I koket med Sofia

Ingefärsshot

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.03.2020

Long time no see. Nästan exakt tre månader.. Vad har hänt sedan sist då? Jo, jag har börjat jobba igen. Jag har fått ett vikariat i en skola. Freya har börjat på dagis. Vi har köpt hustomt och planerar att bygga hus och livet rullar på. Lärare som jag är så får jag testa på distansundervisning nu, mycket nytt och spännande, men samtidigt väldigt vemodigt. För omständigheterna hade ju kunnat vara lite bättre, men vi mårar åpåå som man säger på dialekt! 

Nu tänkte jag försöka vara lite mera aktiv här på bloggen igen, speciellt då min favorithögtid är just around the corner! Älskar påsken och allt som hör den till, men mest maten förstås. Har några idéer på saker ja ska baka inför påsk men om det är något speciellt som just du vill jag ska testa fram ett recept på så kommentera gärna :)

Idag bjuder jag iallafall på ett recept på en ingefärsshot. Känns ju sådär lagom passande just nu. Jag har alltid varit skeptisk men nu när jag började känna mig sjuk var min första tanke, jag tänker banne mig INTE bli sjuk nu. Så en ingefärsshot skulle definitivt testas. Och till min förvåning så var den supergod! Alltså så god så jag skulle vilja ta fram ett drinkrecept på den god, eller så god så att jag skulle kunna göra bubbelvatten och smaksätta den med shoten god. Om du vill kan du tillsätta färsk eller malen gurkmeja, chilifrukter eller varför inte svartpeppar för att öka förbränningen. Drick gärna ett glas vatten med shoten.

Ingefarsshot 3

Ingefärsshot

Ca 1 liter

200 g ingefära

1 liter vatten

Skalet och saften av 2 citroner eller andra citrusfrukter

½ dl honung

1. Tvätta, skala och skiva ingefäran. Skalar den gör du lättast genom att dra ändan av en tesked på skalet. 

2. Häll upp vatten i en kastrull och sätt i ingefäran. Värm blandningen sakta, den får inte koka för då försvinner vitaminerna. Håll den ca 50-60 grader och sjud den i 20 minuter.

3. Tvätta och riv skalet av citronerna, pressa ner saften i kastrullen. Tillsätt skalet och rör till sist ner honung. 

4. Låt blandningen svalna, sila den sedan och häll upp i en rengjord glasflaska. Shoten står sig  i ca en månad i kylskåpet.

5. Drick och njut och håll dig frisk!

Ingefarsshot 2


Krämig lemoncurd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 19.07.2019

Oj, oj och åter oj vad det finns lite tid för bloggen just nu. Är detta till och med mitt första inlägg på hela sommaren?! Fastän jag är hemma hela dagarna och inte gör något så finns det ändå inte tid för att baka och fixa i köket. Livet som småbarnsförälder I guess. Dessutom har typ hela juli månad flugit iväg, och snart är det äntligen dags. Freya fyller 1 år! Iiii vad jag ser fram emot söndag. Jag har ju förstås bakat massor till kalaset. Jag ska faktiskt erkänna att jag gjort det enkelt för mig och i stort sett bakat sådant som jag kan men en kladdkaka i långpanna har jag skapat och tårtorna kommer bli en mix av lånat recept på botten och egna fyllningar. Jag lyckas bara inte få till egna tårtbottnar, vet inte vad jag gör för fel! Denna gång testade jag att göra sockerkaksbotten på 3 lika + 1,5 tsk bakpulver och de blev super. Tryck gärna på hjärtat i slutet av inlägget ifall du vill se vad vi bjuder på! 

Huvudtårtan då, ja den får vi se om lyckas. Jag har en idé och en bild i mitt huvud. Kan avslöja så mycket som att denna krämiga lemoncurd ingår i fyllningen, resten får ni se sedan. Den här innehåller mycket kärlek och tid, men oj så god den är. Kan äta den med sked typ. Lemoncurd passar dessutom med allt. Som fyllning i tårtor, på pavlova, i en mandelmussla med en klick grädde och färska bär, i croissanten, på yoghurt osv. 

