinbladet. Häll citronkrämen över tårtan och låt den stelna någon timme i kylskåpet.
7. Toppa kakan med vispad grädde och eventuellt kokoschips eller riven vitchoklad.
8. Ät och njut!
Krämig lemoncurd
Oj, oj och åter oj vad det finns lite tid för bloggen just nu. Är detta till och med mitt första inlägg på hela sommaren?! Fastän jag är hemma hela dagarna och inte gör något så finns det ändå inte tid för att baka och fixa i köket. Livet som småbarnsförälder I guess. Dessutom har typ hela juli månad flugit iväg, och snart är det äntligen dags. Freya fyller 1 år! Iiii vad jag ser fram emot söndag. Jag har ju förstås bakat massor till kalaset. Jag ska faktiskt erkänna att jag gjort det enkelt för mig och i stort sett bakat sådant som jag kan men en kladdkaka i långpanna har jag skapat och tårtorna kommer bli en mix av lånat recept på botten och egna fyllningar. Jag lyckas bara inte få till egna tårtbottnar, vet inte vad jag gör för fel! Denna gång testade jag att göra sockerkaksbotten på 3 lika + 1,5 tsk bakpulver och de blev super. Tryck gärna på hjärtat i slutet av inlägget ifall du vill se vad vi bjuder på!
Huvudtårtan då, ja den får vi se om lyckas. Jag har en idé och en bild i mitt huvud. Kan avslöja så mycket som att denna krämiga lemoncurd ingår i fyllningen, resten får ni se sedan. Den här innehåller mycket kärlek och tid, men oj så god den är. Kan äta den med sked typ. Lemoncurd passar dessutom med allt. Som fyllning i tårtor, på pavlova, i en mandelmussla med en klick grädde och färska bär, i croissanten, på yoghurt osv.
Lemoncurd
ca 4 dl
6 äggulor
1 helt ägg
Skalet av två citroner (gärna ekologiska)
125 ml citronsaft (ca två citroner)
1 ¼ dl socker
50 g kallt smör i bitar
1. Tvätta citronerna och riv det yttersta av skalet fint. Pressa ut saften efter att du rivit skalet.
2. Separera äggulorna från vitorna (av vitorna kan du göra pavlova).
3. Blanda ihop alla ingredienser i en skål av metall eller av glas. Sätt skålen över en kastrull med lite vatten och koka upp vattnet.
4. Låt vattnet sjuda och under tiden rör du lemoncurden med en visp. Rör tills den tjocknar. För mig tog det ca 7 minuter innan den var klar.
Tiden varierar beroende på hur snabb din spis är och hur stora ägg du använder. Du vet att curden är klar när den tjocknat och känns som en majonnäs i konsistensen.
5. Tillsätt det kalla smöret och rör om tills det smälter. Låt lemoncurden svalna helt innan du ställer den i kylskåpet. Förvara den i en lufttät burk så håller den sig bra en vecka.
Mintchokladmoussetårta
Choklad är ett måste på påsken, och denna moussetårta har endast fem ingredienser, ifall du inte räknar botten, då är det sju. Hur som helst är det väldigt lite ingredienser och det går snabbt att baka den. Jag tycker att mintchoklad är en bra brytning till vanlig choklad. Den känns maffig och söt men den är ändå på något vis ganska fräsch. Jag använde pätkis i min tårta men vill du går det bra att byta ut pätkisen mot mörkchoklad med mintsmak för en mera intensiv och inte så söt smak. Det samma gäller botten, jag använder oreos men ta ditt favorit-chokladkex! Här igen kan smaken varieras beroende på botten. Kom ihåg att mina recept är utformade enligt vad jag tycker om, ifall du inte gillar mint, byt enkelt ut chokladen mot en choklad som faller dig i smaken :) Kakan är gjord i en springform på 18 cm i diameter men vill du ha en större kaka så dubblar du receptet och bakar den i en form på 22 eller 24 cm i diameter.
