Fyllda ägghalvor
Denna rätt är ett måste på påskbordet hemma hos oss. Varje år har vi påsklunch med släkten i form av en buffé och ifall dessa fyllda ägghalvor skulle lämna bort skulle det inte vara någon påsk. Enkla att göra och passar både med ris och potatis, som tillbehör eller som huvudrätt, tillsammans med kött eller kyckling eller bara som de är. De är inte kanske det finaste i buffén men smakar desto bättre! Vet inte varifrån receptet på äggen har sitt ursprung men de har funnits med så länge jag minns, antagligen längre. Ifall du inte testat dessa så måste du göra det!
Fyllda ägghalvor
24 st
12 kokta ägg
80 g mjukt smör
200 g rökt skinka
2 msk senap
½ tsk salt
½ dl hackad persilja
Ostsås
½ dl vetemjöl
25 g smör
5 dl mjölk
2 dl riven gräddost
1-2 krm riven muskot
½ tsk salt
1. Halvera äggen på bredden, ta bort gulorna och sätt alla gulor i en bunke. Skär bort en liten bit av den del som varit toppen på ägget så halvorna kan stå i en form.
2. Finhacka skinkan och persiljan. Blanda ihop äggulor, skinka, persilja, senap och salt till en "smet". Forma smeten till bollar ca 2½ cm i diameter och fyll varje ägghalva men en boll.
3. Sätt ugnen på 200ºc.
4. Ostsås: Riv ost och mät upp mjölken. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölken. Häll försiktigt över mjölken, lite i taget, under omrörning. Låt såsen puttra i några minuter för att få bort mjölsmaken. Rör i osten och muskotnöt och smaka av med salt.
4. Häll såsen över ägghalvorna och gratinera i ugnen tills ägghalvorna har fått en fin färg.
5. Servera med ris och allt annat gott som finns på påskbordet.
6. Ät och njut!
Enkla semlor
Ni vet den där känslan då skafferiet svämmar över av 1000 olika mjölpåsar som alla är öppnade? Okej, nu kanske jag överdrev en aning men i mitt skafferi har jag för tillfället åtminstone sex påsar med olika sorters mjöl som bara innehåller några deciliter var. Så irriterande, speciellt då jag vill ha ordning och reda i köksskåpen. På något sätt är det ordning i alla andra skåp förutom skafferiet och skåpet där vi förvarar kastruller och skålar som är i bra ordning. Varför blir det alltid så? Tips på hur man håller ordning i skafferiet tack!
Tillbaka till det jag egentligen skulle skriva, på sidospår som vanligt. Enkla semlor är dagens recept. Sådär perfekt för att använda upp det sista i mjölpåsen. I receptet skriver jag först vetemjöl och sedan bara mjöl. Där det bara står mjöl så använder du upp dina öppnade mjölpåsar! Kom bara ihåg att olika mjölsorter absorberar vätska olika så börja med lite mjöl och tillsätt mera efterhand så inte degen blir för kompakt. Bättre att ha i för lite mjöl än för mycket mjöl.
Enkla semlor
ca 16-18 st.
Steg 1
4 dl mjölk
1 påse torrjäst
ca 300 g vetemjöl
Steg 2
2½ tsk salt
2 msk socker
50 g mjukt smör
ca 300-400 g mjöl beroende på mjölsort
Havreflingor till dekorering
1. Börja med att värma mjölken till 42°c. Häll mjölken i en stor beredningsskål.
2. Tillsätt jästen och rör tills den löst sig, väg upp vetemjölet och vispa i det. Låt jäsa en timme.
3. Blanda i resten av ingredienserna tills du har en smidig deg. Tillsätt lite mjöl i taget.
4. Låt degen jäsa ca 10 minuter, rulla degen till en korv och skär den i 16-18 bitar.
5. Rulla semlor av degen och tryck ner en sida av semlorna i havregryn, eventuellt strö havregryn över och pressa ner dem.
6. Sätt ugnen på 200°c och låt semlorna jäsa en gång till tills de har fördubblats i storlek.
7. Grädda semlorna 10-12 minuter tills de fått fin färg.
8. Ät och njut!
Semlorna passar perfekt med mosad avokado på!
Rödbetslåda
En rödbetslåda är ett måste hos oss på julafton. Det började för några år sedan då vi gjorde en variant i skolan och sen dess har den hängt med och utvecklats varje år. I år tror jag ändå att jag har skapat det ultimata receptet. Jag gjorde min låda i två formar som rymde ca 8 dl för att enkelt kunna frysa in. Tipsar verkligen om att köpa aluminium formar! Det går ju såklart att göra rödbetslådan i en stor form, tänk bara då på att tillagningstiden kan ändra.
Rödbetslåda
1,2 kg rödbetor
2-3 granny smith äpplen
2 stora lökar
2 tsk salt till kokning
Äggstanning
3 ägg
2 dl grädde
3 msk sirap
2 krm vitpeppar
1-2 tsk salt
Övrigt
Smör till formen
3 msk skorpsmulor per form
1. Skala och skär rödbetorna i mindre bitar. Sätt dem i en kastrull och häll över vatten så det täcker rödbetorna. Tillsätt salt.