Kramig lemoncurd 1

Kramig lemoncurd 4
Lemoncurd

ca 4 dl

6 äggulor

1 helt ägg

Skalet av två citroner (gärna ekologiska)

125 ml citronsaft (ca två citroner)

1 ¼ dl socker

50 g kallt smör i bitar

1. Tvätta citronerna och riv det yttersta av skalet fint. Pressa ut saften efter att du rivit skalet.

2. Separera äggulorna från vitorna (av vitorna kan du göra pavlova).

3. Blanda ihop alla ingredienser i en skål av metall eller av glas. Sätt skålen över en kastrull med lite vatten och koka upp vattnet.

4. Låt vattnet sjuda och under tiden rör du lemoncurden med en visp. Rör tills den tjocknar. För mig tog det ca 7 minuter innan den var klar.

Tiden varierar beroende på hur snabb din spis är och hur stora ägg du använder. Du vet att curden är klar när den tjocknat och känns som en majonnäs i konsistensen. 

5. Tillsätt det kalla smöret och rör om tills det smälter. Låt lemoncurden svalna helt innan du ställer den i kylskåpet. Förvara den i en lufttät burk så håller den sig bra en vecka.

Kramig lemoncurd 3

Kramig lemoncurd 2


Pesto genovese

Skrivet av Sofia Rönnbacka 26.04.2019

Hemgjord pesto är så enkelt att göra och mycket godare än köpt pesto! Dessutom är det något speciellt när man verkligen gör peston för hand. En genuin känsla när den mortlas, du känner doften av basilika och vitlök samtidigt som du själv kontrollerar konsistensen och utseendet på din egna pesto. Nu till helgen tycker jag att du ska lyxa till det med hemgjord pesto och äta den med pasta eller en laxbit, mums. Eller varför inte på en pizza med massor av mozzarella och färska tomater! Peston går förstås att mixas, tillsätt då bara lite olja i taget, inte allt på en gång.

För oss bär det av mot huvudstaden efter min första vecka som arbetande mamma. Dock var det bara ett vikariat men hjälp vad det är mycket man ska hinna med om kvällarna som jag annars brukar göra på dagarna. Och nej, Freya har inte börjat på dagis utan jag har turen att ha Fredric hemma varannan vecka! Sena kvällar har det blivit men roligt att göra något annat än att bara vara hemma, fast nog har jag ju saknat Freya en hel del..

Pesto 3

Pesto Genovese

ca 1 dl

1 kruka basilika

20 g pinjenötter

½ dl riven parmesanost

1 klyfta vitlök

ca 1 dl olivolja

Salt och peppar

1. Börja med att mortla pinjenötterna och ställ dem åt sidan. Mortla sedan basilika med vitlök tills allt blivit finfördelat.

2. Blanda i pinjenötterna och parmesanosten och mortla ytterligare. Tillsätt oljan lite i taget tills peston blir önskad konsistens. 

Vill du ha den på pizza kan den med fördel vara lite tjockare och vill du ha den med pasta kan den vara lite rinnigare.

3. Smaka av med peppar och eventuellt mera salt. Kom ihåg att parmesanosten är kraftigt saltad så det kanske inte ens krävs mera salt.

4. Ät och njut!


Varm rödbetssallad

Skrivet av Sofia Rönnbacka 19.12.2018

Frågar du mig så måste det finnas någon form av rödbeta på julbordet, gärna flera sorter. Rödbetsgratäng, kall rödbetssallad, rosoll, inlagda rödbetor och nu även denna varma rödbetssallad. Basen för salladen är grön- och brysselkål, sedan innehåller den honungsrostade rödbetor, salt fetaost, krispig parmaskinka och en syrlig vinägrett.  Gillar du inte kål kan du byta ut den mot vanlig sallad + en påse salladsmix, men då kan du inte steka den. Salladen går att servera både varm och kall så den kan bra göras på förhand! Receptet är beräknat för 8 portioner så på en buffé räcker den till ca 20 personer beroende på hur mycket sallad som äts samt hur många olika rätter buffén består av.

