Härligt syrlig lemoncurd
En härligt syrlig lemoncurd och en dag med strålande sol går hand i hand. På sommaren ska det vara fräscha uppfriskande efterrätter och en lemoncurd blir pricken över i:et i flera desserter. Sätt den på glass, som fyllning i kakor eller varför inte sätta den mellan två kex, bara att testa sig fram!
Denna lemoncurd gjordes på sex äggulor eftersom den användes till en pavlova (receptet på pavlovan kommer snart). Ifall du vill att lemoncurden ska vara lös använder du fyra äggulor men ifall du vill ha den ganska stel använder du sex stycken äggulor. Av en sats kommer det ca 3 dl lemoncurd. Det som är viktigt att tänka på då du gör curden är att alla ingredienser sätts i från början och att du vispar hela tiden så curden inte skär sig! Eftersom den innehåller äggulor så kan äggulorna koagulera, dvs. stelna och då börjar den se ut som äggröra. Ifall den skulle skära sig, ta genast bort den från värmen och sila den så kan den gå att rädda :)
Lemoncurd
Skal och saft av en citron (ca 1 dl saft)
1-1½ dl socker
4-6 äggulor
50 g smör i bitar
1. Tvätta citronen noga.
2. Riv skalet och pressa saften ur citronen.
3. Sätt citronsaft, citronskal, socker och äggulor i en kastrull och vispa så ingredienserna blandas.
4. Koka upp lemoncurden och sjud den några minuter under ständig vispning.
5. Då lemoncurden börjar tjockna tar du bort den från värmen och rör ner smör i kuber.
6. Låt lemoncurden svalna och servera på valfritt sätt.
7. Ät och njut!
Salsa de piña
En ananas tog en dans kurs, den hamnade i en salsa!
Ursäkta mig men ibland måste jag ta chansen att dra torra skämt, denna gång var tillfället serverat på silverfat. Denna salsa är ett tillbehör som du inte visste du behövde. Den är söt, stark och syrlig, allt du behöver i en salsa! Den innehåller dessutom inte några kryddor, så enkelt det bara kan bli! Visst kan du tillsätta lite nymalen svartpeppar om du vill men var försiktig med att salta eftersom saltet drar ut vätska ur ananasen. Vi åt den tillsammans med grillade ytterfilé biffar men den ska definitivt testas med kyckling och inuti tacos! Det blev ca 4 dl salsa av denna sats.
Ananassalsa
½ ananas
½ Jalapeño eller chili
¹/3 dl koriander
Saften av en halv lime
1. Skala och skär ananasen i bitar, ta bort den skarpa delen i mitten.
2. Finhacka jalapeño och koriander och rör ihop med ananasen. Kläm över limesaften.
3. Servera tillsammans med grillade biffar eller annat gott.
4. Ät och njut!
Rosésangria
Den absolut bästa sommardrinken enligt mig måste vara sangria! Rödvins-, vitvins- eller rosésangria, spelar ingen roll, alla tre är lika goda! Förra sommaren blev det en del sangria glas (läs kannor) och förhoppningsvis fylls även denna sommar av varma kvällar med svalkande vinbål. Vanligtvis är sangrian gjord på rödvin men under sommaren tycker jag det svalkar sådär extra med en vitvins- eller en rosésangria. Visste ni förresten att sangria fått sitt namn från färgen på rödvinet? Sangre betyder nämligen blod på spanska :)
När du gör sangria kan du använda sött, halv sött, halv torrt eller torrt vin beroende på vad du gillar. Jag använde halv torrt rosévin men den blev nästan lite för torr så jag tillsatte lite socker. Jag skulle dock rekommendera att koka en sockerlag för bästa resultat. Frusna vindruvor tillsattes i sangrian för att hålla den kall och inte göra sangrian vattnig. Super tips! Jag har alltid frusna vindruvor i frysen som vi brukar tillsätta i olika drinkar. Receptet nedan är gjort för en kanna på ca 1 liter.
Rosésangria
5 dl rosévin
2 dl mineralvatten med hallonsmak
4 cl vodka (ifall du vill)
Limeklyftor
Blodgrape skivor
Körsbär
Blåbär
Frusna vindruvor
Eventuell sötning
1. Blanda ihop alla ingredienser i en kanna och rör om.
2. Drick och njut!
Vitlöksmajonnäs med citrontimjan
Det är något speciellt med färska örter. Hela köket fylls av en ljuvlig arom och de smakar så mycket bättre än de torkade. Nu börjar det bli dags att plantera ut örterna i trädgården. Jag halv-fuskade och köpte små plantor som jag ska plantera ut och det fungerar alldeles utmärkt ifall du, som jag, inte har kommit ihåg att så frön. Jag hittade en citrontimjan som jag aldrig testat förut så jag blev tvungen att köpa den. Dessutom var den så himla söt att ha i köket! Det blev även en basilika- och en rosmarinplanta som snart ska planteras ut i trädgårdslandet eller i krukor, har inte riktigt bestämt mig. Timjan borde klara av att övervintra men jag vet inte om jag vågar ta risken med våra vintrar. Basilika och rosmarin är lite mera ömtåliga så jag kommer att ta sticklingar av dem som jag sedan planterar inomhus.