2. Låt rödbetorna koka 30 minuter. Under tiden skalar och skär du äpplena och löken. När rödbetorna har kokat 30 minuter sätter du i äpple och lök. Koka ytterligare 15 minuter eller tills rödbetorna är mjuka.
3. Häll bort kokspadet med spara det ifall du behöver späda ut lådan lite. Eller varför inte använda det till rosollgrädden?
4. Sätt ugnen på 200ºc.
5. Purea rödbetorna, äpplena och löken med en stavmixer eller en matberedare.
6. Blanda ihop ingredienserna till äggstanningen och häll ner i rödbetssmeten.
7. Smörj formarna, häll i smeten och strö över skorpsmulor.
8. Grädda i ugn ca 20-30 minuter eller tills lådan stelnat och fått lite färg.
9. Ät och njut!
Mjuk pepparkaka med blåmögelost
Hur låter mjuk pepparkaka med blåmögelost och fikon till lillajul? Jag bakade en egen mjuk pepparkaka, receptet från sju sorters kakor men du kan köpa en ifall du inte vill baka en egen. Rosta pepparkakan i ugnen på 250ºc ca 10-15 minuter, vänd på den efter halva tiden. Toppa den med blåmögelost eller brieost, nötter eller mandlar, honung och fikon så har du en himmelsk kombo! Snabbt och högst antagligen uppskattat av dina glöggäster!
Picklade morötter
Testa att lägga in rotfrukter! I princip det enda som finns tillgängligt i Finland året om men ibland blir man kanske trött på att äta dem så som de är eller så kanske de håller på att bli gamla. Då är en inläggning ett bra knep att ta till! Enkelt att göra och det ger morötterna en annan smak än vanligt.
Picklade morötter
1 dl ättika, 12 %-ig
2 dl socker
3 dl vatten
1 tsk salt
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
4-6 morötter beroende på storleken
1. Koka upp alla ingredienser till lagen. Under tiden lagen kokar upp skalar du morötterna
och strimlar dem med skalaren eller med en osthyvel.
2. Låt lagen svalna före du tillsätter morötterna.
3. Låt stå kallt i minst ett dygn, flytta sedan morötterna och lagen till en lufttät steriliserad burk.
4. Ät och njut!
En steriliserad burk får du genom att sätta ugnen på 125º och ha burken i ugnen i 10 minuter. Plast- och gummi kan man koka i 10 minuter.
Couscoussallad med pumpa
Ett recept till med pumpa , denna gång en höstig twist på ett typiskt sommartillbehör hos oss. En couscoussallad med pumpa, fetaost och granatäpple. Sötma, sälta och syra, allt som behövs för en välbalanserad rätt.
Couscoussallad med pumpa
200 g pumpa
½ rödlök eller shalottenlök
100 g fetaost
½ dl granatäppelkärnor
3 msk olja
Saften av en halv lime
2 dl okokt couscous, bulgur eller quinoa
½ buljongtärning
Salt
1. Koka couscousen enligt anvisningarna på förpackningen men tillsätt en buljongtärning istället för salt.
2. Skala och tärna pumpan i 1x1 cm kuber. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.
3. Finhacka löken och kärna ur granatäpplet.
4. När pumpan och couscousen har svalnat blandar du ihop alla ingredienser förutom fetaosten i en skål. Smula till sist ner fetaosten och smaka av med salt.
5. Servera som tillbehör till exempelvis grillad kyckling.
6. Ät och njut!
Grönkålschips och ugnsrostade kikärter
Just nu går jag högst antagligen runt på mat- och vinmässan i Helsingfors och gottar mig. Det betyder inte att jag glömmer bort er för det! Denna lördagskväll bjuder jag på snabba snacks som du enkelt tillreder till kvällen. Dessutom är de hälsosamma, typ. Kanske mera näring i dem än chips och godis. Borde väl kanske skriva dessutom är de fulla av nyttigheter. Grönkålschips och ugnsrostade kikärter.
Ugnsrostade kikärter
1 burk förkokta kikärter i spad
2 msk olja
kryddning
jag använde 1 tsk paprikapulver, ½ tsk chilipulver och lite citronsaft men krydda hur du vill!
1. Sätt ugnen på 225ºc.
2. Sila och skölj kikärterna. Torka dem torra med hushållspapper och bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Blanda ihop kryddor med olja och häll den över kikärtorna, rör om.
4. Rosta kikärterna ca 20 minuter.
5. Ät och njut!
Grönkålschips
1 förpackning grönkål, ca 8 stjälkar
Olivolja
Salt
1. Sätt ugnen på 200ºc.
2. Tvätta, torka och riv av grönkålen från den sega stammen i mitten.
3. Ringla över olivolja, salta lite och eventuellt krydda grönkålen.
4. Bred ut grönkålen på en plåt så att de inte överlappar varandra.
5. Rosta grönkålen ca 10 minuter eller tills den blivit krispig.
6. Ät och njut!