Varm rodbetssallad 1

Varm rödbetssallad

8 portioner

6 st. medelstora rödbetor

2 msk olivolja

½ tsk salt

¹⁄3 tsk peppar

½ tsk torkad timjan

3 tsk honung

300 g brysselkål

200 g grönkål

100 g lufttorkad skinka/bacon

150 g fetaost

¾ dl frö/nötblandning (gärna saltade)

Vinägrett

1 medelstor rödlök

4 msk olivolja

4 msk röd- eller vitvinsvinäger

Saften av ½ citron

2 tsk socker

En nypa svartpeppar

1. Skala och klyfta rödbetorna. Blanda rödbetorna med olivolja, honung, salt, peppar och timjan och rosta dem i ugnen på 200ºc tills de är mjuka, ca 20 minuter. Under tiden förbereder du resten.

2. Skölj grönkålen och riv  bladen i mindre bitar, ta bort den skarpa stjälken. Skölj och ansa brysselkålen och skär den i klyftor, strimlor och halvor för lite olika utseende. Strimla den lufttorkade skinkan. 

3. Vinägrett: Finhacka rödlöken. Blanda ihop alla ingredienser i en skål och låt stå och vila tills salladen är klar.

4. Stek den lufttorkade skinkan. Stek kålen så den blir lite mjuk och varm, sätt upp den på ett serveringsfat. Sätt på rödbetsklyftorna, lufttorkad skinka, smulad fetaost, frön och häll över vinägretten.

5. Ät och njut!

Varm rodbetssallad 2


Halloumitacos med sötsyrlig salsa

Skrivet av Sofia Rönnbacka 01.10.2018

Måndag igen då och redan oktober men vad gör det! Vi kör en meatfree monday med halloumitacos med en sötsyrlig salsa gjord på ananas som bryter av den rökigt kryddade halloumin. De som känner mig vet att en av mina hobbies är att handla mat, haha. Speciellt tex-mex hyllan är en plats jag gärna stannar en stund extra på. När jag handlade sist såg jag att Santa Maria hade en ny tacokrydda, smoky halloumi, så den måste ju såklart testas! Tacokryddan smakade verkligen rökigt med en hint av koriander så en sötsyrlig salsa passade perfekt till halloumin. Dessutom bröt den av sältan från halloumin. En enkel och god middag som är klar på ett nafs. Stek bara 400 gram halloumi, tillsätt 1 dl vatten och en påse smoky halloumi-kryddblandning. Ifall du inte vill ha halloumi passar kryddblandningen även med kyckling. I våra tacos satte vi issallad, halloumi, ananassalsa och sriracha-crème fraiche (2 dl crème fraiche + 1 tsk sriracha) men även guaccamole skulle ha passat perfekt. Nu hade jag inte avokado hemma denna gång, vilket jag annars har för jag är igen inne i en avokadoperiod. 

Sotsyrlig salsa 1

Sötsyrlig ananassalsa


2 dl fintärnad färsk ananas, 2 skivor

10 cm gurka

½-1 rödlök beroende på storlek

2 msk limesaft

1 msk olivolja

En nypa salt och en nypa svartpeppar

1. Tärna ananas, gurka och rödlök fint. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med lite salt och peppar.

2. Servera med tacos!

Smoky halloumi taco 2

I lördags fyllde jag även år, 25 hela år! Ser lika mycket fram emot mina födelsedagar fastän jag blir äldre. Tänk, 25 hela år. Vad mycket jag hunnit med och vad mycket roligt jag har kvar att göra! Hoppas mitt 25 levnadsår blir lika bra som mitt 24:e blev, fast jag tror det blir  ganska svårt att toppa det året!