Mintchokladmoussetårta
18 cm ∅, 8-10 bitar
100 g oreos
25 g smör
Mousse
1 påse pätkis, 140 g, spara några för dekoration.
1 dl grädde + 2 dl grädde
2 gelatinblad eller 1 tsk gelatinpulver + 1 msk vatten
1 tsk vaniljsocker
75 g färskost
Dekorering
1 dl grädde + 1 nypa bakpulver
Pätkis
Chokladsås
1. Krossa oreos och blanda med smält smör. Tryck ut botten i en bakplåtspappersklädd springform (detta för att enkelt kunna flytta kakan vid servering) och ställ kallt.
2. Hacka pätkisen i mindre bitar. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter, Koka upp 1 dl av grädden, lös upp gelatinbladen och häll sedan pätkisen i kastrullen. Låt stå ett par minuter, rör sedan och, låt stå och rör tills chokladen smultit. Låt svalna något.
3. Vispa resten av grädden hårt med vaniljsocker. Vispa ner färskosten och till sist chokladgrädden. Häll över botten och låt kakan stelna i kyl i åtminstone fyra timmar. Det går även bra att frysa den!
4. Dekorera kakan med vispad grädde, pätkis och chokladsås.
Ja, du läste rätt tidigare. Jag har skrivit en nypa bakpulver. Detta är något jag lärt mig via ett instagramkonto jag följer. Vispar du grädde med lite bakpulver så får den en slätare konsistens och blir mera spritsbar. Supertips! Jag kan visa skillnaden någon gång.
5. Ät och njut!
Förresten hur gulligt är inte detta påskpyssel! Enkelt att göra och snyggt att hänga i påskriset. Tips!
Morotskaka med syrlig creamcheesefrosting
Det var ju meningen att jag skulle dela många recept på desserter men så blir det inte. Livet kom emot, och denna gång på ett lite tråkigare vis. Bakat har jag gjort men fått prioritera min tid och spenderat en stor del av den med familjen. Påsk blir det iallafall fastän kanske lite annorlunda än det brukar bli, vi har ingen påskbrasa i min hemby! Åtminstone inte vad jag vet om. Sedan har vi ju en snart nio månaders bebis hemma, vilket vi inte hade i fjol, så förändringar i traditionerna lär det bli.
Choklad hör påsken till, det är sen gammalt. Men kaniner hör ju också påsken till, och kaniner äter morötter, och morotskaka, ja det äter vi. Så först ut är en maffig morotskaka med en syrlig creamcheesefrosting. Ifall ni aldrig ätit morotskaka med citron i frostingen lär ni tacka mig. Så mycket godare och sötman i kakan balanseras upp med citronen på ett väldigt bra sätt. Ifall du vill göra morötter av sockermassa så finns det en beskrivning i slutet av inlägget. Morötterna är även perfekt att dekorera cupcakes med eller varför inte göra ätbara dekorationer till dukningen!
Morotskaka med syrlig creamcheesefrosting
20 cm ∅, ca 12 bitar
4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
1 krm salt
150 g smör
5 dl rivna morötter (4 medelstora morötter)
Frosting
200 g färskost
100 g mjukt smör
Skalet av en citron
10-12 dl florsocker
1. Sätt ugnen på 150°c. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en annan skål. Riv morötterna och smält smöret.
3. Sikta i de torra ingredienserna, vänd försiktigt ner dem, rör sedan i smöret och morötterna.
4. Häll smeten i en smord och bröad springform med 20 cm i diameter. Grädda kakan ungefär 1 timme, testa med en tandpetare ifall kakan är klar.
5. Vispa ihop frostingen, börja med att vispa smöret, tillsätt sedan färskosten och sist florsockret.
6. Dela kakan i trå och bred ut frostingen på botten, sätt på locket och bred ut frostingen på sidorna av kakan och till sist uppe på kakan. Vill du kan du spritsa ut frostingen för ett snyggare resultat men jag ville ha det lite "slarvigt". Riv över lite citronskal och dekorera eventuellt med morotsstrimlor, eller som jag med morötter gjorda av sockermassa!