Årets kräftskiva
Årets kräftskiva ordnades för två helgar och oj så mycket gott vi åt! Det måste ju vara det bästa med en kräftskiva, man äter mycket och gott men hamnar inte i matkoma för maten är inte så tung. Kräftskivan blev en lugn kväll med min familj och min farbrors familj, vanligt vis brukar vi vara hela tjocka släkten men det blev inte så i år men det blev bra ändå. Ifall du inte ännu hunnit ha en kräftskiva så kanske du får lite idéer från min lista med mina måsten under kräftisen :)
Mina måsten under kräftskivan:
• Kräftor, duh.
• Oskalade räkor
• Tzatziki
• Något gott ljust bröd, baguetter eller semlor
• Citronmajonnäs
• Västerbottenostpaj
• En lätt och fräsch efterrätt
• En löjlig duk och servetter med kräftmotiv
Sedan finns det förstås mycket annat i matväg. Detta år hade vi även kronärtskocka med aioli-dipp, smördegssnittar med päron och blåmögelost, limemarinerade grillade tigerräkor, en grönsallad, ostbricka och kex.
Kronärtskockan var så god.
Du behöver:
1 kronärtskocka
Vatten
2 tsk salt
½ citron
1. Klipp av den spetsiga delen på kronärtskockans alla blad.
2. Sätt skockan i en kastrull och täck den med vatten.
3. Tvätta och halvera citronen, tillsätt den i kastrullen och salta vattnet.
4. Koka kronärtskockan i 40-50 minuter eller tills det går att dra bort bladen.
5. Gör en aioli och servera med kronärtskockan.
6. Ät och njut!
Aioli
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk socker
2 dl neutral olja
1-2 klyftor vitlök
Salt och vitpeppar
1. Sätt alla ingredienser i en kanna eller skål med hög kant.
2. Ta en stavmixer, sätt den i botten av kannan, starta den och lyft den uppåt!
3. Pressa i vitlök, salta och peppra enligt tycke. Servera med kronärtskockan.
4. Ät och njut!
Receptet på dessa snittar kommer inom några dagar, kanske lagom till helgen?
Testade en romrussin ost, den var sååå krämig och smakade exakt romrussin. Så för er romrussinälskande människor, testa denna.
Salted caramel-sås
Denna salted caramel sauce får ni inte missa! Såsen piffar enkelt upp en portion glass eller varför inte ta den till nästa nivå och gör en dessert av den. En salted caramel cheesecake, saltkaramell glass (grundrecept på glass hittar ni här) eller varför inte göra en härligt fluffig salted caramel mousse. Det gjorde jag, men ni får receptet på den en annan gång. Just nu får ni recept på såsen och under tiden får släppa lös er egen kreativitet och testa olika recept!
Salted Caramel-sås
200 g socker
100 g smör i bitar
1½ dl grädde
½-1 tsk salt
1. Häll sockret i en stekpanna med höga kanter och sätt på värmen.
2. Låt sockret smälta på medelhög värme under omrörning.
Gör inte som jag gjorde. Jag lämnade slickepotten i sockret och försvann för några minuter vilket resulterade i en halv slickepott när jag kom tillbaka. Så det var bara att ta en ny stekpanna och nytt socker och börja om från början. Sockret blir med andra ord väldigt varmt så var försiktig!
3. När sockret har smultit tillsätter du smöret och låter det smälta tillsammans med sockret.
4. Tillsätt grädden och rör om. Nu kommer såsen att bubbla upp eftersom att grädden är kall så var försiktig!
5. Låt såsen koka 2-3 minuter. Tillsätt sedan saltet, börja med en halv tesked och smaka av tills såsen är tillräckligt salt.
6. Låt svalna något före servering, ifall du ska använda såsen i en annan dessert rekommenderar jag att den får svalna helt.
7. Ät och njut!
Taco-Thursday!
Om jag fick bestämma skulle antagligen 50% av min diet bestå av avokado i alla former men plånboken tillåter inte det.. Varför ska avokado vara så dyrt?! Äter ungefär en avokado om dagen, en avokado kostar 1,50€ (köper endast Hass avokado), en månad består av 30 dagar, 30x1,50 = 45€/månad för bara avokado! Jag kan ju i princip leva på 45€ i månaden men använde de pengarna på avokado, priorities priorities.
Av avokado kan man ju då göra guacamole! Sååå gott och helt klart bästa tillbehöret till tacos och tortillas. Det blir så krämigt och ger lite sting åt tacosen. Kom ihåg att tillsätta citron eller lime i guacamolen så den inte blir brun! Avokado ändrar snabbt färg så ifall den ska stå före servering är det extra viktigt med citronen.
Guacamole
2 avokado
1-2 vitlöksklyftor
½ röd chili
½ rödlök
1 tomat
1 msk citronsaft
3 tsk crème fraiche
Salt, peppar
1. Dela, kärna och gröp ur avokadon. Sätt avokadon i en skål och mosa den med en gaffel.
2. Skala och finhacka rödlöken, finhacka tomaten, vitlöken och chilin. Blanda ihop med den mosade avokadon.
3. Tillsätt salt, peppar, citronsaft och crème fraiche. Smaka av.
4. Ät och njut!