 

Fredrics sweet n’ smokey bbq glaze

Skrivet av Sofia Rönnbacka 18.07.2018

När det kommer till grillning och speciellt bbq är Fredric (min fästman) gärna den som förbereder marinaden och grillar köttet. Detta gällde även denna midsommar då vi tillsammans tillredde kanske de godaste ribs jag någonsin ätit, och glazen, den var något alldeles extra. Foodlove på hög nivå ♥ Vi började med att koka revbensspjäll i en lag gjord på vatten, mörköl, gullök, salt, svartpeppar, lagerblad, sojasås och köttbuljong. Här höftade vi med ingredienserna så jag har inte exakt uppskrivet mängderna men till 6 kg ribs (vi var många) använde vi 1,3 liter mörköl och resten vatten så det täckte ribsen. Ribsen kokade en timme och under den timmen skummade vi av köttet vartefter. Därefter fick de ligga och dra sig i lagen i ett dygn för att sedan grillas och penslas med glazen under grillningen. Detta gjorde så ribsen fick extra mycket smak och de blev supermöra! Tycker du det låter invecklat fungerar glazen även finfint att pensla på nöt- och grisbiffar, kyckling eller varför inte som smaksättning i en grillad hamburgare? Överbliven glaze kan blandas med majonnäs för en god kall sås att doppa franskisar eller grillade grönsaker i!

Fredrics sweet smokey glaze 5

Fredrics sweet n’ smokey bbq glaze

ca 3 dl glaze

 3 rödlökar

4 klyftor vitlök

1 msk olja + 2 msk smör

1 dl rörsocker

2 dl vatten

1 dl ketchup

1 1/2 msk sojasås

1 msk rödvinsvinäger

1 msk äppelcider- eller vitvinsvinäger

1-2 msk sriracha eller annan het chilisås

2 tsk rökarom

1-2 tsk salt

1. Finhacka lök och vitlök. Fräs löken i en stekpanna tillsammans med smöret och oljan tills löken blir mjuk.

2. Tillsätt resten av ingredienserna förutom saltet och låt glazen koka tills den tjocknar, ca 30 minuter. Smaka av med salt.

3. Låt svalna och mixa slät. Häll upp i en lufttät burk och förvara den kallt. Pensla på glazen i omgångar vid grillning.

Ribs med fs glaze 3

Örtolja som dressing och marinad

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.07.2018

Ifall du inte upptäckt örtolja och dess användning ska du se hit! Typ världens godaste tillbehör/dressing, speciellt på sommaren då örterna kan plockas från den egna trädgården och är solvarma. Användningsområdet är inte heller det snävaste. Använd örtolja som salladsdressing, rosta nypotatis i ugnen och slunga dem i örtolja, sätt oljan på pizza, använd den som marinad till kött eller grönsaker,  använd örtolja i fransk potatissallad eller byt ut den vanliga såsen i potatissallad mot örtolja, använd oljan som tillbehörs-sås eller ringla den över en god soppa, ja du märker ju kanske att den går att använda till i princip allt! Det enda du ska beakta är mängden salt, använder du den som marinad krävs det mera salt än om du använder den som salladsdressing, så smaka dig fram. Detta recept ger ca 1 dl örtolja, men feel free att dubbla receptet för oljan står sig nämligen en vecka i kylskåpet ifall du förvarar den lufttätt.

Ortolja dressing och marinad 1

Örtolja

ca 1 dl färdig örtolja

1 dl ryps- eller rapsolja

1 dl färska valfria örter (exempelvis basilika, timjan, gräslök, koriander, persilja, libbsticka)

1 färsk lök

1 msk citronsaft

Salt och peppar enligt vad örtoljan ska användas till

1. Mixa ihop alla ingredienser i en blender eller med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

2. Servera på sallad, nypotatis, biffen eller i soppan.

3. Ät och njut!

Ortolja dressing och marinad 3
 
Ortolja dressing och marinad 4
 
Örtoljan passar utmärkt i en sallad med vattenmelon och fetaost!

Rostad nypotatis

Skrivet av Sofia Rönnbacka 27.06.2018

Olivolja, smör, färsk lök, citron och dill i kombination med nypotatis blir aldrig fel. Speciellt inte när den mosas lite och sedan rostas i ugn. En ny tvist på den vanliga potatisen och ett gott tillbehör till grillat! Överlag då du kokar nypotatis är det alltid en bra idé att smaksätta kokvattnet. Detta för att nypotatisen i sig själv inte smakar så mycket och genom att tillsätta några få ingredienser i kokvattnet får du en enkelt ändrat på det! Dessutom kan potatisen på så sätt anpassas till vad som äts med den. Äter du fisk passar citron, äter du kyckling kanske en kvist rosmarin får koka med. Tänkte lista nedan några tips för att pimpa potatisen. 