Jag började fundera på vad jag ska använda citrontimjan till och kom på några idéer. Här får ni ta del av första idén, en vitlöksmajonnäs med citrontimjan som vi hade till batatpommes, sååå gott! Jag vispade min för hand men det går säkert att vispa med en elvisp eller en stavmixer. Om du vill kan du dessutom använda både äggulan och äggvitan och mixa ihop allt med en stavmixer. Sätt då stavmixern i botten av skålen och lyft den sakta uppåt. Det kommer ca 1½ dl majonnäs av detta recept.
Vitlöksmajonnäs med citrontimjan
1 äggula
1 tsk dijonsenap
½ msk vitvins vinäger
1 krm socker
En nypa salt
Vitpeppar
ca 1 dl olja
1-2 klyftor vitlök
1 msk hackad citrontimjan
1. Sätt äggulan, senapen, vinäger, socker, salt och peppar i en beredningsskål. Vispa ihop.
Använd gärna en vid skål så är det enklare att vispa.
2. Tillsätt oljan lite i taget och vispa samtidigt så majonnäsen inte skär sig.
3. Då majonnäsen är den önskade konsistensen pressar du i vitlök och tillsätter hackad citrontimjan.
4. Servera med exempelvis batat-, potatis- eller rotfruktspommes eller varför inte med grillad kyckling!
5. Ät och njut!
Picklad rödlök i 1-2-3 lag
Ett enkelt tillbehör till sallader, hamburgare, pulled beef/pork/kyckling, smörgåsar, bara fantasin sätter gränser! Du gör enkelt en picklad rödlök genom att lägga in strimlad rödlök i en 1-2-3 lag. En 1-2-3 lag består av 1 dl ättika, 2 dl socker och 3 dl vatten. Denna typ av lag lämpar sig bra för att sätta i andra grönsaker och passar perfekt till lök som håller på att bli dålig. Jag har ingen aning om varför inte min rödlök ville bli mer rosa än den blev för då jag förut gjort detta recept så har löken alltid fått en riktigt fin rosa färg! Kanske det berodde på att jag inte riktigt hade så mycket ättika som det ska vara?
Picklad rödlök
3 rödlökar
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika, 12 %
Lite salt
Eventuellt några vitpepparkorn
1. Skala och strimla rödlöken i tunna strimlor.
2. Koka upp vatten, socker, ättika och lite salt.
3. Sätt i den strimlade rödlöken och låt lagen svalna.
4. Sätt den picklade rödlöken i en rengjord, lufttät glasburk så håller den några veckor.
5. Ät och njut!
Mjöd med lime och citron
Ifall du inte ännu satt årets mjöd på jäsning så börjar det bli dags nu! Mjöden måste nämligen jäsa och gotta sig i några dagar före den avnjuts. En sats mjöd kräver ganska mycket (läs super mycket) socker, och jag tycker den ofta blir för söt. Så i år testade jag en variant med både citron och lime i för att få en syrligare mjöd. Jag tänkte till först tillsätta rabarber med de som dricker av mjöden protesterade mot den idéen..! Men ifall du har rabarber i din frys eller kanske till och med i trädgårdslandet kan du pröva med det :)
Mjöd med lime och citron
4 liter vatten
350 g strösocker
150 g farinsocker
Saften av 1 lime och 1 citron
En liten bit jäst, lika stor som en ärta
1. Koka upp 1 liter vatten och tillsätt sockret. Rör om tills sockret smält.
2. Häll över sockervattnet till en stor bunke eller ett ämbar. Tillsätt resten av vattnet, försök få blandningen att bli runt 37ºc.
3. Lös upp jästbiten i lite vatten och tillsätt jästen i mjöden.
4. Pressa till sist i saften av limen och citronen och skiva ner skalet i mjöden.
5. Låt mjöden gotta sig i rumstemperatur ett dygn och häll sedan upp den på flaskor. Tillsätt några russin i mjöden.
6. Låt mjöden stå i kylskåp några dygn innan den dricks, när russinen flutit upp är mjöden klar.
7. Drick och njut! Med farmors munkar till har du ett perfekt majkalas!