7. Ät och njut!


- Vit sockermassa
- Gul, röd och blå hushållsfärg av pasta typ (alt. grön och orange, men färgerna blir snyggare när du får blanda själv)
- Tandpetare
- Kniv

Jag använder mig av Wilton's pastafärger. Dessa är köpt på nätet så jag vet inte ifall just denna finns i butiken.
Fastlagsbullekaka
Om det är något jag älskar när det kommer till bakverk är det allt som har nötter eller mandlar i sig. Brownies, mazariner, snickersrutor (recept på dessa kommer inom kort), mmm.. Det blir på något sätt ett mycket saftigare bakverk när det innehåller nötter, och så tycker jag att bakverk som innehåller nötter/mandel håller längre på något sätt. Min fastlagsbulle kaka är inget undantag! Den blir godare och godare för var dag den står i kylskåpet! Det går även att frysa ner kakan hel eller i bitar, skippa då bara fyllningen. Perfekt att ta upp en bit när du är sugen på något sött, vispa bara upp en klick grädde och halv tina lite bär så har du en fikabit! Denna vecka ska den ju förstås fyllas som en fastlagsbulle med en härligt krämig mandelmassa och hallon ;)
Fastlagsbullekaka
8 bitar, 20 ∅
2 ägg
1½ dl socker
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk
50 g smält smör
1 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl eller 1 dl potatismjöl för en glutenfri variant
½ tsk kardemumma
Fyllning
75 g mandelmassa + 1-2 msk grädde
1 dl hallonsylt eller mosade hallon + lite socker
1 dl vispgrädde
½ tsk vaniljsocker
Dekoration
Mandelspån
(Frystorkade) Hallon
1. Sätt ugnen på 175°c.
2. Vispa ägg och socker fluffigt, blanda alla torra ingredienser i en bunke och smält smöret. Sikta i de torra ingredienserna, tillsätt smöret och mjölken och rör försiktigt tills allt är blandat. Rör du för kraftigt far luften ur ägg-sockerblandningen och du får en platt kaka.
3. Smörj en springform med diametern 20 cm, klä in kanterna med bakplåtspapper och bröa botten. Häll smeten i formen och grädda kakan 15-20 minuter. Testa ifall kakan är klar med en tandpetare.
Ifall kanterna kläs in med bakplåtspapper blir det en snyggare utsida på kakan.
4. Låt kakan svalna i formen, under tiden kan du vispa upp grädden med vaniljsockret, mixa/rör mandelmassan tillsammans med ovispad grädde för att få den till en bredbar konsistens och mosa hallonen. När kakan svalnat brer du ut mandelmassan underst, sedan hallon och till sist grädde. Dekorera med mandelflarn, frystorkade hallon/färska hallon eller annat gott!
5. Ät och njut!
No bake rhubarbcake
En enkel no bake rabarbertårta som du bakar i ett nafs och går bra att frysa in! Rabarbersäsongen är inledd iallafall hemma hos mig och vad passar då bättre än att bjuda på ett recept på en tårta som lämpar sig bra för student-/examensfesten. Tårtan är en blandning av en moussetårta och en cheesecake får smak av rabarber och kardemumma. Den innehåller rå-rabarbersaft koncentrat, här finns recept på det. Det går minst lika bra med köpt saft! Denna tårta går att göra på förhand och fryses enkelt in, lämna då bort rabarber-jordgubbsspegeln eftersom den har en tendens att skrynkla ihop sig i frysen. Ta upp tårtan dagen före servering eller på morgonen samma dag och gör rabarber-jordgubbsspegeln då istället.
No bake rhubarbcake
Denna tårta är gjord i en form på 24 cm i diameter och räcker till 14 bitar.