  • Färska örter. Dill, timjan, basilika, rosmarin, gräslök och mynta passar alla bra med nypotatis. Koka med eller strö över vid servering.
  • Koka potatisen 10-15 minuter. Den får vara lite skarp i mitten, häll bort vattnet och sätt på locket och ha den att ångas klar istället så slipper du vattniga potatisar!
  • Smaksätt kokvattnet. Bra smaksättning är örter, citron, lök, örtsalt, svartpeppar, vitpeppar.
  • Sätt på en klick smör när du hällt bort vattnet, ställ tillbaka kastrullen på kokplattan och bryn potatisen. Detta ger potatisen en lite nötigare smak av det brynta smöret. 
  • Testa att grilla, steka eller ugnsrosta överbliven potatis. Då smakar den inte kylskåp och du behöver inte äta kokt potatis två gånger. 
  • Överbliven nypotatis passar även perfekt till en potatissallad, pizza, italiensk frittata eller i en spansk tortilla och självklart i pytt i panna!

Rostad nypotatis 2

Rostad nypotatis

4 portioner

12-20 nypotatisar beroende på storlek

½ citron i klyftor

1½ tsk salt

½ tsk svartpeppar

½ knippe dill

Vatten så det täcker potatisen

25 g smör

3 msk olivolja

1 färsk lök

½ knippe dill

1. Tvätta och skrapa eventuellt bort skalet av nypotatisen. Tvätta citronen noga och klyfta den, hacka ett halvt knippe dill grovt. 

2. Sätt potatis, citron, dill, salt, peppar och vatten i en kastrull. Koka potatisen 10 minuter, under tiden värmer du upp ugnen till 225ºc. Sätt in en ugnsform/plåt med olivolja och smör så att det värms upp samtidigt som ugnen värms.

3. Häll vattnet av potatisen och ställ tillbaka kastrullen på kokplattan. Detta gör att extra vätska ångas bort från potatisen! Ha kastrullen på plattan ett par minuter, ta sedan bort potatisen och tryck sönder varje potatis något med en stekspade eller undersidan av ett glas.

4. Ta formen med olivolja och smör och häll i potatisen, citronen och dillen. Rör om så att potatisen täcks av smör-oljablandningen. Rosta potatisen 15-20 minuter tills den fått en gyllenbrun färg och skalet har blivit krispigt.

5. Hacka under tiden resterande dill och färsklök, när potatisen är färdig rostad strör du över dessa och serverar med det samma.

6. Ät och njut!

Rostad nypotatis 1

 


Snabbmarinerad zucchini

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.06.2018 | 2 kommentar(er)

Tänk att det redan är juni, vart tar tiden vägen?! Nu börjar det verkligen synas att det är sommar även i matväg. Det börjar finnas finska jordgubbar, nypotatis, zucchini, rabarber, knippen av färsk lök och rädisor, sparris, ärter och örter i matbutikerna. Eftersom råvaror i säsong ofta är billiga tänkte jag köra lite tema-veckor med olika råvaror. Först ut är zucchinin, oj så underskattad den är.

Zucchinin består till största del av vatten. Hela 95 % faktiskt, så den är ganska näringsfattig. Den innehåller ändå en del c-vitamin, kalium och folat, dessutom har den ett lågt kolhydratvärde så den lämpar sig bra för de som äter lchf eller keto. Zucchinin hör till pumpasläkten och det finns även gul zucchini som egentligen smakar på samma sätt bara att den är gul, kanske trevligt att blanda dessa två? Visste du förresten att blommorna från zucchiniplantan går att äta? Den doppas ofta i frityrsmet och friteras krispig. Så om ni får tag i blommorna testa gärna att göra detta! 

Sedan till en helt annan sak, har ni märkt att bloggen fått ett nytt utseende? Hädanefter finns alla mina bloggkategorier och mina populära inlägg på höger sidan så du enkelt kan söka recept i en viss kategori. Dessutom finns det dela-knappar till Twitter och till Facebook, bilderna kan pinnas direkt till Pinterest och det finns äntligen ett gilla-♥. Så tryck gärna gilla varje gång du gillar ett inlägg så vet jag om det och kan forma bloggen så den blir mera anpassad för dig som läser :)

Men nu tillbaka till receptet, snabbmarinerad zucchini. Ett super tillbehör till grillat kött, kyckling och fisk samt i sallader. Den påminner lite om mormors gurka (skakgurka) men får lite mer syra och smak + att den inte innehåller något socker. Tummen upp!

Snabbmarinerad zuccini 2

Snabbmarinerad zucchini

1 st zucchini, ca 300 gram

Skalet och saften av en halv citron

2 msk oliv- eller rapsolja

¼ dl hackad dill

¼ dl hackad basilika

½ tsk salt

Svartpeppar

1. Tvätta zucchinin. Skär den i strimlor med hjälp av en osthyvel eller en skalare.

2. Hacka dillen och basilikan, tvätta citronen och riv skalet av halva, pressa sedan saften ur halva citronen.

3. Blanda ihop alla ingredienser i en skål och låt dra i ca 30 minuter så vattnet hinner dras ut ur zucchinin och du får en inläggningslag.

4. Servera zucchinin som tillbehör till grillat eller i en sallad.

5. Ät och njut!

Snabbmarinerad zuccini 3

Den snabbmarinerade zucchinin står sig i kylskåp ungefär tre dagar!


Fingerfood: Kyckling nuggets

Skrivet av Sofia Rönnbacka 16.05.2018

Någon annan som kollar ishockey vm? Jag är annars inte alls intresserad av att se på sport överhuvudtaget med det är något med ishockey vm som väcker den fosterländska finnen i mig. Haha, låter ju knäppt när jag skriver det sådär, men det finns säkert flera som har samma känsla som jag.

Vad är då vm utan något gott att äta? Ofta blir det chips/popcorn och dip ifall matcherna spelas på helgerna men nog behöver man ju alltid något gott att äta. Vad passar då bättre än fingerfood? Det är ju dessutom snart dags för slutklämmen så lyxa till det ordentligt med dessa hemgjorda nuggets/chicken fingers och en god veteöl till det! För mig får det bli en alkoholfri sådan, tack och lov för ett bra alkoholfritt ölutbud säger jag bara! Tycker även vi borde få ett bättre alkoholfritt vinutbud, så ifall någon söker en företagsidé, varsågod!

Nuggetsen serverades med tzatziki (recept finns här) och sweet chilisås men så gjorde vi även en wrap av en del av nuggetsen. I wrapen hade vi tzatziki, tomatskivor, salladsmix, tunt skivade rädisor, sweet chilisås och sriracha förstås ;) Brödet var vanligt tortillabröd men det finns ju 100 olika varianter av bröd i butiken som du kan använda, varför inte ett pitabröd eller ett vanligt tunt polarbröd?

Chicken fingers 5

Chicken nuggets

600 g tunna kyckling filéer eller innerfilé av kyckling

1 dl vetemjöl + 1½ tsk salt + ½ tsk peppar + 1 tsk paprikapulver + ½ tsk cayennepeppar + ½ tsk örtsalt

3 uppvispade ägg

1 dl skorpmjöl eller panko

1. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar, jag skar den på halva på längden.

2. Vispa upp äggen på en tallrik, blanda ihop mjölet med kryddorna på en annan och på en tredje tallrik sätter du skorpmjöl.

3. Sätt ugnen på 225ºc.

4. Vänd först kycklingen i mjölet, sedan i ägget och sist i skorpmjölet. Upprepa med alla bitar.

5. Sätt kycklingbitarna på en ugnsplåt och tillaga dem i ugnen ca 20 minuter tills de börjar få lite färg.Vänd dem när 15 minuter har gått. Under tiden kan du tillreda dina dippsåser. Nedan listar jag några alternativ som finns här på bloggen sedan tidigare.

6. Servera nuggetsen med dippsåserna och en god dryck.

7. Ät och njut!

Chicken fingers 1