Botten
180 g valfria kex, havrekex/digestivekex/chokladkex
70 g smält smör
Fyllning
3 dl vispad grädde
3/4 dl florsocker
200 g färskost med vaniljsmak
200 g mascarpone
1½ dl rabarbersaft av koncentrat
3/4 tsk kardemumma
5 gelatinblad
Rabarber-jordgubbsspegel
1 dl rabarbersaftkoncentrat
150 g pureade jordgubbar
2 gelatinblad
Dekoration
Vitchoklad
Jordgubbar
Ätbara blommor
1. Mixa kexen till ett fint smul och blanda med det smultna smöret. Tryck ut botten i en form med löstagbar kant som blivit klädd med bakplåtspapper i botten. Ställ kallt så länge du förbereder fyllningen.
2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden och florsocker hårt. Vispa sedan ner färskosten och mascarponen.
3. Koka upp rabarbersaften tillsammans med kardemumman, blanda ner gelatinbladen utan att knipa vattnet ur dem. Låt svalna något.
4. Blanda ihop rabarbersaften med grädd-färskostblandningen. Häll fyllningen över botten och skaka om så att det inte lämnar luftbubblor i tårtan. Släta ut toppen. Ställ kallt i kylskåpet i åtminstone fyra timmar före du sätter på spegeln. Ifall du fryser in kakan ska du göra det när den stelnat.
5. Rabarber-jordgubbsspegel: Blötlägg gelatinbladen. Purea jordgubbarna. Koka upp jordgubbspurén med rabarbersaften, ifall den känns tjock tillsätter du lite vatten. Kläm ur gelatinbladen och rör ner i rabarber-jordgubbsblandningen.
6. Sila rabarber-jordgubbsblandningen för att få bort fröna och häll den sedan över tårtan. Låt stelna.
7. Dekorera genom att ringla över smält vitchoklad, plocka ut jordgubbar och eventuellt andra bär i valfritt mönster och tillsätt några ätbara blommor, exempelvis violer, för en fin färgklick!
8. Ät och njut!
Vitchokladmoussetårta med kinder-topping
Äntligen påskvecka! Som jag väntat på all mat och alla chokladägg. Som vanligt planeras menyn för påskbuffén för fullt. Någon annan som är som jag så ni vill planera länge på förhand?
Desserterna denna påsk kommer vara choklad-overload minsann. Först ut är denna vitchokladmoussetårta med kinder-topping. Extra maffig och söt men räcker åt många fastän den är liten. Du kan förstås toppa den med vilket påskgodis som helst men jag har en svaghet för kinders choklad ♥ Jag gjorde min i en springform med 20 cm i diameter och den räcker till 8–10 bitar. Vill du göra den i en större form eller i en pajform gör du 1½ sats. Sedan rekommenderar jag mangopuré eller denna lemoncurd till servering för att få in ett syrligt moment i tårtan, eller varför inte svirvla in lemoncurd i tårtan då du gör den? Testa vetja!
Vitchokladmoussetårta med kinder-topping
8-10 bitar
Botten
15 domino, oreo eller liknande kex
50 g smält smör
Vitchokladmousse
4 dl grädde
100 g naturell färskost
150 g vitchoklad
Topping
3 kinderägg
2 kinder bueno
5 kinder maxi
1. Smula kexen fint med en mixer eller med en kavel. Blanda med smöret. Tryck ut botten i en springform, 20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt så länge du gör fyllningen.
2. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron med 30 sekunders intervaller. Vispa färskosten och rör i den smultna vitchokladen. Vispa grädden och vänd sedan ner vitchoklad-färskostblandningen.
3. Häll moussen över botten, jämna ut moussen och skaka formen lite fram och tillbaka för att få bort eventuella luftbubblor. Ställ i kylskåpet över natten eller åtminstone 4 timmar.
4. Toppa kakan med kinder eller annat påskgodis. Servera med mangopuré eller lemoncurd.
5. Ät och njut!
Förresten skulle det vara kul ifall ni gör mina recept om ni skulle vilja skicka bilder på dem åt mig via instagram eller tagga mig i bilderna ifall ni publicerar något ni lagat. @lillklimpen eller #iköketmedsofia kan ni använda då :) Skulle vara kul att se vad ni gjort!